Home arrow Noutati
Vizita de studiu a femeilor antreprenoare din raionul Falesti Imprimare

 

1a_re.jpg

Recent, AO CUTEZATORUL a organizat vizita de studiu si schimbul de experienta a femeilor antreprenoare din raionul Falesti in satul Barboieni, raionul Nisporeni.

   Tema vizitei de studiu a fost “Oportunitatea implementarii sistemelor avansate de suport Pergola si Gable în plantatiile de struguri de masa si rolul lor în sporirea productivitatii si calitatii roadei”. Expertii evenimentului, la care au participar circa 40 de fermieri din raioanele Nisporeni, Falesti si de pe malul stang al Nistrului au fost Sergiu Tutovan, doctor in stiinte agricole, directorul Asociatiei Producatorilor de Struguri de Masa din raionul Cahul si Petru Ionel, producator de struguri de masa, directorul AO Nis-Agroinform Nisporeni.

   Participantii la eveniment au fost informati despre dezvoltarea unei afacerii generatoare de venit la producerea strugurilor de masa, instalati pe pergola, suport obisnuit si diferenta dintre plantatiile de struguri clasice, perspectivele de dezvoltare a sistemei de suport tip Pergola pentru plantatiile gospodariei "Prodfruct nectar".

    Despre particularitatile sistemelor de suport Pergola si Gable în plantatiile de vita de vie, soiuri de masa, aspectele tehnologice, particularitatile anului viticol 2021, problemele aparute, caile de prevenire si înlaturare a lor, pregatirea plantatiilor pentru recoltare a vorbit dl Sergiu Tutovan, directorul Asociatiei Producatorilor de Struguri de Masa Cahul.

     La finele evenimentului a avut loc o sesiune practica de intrebari si raspunsuri, discutii si recomandari din partea expertilor.

Vizita de studiu a fost organizata in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti, AO Nis- agroingorm din orasul Nisporeni cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT.

Vezi poze

 
Ziua Campului la lotul demonstrativ a hibrizilor de floarea soarelui, porumb si sorg pentru boabe Imprimare
239103924_2913146892242220_6422185110452095326_n.jpg

Recent, in s. Marandeni, raionul  Falesti pe terenurile agricole ale SRL "Agro- Papuros" a fost desfasurat “Seminarul practic - Ziua campului, la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui, porumb si sorg pentru boabe.

Evenimentul a fost organizat de catre Compania Lidea din mun. Chishinau si AO "CUTEZATORUL", membra a Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM, in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti, la care au participat peste 150 de distribuitori si fermieri din diferite raioane ale Republicii Moldova, inclusiv 30 din raionul Falesti.

Evenimentul a fost deschis si moderat de Igor Saletchi, manager al companiei Lidea. Cu cuvinte de salut au venit Mihai Goncearenco, directorul SRL "Agro- Papuros", membru al OR FARM, Veaceslav Fusu, vicepresedintele raionului Falesti si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL", coorganizatoare a evenimentului.

Participantii au fost divizati in 3 grupe, in cadrul carora managerii tehnici ai companiei Adrian Besarab, Alexandru Nirean si Igor Saletchi au prezentat caracteristicile a 18 hibrizi de porumb, 7- de floarea soarelui si 4 de sorg pentru boabe privind perioada de vegetatie, comportarea lor in conditiile Regiunii de Nord a republicii, rezistenta la seceta, ploi, diferite boli si productivitatea lor.

Participantii la eveniment au luat cunostinta cu comportarea si dezvoltarea hibrizilor de pe lotul demonstrativ, au pus si primit raspunsuri la mai multe intrebari de la managerii tehnici, care au prezentat si unele recomandari privind utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative, protectia culturior rspective s.a.

La organizarea evenimentului a contribuit financiar si Feredatia Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului WE EFFECT.

 Vezi poze

 
UE// Reportaj de la conferinta de finalizare Imprimare

UE// Reportaj de la conferinta de finalizare a proiectului "Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate".

Va reaminim ca pe data de 13 august curent, in sala de sedinte a Consiliului raional Falesti, Asociatia "CUTEZATORUL" a desfasurat conferinta de finalizare a proiectului mai sus nominalizat.

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Consiliul raional, primaria orasului Falesti, DPGCL Falesti, AO "Noi viitorul luminos" si Consiliul raional al tinerilor.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” în raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ÎmpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md CASMED


 

 
Atragerea investitiilor, scrierea proiectelor locale, regionale si europene a finisat cu succes Imprimare
1p.jpg

UE// Pe data de 23 aprilie current, in incinta Palatului de Cultura "Mihai Volontir" din or. Falesti a fost desfasurat al treilea si ultimul seminar, din cele 3 preconizate in cadrul proiectului "Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate". Evenimentul, la care au participat 20 de reprezentanti ai societatii civile si APL din raionul Falesti, a fost organizat de AO "CUTEZATORUL" in cooperare cu Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europeana si Atragere a Investitiilor.

  Expertii proiectului Constantin Bandiu si Victor Cimpoies, au invatat beneficiarii instruirii cum sa descrie activitatile proiectului, sa minimizeze riscurile si pericolele, ce ar putea influenta negativ implementarea cu succes a unui proiect, cum sa planifice si sa realizeze bugetul in dependenta de activitatile preconizate, care sunt costurile eligibile si neeligibile, cum sa scrie o cerere de finantare la ADR Nord, cum sa asigure durabilitatea proiectului si care sunt cele mai frecvente greseli comicse la elaboraea unui proiect.

   La finele seminarului, participantii, impreuna cu expertii, au elaborat un microproiect privind rolul tineretului in dezvoltarea comunitara, formuland scopul si obiectivele, activitatile si rezultatele, riscurile si planul de asigurare a durabilitatii proiectului. Toti participantii au primit certificate de participare si experienta pretioasa in domeniul scrierii si implementarii proiectelor. Beneficiarii instuirii au adus multumiri Uniunii Europene pentru sustinerea si posibilitatea de a-si dezvolta capacitaile in domeniul atragerii investitiilor in comunitati.

    AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

    Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ImpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md CASMED

 Vezi poze 

 

 
Rolul tinerilor fermieri si femei antreprenoare in reducerea impactului schimbarilor climatice. Imprimare
174480897_2824009937822583_4930173897078287974_n.jpg

Recent, AO CUTEZATORUL " in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti au organizat pe platfoma ZOOM, atelierul regional cu tinerii agricultori din raionul Falesti privind atenuarea si ajustarea sectorului agrar la schimbarile climatice.

   La eveniment au particpat 18 tineri agricultori, care au audiat rapoartele „Diminuarea impactului negativ si adaptarea la schimbarile climatice in agricultura”, lectiile invatate in rezultatul secetei din 2020 pentru agricultorii din Republica Moldova si sarcinile pentru adaptarea la schimbarile climatice” si "Situatia actuala in agricultura raionului Falesti si masurile de adaptare a ei la schimbarile climatice", prezentate de Victor Cimpoies si Valeriu Motelica, doctor in stiinte agricole, seful Directiei Agricultura si Alimentatie Falesti.

    Alexandru Fusa, consultant regional marketing al AO "CUTEZATORUL", a vorbit despre noutatile si oportunitatile de atragere a investitiilor si subventiilor in agricultura. In cadrul instruirii a fost comentat si recomandat tinerilor agricultori Ghidul de bune practici pentru adaptarea la schimbarile climatice si implementarea masurilor de atenuare a schimbarilor climatice in sectorul agricol.

   O alta activitate utila a fost desfasurarea atelierului online privind rolul femeilor antreprenoare in reducerea impactului schimbarilor climatice in agricultura, mediu si domeniul sanatatii umane la care au particpat 20 de persoane, inclusiv 17 femei, membre ale retelei raionale a femeilor antreprenoare din agricultura.

    Atelierul a fost desfasurat cu suporul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului „Spriginirea dezvoltarii durabile si incluzive in zonele rurale” (SIDRA) si a proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 
UE// Primaria comunei Falestii Noi si-au elaborat Strategia de comunicare si imlicare a cetatenilor. Imprimare
1_cikpo.jpg

Conform planului de actiuni a proiectului „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate”, primaria comunei Falestii Noi si-a planificat elaborarea participativa a Strategiei de comunicare si implicare a cetatenilor in procesele de luare a deciziilor si monitorizare a investitiilor publice pentru anii 2021-2023.

Prin dispozitia primarului comunei Falestii Noi a fost creat Grupul de lucru in care au intrat 15 reprezentanti ai CLC, APL si societatii civile. Pentru ei a fost organizat un seminar instructiv privind metodele si tacticile de elaborare a acestei strategii, desfasurat de AO “CUTEZATORUL” in comun cu Aliona Turcan si Irina Ciumac, consultante ale centrului CICO din Chisinau.

Tot in acest scop, au fost organizate 3 ateliere in cadrul carora membrii Grupului de lucru, CLC, APL, ONG au invatat cum sa selecteze grupurile tinta, canalele si produsele de comunicare locale si externe, cum sa identifice si sa formuleze scopul si obiectivele strategiei, sa elaboreze planul de actiuni privind realizarea strategiei. La ultimul atelier, ce s-a desfasurat p data de 3 martie curent, a fost prezentata si discutata Strategia de comunicare si imlicarea cetatenilor in proocesele de luare a deciziilor si monitorizare a investitiilor locle, nationalale si europene.             

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ÎmpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md CASMED.

 Vezi poze

 
UE // Seminar util privind scrierea si implementarea proiectelor. Imprimare
2a1.jpg

Pe data de 22 ianuarie curent, in sala de sedinte a Consiliului raional Falesti, s- a desfasurat seminarul privind scrierea si implementarea proiectelor pentru 20 de reprezentanti ai societatii civile si APL de nivelul I si II. Instruirea a fost organizata de AO “CUTEZATORUL” in colaborare cu Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europeana si Atragere a Investitiilor a Consiliului Raional Falesti in cadrul proiectului „Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate”, finantat de Uniunea Europeana in cadrul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova”, implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei.

Seminarul a fost deschis de managerul proiectului Victor Cimpoies care a prezentat Programul de instruire pentru societatea civila si APL „Elaborarea si implementarea proiectelor locale, cu finantare din fondurile locale si Uniunii Europene” care a mentionat ca Programul este alcatuit din 3 module a cate o zi fiecare. In cadrul evenimentului au fost utilizate metode interactive de lucru, cu participarea activa a beneficiarilor si utilizarea practicilor de succes in implementarea proiectlor din raionul Falesti si Regiunea de Nord. Participantii au invatat ce este un proiect, care sunt componentele lui, cum sa identifice problemele din comunitate si sa construiasca arborele lor, sa creeze parteneriate si impreuna sa identifice idei si sa impelmenteze proiecte in comunitatile pe care le reprezinta.

Un obiectiv aparte al seminarului a fost informarea participantilor cu metodele de scriere si implementare a proiectelor regionale cu finantare din Fondul National de Dezvoltare Regionala, prezentate de expertul Constantin Bandiu si Victor Cimpoies, membru al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord. Beneficiarii au invatat cum sa scrie un concept al proiectului, cererea de finantare, cum se indeplinesc anexele la ea.

In cadrul a doua sesiuni practice in grupe, participantii au lucrat si discutat intre ei, consolidandu- si cunostintele acumulate in cadrul sedintelor teoretice, identificand solutii pentru imbunatatirea situatiei in comunitati. Este imbucurator faptul, ca atat reprezentantii APL, cat si societatii civile, au fost foarte activi in cadrul sesiunilor teoretice si practice, venind cu propuneri si recomandari la temele puse in discutie.

Proiectul „Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate” este implementat in parteneriat cu AO „Noi viitorul luminos”, Consiliul raional si primaria or. Falesti, DPGCL Falesti si Consiliul raional al tinerilor.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ImpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md CASMED

Vezi poze 

 

 
La Falestii Noi se elaboreaza Strategia de comunicare si implicare a cetatenilor Imprimare
4a1.jpg

Recent, AO CUTEZATORUL, impreuna cu primaria, membrii Grupului de lucru si CLC din comuna Falestii Noi isi elaboreaza Strategia de comunicare si implicare a cetatenilor in procesele de luare a deciziilor si monitorizare a investitiilor publice. La evenimentul, ce s-a desfasurat in satul Falestii Noi, au participat 20 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, soietatii civile, tinerilor, mass-mediei.  

In cadrul seminarului, expertii Centrului de Instruire si Consultanta Organizationala CICO Aliona Turcan, si Irina Ciumac au invatat partcipantii cum se elaboreaza o strategie in domeniul vizat, care sunt mecanismele de informare interna si externa a cetatenilor, canalele si instrumentele de comunicare si implicare a cetatenilor in procesele de guvernare si dezvoltare locala.

De rand cu sesiunile teoretice, participantii au lucrat activ pe grupe hotarand ca strategia respectiva va fi elaborata pe un termen de 3 ani, pana la sfarsitul mandatului curent al primarului din Falestii Noi, dlui Vladimir Bejenari si Consiliului local.   

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agen?ia de Cooperare Interna?ionala a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ImpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md CASMED

Vezi poze 

 
Atragera si monitorizarea investitiilor locale, regionale si internationale. Imprimare
f1.jpg

Recent, in sala de sedinte a primariei or. Falesti, a fost organizat atelierul Nr.3 de instruire a membrilor Comitetului Local de Cetateni cu genericul "Scrierea, implementarea si monitorizarea proiectelor locale, regionale si europene". Cei 17 participanti la atelier au audiat doua rapoarte privind metodologia scrierii, implementarii si monitorizarii unui proiect si practicile de succes din Regiunea de Nord in implementarea proiectelor de dezvoltare regionala, implementate de ADR Nord.

Expertii atelierului au fost Constantin Bandiu, seful Sectiei management integrat al proiectelor la ADR Nord si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" care, pe langa intrebarile si metodele pregatirii si scrierii unui proiect, au demonstrat oportunitatea si importanta atragerii investitiilor in scopul solutionarii multiplelor probleme cu care se confrunta locuitorii urbei.

Participantii la atelier au lucrat pe grupe pentru a identifica  probleme, elaborarea si formularea obiectivelor unui proiect, descrierea activitatilor si rezultatelor preconizate.

Atat expertii, cat si participantii la instruire, au adus multumiri Uniunii Europene, Agentiei pentru Comunicare Internationala a Germaniei penrtu contribuirea la dezvoltarea infrastructurii in domeniul AAC in orasul Falesti si capacitatilor cetatenilor pentru a se implica mai activ in acest proces.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” în raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ÎmpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

Vezi poze 

 
UE-GIZ // A doua sedinta a Comitetului Local de Cetateni din orasul Falesti. Imprimare
img_9120.jpg

Recent, in incinta salii de sedinte a primariei Falesti, s-a desfasurat a doua sedinta a Comitetului Local de Cetateni (CLC).  La eveniment au participat 17 membri ai Consiliului Local de Cetateni si reprezentanti ai APL Falesti.

Sedinta a fost deschisa de catre Victor Cimpoies, managerul proiectului si presedintele CLC Vladimir Volosin.

Conform agendei de lucru, participantii la sedinta, au audiat rapoartele privind mersul implementarii si primele rezultate ale proiectului "Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate". A fost pusa in discutie activitatea CLC in perioada septembrie-decembrie,  prezentata de managerul proiectului Victor Cimpoies, expert al proiectului.

In cadrul sedintei s-a pus in discutie si scrisoarea unui grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” privind pericolul cainilor vagabonzi din orasul Falesti, prezentata de catre Mariana Ionel, membra al CLC, redactorul ziarului „Patria mea”.

Constantin Bandiu, seful Sectiei managementului integrat al proeictelor la ADR Nord, a prezentat raportul “Rolul si responsabilitatile Comitetului Local de Cetateni in procesul de executare a lucrarilor de constructie in cadrul proiectului  „Imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa in orasul Falesti”.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” în raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ImpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

 Vezi poze

 
Problemele cooperarii intercomunale si regionalizarii serviciilor AAC din raionul Falesti . Imprimare
1.jpg

Pe data de 10 decembrie curent, in sala de sedinte a Consiliului raional Falesti, Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL, conform planului de lucru a proiectului „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate”, a organizat si desfasurat atelierul de lucru cu reprezentantii APL de nivelul I si II, intreprinderilor municipale, responsabile de aprovizionarea cu apa si canalizare.

            Cei peste 20 de participanti la instuire au avut multe de invatat de la comunicarile doamnei Iuliana Belecciu, consultant national in regionalizarea serviciilor, Constantin Bandiu, seful Sectiei management integrat al proiectelor la ADR Nord, Igor Neaga, consultant regional GIZ Moldova s.a.

In cadrul evenimentului beneficiarii au audiat informatii utile privind experienta Uniunii Europene si Romaniei in domeniul regionalizarii serviciilor publice ACC, masurile intreprinse pentru finalizarea si punerea in functiune a sistemului de apeduct Prut- Falesti.

Cu interventii, comentarii, propuneri au parvenit Constantin Bandiu, ADR Nord, Sergiu Fantana, presedintel raionului Falesti, Alexandr Severin, primarul de Falesti, Mihail Popovici, specialit principal al Sectiei Constructii, gospodarie comunala si drumuri, Valentina Caras, directorul IM din comuna Sarata Veche s.a. care au mentionat importanta si necesitatea problemelor puse in discutie, ce numai prin compromis si negocieri la putem solutiona.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ImpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

 Vezi poze 

 

 
Atelier de lucru „Aprovizionarea cu AAC in primariile adiacente la apeductul Prut-Falesti” Imprimare
2.jpg

Recent,  in sala de sedinte a primariei Risipeni, a fost desfasurat un atelier regional cu participarea a 25 de reprezentanti ai APL si intrepriderilor municipele, inclusiv 8 primari din 11 localitati din raioanele Falesti si Ungheni, amplasate in apropierea apeductului Prut- Falesti, care au fost instruiti in domeniul cooperarii intercomunale si regionalizarii serviciilor AAC.

In cadrul atelierului participantii au audiat rapoartele cu privire la regionalizarea serviciilor publice in Republica Moldova, prezentat de expertul national in domeniul respectiv doamna Liliana Belecciu, "Cooperarea intercomunala. Experienta Uniunii Europene si Romaniei in domeniul Aprovizionarii cu Apa si Canalizare”, "Progresul proiectului „Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate” si mecanismele de implicare a cetatenilor in procesele de luare a deciziilor, organizarea monitorizarii investiilor si imbunatatirii serviciilor publice AAC", prezentate de expertii locali.

Reprezentantii APL si IM au invatat cum sa se asocieze in structuri intercomunitare, in scopul dezvoltarii in comun a serviciilor de alimentare cu apa si sanitatie, de ce avem nevoie de serviciu regional AAC, care sunt avantajele si pasii crearii unui serviciu regional, cum sa intocmeasca contractele de delegare a serviciilor s.a.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#ÎmpreunaMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

 Vezi poze

 
Constituirea si aprobarea CLC din or.Falesti si s.Falestii Noi Imprimare
11a.jpg

Recent, in sala de sedinte a primariei orasului Falesti, s-a desfasurat prima sedinta a Comitetului Local de Cetateni (CLC), ce activeaza in or. Falesti din anul 2018, la care au participat 23 de membri CLC, reprezentanti ai partenerilor si primariei locale.

In cadrul sedintei au fost aprobate propunerile de eliberare a unor membri si aprobare a cererilor de primire a noilor membri. In rezultat, CLC Falesti are in componenta sa 19 membri. Ei au ales in functie de vicepresedinte al CLC pe doamna Larisa Bazilevschi, specialist principal in achizitii publice la IMSP Centrul de Sanatate Falesti.

Participantii la sedinta au audiat rapoartele privind mersul implementarii si primele rezultate ale proiectului "Cetateni implicate - comunitati dezvoltate- servicii de calitate" si "Imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana, prezentate de managerii proiectelor Victor Cimpoies si Pavel Ivanciuc. In final, participantii la sedinta, au discutat si aprobat planul de actiuni pentru anul 2020-2021.

O activitate similara s-a desfasurat in satul Falestii Noi. Aici a fost constituit Comitetul local de Cetateni, format din 19 cetateni activi din comunitate, deasemenea a fost aprobat regulamentul de organizare si functionare a CLC, a fost ales organul de conducere al comitetului respectiv.

Presedinte al CLC Falestii Noi a fost aleasa doamna invatatoare Tatiana Bejenari, loctiitoare- doamna Lilia Glinschi, secretar- doamna Veronica Malachi.

Conform agendei, membrii CLC au audiat prezentarea proiectului "Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate" si informatia privind mersul implementarii proiectului "Constructia sistemului de alimentare cu apa si canalizare in s. Falestii Noi", ce va fi conectat la sistemul de apeduct Prut- Falesti, prezentate de managerul proiectului Victor Cimpoies si primarul comunei Vladimir Bejenari.

AO ”CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene ?i implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#Impreuna MaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

Vezi poze  

 
Proiectul a finisat-activitatile continua Imprimare

 

122594849_2697985077091737_5152246139965726372_o.jpg  Pe data de 22 octombrie, in incinta salii de sedinte a primariei orasului Falesti s-a desfasurat conferinta finala a proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti", la care au participat 21 de beneficiari.

Participantii la conferinta au fost salutati de catre managerul proiectului Victor Cimpoies si vice primarul orasului Falesti Anatol Antonciuc.

Raportul privind rezultatele proiectului obtinute in perioada de implementare au fost prezentate de catre managerul proiectului Victor Cimpoies.

Despre aportul la realizarea proiectului au relatat membrii proiectului, Coalitiei locale pentru transparenta bugetara, viceprimarul or.Falesti, Anatol Antonciuc.

Proiectul a fost implementat de catre  AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety, #Cutezatorul.

 

 Vezi poze

 
Comunicat de presa Imprimare
comunicat_de_presa.jpg
Citeste mai departe...
 
ANUNT Imprimare

UE-GIZ // Va informam, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti lanseaza invitatia de participare la licitatii publice privind crearea Comitetului Local de Cetateni (CLC) in comuna Falestii Noi,  instruirea membrilor CLC la  3 seminare si 3 ateliere de instruire a membrilor CLC Falesti, organizarea a cate 4 sedinte a membrilor CLC Falestii Noi si  Falesti, 1 seminar cu membrii Grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei, desfasurarea a 3 ateliere pentru elaborarea Strategiei si redactarea Strategiei organizate si desfasurate in cadrul proiectului “Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate”.

AO „CUTEZATORUL” este beneficiara a Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de vecinatate, prin intermediul proiectului “Abilitarea cetatenilor din Republica Moldova” (2019-2021),  finantat de UE si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ).  Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO “PRO Cooperare Regionala” si AO “CASMED”.

Doritorii de a participa la licitatie, se pot adresa la telefonul 079022853, Alexandru Fusa, coordonatorul proiectului, adresa or. Falesti, str. Srefan cel Mare 50, e-mail Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

 
ANUNT Imprimare

UE-GIZ // Va informam, AO “CUTEZATORUL”  Falesti lanseaza invitatia de participare la licitatie privind editarea 2000 pliante informative, 1200 de brosuri finale 400 calendare pentru anul 2021. 

AO "CUTEZATORUL" este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene si implementeaza proiectul "Cetateni implicati- comunitati dezvoltate- servicii de calitate" in raionul Falesti.

Programul de granturi locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de vecinatate, prin intermediul proiectului Abilitarea cetatenilor din Republica Moldova” (2019-2021),  finantat de UE si implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ).  Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO “PRO Cooperare Regionala” si AO “CASMED”.

Doritorii de a participa la licitatie, se pot adresa la telefonul 079022853, Alexandru Fusa, coordonatorul proiectului, adresa or. Falesti, str. Srefan cel Mare 50, e-mail Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

 
AO “CUTEZATORUL” a inceput implementarea unui nou proiect pentru cetateni. Imprimare
23.jpg

UE-GIZ //   Pe data de 28 august, la sediul AO “Pro Cooperare Regionala” AO “CUTEZATORUL” a semnat Contractul de grant privind implementarea proiectului “Cetateni implicati – comunitati dezvoltate – servicii de calitate”.

Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta capacitati si competente cetatenilor, prin participarea activa a lor la procesele de luare a deciziilor, achizitiilor, implementare si monitorizare a proiectelor investitionale, regionalizare si modernizare a serviciilor publice in domeniul AAC.

La data de 1 septembrie 2020, in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului dat.

Prin actiunile derulate, actorii proiectului tind sa informeze peste 25 mii de locuitori ai raionului Falesti despre rolul UE si GIZ Moldova in dezvoltarea infrastructurii AAC, implicarea consumatorilor de apa in procesele de luare a deciziilor si monitorizare a proiectelor de investitii, abilitarea membrilor Comitetului Local de Cetateni din or. Falesti pentru monitorizarea si implicarea cetatenilor în implementarea proiectului ”Îmbunatatirea serviciilor de aprovizionare cu apa a orasului Falesti”, finantat din sursele UE.

In comuna Falestii Noi vom aplica mecanismele de participare ale cetatenilor, prin angajarea lor in monitorizarea proceselor de luare a deciziilor, achizitiilor, investitiilor, imbunatatirea serviciilor publice si asigurarea transparentei activitatii APL. In acest scop, va fi creat si instruit Comitetul Local de Cetateni Falestii Noi, membrii carora vor invata si elabora Strategia de comunicare si implicare a locuitorilor comunei in procesele de luare a deciziilor, monitorizarea implementarii si intretinerii proiectelor investitionale s.a..

Proiectul va fi implementat in parteneriat cu AO „Noi – viitorul luminos”, Consiliul raional si primaria or. Falesti, DPGCL, Consiliul raional al tinerilor pe o perioada de 12 luni.

Mai multe detalii despre proiect veti afla participind la Conferinta de lansare a proiectului, ce se va desfasura pe data 30.09.2020 in incinta salii de sedinte a Consiliului Raional Falesti.

Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de Granturi Locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Interna?ionala a Germaniei (GIZ Moldova). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#Împreun?MaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

 
Cetatenii raionului Glodeni informati despre monitorizarea proceselor bugetare. Imprimare
118398089_2647222635501315_7041833425822466390_o.jpg

Pe data de 24 august in raionul Glodeni satul Fundurii Vechi, a fost organizat si desfasurat un seminar util privind buna guvernare, achizitii publice si implicarea cetatenilor in dezvoltarea locala.

La eveniment au participat 26 de reprezentanti ai APL de nivelul I, institutiilor publice, societatii civile care au fost informati despre practicile si tehnicile de monitorizare la formarea, consultarea, adoptarea si executarea bugetului local, implicarea cetatenilor in dezvoltarea comunitara si asigurarea transparentei administratiei publice locale.

Participantii la eveniment au luat cunostinta cu rapoartele privind rolul societatii civile in procesul de formare, consultare, adoptare si executare a bugetului, organizare si gestionare corecta a achizitiilor publice, tehnicile si practicile de monitorizare a banilor publici, utilizate in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti".

Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” (vezi pagina web dezvolt.md) si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.
#dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety#Cutezatorul.

Vezi poze

 
Cetatenii or.Falesti participa la dezbateri publice Imprimare
118154249_2642903025933276_3008985662844262537_o.jpg

Recent in incinta salii de sedinte a Consiliului local, primaria or. Falestia a desfasurat doua dezbateri publice privind executarea bugetului urbei in anul 2019 si rectificarea lui pentru anul 2020.

La eveniment au participat 45 de locuitori ai orasului, inclusiv 25 de tineri si tinere. Ei au invatat ce este o audiere publica, care este scopul si etapele de realizare a dezbaterilor publice, modul si regulile de organizare a lor, prezentate de managerul proiectului Victor Cimpoies care a si moderat dezbaterile.

Raportul de baza privind rezultatele executarii bugetului orasului Falesti si rectificarea lui pentru anul 2020 a fost prezentat de economistul primariei, doamna Aleona Bargan. Raportul Coalitiei locale pentru transparenta bugetara a fost prezentata de doanma Ludmila Nichiforova, mambra a Coalitiei locale pentru transparenta bugetara.

In cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri, interventii, recomandari, participantii au venit cu propuneri si initiative concrete privind organizarea executarii si monitorizarii bugetului, cheltuirea banilor publici si acordarii mai multor surse financiare pentru initiativele si proiectele propuse de tineri.

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" in cadrul proiectului ”Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrului Analitic Independent "Expert Grup".

#dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety

 Vezi poze

 
Ziua Cimpului la loturile demonstrative din s. Sarata Veche Imprimare

107369089_2604619883094924_1187742012618086420_o.jpg

Pe data de 30 iunie curent in satul Sarata Veche, r. Falesti s-a desfasurat Ziua campului" la loturile demonstrative de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si porumb.

  Loturile respective au fost create in cadrul Scolii de camp pe terenurile SRL "Rairec Plus" din satul Sarata Veche cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si monitorizarea dezvoltarii hibrizilor la momentul actual si testarii lor la recoltare.

La eveniment au participat fermieri si producatori agricoli din mai multe localitati rurale care, impreuna cu expertii, au evaluat dezvoltarea culturilor, reiesind din conditiile climaterice ale anului curent.

Pe parcursul activitatii s-au dus discutii cu directorul SRL “Rairec-Plus” Nina Rarancean privind gestionarea lotului demonstrative si problemele aparute in legatura cu conditiile climaterice si masurile de solutionare a lor.

Caracteristica hibrizilor, productivitatea lor, rezistenta la boli, seceta, ploi a fost efectuata de Andrian Besarab, agronom al companiei CAUSADDE Semences, Ion Rusu si Ivan Spellnic, colaboartori stiintifici al Institutului CCC “Selectia” din Balti si Eugen Fetescu, reprezentant al companiei Bayer Moldova.

Ziua Cimpului  a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertilor privind ingrijirea culturilor de  porumb si floarea soarelui in conditiile anului 2020.

Scoala de cimp a fost creata gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT de catre AO "CUTEZATORUL", in colaborare cu Institutul CCC "Selectia", companiile CAUSADDE semences, Bayer Moldova si Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti.

Vezi poze 

 

 
Eveniment de socializare cu femeile antreprenoare in s. Glingeni Imprimare
106532944_2603540259869553_8534038639801825774_o.jpg

Recent, in satul Glingeni, la oficiul SRL “Borivas - Agro” a fost desfasurat al doilea eveniment de socilaizare cu membrele retelei de femei antreprenoare in agricultura din raionul Falesti, organizat de AO "CUTEZATORUL" cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT.

   La eveniment au participat 20 de persoane, inclusiv 15 femei din diferite localitati ale raionului.

   In cadrul evenimentului a fost pus in discutie raportul privind “Rolul societatii civile in procesul de organizare si monitorizare a achizitiilor publice in Republica Moldova”, prezentat de catre Alexandru Fusa, consultant marketing AO “CUTEZATORUL” si informatia privind “Organizarea si gestionarea unei afaceri in pomicultura”, prezentata de catre Boris Bujag, director SRL “Borivas-Agro”, din satul Glingeni. Participantii la evenimentul de socializare, au efectuat o vizita in livada de cirese, visine, caise, prune si mere timpurii (105 ha), unde au avut ocazia pe viu sa-si consolideze cunostintele, acumulate la sedinta teoretica.

Membrele retelei de femei antreprenoare au adus sincere multumiri Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM, Proiectului WE EFFECT, AO “CUTEZATORUL” pentru vizita organizata in livezi si posibilitatea de a invata si acumula noi informatii.

Vezi poze

 
Viziunea ziarului "Patria mea", privind Masa Rotunda din cadrul proiectului. Imprimare
webb_rev.jpg    Vezi poze
 
A fost cereat primul Focus-grup, alcatuit din 12 cetateni. Imprimare
as.jpg

La 29 mai curent, in orasul Falesti, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a desfasurat un prim Focus-grup cu 12 beneficiari ai AO „CUTEZATORUL”, pentru a afla cit de activ se implica  acestea în procesul bugetar al administratiei publice locale din orasul Falesti.  

  Scopul evenimentului, moderat de Alexandru Fusa, expert al proiectului, efectuat in cadrul sedintei Focus- grupului a fost colectarea, schimbul de informatii si opinii al unui grup omogen de cetateni pivind implicarea lor in procesul bugetar transparent al administratiei publice locale si identificarea celor mai adecvate mecanisme de implicare a cetatenilor in acest proces. 

Asociatia urmareste sa informeze publicul privind necesitatea implicarii localnicilor în asigurarea transparentei procesului bugetar si al activitatii APL din oras, elaborarea unor instrumente mai adecvate pentru participarea cetatenilor în procesul si îmbunatatirea activitatii administratiei publice locale. Activitatea a fost organizata in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana (European Union in the Republic of Moldova) ?i Fundatia Konrad Adenauer (Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.
            Proiectul este implementat de AO „CUTEZATORUL” în colaborare cu AO “Rural Nord”, Centrul de Cooperare al Tineretului si primaria orasului Falesti.
#dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety

 

 
Agricultura ecologica- calea spre progres si un mod santos de viata. Imprimare
re.jpg

La 29 mai current, AO „CUTEATORUL”  a desfasurat seminarul regional cu genericul "Utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole, prietenoase mediului la producerea culturilor de floarea soarelui si porumb". La instruirea care a fost moderata de directorul executiv al Asociatiei Victor Cimpoies, au participat 30 de fermieri din diferite localitati ale raionului Falesti.   

      Expertul instruirii a fost Boris Boincean, expert national, doctor habilitat în agricultura,  directorul Institutului CCC „Selectia” care a prezentat un raport cu continut bogat privind principiile tehnologiilor agriculturii ecologice, cererea de alimente si produse organice pe piata nationala si internationala. Dumnealui a vorbit despre beneficiile agriculturii ecologice, situatia existenta privind dezvoltarea culturilor agricole în regiunea de nord a tarii in conditiile anului 2020.
    La seminar au mai luat cuvintul Valeriu Motelica, seful Directiei agricole a CR Falesti, Alexandtru Fusa, consultant marketing al AO "CUTEZATORUL", care au vorbit despre scopul si obiectivele scolii de cimp create in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorior din Moldova si proiectul WE EFFECT, rezultatele activitatii scolilor de cimp din satele Marandeni si Sarata Veche, sarcinile scolii noi create pentru anul 2020, situatia culturilor agricole si rezultatele calamitatilor naturale din raionul Falesti.

  Caracteristica hibrizilor de floarea soarelui si porumb, plantati pe loturile demonstrtative ale SRL "Rairec Plus", productivitatea lor, rezistenta la ploi, seceta, boli a fost efectuata de Eugenia Lungu, cercetator stiintific la Institutul CCC „Selectia”, Adrian Besarab, agronom principal la campania CAUSSADE semences Chisinau si Eugen Fetescu, specialist la campania „BAYER CROPSCIENCE Moldova”. La seminar a participat si a luat cuvintul presedintele raionului Falesti, domnul Sergiu Fintina.
    Instruirea a fost organizata in cadrul Scolii de camp din s. Sarata Veche pe terenurile agricole ale SRL „Rairec Plus” in colaborare cu Directia agricola a Consiliului raional Falesti, Institutul CCC "Selectia", campaniile CAUSSADE semences" si „BAYER CROPSCIENCE Moldova”, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT. 

 Vezi poze

 

 
Sondajul de opinie publica din or. Falesti Imprimare
t.jpg

Scopul sondajului a fost „Verificarea gradului de informare al cetatenilor orasului Falesti” privind transparenta activitatii Consiliului local si primariei Falesti, participarea publicului in procesul bugetar. Principalul obiectiv a fost de a stabili gradul de acces la informatie, participarea cetatenilor la procesul bugetar. El a fost desfasurat in perioada lunilor ianuarie-februarie curent de catre AO „CUTEZATORUL”. In cadrul lui au fost intervievati 150 de locuitori ai orasului Falesti.

             In urma cercetarii capitolului privind „Accesul la informatie si nivelul de informare al cetatenilor privind bugetul orasului Falesti si activitatea transparenta a APL au fost obtinute rezultate slabe: din 100% de respondenti numai 9% cunosc  informa?ia despre bugetul local si procedurile bugetare, iar 85 % au raspuns ca nu cunosc nimic despre bugetul orasului Falesti. Aceste date ne demonstreaza ca nivelul de implicare la consultarea, adoptarea si executarea bugetului obstesc este foarte jos.

            Nu este mai buna nici situatia privind accesul la informatia de interes public. La intrebarea „Cum credeti activitatea Primariei Falesti este transparenta”, 32 % dintre respondenti au dat un raspuns negativ, 34 % o socot transparenta, 16 % nu stiu raspunsul si 10 % nu sunt interesati.

            Privitor la accesarea paginei web a Primariei Falesti si dreptul cetatenilor de a  asista la sedintele Consiliului local: 68 % din respondenti nu au accesat nici o data pagina web, 64 % din ei nu cunosc despre dreptul cetatenesc de a participa la sedintele Consiliului local, comisiilor de specialitate si numai 9 % au mentionat ca au participat vre-o data la sedintele Consiliului local.

      Rezultatele sondajului vor servi ca baza de referinta a situatiei din orasul Falesti pentru evaluarea ulterioara a impactului produs in rezultatul implementarii proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", masurilor de asigurare a unui acces mai adecvat la informatia de interes public, implicarii a cati mai multi cetateni in guvernarea orasului Falesti.

            Sondajul a fost organizat in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

 

 
Comunicat de presa Imprimare
Poza1Poza 1
 
Stam acasa, dar raminem activi ! Imprimare
1a.jpg

Membrii Coalitiei locale  pentru transparenta bugetara Falesti isi dezvolta capacitatile  online.

      La 29 aprilie curent, membrii echipei de proiect, au organizat al treilea seminar de informare si instruire online cu 16 membri ai Coalitiei locale pentru transparenta bugetara. Beneficiarii evenimentului au audiat rapoartele „Conditiile  necesare pentru asigurarea participarii cetatenilor la controlul public la elaborarea bugetului obstesc” si „Obiectivele, instrumentele procesului transparent la nivel local”, prezentate de expertii proiectului.

    Membrilor Coalitiei li s-au prezentat si informatii privind executarea bugetului or. Falesti pentru 2020, rezultatele monitorizarii transparentei procesului de elaborare, discutare si adoptare a bugetului or. Falesti pe pagina web a primariei locale, sondajului de opinie publica privind nivelul de informare a cetatenilor si participarii lor la procesul bugetar.

      Evenimentul a fost desfasurat in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti, implementat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze 


 
Mecanisme de informare a publicului. Imprimare
p.jpg

Printre mecanismele de informare si sensibilizare a publicului se numara pliantele informative, brosurile, posterile, banerele si altele. Conform planului de activitati al proiectului Asociatia “CUTEZATORUL” le va utiliza pe toate cele mentionate mai sus.

  Chiar la inceputul proiectului a fost confectionat banerul proiectului, ce a fost utilizat aproape la toate activitatile, desfasurate in cadrul proiectului.

      Brosura finala a proiectului va fi pregatita si editata la tipografia din orasul Ungheni spre finele proiectului. In acest context in lunile februarie martie au fost editate 2 pliante informative, ce cuprind informatii utile despre obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului. Beneficiarii au oportunitatea de a lua cunostinta cu mecanismele de implicare a cetatenilor in proceul de elaborare, consultare, adoptare si executare a bugetului orasului Falesti. 

       O parte din ele deja au fost distribuite la activitati si la sediul Asociatiei, celelalte in a doua parte a proiectului.

  Pliantele informative au fost pregatite in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti”, implementat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

 

 
Un seminar util pentru tinerii din orasul Falesti. Imprimare
89108560_2513782945511952_3243581055948554240_o.jpg

Pe data de 7 martie curent, in sala de sedinte a Scolii de arta din or. Falesti a fost desfasurat un atelier de instuire cu tinerii si tinerele din urba, la care au participat 24 de persoane. Ei au fost informati despre proiect, principiile bunei guvernari, mecanismele de participare in procesul consultarii, aprobarii, executarii bugetului or. Falesti si rolul tineretului in procesul de asigurare a bunei guvernari a orasului Falesti.
  Responsabil de pregatirea evenimentului a fost AO "Centrul de Coopererare al Tineretului" in frunte cu Damian Furdui care s-au atirnat constiincios fata de organizarea lui.

In a doua parte al atelierului expertii proiectului au tinut o discutie aprinsa cu tinerii pe urmatoarele subiecte: Vrei sa stii care este bugetul localitatii in care traiesti?; Stii cum sint cheltuiti banii publici in localitatea ta?; Stii cum poti participa in procesul de decizie local? De ce localitatea ta are nevoie de cetateni activi? s.a.. In cadrul discutiilor au fost multe intrebari si raspunsuri, recomandari si invitatii la implicarea tinerilor in stabilirea unei bune guvernari a orasului Falesti.

   Proiectul „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti” este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

 Vezi poze 

 
Activitati de dezvoltare a capacitatilor in domeniul transparectei si implicarii cetatenilor Imprimare
87098525_2500973416792905_8325731753255763968_o.jpgConform planului de actiuni al proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” au fost organizate si desfasurate mai multe activitati cu membrii Coalitei Locale pentru Transparenaa Bugetara si tinerii din or. Falesti.
Pe data de 21 februarie curent a fost desfasurat seminarul cu membrii Coalitiei Locale pentru Transparenta Bugetara pe temele: ”Principiile si caracteristicile definitorii ale bunei guvernari” si ”Cadrul legal privind mecanismele de implicare ale cetatenilor în procesul bugetar, promovarea activismului civic”.

Partea a doua a seminarului a fost o activitate practica în care participantii s-au împartit în 3 grupuri si cu ajutorul redactorului sef al ziarului ”Patria mea” Mariana Ionel au învatat si au scris cîte o stire despre activitatile din cadrul proiectului. Activitatea data a purtat un caracter interactiv cu implicarea participantilor care au identificat mai multe probleme si solutii, menite sa îmbunatateasca guvernarea urbei cu implicarea activa a cetatenilor.

O alta activitate utila a fost desfasurarea atelierului de instuire cu tinerii din orasul Falesti. Evenimentul a fost organizat de catre AO "Centrul de Coopererare al Tineretului" pe data de 7 martie curent în sala de sedinte a scolii de Arta din or. Falesti, la care au participat 24 de tineri si tinere.

Participantii la eveniment au fost informati despre implementarea proiectului, principiile bunei guvernari, mecanismele de participare în procesul consultarii, aprobarii, executarii bugetului obstesc si rolul tineretului in procesul de asigurare a bunei guvernari a orasului Falesti.

În a doua parte al atelierului expertii proiectului au tinut o discutie aprinsa cu tinerii pe urmatoarele subiecte: Vrei sa stii care este bugetul localitatii în care traiestii; stii cum sînt cheltuiti banii publici în localitatea ta?; Stii cum poti participa în procesul de decizie local? De ce localitatea ta are nevoie de cetateni activi? s.a.. În cadrul discutiilor au fost multe intrebari si raspunsuri, recomandari si invitatii la implicarea tinerilor in stabilirea unei bune guvernari a orasului Falesti.

Proiectul „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” este  implementat de AO "CUTEZATORUL" în parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti ?i este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Galerie foto

 
Seminar privind transparenta bugetara in organele APL. Imprimare
poza_de_profil_1.jpg

Recent, in incinta salii de sedinte a Consiliului local Falesti s-a desfasurat seminarul cu reprezentantii ONG-urilor, APL-urilor, institutiilor publice privind mecanismele de implicare a cetatenilor in procesul bugetar si transparent in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”.

  La eveniment au participat  peste 20 de beneficiari care au audiat rapoartele privind mersul implementarii proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", rolul societatii civile in informarea si implicarea cetatenilor in consultarea, adoptarea ?i executarea eficienta a bugetului, cadrul legal in domeniu, tehnicile si practicile de monitorizare a bugetului local.

  In cadrul discutiilor au luat cuvintul participantii la seminar, care au manifestat interes sporit fata de chestiunile puse in discutii, au primit raspunsuri la intrebarile date, sperind la implementarea cu succes a proiectului.

   Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze 

 
Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara a fost creata Imprimare

 

coalitia.jpg Pe data de 17 ianuarie curent, in or. Falesti, a fost creata Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara. Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara este o asociatie informala formata din membri voluntari, ce promoveaza in activitatea sa principiile de buna guvernare, valorile statului de drept, asigura echitate si inluziune sociala, promoveaza transarenta si eficienta in utilizarea resurselor  resposabile  in procesul decisional. 

Scopul Coalitiei Locale este imbunatatirea transparentei bugetare, promovarea activizmului civic  si implicarea cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta locuitorii or. Falesti. 

In cadrul sedintei de constituire au fost aprobate cererile membrilor coalitiei in numar de 19, regulamentul de activitate si ales  secretarul Coalitiei Locale pentru Transparenta Bugetara Falesti- Marina Nichiforov, contabil, specialist in relatiile cu publicul al AO "CUTEZATORUL".

La primul seminar cu membrii Coalitei Locale pentru Transparenta Bugetara  Falesti au participat 20 de persoane. Pentru fiecre participant au fost pregatite mape cu agenda instuirii, materiale informative, caiete, pixuri. Evenimentul a fost deschis si moderat de managerul proiectului, directorul executiv  AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  care a salutat participantii, a prezentat agenda, scopul si obiectivele seminarului    

Conform agendei de lucru, managerul proiectului, a prezentat proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti".

Raportul privind “Rolul Coaliei Locale pentru transparenta bugetara in procesul de consultare si monitorizare a executarii bugetului obstesc al orasului Falesti” a fost prezentat de expertul proiectul Alexandru Fusa.  A  fost accentuate mecanizmele de implicare a  cetatenilor in asigurarea transparentei activitatii APL, cadrul legal privind accesul la informatie si transparenta in procesul decizional, importanta pentru o autoritate publica sa informeze, sa consulte si sa incurajeze participarea cetatenilor in procesul decizional, implicit cel bugetar, sursele de informare pentru participarea in procesul bugetar.

Expertii Ana Prodaniuc  si  Ludmila Nichiforov  au prezentat raportul: „Cum va urmari Coalitia Locala imbunatatirea transparentei bugetare, promovarea activizmului civic si implicarea cetatenilor in  solutionarea problemelor a or. Falesti”. In el s-a mentionat implicarea cetatenilor in consultarea, adoptarea si monitorizarea executarii bugetului obstesc al urbei, participarea la audierile publice privind proiectul bugetului orasului, la dezbaterile publice cu participarea locuitorilor orasului, la sedintele comisiilor de specialitate privind precautarea proiectului bugetului, la elaborarea si inaintarea propunerilor pentru imbunatatirea bugetului urbei, la sedintele Consiliului local cind se discuta si se aproba bugetul orasului.

Evenimentele au fost organizate de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului si primaria Falesti in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic  Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

 
Audieri publice organizate de primaria or. Falesti si AO „CUTEZATORUL”. Imprimare


Poza1Pe data de 19 decembrie curent, in incinta salii de sedinte a primariei or. Falesti au fost desfasurate audieri publice privind proiectul bugetului urbei pentru anul 2020, la care au participat 50 de locuitori ai orasului Falesti.  Evenimentul a fost moderat de primar de
 Falesti Alexandr Severin care a multumit cetatenilor pentru interesul sporit fata de proiectul bugetului pentru anul urmator si a mentionat rolul AO „CUTEZATORUL” si proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti" in implicarea cetatenilor in procesele  de monitorizarea a procesului bugetar si crearea conditiilor pentru ca cetatenii sa-si execite drepturile democratice si sa-si exercite punctul de vedere privind proiectul bugetului orasului pentru anul 2020.  

Victor Cimpoies, managerul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti" a adus la cunostinta Ghidul cetateanului participant la audierea publica si regulile pentru desfasurarea audierilor publice, iar economista primariei Alena Bargan a prezentat proiectul bugetului orasului Falesti pentru anul 2020.

Scopul principal al audierilor publice a fost ca functionarii primariei sa asculte cetatenii orasului, iar ei, la rindul lor, sa vina cu propuneri si recomandari privind bugetul pentru anul viitor si asigurarea transparentei lui.

Atit primaria, cit si partenerii proiectului au ramas satisfacuti de participarea activa a orasenilor la audierile publice. Conform inregistrarilor in scris, au luat cuvintul 17 persoane care au venit cu sugestii si propuneri concrete de imbunatatire a bugetului orasului si activitatii APL in intregime. Din 50 de persoane prezente la audieri, 26 au fost femei, o buna parte-tineri si tinere pina la 35 de ani.

Audierile au fost organizate de primaria orasului Falesti in parteneriat cu AO "CUTEZATORUL", AO "Rural Nord" si Centrul pentru Cooperare al Tineretului in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

In timpul apropiat va fi creata Coalitia locala pentru transparenta bugetara, membrii careia vor participa la seminare instructive, sedintele comisiei de specialitate, Consiliului local Falesti, monitorizarea executarii bugetului.

 ***

Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze

 
GHIDUL CETATEANULUI PARTICIPANT LA AUDIEREA PUBLICA Imprimare

Ce este o audiere publica?
• Audierea publica este un forum convocat de autoritatile publice locale, pentru consultarea cetatenilor privind teme de o importanta majora pentru comunitate, cum ar fi: proiectul bugetului pentru anul 2020 etc.
• Scopul audierii publice este ca functionarii primariei sa-i asculte pe cetateni.
• Participarea la audierea publica permite cetatenilor sa-si exercite drepturile democratice si sa-si expuna punctul de vedere privind subiectele puse in discutie, pentru a participa la procesul de luare a deciziilor, a contribui la imbunatatirea vietii in comunitate.

Ce trebuie sa faci pina la audierea publica?
1. Informeaza-te despre Ziua, Ora si Locul unde va avea loc audierea publica;
2. Afla care este tema pusa in discutie;
3. Afla de la reprezentantii Consiliului local unde poti obtine materiale relevante temei audierii publice;
4. Studiaza documentele respective si pregateste intrebarile care crezi ca trebuie adresate in timpul Audierii publice.

Ce trebuie sa faci in timpul audierii publice?
• Inregistreaza-te pentru a lua cuvintul si a-ti prezenta punctul de vedere sau intrebarile, propunerile privind proiectul bugetului pentru anul 2020;
• Respecta regulamentul audierii publice (va fi anuntat de moderator la inceputul audierii sau vei primi o copie inainte de eveniment);
• Adreseaza intrebarile atunci cind moderatorul iti ofera cuvintul;
• Asculta atent si alti participanti, pentru a evita repetarea intrebarilor;
• Respecta opinia celorlalti vorbitori sii vei putea cere ca si ei sa-ti respecte opinia;
• Nu intra in certuri sau dezbateri la teme, ce nu au legatura cu tematica evenimentului, cu reprezentantii APL sau alti cetateni prezenti in sala;
• Daca ai propuneri pe care nu ai reusit sa le prezinti in timpul audierii publice, inainteaza-le in scris.

Implica-te, daca vrei sa fii ascultat si iti pasa de orasul nostru !

 
Acord de colaborare cu primaria or. Falesti. Imprimare
poza 

În cadrul Conferintei de lansare, intr-o atmosfera festiva, in sala de sedinte a primariei, a fost semnat Acordul de colaborare intre primaria Falesti si  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” pentru implementarea proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti”.

    Proiectul este implementat de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in parteneriat cu AO „Rural Nord”, Centrul pentru Cooperare al Tineretului si primaria orasului Falesti. El este finantat de catre Uniunea Europeana, Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

     Proiectul isi propune sa sporeasca cu cel putin 20 % nivelul de informare si implicare a cetatenilor in monitorizarea bugetului si asigurarii transparentei APL Falesti, sa dezvolte capacitatile a 240 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, societatii civile, cetatenilor in domeniul formarii, consultarii, adoptarii, monitorizarii si transparentei bugetului obstesc, sa elaboreze mijloace si instrumente adecvate pentru participarea civica a cetatenilor la procesul participativ de luare a deciziilor privind adoptarea si executarea bugetului obstesc, sa creeze si sa instruiasca Coalitia Locala pentru transparenta bugetara a cetatenilor, sa organizeze 2 sondaje de opinie publica  cu intervievarea a 300 de locuitori ai orasului, sa informeze si sensibilizeze opinia publica privind necesitatea implicarii cetatenilor in solutionarea problemelor cu care ei se confrunta, sa sporeasca transparenta procesului bugetar si al activitatii APL Falesti.

   Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

            Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

            Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

 

 
Interes fata de proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si devoltare locala a or. Falesti Imprimare
Poza 1

Astazi 6 decembrie curent, in incinta primariei or. Falesti a avut loc evenimentul de lansare a proiectului ”Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”. Proiectul este implementat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in parteneriat cu ONG-urile „Rural Nord” si „Centrul pentru Cooperare al Tineretului” si primaria or. Falesti.

 La Conferinta de lansare a proiectului s-a manifestat un interes spoit al cetatenilor fata de tema proiectului. In loc de 20 de persoane preconizate la eveniment au participat 40 de reprezentanti ai partenerilor de proiect, organelor APL, institutiilor publice, societatii civile, mass-media, cetatenilor.

    Conferinta a fost deschisa de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL”, managerul proiectului Victor Cimpoies care a mentionat rolul pozitiv al Uniunii Europene in dezvoltarea societatii civile din Republica Moldova, a prezentat proiectul, iar reprezentantii consortiului de implementare au relatat despre activitatile si contributia acestora pentru atingerea obiectivelor si rezultatelor preconizate.

      Primarul orasului, domnul Alexandru Severin, a mentionat importanta proiectului pentru sensibilizarea si implicarea cetatenilor in procesele de transparenta bugetara, dezvoltare locala si luare a deciziilor, accentuind ca primaria locala se va implica activ in realizarea proiectului.

    Actorii proiectului intentioneaza sa sporeasca cu cel putin 20 % nivelul de informare si implicare a cetatenilor in monitorizarea bugetului si asigurarii transparentei APL Falesti; sa dezvolte capacitatile a 240 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, societatii civile, cetatenilor in domeniul formarii, consultarii, adoptarii, monitorizarii si transparentei bugetului obstesc; sa creeze si sa instruiasca Coalitia Locala pentru transparenta bugetara a cetatenilor cu initiativa pentru participarea la procesele de monitorizare a bugetului si dezvoltare locala a comunitatii; sa organizeze 2 sondaje de opinie publica cu intervievarea a 300 de locuitori ai orasului; sa informeze si sensibilizeze opinia publica privind necesitatea implicarii cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta urbea; sa asigure transparenta procesului bugetar si al activitatii APL Falesti; s.a.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat.

    Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze 

 

 
Lansarea Proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala al or. Falesti" Imprimare
TV Prim: Vezi Video
 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare
comun_1.jpgcomunicat_2.jpg
 
Proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala al or. Falesti" si-a luat startul. Imprimare
Poza1

Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in cadrul Programului "Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova" si finantat de Uniunea Europeana si Fundatia KONRAD ADENAUER  (KAS) in cadrul Proiectului ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

     Una din primele activitati ale proiectului a fost sedinta Comitetului de Coordonare al proiectului, ce s-a desfasurat pe data de 19 noiembrie 2019 la sediul Asociatiei. In discutie au fost puse chestiunile cu privire la mersul pregatirii catre Conferinta de lansare si sarcinile privind implementarea cu succes a proiectului.

    Participantii la sedinta au discutat proiectul Regulamentului de activitate al Coalitiei locale pentru transparenta bugetara din or. Falesti, ce va fi creata si instruita in cadrul proiectului, au aprobat planul calendaristic de activitati pe intreaga perioada de implementare a proiectului.

     Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

    Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

 

  Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflecta neaparat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 
Un proiect pentru cetateni si autoritatile publice locale Imprimare

Recent in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin Programul „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.   

  Scopul proiectului este contribuirea la perfectionarea activitatii administratiei publice locale, prin implicarea cetatenilor in procesul de formare, adoptare si monitorizare a executarii bugetului orasului Falesti, sporirea gradului de transparenta a activitatii Consiliului local Falesti.                                             

     Prin actiunile derulate, actorii proiectului isi propun sa sporeasca cu cel putin 20 % nivelul de informare si implicare a cetatenilor in monitorizarea bugetului si asigurarii transparentei APL Falesti, sa dezvolte capacitatile a 240 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, societatii civile, cetatenilor în domeniul formarii, consultarii, adoptarii, monitorizarii si transparentei bugetului obstesc, sa creeze si sa instruiasca Coalitia Locala pentru transparenta bugetara a cetatenilor cu initiativa pentru participarea la procesele de monitorizare a bugetului si dezvoltare locala a comunitatii, sa desfasoare o campanie de informare si sensibilizare a locuitorilor orasului privind necesitatea implicarii cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta,  sa asigure transparenta procesului bugetar si al activitatii APL Falesti; s.a.   Mai multe detalii despre proiect veti afla participind la Conferinta de lansare, ce se va desfasura pe data de 06 decembrie curent in incinta primariei or. Falesti cu incepere de la ora 10.00. 

      Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor  2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

     Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

  

    Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflecta neaparat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 

 
ANUNT Imprimare

Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, implementeaza  proiectul “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falestifinantat de Uniunea Europeana si Ministerul Federal de Cooperare Economica si Dezvoltare al Germaniei.

În cadrul proiectului vor fi organizate, activitati de informare si instruire privind implicarea cetatenilor în monitorizarea consultarii, aprobarii si executarii bugetului si transparentei lui. În acest scop vor fi organizate:

-          3 seminare cu membrii Coalitei locale pentru transparenta bugetara

-          1 masa rotunda

-          2 seminare regionale în 2 localita si rurale din raionul Falesti

-          2 dezbateri publice

-          2 sedinte cu membrii Focus Grupului

Va invitam si participati cu o oferta de pret în scopul atribuirii contractului de organizare si desfasurare a activitatilor de informare si instruire în cadrul proiectului.

Termenul de depunere a ofertei: 16 decembrie 2019, orele 10.00. Oferta si formularele se depun sau se transmit la sediul autoritatii contractante  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, str.  Stefan cel Mare 50, or. Falesti, Republica Moldova in plicuri sigelate.

 Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Cimpoies, Tel/Fax 259 22951, 0690081119.

 
Atelierele de totalizare a activitatii Scolilor de cimp din raionul Falesti Imprimare
Poza1

Recent, in satele Marandeni si Sarata Veche, AO „CUTEZATORUL” a desfasurat doua ateliere de totalizare a activitatii Scolilor de cimp privind utilizarea  tehnologiilor agriculturii conservative si ecologice.

    La evenimente au participat 45 de fermieri, reprezentanti ai OR FARM Falesti, Directiei agricole, Institutului CCC „Selectia”, Fabricii de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel, mass-media.

      In cadrul atelierului din s. Marandeni au fost prezentate rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui cu utilizarea agriculturii conservative creat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul CCC "Selectia" din Balti, compania CAUSADDE Semences din Chisinau si SRL "Agropopuros" din localitatea respetiva.

     Un alt atelier de totalizare a activitatii Scolii de cimp privind utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice  a fost desfasurat in s. Sarata Veche. Aici au fost testati 25 hibrizi de porumb, pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSSADE Semences si Bayer CropScience Moldova, fabrica de prelucrare a semintelor de porumb Rautel.

        Rapoarte privind activitatile desfasurate si rezultatele obtinute au prezentat reprezentantii OR FARM Falesti, savantii de la Institutul CCC „Selectia”, specialistii companiilor CAUSSADE Semences si Bayer CropScience Moldova, fabrica de prelucrare a semintelor de porumb Rautel, SRL "Agropopuros" din satul Marandeni si „Rairec Plus” din satul Sarata Veche.

      Rezultatele obtinute de pe loturile demonstrative au fost plasate pe reteaua de socializare Facebook si pagina web www.cutezatorul.org.md.

     Fermierii, prezenti la atelierele de totalizare au adus sincere multumiri Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM, Proiectului WE EFFECT, OR FARM Falesti si partenerilor de proiect pentru sustinerea acordata si posibilitatea de a invata noi tehnologii si metode ale agriculturii performante.

Vezi poze 

 
ANUNT Imprimare

             Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, in cadrul implementarii  proiectului “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer, anunta concursul de achizitie directa, la prestarea serviciilor in calitate de expert-consultant al proiectului in domeniul transparentei APL si expert-consultant al proiectului in domeniul bugete locale.

            Va invitam sa participati cu o oferta de pret in scopul atribuirii contractului de organizare si desfasurare a activitatilor din cadrul proiectului.

            Termenul de depunere a ofertei: 29 octombrie 2019, orele 10.00. Oferta si formularele se depun sau se transmit la sediul autoritatii contractante  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, str.  Stefan cel Mare 50, or. Falesti, Republica Moldova.

            Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Cimpoies, Tel/Fax 0259 22951, 069008119.

 

Va dorim mult succes!

 
ANUNT Imprimare

 

             Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, in cadrul implementarii  proiectului “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer, anunta concursul de achizitie directa de arenda autoturizmului, ce va fi utilizat pentru implementarea activitatilor din cadrul proiectului.  

            Va invitam sa participati cu o oferta de pret in scopul atribuirii contractului de arenda a autoturizmului.

            Termenul de depunere a ofertei: 31 octombrie 2019, orele 10.00. Oferta si formularele se depun sau se transmit la sediul autoritatii contractante  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, str.  Stefan cel Mare 50, or. Falesti, Republica Moldova.

            Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Cimpoies, Tel/Fax 0259 22951, 069008119.

 

Va dorim mult succes!

 
La Chisinau au fost inminate Certificatele de Grant la 59 de organizatii neguvernamentale Imprimare
Poza1

Pe data de 22 octombrie curent directorul executiv AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies si specialistul in Relatii cu publicul Marina Nichiforov au participat la evenimentul de inminare a certificatelor de confirmare din partea Uniunii Europene si Fundatiei Konrad Adenauer, in cadrul unui proiect de dezvoltare a societatii civile la nivel local.          

     Evenimentul a avut loc in sala de conferinte "Congress si Business" a hotelului BRISTOL la care au participat peste 80 de reprezentanti ai donatorilor, cistigatorilor de sub granturi, partenerilor si mass-media.

     Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova, care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere R. Moldova - UE. Datorita acestui Program de granturi, 59 de organizatii ale societatii civile  din tara, deja in acest an vor avea posibilitatea sa se implice activ in procese decizionale si de elaborare a politicilor, de responsabilizare a institutiilor publice.

    Am incurajat organizatiile care intentioneaza sa aduca schimbarea, sa contribuie la solutionarea problemelor in localitatile unde activeaza. O societate civila responsabila si activa este garantul dezvoltarii democratice a unei tari, a declarat la eveniment Peter Michalko, ambasadorul Delegaţiei Uniunii Europene la Chisinau.

   Primii beneficiari ai programului „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” au fost desemnati de catre o comisie, constituita din reprezentanti ai Delegatiei UE in Republica Moldova, Fundatiei Soros-Moldova, Fundatiei Est-Europene, parteneri de implementare, precum si membrii  echipei de proiect.

     Printre beneficiarii Programului ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” se numara si Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, care timp de 12 luni va implementa proiectul „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”. La realizarea lui vor participa in calitate de parteneri AO „Rural Nord”, AO „Centrul de Cooperare a Tineretului” si primaria orasului Falesti.

       Cele 59 de certificate de confirmare au fost inmanate beneficiarilor de Peter Michalko, seful delegatiei UE in Republica Moldova. In perioada urmatoare, vor mai fi finantate alte 40 de proiecte. Valoarea totala a grantului european este de trei milioane de euro.

            Programul de granturi este sustinut financiar de catre Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (Berlin). Proiectul este implementat in parteneriat cu Asociatia pentru Politica Externa, in regiunea Centru, Asociatia pentru Democratie Participativa, în regiunea Sud, Centrul Analitic Independent Expert-Group, in regiunea Nord, Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat, pentru UTA Gagauzia si raionul Taraclia.

Vezi poze 

 

 
Ziua Cimpului si rezultatele testarii hibrizilor de porumb la Sarata Veche Imprimare
Poza1

Recent, la Sarata Veche, AO „CUTEZATORUL” a desfasurat  a treia zi a cimpului la lotul demonstrativ de comportare si testare a 25 hibrizi de porumb in cadrul scolii de cimp cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice. La eveniment au participat 26 de fermieri si producatori agricoli din raioanele Falesti si Glodeni.

      Cei 25 de hibrizi au fost pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSSADE Semences si Bayer CropScience Moldova, fabrica de prelucrare a semintelor de porumb Rautel.

       Reprezentantii companiilor susnumite au prezentat rezultatele comparative obtinute pe lotul demonstrativ si terenurile traditionale in conditiile climaterice complicate ale anului curent, au caracterizat hibrizii plantati si au formulat unele recomandari.

        Trebuie de mentionat faptul ca in perioada lunilor iunie-septembrie 2019 in cadrul scolii de cimp au fost organizate si desfasurate 1 seminar de instruire cu participarea doctorului habilitat in agricultura Boris Boincean, 3 Zile ale cimpului si 1 atelier de totalizare, scopul carora a fost monitorizarea si testarea hibrizilor de porumb, identificarea productivitatii fiecarui hibrid in parte, rezistenta lor la boli, ploaie si seceta.

       In urma testarii hibrizilor de porumb de pe lotul demonstrativ au fost obtinute urmatoarele rezultate:

Hibrizii propusi de Bayer CropScience Moldova:
1. DKC-5068 - 4390 kg;
2. DKC -4943 – 4470 kg;
3. DKC -4717– 4890 kg;
4. DKC-4670 - 4260kg;
5. DKC-454 1- 4280 kg;
6. DKC-4851 - 5140 kg;
7. DKC-3972 - 4300 kg;


Hibrizii propusi de compania CAUSSADE semences:
1.Camponi CS – 4860 kg;
2. Chamberi – 3190 kg;
3. Laubazi CS – 3740 kg;
4. Pardi CS – 3640 kg;
5. Basmati CS – 3570 kg;
6. Reali CS– 4450 kg;


Hibrizii propusi de Institutul de Fitotehnie Porumbeni si Fabrica de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel:
1.Porumbeni 270 – 3700kg;
2.Porumbeni 294 – 3630kg
3.Porumbeni 310 – 5300kg;
4.Porumbeni 375 – 4800kg;
5.Porumbeni 383 – 4100kg;
6.Porumbeni 402 – 3840kg;
7.Porumbeni 458 – 3360kg;
8.Porumbeni 459 – 3500kg;
9.Porumbeni 461 – 3830kg;
10.Porumbeni 2080 – 3630kg;
11.Porumbeni 3020 – 4260kg
12.Porumbeni 4045 – 4360kg;

 

       Lotul demonstrativ a fost creat in cadrul scolii de cimp, creat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", firma CAUSSADE Semences din Chisinau, firma Bayer CropScience pe terenurile agricole ale SRL "Rairec-Plus" din satul Sarata Veche si sustinut financiar de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 
Celebrarea Zilei Cooperarii Europene in raionul Falesti. Imprimare
Poza1

  Recent, la gimanaziul "Grigore Vieru" din satul Sarata Veche a fost organizata o sarbatoare frumoasa cu prilejul Zilei Cooperarii Europene, organizata cu suportul Programului Operational Comun "Bazinul Marii Negre".

    Cu cuvinte de salut catre cei peste 200 de elevi, profesori si parinti au venit reprezentanta POC "Bazinul Marii Negre" Aliona Veselovscaia, directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana Falesti, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, managerul gimnaziului din localitate, doamna Aliona Railean.

    Dumnealor au vorbit despre aportul si rolul Uniunii Europene in dezvoltarea infrastructurii in diferite domenii, au multumit pentru sustinerea financiara a proiectelor implementate in raionul Falesti si s. Sarata Veche.

     Pe parcursul evenimentului elevii clasei I au prezentat un recital privind protectia mediului si colectarea selectiva a deseurilor solide. Ei au demonstrat pe viu cum trebuie plasate deseurile in containere.

       Victor Cimpoies a prezentat un raport privind rezultatele proiectelor transfrontaliere implementate cu sustinerea financiara a UE. De asemenea a fost mentionat faptul ca in orasul Falesti a fost dezvoltata o infrastructura puternica in domeniul managementului deseurilor solide. Au fost procurate 5 autospeciale pentru colectarea si transportarea deseurilor, construite si confectionate platforme si containere, construita prima statie de sorate a deseurilor din Moldova in satul Calugar, ce a pus baza colectarii selective a deseurilor solide. In rezultat, 100 % din locuitori au incheiat contracte de prestari servicii, iar orasul a devenit cu mult mai curat.

      In satul Sarata Veche au fost distribuite 750 de containere pentru colectarea deseurilor menajere si peste 5000 de saci pentru colectarea plasticului, hirtiei si sticlei, ce sunt preluate de Intreprinderea municipala locala si transportate la statia de sorare din s. Calugar, iar in satul Hitresti au fost construite platforme pentru colectarea deseurilor solide.

La sfirsitul evenimentului participantii au primit cadouri de la POC „Bazinul Marii Negre” si au promis ca impreuna cu profesorii vor iesi la igienizarea  riuletului, ce curge prin mijlocul satului Sarata Veche.

Vezi poze 

 

 


 

 
Vizita de studiu a fermierilor la Targul Agricol AGRALIM, judetele Iasi si Botosani, Romania Imprimare
Poza1

In perioada 20-22 septembrie 2019, AO „CUTEZATORUL” a organizat vizita de studiu si schimbul de experienta pentru 20 de fermieri, membri ai Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL” si Federatiei Agricultorilor din Republica Moldova FARM.

In prima zi ei au vizionat expozitia din cadrul Targului AGRALIM, au participat activ la evenimentul BROKERAJ@AGROLIM 2019,  avind oportunitatea sa dialogeze cu semenii sai din Romania si Ucraina, sa faca schimb de contacte si sa puna baza unei colaborari eficiente cu fermieri si antreprenori din tarile participante la eveniment. De asemenea Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a efectuat discutii cu reprezentantii Euroregiunii "Nistru" din m. Vinita si Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est din municipiul Piatra Neamt in vederea stabilirii unui parteneriat pentru elaborarea si implementarea proiectelor transfrontaliere in comun.

    In cadrul vizitei a fost organizat evenimentul de socializare a femeilor antreprenoare din raionul Falesti, or. Targu Frumos, Romania si voluntarilor din 6 tari, gazduiti de Asociatia "Super tineri" din or. Targu Frumos.

       A doua zi participantii au efectuat o excuursie prin orasul Targu Frumos, vizitind piata agricole din localitate. Primul popas in judetul Botosani a avut loc la sediul Primariei in comuna Copalau, unde au fost intilniti cu piine si sare de primarul localitatii Ciprian Ivanov si de reprezentanti ai comunei,  Directorul executiv al  Directiei pentru Agricultura Judeteane Botosani Cristian Delibas, alti specialisti in domeniu. Dupa discutii utile privind producerea usturoiului, cultura generatoare de venit de producerea careia se ocupa 40 % din locuitorii acestei localitati,  oaspetii din Moldova au vizitat producătorul agricol Rohozneanu Mihai, inscris in Programul USTUROI.

     Dupa amiaza, delegatia de fermieri din Republica Moldova au vizitat, in comuna Vaculesti, livada si depozitul de fructe al firmei S.C.ATI FRUCT S.R.L, unde au dialogat eficient cu administratorul Amarie Alexandru. Au vizitat si exploatatia agricola- ferma vegetala a tinarului fermier Ioan Sofian. Pe parcursul zilei, fermierii din Moldova si producatorii agricoli botosaneni au efectuat schimb de experienta, de idei si au dezbatut exemple de bune practici in agricultura .

In ultima zi a vizitei, fermierii din Falesti au vizitat piata agricola Botosani, unde au mentionat ambalajul si calitatea produselor alimentare, expuse pe piata, au efectuat o analiza comparativa a preturilor. Pe urma s-au deplasat in  comuna UNGURENI, unde au luat cunostinta cu activitatea SC ALFA BIT SRL.

De asemenea, oaspetii din Moldova au vizitat Mănăstirea Zosin, obiectiv religios reprezentativ pentru județul Botoșani si Memorialul Ipotesti - Centrul National de studii Mihai Eminescu din judetul Botosani.

  Evenimentul a fost organizat cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze

 

 
Rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de floarea soarelui Imprimare
Poza1

In cadrul scolii de cimp a fermierilor din satul Marandeni,  Asociatia Obsteaca „CUTEZATORUL” in colaborare cu  SRL”Agro Papuros” din s. Marandeni, Institutul CCC "Selectia" din Balti si firma CAUSSADE Semences din Chisinau a fost creat lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative.

Tinind cont de conditiile climaterice, rezultatele sunt foarte bune. Spre exemplu, din 6 hibrizi pusi la dispozitie de compania CAUSSADE semences la 5 a fost obtinuta o roada de la 4200 kg pina la 4460 kg. Sunt pozitive si rezultatele testarii hibrizilor produsi de Institutul CCC "Selectia" din Balti. Din cei 9 hibrizi plantati, la 5 au fost obtinute de la 3400 kg pina la 3800 kg de floarea soarelui. Aceste rezultate au demonstrat ca agricultura conservativa are dreptul la viata.

Rezultatele testarii hibrizilor de floarea soarelui sunt:

Hibrizii propusi de Institutul CCC "Selectia":

1. Ana - 3200 kg;
2. HS – 9729 – 3800 kg;
3. Speranţa – 3400 kg;
4. Larisan – 3500 kg;
5. Basma – 3200 kg;
6. Valeria – 3500 kg;
7. HS 0428 – 3300 kg;
8. HS 9505 – 3300 kg;
9. HS 1014 – 3700 kg;

Hibrizii propusi de compania Caussade semences:

Magma SU – 4200 kg;
2. Clarica CL – 4300 kg;
3. Shars – 3900 kg;
4. Patricia – 4000 kg;
5. Marbelia – 4070 kg;
6. Imeria – 4460 kg;

            Trebuie de mentionat faptul ca in perioada iunie-august 2019 in cadrul scolii de cimp au fost  desfasurate 1instruire si 3 zile a cimpului,  scopul carora a fost monitorizarea si testarea   hibrizilor de floarea soarelui, identificarea  productivitatii fiecarui hibrid in parte, rezistenta lor la boli, ploaie si seceta. Plantarea si cresterea hibrizilor a avut loc cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative.

            Lotul demonstrativ a fost creat in cadrul scolii de cimp, create de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul CCC "Selectia", compania CAUSSADE Semences pe terenurile agricole ale SRL "Agro-Popuros" din saul Marandeni si sustinut financiar de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului WE EFFECT.

 

 
Membrele retelei de femei FARM Falesti in vizita la Cernauti Imprimare
Poza1

In perioada 12-14 iulie 2019, membrele retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti, au participat la vizita de studiu si schimb de experienta in regiunea Cernauti, Ucraina, organizata de AO „CUTEZATORUL”, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA).

    Prima activitate a membrelor a inceput in localitatea Vancincauti, raionul Noua Sulita, unde au vizitat plantatia de 20 de hectare de coacaza, o cultura generatoare de venit foarte profitabila. Directorul executiv al gospodariei agricole "Zolotoi colos" din localitate Artem Gligor si seful Sectiei agricole a Administratiei de Stat a raionului Noua Sulita Anatolii Andritchii au povestit despre tehnologiile utilizate, soiurile ucrainene si olandeze de coacaza plantate, productivitatea lor, combina procurata pentru recoltarea pomusoarelor, comercializarea si problemele intimpinate la accesarea pietii de desfacere.

  Oaspetii din Moldova au vizitat si cimpurile de cereale, de pe care au fost obtinute cite 5 tone de griu de toamna si 4 tone de orz de toamna de pe fiecare hectar, iar paiele sunt balotate pentru producerea piletilor si comercializarea lor in Germania.

  In cadrul evenimentului, au fost vizitate si o serie de obiective social culturale si religioase construite si amenajate cu suportul mult stimatului adminstrator al firmei agricole "Zolotoi colos" din Vancincauti si Stroiesti, domnul Stepan Gligor.

Oaspetii din Moldova au avut si o intilnire de suflet si schimb de experienta cu experimentatul fermier si antreprenor, domnul Stepan Gligor. D-lui a povestit despre calea parcursa de-a lungul anilor in dezvoltarea sectorului agrar din raionul Noua Sulita, despre succesele obtinute, fiind la cirma gospodriilor agricole din Stroiesi si Vancincauti.  

Dupa o discutie interesanta,  intrebari si raspunsuri, fermierii si membrele retelei raionale de femei au vizitat livezile de mere, prune si caise, complexul frigorific cu o capacitate de 1000 tone, unde au luat cunostinta cu tehnologiile de utilizare, recoltare, pastrare si comercializare a fructelor.

  Delegatia raionului Falesti a efectuat si o vizita la una din cele 2 fabrici de curcani din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, cu o capacitate de 17500 capete. La fabrica se utilizeaza tehnologiile de crestere germane. Puii de curcani de o zi sunt adusi din Germania care timp de 130-150 de zile sunt crescuti pina la 21 kg.

Fermierii din Moldova au vizitat pietile agricole din orasele Noua Sulita si Cernauti, efectuind o analiza comparativa a preturilor cu cele din Republica Moldova. In cadrul programului cultural au vizitat complexeul cultural turistic „Valea soarelui” din s. Boiani, municipiul Cernauti si manastirea „Banceni”, unde au ramas impresionati de frumusetea acestei  așezarii pitoresti din raionul Herta. Participantii au avut o  mare satisfactie sufleteasca admirind arhitectura impesionanta a manastirii si participind la serviciul divin simbata seara. 

  Vezi poze

             

 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 76 din 186