Home arrow Noutati
AO “CUTEZATORUL” a inceput implementarea unui nou proiect pentru cetateni. Imprimare
23.jpg

UE-GIZ //   Pe data de 28 august, la sediul AO “Pro Cooperare Regionala” AO “CUTEZATORUL” a semnat Contractul de grant privind implementarea proiectului “Cetateni implicati – comunitati dezvoltate – servicii de calitate”.

Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta capacitati si competente cetatenilor, prin participarea activa a lor la procesele de luare a deciziilor, achizitiilor, implementare si monitorizare a proiectelor investitionale, regionalizare si modernizare a serviciilor publice in domeniul AAC.

La data de 1 septembrie 2020, in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului dat.

Prin actiunile derulate, actorii proiectului tind sa informeze peste 25 mii de locuitori ai raionului Falesti despre rolul UE si GIZ Moldova in dezvoltarea infrastructurii AAC, implicarea consumatorilor de apa in procesele de luare a deciziilor si monitorizare a proiectelor de investitii, abilitarea membrilor Comitetului Local de Cetateni din or. Falesti pentru monitorizarea si implicarea cetatenilor în implementarea proiectului ”Îmbunatatirea serviciilor de aprovizionare cu apa a orasului Falesti”, finantat din sursele UE.

In comuna Falestii Noi vom aplica mecanismele de participare ale cetatenilor, prin angajarea lor in monitorizarea proceselor de luare a deciziilor, achizitiilor, investitiilor, imbunatatirea serviciilor publice si asigurarea transparentei activitatii APL. In acest scop, va fi creat si instruit Comitetul Local de Cetateni Falestii Noi, membrii carora vor invata si elabora Strategia de comunicare si implicare a locuitorilor comunei in procesele de luare a deciziilor, monitorizarea implementarii si intretinerii proiectelor investitionale s.a..

Proiectul va fi implementat in parteneriat cu AO „Noi – viitorul luminos”, Consiliul raional si primaria or. Falesti, DPGCL, Consiliul raional al tinerilor pe o perioada de 12 luni.

Mai multe detalii despre proiect veti afla participind la Conferinta de lansare a proiectului, ce se va desfasura pe data 30.09.2020 in incinta salii de sedinte a Consiliului Raional Falesti.

Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) si implementeaza proiectul „Cetateni implicati - comunitati dezvoltate - servicii de calitate” in raionul Falesti.

Programul de Granturi Locale este lansat in baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinatate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetatenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finantat de catre Uniunea Europeana si implementat de Agentia de Cooperare Interna?ionala a Germaniei (GIZ Moldova). Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regionala si AO CASMED.

#Împreun?MaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #DezvoltareRegionala

@GIZMoldova @procore.md @casmed.moldova

 
Cetatenii raionului Glodeni informati despre monitorizarea proceselor bugetare. Imprimare
118398089_2647222635501315_7041833425822466390_o.jpg

Pe data de 24 august in raionul Glodeni satul Fundurii Vechi, a fost organizat si desfasurat un seminar util privind buna guvernare, achizitii publice si implicarea cetatenilor in dezvoltarea locala.

La eveniment au participat 26 de reprezentanti ai APL de nivelul I, institutiilor publice, societatii civile care au fost informati despre practicile si tehnicile de monitorizare la formarea, consultarea, adoptarea si executarea bugetului local, implicarea cetatenilor in dezvoltarea comunitara si asigurarea transparentei administratiei publice locale.

Participantii la eveniment au luat cunostinta cu rapoartele privind rolul societatii civile in procesul de formare, consultare, adoptare si executare a bugetului, organizare si gestionare corecta a achizitiilor publice, tehnicile si practicile de monitorizare a banilor publici, utilizate in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti".

Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” (vezi pagina web dezvolt.md) si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.
#dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety#Cutezatorul.

Vezi poze

 
Cetatenii or.Falesti participa la dezbateri publice Imprimare
118154249_2642903025933276_3008985662844262537_o.jpg

Recent in incinta salii de sedinte a Consiliului local, primaria or. Falestia a desfasurat doua dezbateri publice privind executarea bugetului urbei in anul 2019 si rectificarea lui pentru anul 2020.

La eveniment au participat 45 de locuitori ai orasului, inclusiv 25 de tineri si tinere. Ei au invatat ce este o audiere publica, care este scopul si etapele de realizare a dezbaterilor publice, modul si regulile de organizare a lor, prezentate de managerul proiectului Victor Cimpoies care a si moderat dezbaterile.

Raportul de baza privind rezultatele executarii bugetului orasului Falesti si rectificarea lui pentru anul 2020 a fost prezentat de economistul primariei, doamna Aleona Bargan. Raportul Coalitiei locale pentru transparenta bugetara a fost prezentata de doanma Ludmila Nichiforova, mambra a Coalitiei locale pentru transparenta bugetara.

In cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri, interventii, recomandari, participantii au venit cu propuneri si initiative concrete privind organizarea executarii si monitorizarii bugetului, cheltuirea banilor publici si acordarii mai multor surse financiare pentru initiativele si proiectele propuse de tineri.

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" in cadrul proiectului ”Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrului Analitic Independent "Expert Grup".

#dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety

 Vezi poze

 
Ziua Cimpului la loturile demonstrative din s. Sarata Veche Imprimare

107369089_2604619883094924_1187742012618086420_o.jpg

Pe data de 30 iunie curent in satul Sarata Veche, r. Falesti s-a desfasurat Ziua campului" la loturile demonstrative de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si porumb.

  Loturile respective au fost create in cadrul Scolii de camp pe terenurile SRL "Rairec Plus" din satul Sarata Veche cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si monitorizarea dezvoltarii hibrizilor la momentul actual si testarii lor la recoltare.

La eveniment au participat fermieri si producatori agricoli din mai multe localitati rurale care, impreuna cu expertii, au evaluat dezvoltarea culturilor, reiesind din conditiile climaterice ale anului curent.

Pe parcursul activitatii s-au dus discutii cu directorul SRL “Rairec-Plus” Nina Rarancean privind gestionarea lotului demonstrative si problemele aparute in legatura cu conditiile climaterice si masurile de solutionare a lor.

Caracteristica hibrizilor, productivitatea lor, rezistenta la boli, seceta, ploi a fost efectuata de Andrian Besarab, agronom al companiei CAUSADDE Semences, Ion Rusu si Ivan Spellnic, colaboartori stiintifici al Institutului CCC “Selectia” din Balti si Eugen Fetescu, reprezentant al companiei Bayer Moldova.

Ziua Cimpului  a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertilor privind ingrijirea culturilor de  porumb si floarea soarelui in conditiile anului 2020.

Scoala de cimp a fost creata gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT de catre AO "CUTEZATORUL", in colaborare cu Institutul CCC "Selectia", companiile CAUSADDE semences, Bayer Moldova si Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti.

Vezi poze 

 

 
Eveniment de socializare cu femeile antreprenoare in s. Glingeni Imprimare
106532944_2603540259869553_8534038639801825774_o.jpg

Recent, in satul Glingeni, la oficiul SRL “Borivas - Agro” a fost desfasurat al doilea eveniment de socilaizare cu membrele retelei de femei antreprenoare in agricultura din raionul Falesti, organizat de AO "CUTEZATORUL" cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT.

   La eveniment au participat 20 de persoane, inclusiv 15 femei din diferite localitati ale raionului.

   In cadrul evenimentului a fost pus in discutie raportul privind “Rolul societatii civile in procesul de organizare si monitorizare a achizitiilor publice in Republica Moldova”, prezentat de catre Alexandru Fusa, consultant marketing AO “CUTEZATORUL” si informatia privind “Organizarea si gestionarea unei afaceri in pomicultura”, prezentata de catre Boris Bujag, director SRL “Borivas-Agro”, din satul Glingeni. Participantii la evenimentul de socializare, au efectuat o vizita in livada de cirese, visine, caise, prune si mere timpurii (105 ha), unde au avut ocazia pe viu sa-si consolideze cunostintele, acumulate la sedinta teoretica.

Membrele retelei de femei antreprenoare au adus sincere multumiri Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM, Proiectului WE EFFECT, AO “CUTEZATORUL” pentru vizita organizata in livezi si posibilitatea de a invata si acumula noi informatii.

Vezi poze

 
Viziunea ziarului "Patria mea", privind Masa Rotunda din cadrul proiectului. Imprimare
webb_rev.jpg    Vezi poze
 
A fost cereat primul Focus-grup, alcatuit din 12 cetateni. Imprimare
as.jpg

La 29 mai curent, in orasul Falesti, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a desfasurat un prim Focus-grup cu 12 beneficiari ai AO „CUTEZATORUL”, pentru a afla cit de activ se implica  acestea în procesul bugetar al administratiei publice locale din orasul Falesti.  

  Scopul evenimentului, moderat de Alexandru Fusa, expert al proiectului, efectuat in cadrul sedintei Focus- grupului a fost colectarea, schimbul de informatii si opinii al unui grup omogen de cetateni pivind implicarea lor in procesul bugetar transparent al administratiei publice locale si identificarea celor mai adecvate mecanisme de implicare a cetatenilor in acest proces. 

Asociatia urmareste sa informeze publicul privind necesitatea implicarii localnicilor în asigurarea transparentei procesului bugetar si al activitatii APL din oras, elaborarea unor instrumente mai adecvate pentru participarea cetatenilor în procesul si îmbunatatirea activitatii administratiei publice locale. Activitatea a fost organizata in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana (European Union in the Republic of Moldova) ?i Fundatia Konrad Adenauer (Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.
            Proiectul este implementat de AO „CUTEZATORUL” în colaborare cu AO “Rural Nord”, Centrul de Cooperare al Tineretului si primaria orasului Falesti.
#dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety

 

 
Agricultura ecologica- calea spre progres si un mod santos de viata. Imprimare
re.jpg

La 29 mai current, AO „CUTEATORUL”  a desfasurat seminarul regional cu genericul "Utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole, prietenoase mediului la producerea culturilor de floarea soarelui si porumb". La instruirea care a fost moderata de directorul executiv al Asociatiei Victor Cimpoies, au participat 30 de fermieri din diferite localitati ale raionului Falesti.   

      Expertul instruirii a fost Boris Boincean, expert national, doctor habilitat în agricultura,  directorul Institutului CCC „Selectia” care a prezentat un raport cu continut bogat privind principiile tehnologiilor agriculturii ecologice, cererea de alimente si produse organice pe piata nationala si internationala. Dumnealui a vorbit despre beneficiile agriculturii ecologice, situatia existenta privind dezvoltarea culturilor agricole în regiunea de nord a tarii in conditiile anului 2020.
    La seminar au mai luat cuvintul Valeriu Motelica, seful Directiei agricole a CR Falesti, Alexandtru Fusa, consultant marketing al AO "CUTEZATORUL", care au vorbit despre scopul si obiectivele scolii de cimp create in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorior din Moldova si proiectul WE EFFECT, rezultatele activitatii scolilor de cimp din satele Marandeni si Sarata Veche, sarcinile scolii noi create pentru anul 2020, situatia culturilor agricole si rezultatele calamitatilor naturale din raionul Falesti.

  Caracteristica hibrizilor de floarea soarelui si porumb, plantati pe loturile demonstrtative ale SRL "Rairec Plus", productivitatea lor, rezistenta la ploi, seceta, boli a fost efectuata de Eugenia Lungu, cercetator stiintific la Institutul CCC „Selectia”, Adrian Besarab, agronom principal la campania CAUSSADE semences Chisinau si Eugen Fetescu, specialist la campania „BAYER CROPSCIENCE Moldova”. La seminar a participat si a luat cuvintul presedintele raionului Falesti, domnul Sergiu Fintina.
    Instruirea a fost organizata in cadrul Scolii de camp din s. Sarata Veche pe terenurile agricole ale SRL „Rairec Plus” in colaborare cu Directia agricola a Consiliului raional Falesti, Institutul CCC "Selectia", campaniile CAUSSADE semences" si „BAYER CROPSCIENCE Moldova”, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT. 

 Vezi poze

 

 
Sondajul de opinie publica din or. Falesti Imprimare
t.jpg

Scopul sondajului a fost „Verificarea gradului de informare al cetatenilor orasului Falesti” privind transparenta activitatii Consiliului local si primariei Falesti, participarea publicului in procesul bugetar. Principalul obiectiv a fost de a stabili gradul de acces la informatie, participarea cetatenilor la procesul bugetar. El a fost desfasurat in perioada lunilor ianuarie-februarie curent de catre AO „CUTEZATORUL”. In cadrul lui au fost intervievati 150 de locuitori ai orasului Falesti.

             In urma cercetarii capitolului privind „Accesul la informatie si nivelul de informare al cetatenilor privind bugetul orasului Falesti si activitatea transparenta a APL au fost obtinute rezultate slabe: din 100% de respondenti numai 9% cunosc  informa?ia despre bugetul local si procedurile bugetare, iar 85 % au raspuns ca nu cunosc nimic despre bugetul orasului Falesti. Aceste date ne demonstreaza ca nivelul de implicare la consultarea, adoptarea si executarea bugetului obstesc este foarte jos.

            Nu este mai buna nici situatia privind accesul la informatia de interes public. La intrebarea „Cum credeti activitatea Primariei Falesti este transparenta”, 32 % dintre respondenti au dat un raspuns negativ, 34 % o socot transparenta, 16 % nu stiu raspunsul si 10 % nu sunt interesati.

            Privitor la accesarea paginei web a Primariei Falesti si dreptul cetatenilor de a  asista la sedintele Consiliului local: 68 % din respondenti nu au accesat nici o data pagina web, 64 % din ei nu cunosc despre dreptul cetatenesc de a participa la sedintele Consiliului local, comisiilor de specialitate si numai 9 % au mentionat ca au participat vre-o data la sedintele Consiliului local.

      Rezultatele sondajului vor servi ca baza de referinta a situatiei din orasul Falesti pentru evaluarea ulterioara a impactului produs in rezultatul implementarii proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", masurilor de asigurare a unui acces mai adecvat la informatia de interes public, implicarii a cati mai multi cetateni in guvernarea orasului Falesti.

            Sondajul a fost organizat in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

 

 
Comunicat de presa Imprimare
Poza1Poza 1
 
Stam acasa, dar raminem activi ! Imprimare
1a.jpg

Membrii Coalitiei locale  pentru transparenta bugetara Falesti isi dezvolta capacitatile  online.

      La 29 aprilie curent, membrii echipei de proiect, au organizat al treilea seminar de informare si instruire online cu 16 membri ai Coalitiei locale pentru transparenta bugetara. Beneficiarii evenimentului au audiat rapoartele „Conditiile  necesare pentru asigurarea participarii cetatenilor la controlul public la elaborarea bugetului obstesc” si „Obiectivele, instrumentele procesului transparent la nivel local”, prezentate de expertii proiectului.

    Membrilor Coalitiei li s-au prezentat si informatii privind executarea bugetului or. Falesti pentru 2020, rezultatele monitorizarii transparentei procesului de elaborare, discutare si adoptare a bugetului or. Falesti pe pagina web a primariei locale, sondajului de opinie publica privind nivelul de informare a cetatenilor si participarii lor la procesul bugetar.

      Evenimentul a fost desfasurat in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti, implementat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze 


 
Mecanisme de informare a publicului. Imprimare
p.jpg

Printre mecanismele de informare si sensibilizare a publicului se numara pliantele informative, brosurile, posterile, banerele si altele. Conform planului de activitati al proiectului Asociatia “CUTEZATORUL” le va utiliza pe toate cele mentionate mai sus.

  Chiar la inceputul proiectului a fost confectionat banerul proiectului, ce a fost utilizat aproape la toate activitatile, desfasurate in cadrul proiectului.

      Brosura finala a proiectului va fi pregatita si editata la tipografia din orasul Ungheni spre finele proiectului. In acest context in lunile februarie martie au fost editate 2 pliante informative, ce cuprind informatii utile despre obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului. Beneficiarii au oportunitatea de a lua cunostinta cu mecanismele de implicare a cetatenilor in proceul de elaborare, consultare, adoptare si executare a bugetului orasului Falesti. 

       O parte din ele deja au fost distribuite la activitati si la sediul Asociatiei, celelalte in a doua parte a proiectului.

  Pliantele informative au fost pregatite in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti”, implementat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

 

 
Un seminar util pentru tinerii din orasul Falesti. Imprimare
89108560_2513782945511952_3243581055948554240_o.jpg

Pe data de 7 martie curent, in sala de sedinte a Scolii de arta din or. Falesti a fost desfasurat un atelier de instuire cu tinerii si tinerele din urba, la care au participat 24 de persoane. Ei au fost informati despre proiect, principiile bunei guvernari, mecanismele de participare in procesul consultarii, aprobarii, executarii bugetului or. Falesti si rolul tineretului in procesul de asigurare a bunei guvernari a orasului Falesti.
  Responsabil de pregatirea evenimentului a fost AO "Centrul de Coopererare al Tineretului" in frunte cu Damian Furdui care s-au atirnat constiincios fata de organizarea lui.

In a doua parte al atelierului expertii proiectului au tinut o discutie aprinsa cu tinerii pe urmatoarele subiecte: Vrei sa stii care este bugetul localitatii in care traiesti?; Stii cum sint cheltuiti banii publici in localitatea ta?; Stii cum poti participa in procesul de decizie local? De ce localitatea ta are nevoie de cetateni activi? s.a.. In cadrul discutiilor au fost multe intrebari si raspunsuri, recomandari si invitatii la implicarea tinerilor in stabilirea unei bune guvernari a orasului Falesti.

   Proiectul „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti” este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

 Vezi poze 

 
Activitati de dezvoltare a capacitatilor in domeniul transparectei si implicarii cetatenilor Imprimare
87098525_2500973416792905_8325731753255763968_o.jpgConform planului de actiuni al proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” au fost organizate si desfasurate mai multe activitati cu membrii Coalitei Locale pentru Transparenaa Bugetara si tinerii din or. Falesti.
Pe data de 21 februarie curent a fost desfasurat seminarul cu membrii Coalitiei Locale pentru Transparenta Bugetara pe temele: ”Principiile si caracteristicile definitorii ale bunei guvernari” si ”Cadrul legal privind mecanismele de implicare ale cetatenilor în procesul bugetar, promovarea activismului civic”.

Partea a doua a seminarului a fost o activitate practica în care participantii s-au împartit în 3 grupuri si cu ajutorul redactorului sef al ziarului ”Patria mea” Mariana Ionel au învatat si au scris cîte o stire despre activitatile din cadrul proiectului. Activitatea data a purtat un caracter interactiv cu implicarea participantilor care au identificat mai multe probleme si solutii, menite sa îmbunatateasca guvernarea urbei cu implicarea activa a cetatenilor.

O alta activitate utila a fost desfasurarea atelierului de instuire cu tinerii din orasul Falesti. Evenimentul a fost organizat de catre AO "Centrul de Coopererare al Tineretului" pe data de 7 martie curent în sala de sedinte a scolii de Arta din or. Falesti, la care au participat 24 de tineri si tinere.

Participantii la eveniment au fost informati despre implementarea proiectului, principiile bunei guvernari, mecanismele de participare în procesul consultarii, aprobarii, executarii bugetului obstesc si rolul tineretului in procesul de asigurare a bunei guvernari a orasului Falesti.

În a doua parte al atelierului expertii proiectului au tinut o discutie aprinsa cu tinerii pe urmatoarele subiecte: Vrei sa stii care este bugetul localitatii în care traiestii; stii cum sînt cheltuiti banii publici în localitatea ta?; Stii cum poti participa în procesul de decizie local? De ce localitatea ta are nevoie de cetateni activi? s.a.. În cadrul discutiilor au fost multe intrebari si raspunsuri, recomandari si invitatii la implicarea tinerilor in stabilirea unei bune guvernari a orasului Falesti.

Proiectul „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” este  implementat de AO "CUTEZATORUL" în parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti ?i este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Galerie foto

 
Seminar privind transparenta bugetara in organele APL. Imprimare
poza_de_profil_1.jpg

Recent, in incinta salii de sedinte a Consiliului local Falesti s-a desfasurat seminarul cu reprezentantii ONG-urilor, APL-urilor, institutiilor publice privind mecanismele de implicare a cetatenilor in procesul bugetar si transparent in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”.

  La eveniment au participat  peste 20 de beneficiari care au audiat rapoartele privind mersul implementarii proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", rolul societatii civile in informarea si implicarea cetatenilor in consultarea, adoptarea ?i executarea eficienta a bugetului, cadrul legal in domeniu, tehnicile si practicile de monitorizare a bugetului local.

  In cadrul discutiilor au luat cuvintul participantii la seminar, care au manifestat interes sporit fata de chestiunile puse in discutii, au primit raspunsuri la intrebarile date, sperind la implementarea cu succes a proiectului.

   Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului, primaria Falesti si este finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze 

 
Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara a fost creata Imprimare

 

coalitia.jpg Pe data de 17 ianuarie curent, in or. Falesti, a fost creata Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara. Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara este o asociatie informala formata din membri voluntari, ce promoveaza in activitatea sa principiile de buna guvernare, valorile statului de drept, asigura echitate si inluziune sociala, promoveaza transarenta si eficienta in utilizarea resurselor  resposabile  in procesul decisional. 

Scopul Coalitiei Locale este imbunatatirea transparentei bugetare, promovarea activizmului civic  si implicarea cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta locuitorii or. Falesti. 

In cadrul sedintei de constituire au fost aprobate cererile membrilor coalitiei in numar de 19, regulamentul de activitate si ales  secretarul Coalitiei Locale pentru Transparenta Bugetara Falesti- Marina Nichiforov, contabil, specialist in relatiile cu publicul al AO "CUTEZATORUL".

La primul seminar cu membrii Coalitei Locale pentru Transparenta Bugetara  Falesti au participat 20 de persoane. Pentru fiecre participant au fost pregatite mape cu agenda instuirii, materiale informative, caiete, pixuri. Evenimentul a fost deschis si moderat de managerul proiectului, directorul executiv  AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  care a salutat participantii, a prezentat agenda, scopul si obiectivele seminarului    

Conform agendei de lucru, managerul proiectului, a prezentat proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti".

Raportul privind “Rolul Coaliei Locale pentru transparenta bugetara in procesul de consultare si monitorizare a executarii bugetului obstesc al orasului Falesti” a fost prezentat de expertul proiectul Alexandru Fusa.  A  fost accentuate mecanizmele de implicare a  cetatenilor in asigurarea transparentei activitatii APL, cadrul legal privind accesul la informatie si transparenta in procesul decizional, importanta pentru o autoritate publica sa informeze, sa consulte si sa incurajeze participarea cetatenilor in procesul decizional, implicit cel bugetar, sursele de informare pentru participarea in procesul bugetar.

Expertii Ana Prodaniuc  si  Ludmila Nichiforov  au prezentat raportul: „Cum va urmari Coalitia Locala imbunatatirea transparentei bugetare, promovarea activizmului civic si implicarea cetatenilor in  solutionarea problemelor a or. Falesti”. In el s-a mentionat implicarea cetatenilor in consultarea, adoptarea si monitorizarea executarii bugetului obstesc al urbei, participarea la audierile publice privind proiectul bugetului orasului, la dezbaterile publice cu participarea locuitorilor orasului, la sedintele comisiilor de specialitate privind precautarea proiectului bugetului, la elaborarea si inaintarea propunerilor pentru imbunatatirea bugetului urbei, la sedintele Consiliului local cind se discuta si se aproba bugetul orasului.

Evenimentele au fost organizate de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului si primaria Falesti in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic  Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

 
Audieri publice organizate de primaria or. Falesti si AO „CUTEZATORUL”. Imprimare


Poza1Pe data de 19 decembrie curent, in incinta salii de sedinte a primariei or. Falesti au fost desfasurate audieri publice privind proiectul bugetului urbei pentru anul 2020, la care au participat 50 de locuitori ai orasului Falesti.  Evenimentul a fost moderat de primar de
 Falesti Alexandr Severin care a multumit cetatenilor pentru interesul sporit fata de proiectul bugetului pentru anul urmator si a mentionat rolul AO „CUTEZATORUL” si proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti" in implicarea cetatenilor in procesele  de monitorizarea a procesului bugetar si crearea conditiilor pentru ca cetatenii sa-si execite drepturile democratice si sa-si exercite punctul de vedere privind proiectul bugetului orasului pentru anul 2020.  

Victor Cimpoies, managerul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti" a adus la cunostinta Ghidul cetateanului participant la audierea publica si regulile pentru desfasurarea audierilor publice, iar economista primariei Alena Bargan a prezentat proiectul bugetului orasului Falesti pentru anul 2020.

Scopul principal al audierilor publice a fost ca functionarii primariei sa asculte cetatenii orasului, iar ei, la rindul lor, sa vina cu propuneri si recomandari privind bugetul pentru anul viitor si asigurarea transparentei lui.

Atit primaria, cit si partenerii proiectului au ramas satisfacuti de participarea activa a orasenilor la audierile publice. Conform inregistrarilor in scris, au luat cuvintul 17 persoane care au venit cu sugestii si propuneri concrete de imbunatatire a bugetului orasului si activitatii APL in intregime. Din 50 de persoane prezente la audieri, 26 au fost femei, o buna parte-tineri si tinere pina la 35 de ani.

Audierile au fost organizate de primaria orasului Falesti in parteneriat cu AO "CUTEZATORUL", AO "Rural Nord" si Centrul pentru Cooperare al Tineretului in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

In timpul apropiat va fi creata Coalitia locala pentru transparenta bugetara, membrii careia vor participa la seminare instructive, sedintele comisiei de specialitate, Consiliului local Falesti, monitorizarea executarii bugetului.

 ***

Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze

 
GHIDUL CETATEANULUI PARTICIPANT LA AUDIEREA PUBLICA Imprimare

Ce este o audiere publica?
• Audierea publica este un forum convocat de autoritatile publice locale, pentru consultarea cetatenilor privind teme de o importanta majora pentru comunitate, cum ar fi: proiectul bugetului pentru anul 2020 etc.
• Scopul audierii publice este ca functionarii primariei sa-i asculte pe cetateni.
• Participarea la audierea publica permite cetatenilor sa-si exercite drepturile democratice si sa-si expuna punctul de vedere privind subiectele puse in discutie, pentru a participa la procesul de luare a deciziilor, a contribui la imbunatatirea vietii in comunitate.

Ce trebuie sa faci pina la audierea publica?
1. Informeaza-te despre Ziua, Ora si Locul unde va avea loc audierea publica;
2. Afla care este tema pusa in discutie;
3. Afla de la reprezentantii Consiliului local unde poti obtine materiale relevante temei audierii publice;
4. Studiaza documentele respective si pregateste intrebarile care crezi ca trebuie adresate in timpul Audierii publice.

Ce trebuie sa faci in timpul audierii publice?
• Inregistreaza-te pentru a lua cuvintul si a-ti prezenta punctul de vedere sau intrebarile, propunerile privind proiectul bugetului pentru anul 2020;
• Respecta regulamentul audierii publice (va fi anuntat de moderator la inceputul audierii sau vei primi o copie inainte de eveniment);
• Adreseaza intrebarile atunci cind moderatorul iti ofera cuvintul;
• Asculta atent si alti participanti, pentru a evita repetarea intrebarilor;
• Respecta opinia celorlalti vorbitori sii vei putea cere ca si ei sa-ti respecte opinia;
• Nu intra in certuri sau dezbateri la teme, ce nu au legatura cu tematica evenimentului, cu reprezentantii APL sau alti cetateni prezenti in sala;
• Daca ai propuneri pe care nu ai reusit sa le prezinti in timpul audierii publice, inainteaza-le in scris.

Implica-te, daca vrei sa fii ascultat si iti pasa de orasul nostru !

 
Acord de colaborare cu primaria or. Falesti. Imprimare
poza 

În cadrul Conferintei de lansare, intr-o atmosfera festiva, in sala de sedinte a primariei, a fost semnat Acordul de colaborare intre primaria Falesti si  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” pentru implementarea proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a or. Falesti”.

    Proiectul este implementat de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in parteneriat cu AO „Rural Nord”, Centrul pentru Cooperare al Tineretului si primaria orasului Falesti. El este finantat de catre Uniunea Europeana, Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

     Proiectul isi propune sa sporeasca cu cel putin 20 % nivelul de informare si implicare a cetatenilor in monitorizarea bugetului si asigurarii transparentei APL Falesti, sa dezvolte capacitatile a 240 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, societatii civile, cetatenilor in domeniul formarii, consultarii, adoptarii, monitorizarii si transparentei bugetului obstesc, sa elaboreze mijloace si instrumente adecvate pentru participarea civica a cetatenilor la procesul participativ de luare a deciziilor privind adoptarea si executarea bugetului obstesc, sa creeze si sa instruiasca Coalitia Locala pentru transparenta bugetara a cetatenilor, sa organizeze 2 sondaje de opinie publica  cu intervievarea a 300 de locuitori ai orasului, sa informeze si sensibilizeze opinia publica privind necesitatea implicarii cetatenilor in solutionarea problemelor cu care ei se confrunta, sa sporeasca transparenta procesului bugetar si al activitatii APL Falesti.

   Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

            Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

            Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

 

 
Interes fata de proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si devoltare locala a or. Falesti Imprimare
Poza 1

Astazi 6 decembrie curent, in incinta primariei or. Falesti a avut loc evenimentul de lansare a proiectului ”Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”. Proiectul este implementat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in parteneriat cu ONG-urile „Rural Nord” si „Centrul pentru Cooperare al Tineretului” si primaria or. Falesti.

 La Conferinta de lansare a proiectului s-a manifestat un interes spoit al cetatenilor fata de tema proiectului. In loc de 20 de persoane preconizate la eveniment au participat 40 de reprezentanti ai partenerilor de proiect, organelor APL, institutiilor publice, societatii civile, mass-media, cetatenilor.

    Conferinta a fost deschisa de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL”, managerul proiectului Victor Cimpoies care a mentionat rolul pozitiv al Uniunii Europene in dezvoltarea societatii civile din Republica Moldova, a prezentat proiectul, iar reprezentantii consortiului de implementare au relatat despre activitatile si contributia acestora pentru atingerea obiectivelor si rezultatelor preconizate.

      Primarul orasului, domnul Alexandru Severin, a mentionat importanta proiectului pentru sensibilizarea si implicarea cetatenilor in procesele de transparenta bugetara, dezvoltare locala si luare a deciziilor, accentuind ca primaria locala se va implica activ in realizarea proiectului.

    Actorii proiectului intentioneaza sa sporeasca cu cel putin 20 % nivelul de informare si implicare a cetatenilor in monitorizarea bugetului si asigurarii transparentei APL Falesti; sa dezvolte capacitatile a 240 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, societatii civile, cetatenilor in domeniul formarii, consultarii, adoptarii, monitorizarii si transparentei bugetului obstesc; sa creeze si sa instruiasca Coalitia Locala pentru transparenta bugetara a cetatenilor cu initiativa pentru participarea la procesele de monitorizare a bugetului si dezvoltare locala a comunitatii; sa organizeze 2 sondaje de opinie publica cu intervievarea a 300 de locuitori ai orasului; sa informeze si sensibilizeze opinia publica privind necesitatea implicarii cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta urbea; sa asigure transparenta procesului bugetar si al activitatii APL Falesti; s.a.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat.

    Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety 

Vezi poze 

 

 
Lansarea Proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala al or. Falesti" Imprimare
TV Prim: Vezi Video
 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare
comun_1.jpgcomunicat_2.jpg
 
Proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala al or. Falesti" si-a luat startul. Imprimare
Poza1

Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in cadrul Programului "Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova" si finantat de Uniunea Europeana si Fundatia KONRAD ADENAUER  (KAS) in cadrul Proiectului ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.

     Una din primele activitati ale proiectului a fost sedinta Comitetului de Coordonare al proiectului, ce s-a desfasurat pe data de 19 noiembrie 2019 la sediul Asociatiei. In discutie au fost puse chestiunile cu privire la mersul pregatirii catre Conferinta de lansare si sarcinile privind implementarea cu succes a proiectului.

    Participantii la sedinta au discutat proiectul Regulamentului de activitate al Coalitiei locale pentru transparenta bugetara din or. Falesti, ce va fi creata si instruita in cadrul proiectului, au aprobat planul calendaristic de activitati pe intreaga perioada de implementare a proiectului.

     Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor 2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

    Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

 

  Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflecta neaparat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 
Un proiect pentru cetateni si autoritatile publice locale Imprimare

Recent in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin Programul „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”.   

  Scopul proiectului este contribuirea la perfectionarea activitatii administratiei publice locale, prin implicarea cetatenilor in procesul de formare, adoptare si monitorizare a executarii bugetului orasului Falesti, sporirea gradului de transparenta a activitatii Consiliului local Falesti.                                             

     Prin actiunile derulate, actorii proiectului isi propun sa sporeasca cu cel putin 20 % nivelul de informare si implicare a cetatenilor in monitorizarea bugetului si asigurarii transparentei APL Falesti, sa dezvolte capacitatile a 240 de reprezentanti ai APL, institutiilor publice, societatii civile, cetatenilor în domeniul formarii, consultarii, adoptarii, monitorizarii si transparentei bugetului obstesc, sa creeze si sa instruiasca Coalitia Locala pentru transparenta bugetara a cetatenilor cu initiativa pentru participarea la procesele de monitorizare a bugetului si dezvoltare locala a comunitatii, sa desfasoare o campanie de informare si sensibilizare a locuitorilor orasului privind necesitatea implicarii cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta,  sa asigure transparenta procesului bugetar si al activitatii APL Falesti; s.a.   Mai multe detalii despre proiect veti afla participind la Conferinta de lansare, ce se va desfasura pe data de 06 decembrie curent in incinta primariei or. Falesti cu incepere de la ora 10.00. 

      Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), va oferi in perioada anilor  2019-2021 granturi in valoare de circa 3 milioane de euro Organizatiilor Societatii Civile, care isi desfasoara activitatea in afara orasului Chisinau.

    Proiectul ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” este implementat in parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociatia pentru Democratie Participativa ”ADEPT”, Asociatia pentru Politica Externa si Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

     Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

  

    Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflecta neaparat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 

 
ANUNT Imprimare

Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, implementeaza  proiectul “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falestifinantat de Uniunea Europeana si Ministerul Federal de Cooperare Economica si Dezvoltare al Germaniei.

În cadrul proiectului vor fi organizate, activitati de informare si instruire privind implicarea cetatenilor în monitorizarea consultarii, aprobarii si executarii bugetului si transparentei lui. În acest scop vor fi organizate:

-          3 seminare cu membrii Coalitei locale pentru transparenta bugetara

-          1 masa rotunda

-          2 seminare regionale în 2 localita si rurale din raionul Falesti

-          2 dezbateri publice

-          2 sedinte cu membrii Focus Grupului

Va invitam si participati cu o oferta de pret în scopul atribuirii contractului de organizare si desfasurare a activitatilor de informare si instruire în cadrul proiectului.

Termenul de depunere a ofertei: 16 decembrie 2019, orele 10.00. Oferta si formularele se depun sau se transmit la sediul autoritatii contractante  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, str.  Stefan cel Mare 50, or. Falesti, Republica Moldova in plicuri sigelate.

 Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Cimpoies, Tel/Fax 259 22951, 0690081119.

 
Atelierele de totalizare a activitatii Scolilor de cimp din raionul Falesti Imprimare
Poza1

Recent, in satele Marandeni si Sarata Veche, AO „CUTEZATORUL” a desfasurat doua ateliere de totalizare a activitatii Scolilor de cimp privind utilizarea  tehnologiilor agriculturii conservative si ecologice.

    La evenimente au participat 45 de fermieri, reprezentanti ai OR FARM Falesti, Directiei agricole, Institutului CCC „Selectia”, Fabricii de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel, mass-media.

      In cadrul atelierului din s. Marandeni au fost prezentate rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui cu utilizarea agriculturii conservative creat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul CCC "Selectia" din Balti, compania CAUSADDE Semences din Chisinau si SRL "Agropopuros" din localitatea respetiva.

     Un alt atelier de totalizare a activitatii Scolii de cimp privind utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice  a fost desfasurat in s. Sarata Veche. Aici au fost testati 25 hibrizi de porumb, pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSSADE Semences si Bayer CropScience Moldova, fabrica de prelucrare a semintelor de porumb Rautel.

        Rapoarte privind activitatile desfasurate si rezultatele obtinute au prezentat reprezentantii OR FARM Falesti, savantii de la Institutul CCC „Selectia”, specialistii companiilor CAUSSADE Semences si Bayer CropScience Moldova, fabrica de prelucrare a semintelor de porumb Rautel, SRL "Agropopuros" din satul Marandeni si „Rairec Plus” din satul Sarata Veche.

      Rezultatele obtinute de pe loturile demonstrative au fost plasate pe reteaua de socializare Facebook si pagina web www.cutezatorul.org.md.

     Fermierii, prezenti la atelierele de totalizare au adus sincere multumiri Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM, Proiectului WE EFFECT, OR FARM Falesti si partenerilor de proiect pentru sustinerea acordata si posibilitatea de a invata noi tehnologii si metode ale agriculturii performante.

Vezi poze 

 
ANUNT Imprimare

             Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, in cadrul implementarii  proiectului “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer, anunta concursul de achizitie directa, la prestarea serviciilor in calitate de expert-consultant al proiectului in domeniul transparentei APL si expert-consultant al proiectului in domeniul bugete locale.

            Va invitam sa participati cu o oferta de pret in scopul atribuirii contractului de organizare si desfasurare a activitatilor din cadrul proiectului.

            Termenul de depunere a ofertei: 29 octombrie 2019, orele 10.00. Oferta si formularele se depun sau se transmit la sediul autoritatii contractante  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, str.  Stefan cel Mare 50, or. Falesti, Republica Moldova.

            Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Cimpoies, Tel/Fax 0259 22951, 069008119.

 

Va dorim mult succes!

 
ANUNT Imprimare

 

             Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” Falesti, in cadrul implementarii  proiectului “Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer, anunta concursul de achizitie directa de arenda autoturizmului, ce va fi utilizat pentru implementarea activitatilor din cadrul proiectului.  

            Va invitam sa participati cu o oferta de pret in scopul atribuirii contractului de arenda a autoturizmului.

            Termenul de depunere a ofertei: 31 octombrie 2019, orele 10.00. Oferta si formularele se depun sau se transmit la sediul autoritatii contractante  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, str.  Stefan cel Mare 50, or. Falesti, Republica Moldova.

            Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Cimpoies, Tel/Fax 0259 22951, 069008119.

 

Va dorim mult succes!

 
La Chisinau au fost inminate Certificatele de Grant la 59 de organizatii neguvernamentale Imprimare
Poza1

Pe data de 22 octombrie curent directorul executiv AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies si specialistul in Relatii cu publicul Marina Nichiforov au participat la evenimentul de inminare a certificatelor de confirmare din partea Uniunii Europene si Fundatiei Konrad Adenauer, in cadrul unui proiect de dezvoltare a societatii civile la nivel local.          

     Evenimentul a avut loc in sala de conferinte "Congress si Business" a hotelului BRISTOL la care au participat peste 80 de reprezentanti ai donatorilor, cistigatorilor de sub granturi, partenerilor si mass-media.

     Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societatii civile de nivel local din Republica Moldova, care promoveaza si monitorizeaza transparenta si responsabilitatea institutiilor publice, inclusiv in implementarea Acordului de Asociere R. Moldova - UE. Datorita acestui Program de granturi, 59 de organizatii ale societatii civile  din tara, deja in acest an vor avea posibilitatea sa se implice activ in procese decizionale si de elaborare a politicilor, de responsabilizare a institutiilor publice.

    Am incurajat organizatiile care intentioneaza sa aduca schimbarea, sa contribuie la solutionarea problemelor in localitatile unde activeaza. O societate civila responsabila si activa este garantul dezvoltarii democratice a unei tari, a declarat la eveniment Peter Michalko, ambasadorul Delegaţiei Uniunii Europene la Chisinau.

   Primii beneficiari ai programului „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” au fost desemnati de catre o comisie, constituita din reprezentanti ai Delegatiei UE in Republica Moldova, Fundatiei Soros-Moldova, Fundatiei Est-Europene, parteneri de implementare, precum si membrii  echipei de proiect.

     Printre beneficiarii Programului ”Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” se numara si Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, care timp de 12 luni va implementa proiectul „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti”. La realizarea lui vor participa in calitate de parteneri AO „Rural Nord”, AO „Centrul de Cooperare a Tineretului” si primaria orasului Falesti.

       Cele 59 de certificate de confirmare au fost inmanate beneficiarilor de Peter Michalko, seful delegatiei UE in Republica Moldova. In perioada urmatoare, vor mai fi finantate alte 40 de proiecte. Valoarea totala a grantului european este de trei milioane de euro.

            Programul de granturi este sustinut financiar de catre Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (Berlin). Proiectul este implementat in parteneriat cu Asociatia pentru Politica Externa, in regiunea Centru, Asociatia pentru Democratie Participativa, în regiunea Sud, Centrul Analitic Independent Expert-Group, in regiunea Nord, Asociatia Obsteasca Centrul European Pro-Europa din Comrat, pentru UTA Gagauzia si raionul Taraclia.

Vezi poze 

 

 
Ziua Cimpului si rezultatele testarii hibrizilor de porumb la Sarata Veche Imprimare
Poza1

Recent, la Sarata Veche, AO „CUTEZATORUL” a desfasurat  a treia zi a cimpului la lotul demonstrativ de comportare si testare a 25 hibrizi de porumb in cadrul scolii de cimp cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice. La eveniment au participat 26 de fermieri si producatori agricoli din raioanele Falesti si Glodeni.

      Cei 25 de hibrizi au fost pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSSADE Semences si Bayer CropScience Moldova, fabrica de prelucrare a semintelor de porumb Rautel.

       Reprezentantii companiilor susnumite au prezentat rezultatele comparative obtinute pe lotul demonstrativ si terenurile traditionale in conditiile climaterice complicate ale anului curent, au caracterizat hibrizii plantati si au formulat unele recomandari.

        Trebuie de mentionat faptul ca in perioada lunilor iunie-septembrie 2019 in cadrul scolii de cimp au fost organizate si desfasurate 1 seminar de instruire cu participarea doctorului habilitat in agricultura Boris Boincean, 3 Zile ale cimpului si 1 atelier de totalizare, scopul carora a fost monitorizarea si testarea hibrizilor de porumb, identificarea productivitatii fiecarui hibrid in parte, rezistenta lor la boli, ploaie si seceta.

       In urma testarii hibrizilor de porumb de pe lotul demonstrativ au fost obtinute urmatoarele rezultate:

Hibrizii propusi de Bayer CropScience Moldova:
1. DKC-5068 - 4390 kg;
2. DKC -4943 – 4470 kg;
3. DKC -4717– 4890 kg;
4. DKC-4670 - 4260kg;
5. DKC-454 1- 4280 kg;
6. DKC-4851 - 5140 kg;
7. DKC-3972 - 4300 kg;


Hibrizii propusi de compania CAUSSADE semences:
1.Camponi CS – 4860 kg;
2. Chamberi – 3190 kg;
3. Laubazi CS – 3740 kg;
4. Pardi CS – 3640 kg;
5. Basmati CS – 3570 kg;
6. Reali CS– 4450 kg;


Hibrizii propusi de Institutul de Fitotehnie Porumbeni si Fabrica de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel:
1.Porumbeni 270 – 3700kg;
2.Porumbeni 294 – 3630kg
3.Porumbeni 310 – 5300kg;
4.Porumbeni 375 – 4800kg;
5.Porumbeni 383 – 4100kg;
6.Porumbeni 402 – 3840kg;
7.Porumbeni 458 – 3360kg;
8.Porumbeni 459 – 3500kg;
9.Porumbeni 461 – 3830kg;
10.Porumbeni 2080 – 3630kg;
11.Porumbeni 3020 – 4260kg
12.Porumbeni 4045 – 4360kg;

 

       Lotul demonstrativ a fost creat in cadrul scolii de cimp, creat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", firma CAUSSADE Semences din Chisinau, firma Bayer CropScience pe terenurile agricole ale SRL "Rairec-Plus" din satul Sarata Veche si sustinut financiar de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 
Celebrarea Zilei Cooperarii Europene in raionul Falesti. Imprimare
Poza1

  Recent, la gimanaziul "Grigore Vieru" din satul Sarata Veche a fost organizata o sarbatoare frumoasa cu prilejul Zilei Cooperarii Europene, organizata cu suportul Programului Operational Comun "Bazinul Marii Negre".

    Cu cuvinte de salut catre cei peste 200 de elevi, profesori si parinti au venit reprezentanta POC "Bazinul Marii Negre" Aliona Veselovscaia, directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana Falesti, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, managerul gimnaziului din localitate, doamna Aliona Railean.

    Dumnealor au vorbit despre aportul si rolul Uniunii Europene in dezvoltarea infrastructurii in diferite domenii, au multumit pentru sustinerea financiara a proiectelor implementate in raionul Falesti si s. Sarata Veche.

     Pe parcursul evenimentului elevii clasei I au prezentat un recital privind protectia mediului si colectarea selectiva a deseurilor solide. Ei au demonstrat pe viu cum trebuie plasate deseurile in containere.

       Victor Cimpoies a prezentat un raport privind rezultatele proiectelor transfrontaliere implementate cu sustinerea financiara a UE. De asemenea a fost mentionat faptul ca in orasul Falesti a fost dezvoltata o infrastructura puternica in domeniul managementului deseurilor solide. Au fost procurate 5 autospeciale pentru colectarea si transportarea deseurilor, construite si confectionate platforme si containere, construita prima statie de sorate a deseurilor din Moldova in satul Calugar, ce a pus baza colectarii selective a deseurilor solide. In rezultat, 100 % din locuitori au incheiat contracte de prestari servicii, iar orasul a devenit cu mult mai curat.

      In satul Sarata Veche au fost distribuite 750 de containere pentru colectarea deseurilor menajere si peste 5000 de saci pentru colectarea plasticului, hirtiei si sticlei, ce sunt preluate de Intreprinderea municipala locala si transportate la statia de sorare din s. Calugar, iar in satul Hitresti au fost construite platforme pentru colectarea deseurilor solide.

La sfirsitul evenimentului participantii au primit cadouri de la POC „Bazinul Marii Negre” si au promis ca impreuna cu profesorii vor iesi la igienizarea  riuletului, ce curge prin mijlocul satului Sarata Veche.

Vezi poze 

 

 


 

 
Vizita de studiu a fermierilor la Targul Agricol AGRALIM, judetele Iasi si Botosani, Romania Imprimare
Poza1

In perioada 20-22 septembrie 2019, AO „CUTEZATORUL” a organizat vizita de studiu si schimbul de experienta pentru 20 de fermieri, membri ai Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL” si Federatiei Agricultorilor din Republica Moldova FARM.

In prima zi ei au vizionat expozitia din cadrul Targului AGRALIM, au participat activ la evenimentul BROKERAJ@AGROLIM 2019,  avind oportunitatea sa dialogeze cu semenii sai din Romania si Ucraina, sa faca schimb de contacte si sa puna baza unei colaborari eficiente cu fermieri si antreprenori din tarile participante la eveniment. De asemenea Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a efectuat discutii cu reprezentantii Euroregiunii "Nistru" din m. Vinita si Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est din municipiul Piatra Neamt in vederea stabilirii unui parteneriat pentru elaborarea si implementarea proiectelor transfrontaliere in comun.

    In cadrul vizitei a fost organizat evenimentul de socializare a femeilor antreprenoare din raionul Falesti, or. Targu Frumos, Romania si voluntarilor din 6 tari, gazduiti de Asociatia "Super tineri" din or. Targu Frumos.

       A doua zi participantii au efectuat o excuursie prin orasul Targu Frumos, vizitind piata agricole din localitate. Primul popas in judetul Botosani a avut loc la sediul Primariei in comuna Copalau, unde au fost intilniti cu piine si sare de primarul localitatii Ciprian Ivanov si de reprezentanti ai comunei,  Directorul executiv al  Directiei pentru Agricultura Judeteane Botosani Cristian Delibas, alti specialisti in domeniu. Dupa discutii utile privind producerea usturoiului, cultura generatoare de venit de producerea careia se ocupa 40 % din locuitorii acestei localitati,  oaspetii din Moldova au vizitat producătorul agricol Rohozneanu Mihai, inscris in Programul USTUROI.

     Dupa amiaza, delegatia de fermieri din Republica Moldova au vizitat, in comuna Vaculesti, livada si depozitul de fructe al firmei S.C.ATI FRUCT S.R.L, unde au dialogat eficient cu administratorul Amarie Alexandru. Au vizitat si exploatatia agricola- ferma vegetala a tinarului fermier Ioan Sofian. Pe parcursul zilei, fermierii din Moldova si producatorii agricoli botosaneni au efectuat schimb de experienta, de idei si au dezbatut exemple de bune practici in agricultura .

In ultima zi a vizitei, fermierii din Falesti au vizitat piata agricola Botosani, unde au mentionat ambalajul si calitatea produselor alimentare, expuse pe piata, au efectuat o analiza comparativa a preturilor. Pe urma s-au deplasat in  comuna UNGURENI, unde au luat cunostinta cu activitatea SC ALFA BIT SRL.

De asemenea, oaspetii din Moldova au vizitat Mănăstirea Zosin, obiectiv religios reprezentativ pentru județul Botoșani si Memorialul Ipotesti - Centrul National de studii Mihai Eminescu din judetul Botosani.

  Evenimentul a fost organizat cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze

 

 
Rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de floarea soarelui Imprimare
Poza1

In cadrul scolii de cimp a fermierilor din satul Marandeni,  Asociatia Obsteaca „CUTEZATORUL” in colaborare cu  SRL”Agro Papuros” din s. Marandeni, Institutul CCC "Selectia" din Balti si firma CAUSSADE Semences din Chisinau a fost creat lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative.

Tinind cont de conditiile climaterice, rezultatele sunt foarte bune. Spre exemplu, din 6 hibrizi pusi la dispozitie de compania CAUSSADE semences la 5 a fost obtinuta o roada de la 4200 kg pina la 4460 kg. Sunt pozitive si rezultatele testarii hibrizilor produsi de Institutul CCC "Selectia" din Balti. Din cei 9 hibrizi plantati, la 5 au fost obtinute de la 3400 kg pina la 3800 kg de floarea soarelui. Aceste rezultate au demonstrat ca agricultura conservativa are dreptul la viata.

Rezultatele testarii hibrizilor de floarea soarelui sunt:

Hibrizii propusi de Institutul CCC "Selectia":

1. Ana - 3200 kg;
2. HS – 9729 – 3800 kg;
3. Speranţa – 3400 kg;
4. Larisan – 3500 kg;
5. Basma – 3200 kg;
6. Valeria – 3500 kg;
7. HS 0428 – 3300 kg;
8. HS 9505 – 3300 kg;
9. HS 1014 – 3700 kg;

Hibrizii propusi de compania Caussade semences:

Magma SU – 4200 kg;
2. Clarica CL – 4300 kg;
3. Shars – 3900 kg;
4. Patricia – 4000 kg;
5. Marbelia – 4070 kg;
6. Imeria – 4460 kg;

            Trebuie de mentionat faptul ca in perioada iunie-august 2019 in cadrul scolii de cimp au fost  desfasurate 1instruire si 3 zile a cimpului,  scopul carora a fost monitorizarea si testarea   hibrizilor de floarea soarelui, identificarea  productivitatii fiecarui hibrid in parte, rezistenta lor la boli, ploaie si seceta. Plantarea si cresterea hibrizilor a avut loc cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative.

            Lotul demonstrativ a fost creat in cadrul scolii de cimp, create de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul CCC "Selectia", compania CAUSSADE Semences pe terenurile agricole ale SRL "Agro-Popuros" din saul Marandeni si sustinut financiar de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului WE EFFECT.

 

 
Membrele retelei de femei FARM Falesti in vizita la Cernauti Imprimare
Poza1

In perioada 12-14 iulie 2019, membrele retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti, au participat la vizita de studiu si schimb de experienta in regiunea Cernauti, Ucraina, organizata de AO „CUTEZATORUL”, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA).

    Prima activitate a membrelor a inceput in localitatea Vancincauti, raionul Noua Sulita, unde au vizitat plantatia de 20 de hectare de coacaza, o cultura generatoare de venit foarte profitabila. Directorul executiv al gospodariei agricole "Zolotoi colos" din localitate Artem Gligor si seful Sectiei agricole a Administratiei de Stat a raionului Noua Sulita Anatolii Andritchii au povestit despre tehnologiile utilizate, soiurile ucrainene si olandeze de coacaza plantate, productivitatea lor, combina procurata pentru recoltarea pomusoarelor, comercializarea si problemele intimpinate la accesarea pietii de desfacere.

  Oaspetii din Moldova au vizitat si cimpurile de cereale, de pe care au fost obtinute cite 5 tone de griu de toamna si 4 tone de orz de toamna de pe fiecare hectar, iar paiele sunt balotate pentru producerea piletilor si comercializarea lor in Germania.

  In cadrul evenimentului, au fost vizitate si o serie de obiective social culturale si religioase construite si amenajate cu suportul mult stimatului adminstrator al firmei agricole "Zolotoi colos" din Vancincauti si Stroiesti, domnul Stepan Gligor.

Oaspetii din Moldova au avut si o intilnire de suflet si schimb de experienta cu experimentatul fermier si antreprenor, domnul Stepan Gligor. D-lui a povestit despre calea parcursa de-a lungul anilor in dezvoltarea sectorului agrar din raionul Noua Sulita, despre succesele obtinute, fiind la cirma gospodriilor agricole din Stroiesi si Vancincauti.  

Dupa o discutie interesanta,  intrebari si raspunsuri, fermierii si membrele retelei raionale de femei au vizitat livezile de mere, prune si caise, complexul frigorific cu o capacitate de 1000 tone, unde au luat cunostinta cu tehnologiile de utilizare, recoltare, pastrare si comercializare a fructelor.

  Delegatia raionului Falesti a efectuat si o vizita la una din cele 2 fabrici de curcani din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, cu o capacitate de 17500 capete. La fabrica se utilizeaza tehnologiile de crestere germane. Puii de curcani de o zi sunt adusi din Germania care timp de 130-150 de zile sunt crescuti pina la 21 kg.

Fermierii din Moldova au vizitat pietile agricole din orasele Noua Sulita si Cernauti, efectuind o analiza comparativa a preturilor cu cele din Republica Moldova. In cadrul programului cultural au vizitat complexeul cultural turistic „Valea soarelui” din s. Boiani, municipiul Cernauti si manastirea „Banceni”, unde au ramas impresionati de frumusetea acestei  așezarii pitoresti din raionul Herta. Participantii au avut o  mare satisfactie sufleteasca admirind arhitectura impesionanta a manastirii si participind la serviciul divin simbata seara. 

  Vezi poze

             

 
Sedinta a II a Consiliului de Administrare AO CUTEZATORUL Imprimare
Poza1

La 26 iunie 2019, in incinta sediului Asociatiei Obstesti “CUTEZATORUL” s-a desfasurat sedinta ordinara a Consiliului de Administrare. La sedinta au participat 5 membrii ai Consiliului de Administare, directorul executiv si vicedirectorul executiv al AO “CUTEZATORUL.

Pe ordinea de zi au fost incluse 6 chestiuni privind primirea noilor membri, mersul implementarii proiectului “Sprijinirea Dezvoltarii Durabile si Incluzive in Zonele Rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT, proiectele elaborate si prezentate la concursurile de granturi in primul semestru, organizarea vizitei de studiu a membrelor retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti in raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Ucraina.

Toate deciziile adoptate de participanti la sedinta in urma dezbaterilor au fost votate unanim.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administrare v-a fi desfasurata in luna septembrie anul curent.

Vezi poze 

 


 

 
Activitati in cadrul Proiectului SIDRA, finantat de FARM si WE EFFECT Imprimare
Poza1

Pe data de 21 iunie 2019, AO “CUTEZATORUL” a desfasurat  seminarul regional cu genericul “Provocarile cu care se confrunta agricultura si necesitatea tranzitiei la un sistem de agricultura ecologica”. La eveniment au participat  23 de fermieri si producatori agricoli din raioanele Falesti si Glodeni care au fost informati despre masurile de restabilire a fertilitatii solului si rolul ireplasabil al asolamentului in agricultura ecologica  s.a.

            Expertul instruirii a fost Boris Boincean - doctor habilitat in agricultura, profesor cercetător, Institutul CCC „Selectia”, Universitatea de Stat Aleco Russo din Balti. Pe linga tema de baza, expertul a dat raspuns la intrebarile fermierilor privind starea culturilor de cimp in ajunul recoltarii anului curent.

            In cadrul intilnirii producatorii agricoli au primit cite un set de litreratura si materiale informative de la companiile CAUSADDES Semences si Monsanta din Chisinau.

            In aceiasi zi beneneficiarii proiectului au participat la „Ziua Cimpului”, organizata la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb in cadrul scolii de cimp din s. Sarata Veche, r. Falesti.

            In cadrul scolii de cimp a fost creat lotul demonstrativ de comportare si testare a 25 de hibrizi de porumb, cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole. Hibrizii au fost pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSADDES Semences si "Monsanta" din Chisinau. Administratorul lotului este SRL "Rairec Plus" in frunte cu Nina Rarancean care practica agricultura ecologica pe o suprafata de peste 150 hectare.

            Caracteristica hibrizilor de porumb si starea lor la etapa actuala a fost efectuata de Sergiu Rosca, directorul Fabricii de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel, Andrian Basarab agronom la compania CAUSADDES Semences Chisinau si Eugen Fetescu, managerul SRL "Monsanta" Chisinau.

            Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 
In raionul Falesti vor fi create 2 scoli de cimp pentru femieri Imprimare
Poza1 Saptamina trecuta in satul Marandeni a fost plantat lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui, pusi la dispozitie de Institutul CCC „Selectia” si compania Caussades semences. In cadrul scolii de cimp vor fi organizate 3 „Zile ale cimpului”, 1 instruire si 1atelier de totalizare si elaborare a recomandarilor.


Pe data de 25 aprilie curent in sala de sedinte a primariei locale a a fost desfasurata prima instruire in cadrul scolii de cimp, creata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”
in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros". La eveniment respectiv au participat 20 de fermieri si producatori agricoli care au audiat informatia privind utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative la producerea culturilor de cimp.

  In cadrul seminarului au fost puse in discutii rapoartele privind solul ca organizm viu, serviciile ecosistemice si sociale acordate de el, principiile sistemului conservativ de agricultura, avantagele si dezavantagele lucrarii solului cu plug cu cormana, barierele in promovarea sistemului conservativ de agricultura. Expert al proiectului a fost Boris Boincean - doctor habilitat in stiinte agricole, Institutul CCC „Selectia”, profesor cercetator, Universitatea Aleco Russo din Balti.

   Pe linga tema de baza, expertul s-a referit si la starea culturilor de cimp in conditiile de primavara ale anului curent si ce ar trebui sa intreprinda fermierii la etapa actuala.

Seminarul a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertului privind utilizarea tehnologiilor conservative.

   Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 
Proiectul a finalizat, activitatile continua. Imprimare
Poza1

Pe data de 25 martie 2019, la Chisinau s-a desfasurat Conferinta finala a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide, la care au participat peste 40  de reprezentanti ai partenerilor de proiect, APL de nivelul I si II, institutiilor publice, societatii civile, fermierilor, mass-media din Republica Moldova si Ucraina.

Proiectul a fost implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, A.O. ”CUTEZATORUL” din or. Falesti si O.O.”Agentia de Dezvoltare Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa” si co-finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina.

Participantii au fost salutati de catre Tatiana Udrea, reprezentantul Secretariatului Tehnic al Programului EaPTC Moldova-Ucraina si Victor Cimpoies, managerul proiectului.

In cadrul Conferintei au fost prezentate rapoartele privind etapele derularii proiectului, rezultatele obtinute, sistemele de colectare separata a deseurilor utilizate in tarile Uniunii Europene si sinteza celor doua studii privind selectarea metodelor eficiente de colectare separata a deseurilor solide in mediul rural al Republicii Moldova si orasul Novoselitsa (regiunea Cernauti, Ucraina), prezentate de Victor Cimpoies, managerul proiectului, Artem Yakimets, coordonatorul proiectului in Novoselitsa, Gabriela Capcelea, coordonator Relatii Publice, REC Moldova, Victor Cotruta, expert in managementul deseurilor solide, REC Molodova.

   Cu comunicari utile au venit Alexandru Fusa, expert tehnic al AO „CUTEZATORUL”, Svetlana Skrykuleak, specialist relatii publice, O.O. Agentia de Dezvoltare  Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa, care au vorbit despre mersul implementarii proiectului si realizarea campaniei informationale a proiectului si asigurarea vizibilitatii acestuia.

  Primarul orasului Novoselitsa, Maria Nicorici si comunei Sarata Veche Maria Galit au  vorbit despre activitatile implementate si impactul proiectului asupra localitatilor pe care le administreaza.

  S-au implicat activ in discutii si invitatii la eveniment din diferite zone ale Republicii Moldova, concluzionind ca metoda de colectare separata a deseurilor solide selectata de catre populatia localitatilor Sarata Veche si Noua Sulita este una exemplu si ar putea fi aplicata in alte localitati rurale din tara.

   La finalul conferintei, ce s-a desfasurat in sala de sedinte a hotelului Vila Verde din Chisinau, partenerii proiectului au prezentat concluziile, lectiile invatate si recomandarile pentru asiguararea sustenabilitatii proiectului.

Vezi poze 

 
Vizita de studiu in regiunea Vinita, Ucraina. Imprimare
Poza1

In perioada 18 - 19 martie 2019, membrii echipei transfrontaliere de implementare a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” au participat la vizita de studiu si schimbul de experienta privind managementul adecvat al deseurilor menajere solide in regiunea Vinita, Ucraina. 7 reprezentanti din Moldova si 3 din orasul Noua Sulita au vizitat mai multe institutii si companii, ce se ocupa in mod direct sau indirect de managementul deseurilor solide.

In prima zi, oaspetii au vizitat sediul Euroregiunii "Dnestr", unde presedintele Euroregiunii Serghei Tatusiak, alti reprezentanti ai Asociatiei au informat despre situatia social economica a regiunii Vinita, reforma administratiei publice locale, ce are loc in Ucraina, rolul Euroregiunii in acest proces, crearea parteneriatelor si atragerea investitiilor in regiune. A fost efectuata si o trecere in revista a situatiei privind gestionarea deseurilor in municipiul si regiunea Vinita. 

   In aceiasi zi membrii echipei au vizitat Intreprinderea SRL "Eco-Service", ce se ocupa de colectarea si comercializarea deseurilor menajere solide. Ei au luat cunostinta cu colectarea si realizarea diferitor tipuri de deseuri, ce sunt separate, balotate si comercializate. 

Despre respectarea legislatiei privind deseurile activitatea Inspectiei Ecologice din regiunea Vinita, membrii delegatiei au luat cunostinta in cadrul discutiilor avute la aceasta institutie cu directorul Inapectiei Iurii Dubovoi. 

  Impreuna cu reprezentantii Asociatiei Euroregiunii "Dnestr", participantii la vizita de studiu au vizitat depozitul centralizat de acumulare a deseurilor al municipiului si raionului Vinita, gestionat de compania ECO-Vin. Depozitul este amplasat la o distanta de 17 km de  orasul Vinita. Tot aici s-a luat cunostinta cu activitatea Statiei de sortare a deseurilor.

  In cadrul vizitei la campania „Ruslana” din mun. Vinita, ce se ocupa de colectarea si reciclarea deseurilor de diferite tipuri atit din regiunea Vinita, cit si din alte regiuni ale Ucrainei, membrii delegatiei au luat cunostinta cu obiectele confectionate din diferite tipuri de deseuri de calitate inalta si comercializate in diferite tari. .

  Oaspetii din Moldova si Ucraina au ramas impresionati de salubrizarea si curatenia municipiului Vinita, comportamentul civilizat al localnicilor fata de deseuri.

   Vizita de studiu a fost efectuata in cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deseurilor solide”, ce este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, A.O. ”CUTEZATORUL” si O.O.”Agentia de Dezvoltare Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa” si co-finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina.

Vezi poze 

 

 
Sedinta a III-a a Comitetului de Coordonare a proiectului Imprimare
Poza 1

Pe data de 4 martie 2019, in incinta Consiliului local Novoselitsa (regiunea Cernăuți, Ucraina), s-a desfasurat ședința III a Comitetului de Coordonare si a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide”, la care a participat si reprezentantii AO “CUTEZATORUL” in calitate de partener de proiect. 

Cu cuvint de salut catre participanti a venit Victor Cimpoies, managerul proiectului care a prezentat raportul despre mersul implementarii proiectului, planul de actiuni privind finisarea cu succes al acestuia. La eveniment au participat 12 reprezentanti ai echipelor de proiect a partenerilor din Republica Moldova si Ucraina. Gabriela Capcelea, directorul executiv  al Centrului Regional de Mediu din Moldova a prezentat informatia privind pregatirea, editarea si distribuirea materialelor informative.

   In a doua parte a sedintei, membrii echipei proiectului au vizitat obiectivele si locurile de amplasare a pubelelor, destinate pentru colectarea separată a deșeurilor in cartierul caselor particulare din or. Novoselitsa.

    Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare Transfrontaliera din Novoselitsa” finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.

Vezi poze 

 

 
Comitetul Local Cetatenesc Falesti devene tot mai puternic (CLC) Imprimare
poza1

CLC din or. Falesti, in numar de 15 persoane, a fost creat in cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Fălești” si activeaza al doilea an. In aceasta perioada au fost desfasurate 5 sedinte, in cadrul carora au fost prezentate si discutate Capitolul AAC din Strategia de dezvoltare social ecomnomica a orasului Falesti pentru anii 2018- 2025, discutate si elaborate recomandari pentru APL privind colectarea contributiei pentru conectarea/reconectarea la sistemele de apa si canalizare, rezultatele sondajului sociologic privind măsurarea gradului de satisfacție al locuitorilor or. Fălești de serviciile publice din sectoarele de aprovizionare cu apă și canalizare, cu privire la decizia ANRE privind tarifele noi pentru serviciile „Apa si canalizare” in orasul Falesti s.a..

In cadrul sedintei a VI din 21 februarie curent, la care au participat 20 de membri CLC, reprezentanti ai primariei locale, GIZ, societatii civile, au fost discutate si elaborate recomandari pe marginea chestiunilor cu privire la activitatea CLC in anul 2018 si sarcinile pentru 2019, analiza diagnostic a Intreprinderii municipale „Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de locuinte Falesti”, informatiile privind executarea graficului de lucru la elaborarea proiectului de dizain, aprobarea de catre Agentia pentru Cooperare Internatioanala a Germaniei (GIZ) a contributiei individuale a locuitorilor orasului Falesti si identificarea persoanelor vulnerabile, ce vor fi scutite de plata contributiei total sau partial.

La sedinta au participat primarul orasului Falesti Vladimir Rusu, consultantul regional GIZ Igor Neaga, liderii ONG-urilor "CUTEZATORUL", "Rural Nord", EcoAgriNord, Asociatiei Apicultorilor.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Fălești" este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Vezi poze 

 
In raionul Falesti continua implementarea proiectului Imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa Imprimare
Poza1

In cadrul lui s-a desfasurat sedinta Grupului de Lucru pentru audierea si dezbaterea proiectului studiului "Analiza diagnostica a operatorului economic in domeniul asigurarii cu apa si canalizare din or. Falesti". Studiul a fost prezentat de expertii GFA/GIZ Gheorghe Ciobanu, Andrei Russu si Viorica Scerbina. Activ s-au implicat in discutii doamna Valentina Plesca, consultant national superior GIZ, Vasile Bagrin, seful Directiei de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte Falesti (DPGCL), Pavel Ivanciuc, managerul proiectului, Victor Cimpoies, alti participanti la sedinta, care au formulat si recomandari privind imbunatatirea si finalizarea studiului respectiv.

    Concluziile expertilor au demonstrat ca DPGCL Falesti functioneaza stabil si dispune de capacitatile necesare de a fi reorganizata intr-un operator regional de prestare a serviciilor apa si canalizare.

    Proiectul „Imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in orasul Falesti" este finantat de Uniunea Europeana in cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale in Republica Moldova”, care este implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ) in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului si sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul Romaniei si Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC).

 

 
Adunarea generala - cel mai important eveniment al anului Imprimare
Poza1

Pe data de 25 ianuarie 2019, AO „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM impreuna cu 55 membrii ai asociatiei s-au  intrunit in cadrul  Adunarii Generale anuale pentru a evalua totalurile activitatii desfasurate pe parcursul anului 2018.

     Participantii au audiat rapoartele de activitate ale Consiliului de Administrare al AO „CUTEZATORUL” pentru perioada anului 2018 si sarcinile pe viitor, prezentate de Ion Besarab, presedintele Asociatiei si directorul Executiv Victor Cimpoies cu privire la activitatea AO „CUTEZATORUL” in anul 2018 si perspectiva pentru anul 2019. Raportul privind activitatea comisiei de cenzori in anul 2018 a fost prezentata de Tamara Rosu, presedintele comisiei de cenzori.

La dezbateri au luat cuvintul 11 persoane. Ei au mentionat activitatea pozitiva a asociatiei in informarea si consultarea fermierilor, organizarea instruirilor, vizitelor de studiu, scolilor de cimp, loturilor demonstrative s..a.  

  S-a accentuat activitatatea pozitiva cu retelele de femei (52 femei antreprenoare.) si tineri agricultori (72 de tinere si tineri), grupul de vinzari din satul Glinjeni (producatori de cirese, visine, prune si caise), scoala de cimp din satul Rautel.  

A fost continuata practica elaborarii si implementarii proiectelor alternative. In prioada de raportare concomitent cu proiectul SIDRA a fost realizat proiectul ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

Pentru prima data AO „CUTEZATORUL” a luat parte la prestarea serviciilor de extensiune pentru promovarea abordarilor agro-ecologice in perioada de tranzitie catre sisteme alimentare mai durabile in Moldova in cadrul proiectului implementat de FARM si finantat de  Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Un succes al Asociatiei a fost si participarea la realizarea proiectului „Facilitarea implicării active a societății civile în dialogul de politici agro-rurale”, finantat de UE in cadrul proiectuluiu ENPARD si implementat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM. In cadrul lui a fost creata si activeaza platforma agro rurala in componenta careia intra peste 20 reprezentanti ai APL, business si societatii civile.

  Participantii la adunare au aprobat Strategia de Dezvoltare a Asociatiei pentru anii 2018-2021, planul de actiuni pentru anul 2019, s-au ales delegatii la Adunarea Generala FARM , ce v-a avea loc la 5 martie curent. Membrii, prezenti la adunare, au decis marirea cuantumului anual al cotizatiei de membru de 300 lei.

    Participantii la adunare au considerat activitatea Asociatiei „buna”.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si proiectul WE EFFECT.

 Vezi poze

 
Primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori la Falesti Imprimare
Poza1

Pe data de 18 decembrie 2019, in orasul Falesti, AO “CUTEZATORUL” a desfasurat primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori din raionul Falesti.

  La eveniment au participat peste 40 de tineri si tinere din diferite domenii agrare din raioanele Falesti si Glodeni. Tinerii agricultori s-au inclus activ in discutii privind problemele cu care se confrunta agricultorii si identificarea solutiilor, venind cu propuneri si recomandari concrete de imbunatatire a sectorului agrar.

La Forum au fost efectuate analiza activitatii retelei tinerilor fermieri din cadrul AO „CUTEZATORUL”, prezentata de Victor Cimpoies, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" si Retelei Nationale a Tinerilor Agricultori FARM, si Nicolae Arnaut, coordonatorul Retelei tinerilor agricultori din cadrul FARM. In discutie au fost puse si politicile statului in domeniul tineretului, rolul Platformei regionale pentru dezvoltarea agro-rurala si implicarea tinerilor agricultori in acest proces.

   In partea a doua a Forumului tinerii agricultori au lucrat in 4 grupuri specializate (culturile de cimp, pomicultura, apicultura si legumicultura), identificind necesitatile si problemele cu care se confrunta. Ei au prezentat solutii si propuneri concrete pentru imbunatatirea activitatii lor si a sectorului agrar in intregime.

   Un succes al Forumului a fost prezentarea afacerilor tinerilor agricultori, formularea propunerilor concrete pentru activitatea retelei in anul 2019. Printre ei au fost: Ion Jornea, directorul SRL “Gruprijor Agro” din satul Chetris (Producerea culturilor cerealiere si tehnice pe o suprafata de 480 hectare, prune si cirese pe o suprafata de 20 hectare); Mihai Misnei, directorul SRL “Migenia Fruct” din satul Pompa (Procesare fructelor (cirese, visina, pruna, caise); Ludmila Butnaru, conducatoarea GŢ “Ludmila Butnaru” din satul Navirnet (Producerea alunelor);  Alexandru Prodan, conducatorul GT” Prodan Alexandru” din satul Sarata Veche (Producere nucilor pe  suprafata de 31 ha); Tatiana Pantea, SRL “Lucaledu”, s. Calinesti (Producerea alunilor pe o suprafata de 4 hectare, gutuie, seminte de dovlecei); Lilia Golovatic, vicepresedinte al AO „Viitorul”, conducatoarea GT „Golovatic” din satul Sarata Veche (Practici pozitive de implicare a tinerilor fermieri in actiuni comunitare)’ Valeriu Pirau, agranom SRL „Agro – Papuros din s. Marandeni (Rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative).

    Forumul Tinerilor Agricultori a fost organizat in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si proiectul WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 

 
AO "CUTEZATORUL" a desfasurat instruiri cu producatorii de struguri de masa si lapte Imprimare
Poza1

In lunile octombrie-noiembrie ale anului 2018,  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat a cite 5 seminare si 6 vizite de studii, la care au participat 12 producatori de struguri de masa si 15-20 producatori de lapte din raionul Falesti.

    In cadrul seminarelor cu producatorii de struguri de masa s-au predat temele: ”Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”; “Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”; “Tehnologiile innovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa”; “Tehnica si echipamente viticole moderne”. Expertul instruirilor a fost Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. In cadrul vizitelor de studiu, organizate la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu", GT "Cebotaru Anatol", GT „Lacrimioara Puiu” si GT „Buga Mihail” expertul a prezentat tehnologiile inovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa, formarea butucilor in plantatiile viticole tinere, greselile comise de catre producatorii de struguri pe parcursul anului de vegetatie la curatitul in uscat, in verde, dar si a  raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.    

    Activitati de instruire similare au fost organizate si cu producatorii de lapte din s. Hiliuti si Ciuluc. A condus instruirile dl. Sergiu Cosman,  doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara.  Pe parcursul celor 7 seminare si 6 vizite de studiu la crescatorii de bovine din satele Hililiuti, Ciuluc, Obreja Veche, punctele de achizitionare si comercializare a laptelui, expertul s-a oprit amanuntit asupra tehnologiilor reproductiei taurinelor, metodologiei controlului zootehnic al productiei de lapte si factorilor, ce  influenteaza productia de lapte, intretinerea vacilor in perioada de iarna si legislatiei nationale in domeniu, stimularea elaborarii unui plan de afaceri pentru o ferma zootehnica. Un interes sporit la producatorii de lapte a trezit si ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna s.a..

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” in cadrul contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova. 

Vezi poze 

 
Instruirea producatorilor de struguri de masa si lapte din raionul Falesti Imprimare
Poza1

Recent AO “CUTEZATORUL” conform contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova a organizat si desfasurat un sir de seminare cu producatorii de struguri de masa si lapte din raionul Falesti.

  Subiectele instruirii producatorilor de struguri au fost: „Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”, „Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”, „Tehnica si echipamente viticole moderne”, prezentate de catre  Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. Pe linga cunostintele teoretice obtinute in cadrul seminarelor, producatorii agricoli, in frunte cu domnul Gheorghe Nicolaescu, au efectuat vizite de studii la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu" din or. Falesti si GT "Cebotaru  Anatol" din satul Albinetul Vechi. In plantatii expertul a aratat greselile comise de catre producatori de struguri pe parcursul anului de vegetatiei la curatitul in uscat, in verde si a raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.       

  Un alt grup selectat pentru instruire a fost alcatuit din 12 crescatori de bovine din s. Hiliuti si Ciuluc. Expertul instruirii a fost domnul Sergiu Cosman, doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara care a prezentat rapoarte privind „Tehnologia reproducției taurinelor”, „Metodologia controlului zootehnic al productiei de lapte”, „Factorii care influenteaza productia de lapte si carne” e.t.c.

   Pe parcursul instruirilor au fost efectuate vizite de studiu la Punctul de achizitionare si comercializare a laptelui din s. Hiliuti si la 2 miniferme ale fermierelor Bodrug Svetlana si Velinciuc Vera din satul Ciuluc, r. Falesti. Beneficiarii au luat cunostinta cu activitatea fermierelor la producerea laptelui, ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna.

    Pina la sfirsitul anului curent vor mai fi organizate inca 2 seminare, 3 vizite de studiu si un schimb de experienta.

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului.

Vezi poze

 

 

 
La Falesti, in premiera a fost organizat Targul Femeilor Antreprenoare Imprimare
POZA1

Pe data de 7 octombrie 2018, in orasul Falesti in cadrul sarbatorii “Toamna de aur” a fost desfasurat Targul Femeilor Antreprenoare, in premiera, organizat de  AO ''CUTEZATORUL".    

La eveniment au participat 19 antreprenoare din diferite  localitati si sectoare ale agriculturii raionului. In cadrul sarbatorii, antreprenoarele au prezentat rezultatele muncii sale in exponatele  prezentate la tirg, dar si dragostea fata de pamint.

  Ele au expus produse cerealiere (Nina Rarancean, Ludmila Susarenco, Rodica Goncearenco), floarea soarelui (Nina Rarancean, Lilia Bulancea, Natalia Rotaru), struguri de masa (Ina Buga), mere (Rodica Semenciuc), prune (Cristina Bujag), alune si gutuie (Ludmila Butnatu, Tatiana Pantea), dovlecei si seminte de dovleac (Tatiana Pantea, Ludmila Susarenco, Viorica Fediuc), produse apicole (Stela Bujag, Tatiana Pantea), diverse obiecte de artizanat (Silvia Antohi, Olga Chiril, Daniela Ivasco) s.a.   

Pentru participarea activa la targ, antreprenoarele au fost inalt apreciate de conducerea raionului si a Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”, primind Diplome de merit ale AO „CUTEZATORUL”.   Evenimentul a fost vizitat si de partenerii media: publicatia periodica "Patria mea", Postul raional de radio Eco FM, publicatia Federatiei Agricultorilor din Moldova AGRAVISTA, antreprenori din orasul Targu Frumos, judetul Iasi, Romania.

  Tirgul Femeilor Antreprenoare a fost organizat de Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 
Rezultatele obtinute pe loturile demonstrative Imprimare
POZA1

Conform contractului, incheiat in luna octombrie a anului 2017 intre Federatia Agricultorilor din Moldova si Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL, au fost create 2 loturi demonstrative cu griu si orz de toamna si utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile ICCC „Selectia” din mun. Balti  si SRL „Agro Papuros” din satul Marandeni, raionul Falesti.

  In perioada noiembrie 2017 – august 2018 au fost organizate si desfasurate 2 instruiri si  6 zile ale cimpului cu participarea a peste 160 de fermieri si antreprenori agricoli.

Pe terenurile agricole ale ICCC „Selectia” au fost demonstrate 42 de preparate noi din care 18 fungicide, 2 insecticide, 4 dezinfectanti, 18 erbicide si desicanti, care au fost introduse în schemele experimentale ale anului 2017-2018. Specialistii ICCC Selectia in frunte cu doctorul  habilitat in stiinte agricole, seful sectiei „Protectia plantelor”, al Institutului CCC „Selectia” dl.Mihail Vronschih au prezentat principiile de completare si modificare a sistemului integrat de protectie a culturilor de griu si orz de toamna (metode: profilactice, agrotehnice, genetice si chimice) in baza a 5 experimente de cimp, montate în asolamentul special.

      In satul Marandeni, s-a efectuat analiza comparativa a productivitatii griului si orzului de toamna de pe lotul demonstrativ si terenurile conventionale ale SRL „Agro Papuros", conducator Goncearenco Mihail, agronom si expert Pirau Valeriu. Aici a fost utilizata  tehnica specializata pentru prelucrarea solului dupa tehnologiile agriculturii consrervative (discuitul in loc de arat, utilizarea sacrificatorului in loc de plug, tocarea resturilor  plantelor dupa recoltare, utilizarea preparatului Ecostern pentru descompunerea resturilor vegetale s.a.), in urma caror s-au obtinut urmatoarele rezultate:

I parcela.
- Doua discuituri +Ecostern.
S-a obtinut: Griu- 55,20 q/ha
Orz- 50,70 q/ha
II parcela.
- 1 discuitura
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
III parcela.
- Terenul a fost prelucrat su Scarificatorul
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
IV parcela.
- Agricultura obisnuita. Aratura .
- S-a obtinut: Griu- 51,50 q/ha
Orz- 45,50 q/ha

    De pe o suprafata de 470 ha de griu de toamna au fost obtinute cite 40 k/ha, iar de pe 70 ha de orz de toamna s-au obtinut cite 30 k/ha.

  Loturile demonstrative au fost create gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

  Vezi poze

 


 
Seminar regional cu producatorii de fructe Imprimare
Poza1

Pe data de 22 august 2018, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat un seminar regional cu membri Grupului de Vinzari, producatori de cirese, visine si prune din satul Glinjeni, raionul Falesti cu genericul: “Utilizarea elementelor de marketing la producerea si comercializarea productiei pomicole.”

La eveniment au participat 20 membri ai Grupului de vinzari, care au fost salutati de catre Victor Cimpoies, directorul executiv AO „CUTEZATORUL”  prezentind scopul si obiectivele seminarului , agenda si participantii. Expertul seminarului a fost  invitat Andrei Zbanca, doctor in economie, profesor la Universitatea Agrara din Chisinau.

In cadrul activitatii au fost prezentate rapoartele privind cerintele fata de marketingul fructelor, analiza interna a producerii fructelor: tendinte si oportunitati, diversificarea exportului de fructe si standardele europene fata de calitatea productiei, e.t.c.

Evenimentul s-a incheiat cu intrebarile parvenite de la participanti privind utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productiei agricole la care au primit raspuns cuprinzator.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului “Srijinirea Dezvoltarii Durabile si Incluzive in Zonele Rurale (SIDRA)”, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova si We Effect  Suedia.

Vezi poze

 

 
Masa rotunda in cadrul proiectului "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide" Imprimare
Poza1

Pe data de 21 august 2018, AO „CUTEZATORUL” a participat la masa rotunda ca partener a proiectului, care s-a desfasurat in sala de şedinţe a Consiliului raional Falesti, cu genericul „Colectarea separată a deşeurilor solide – imperativ al timpului”, organizata in cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide”.

La eveniment au participat 42 de reprezentanti ai organelor APL de nivelul I si II, organelor abilitate in domeniu, societatii civile, mass-media.

In cadrul evenimentului au fost prezenate rapoarte privind: realizarile si perspectivele in domeniul colectarii separate a deseurilor solide prezentat de: Victor Cimpoies, managerul proiectului, rezultatele sondajului de opinie publica privind identificarea celei mai prielnice pentru cetateni metode de colectare separata a deseurilor solide prezentate de Gabriela Capcelea, director executiv la Centrul Regional de Mediu din Moldova, specialist relatii cu publicul in cadrul proiectului, e.t.c.

Discutiile au fost utile si interesante, cu propuneri si recomandari concrete de imbunatatire a gestionarii deseurilor, sporirii calitatii vietii cetatenilor.

Evenimentul a fost desfasurat de Consiliul raional Falesti in cadrul proiectului "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide", finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.

 Vezi poze

 

 
O noua vizita la scola de cimp din s. Rautel Imprimare
Poza1

Pe data de 03 august 2018, AO „CUTEZATORUL” in colaborare cu Fabrica de prelucare a semintelor de porumb, Institutul CCC „Selectia”, a organizat „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului.

     La activitate au participat 25 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti, care au fost informati despre monitorizarea starii a 8 hibrizi de floarea soareelui si 16 hibrizi autohtoni de porumb de pe lotul demonstrativ a Institutului CCC „Selectia” si Fabricii de prelucare a semintelor de porumb.

Caracteristica fiecarui hibrid de porumb si floarea soarelui a fost prezentata de coordonatorul lotului demonstrativ, directorul Fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Rautel, Sergiu Rosca si colaboratorul stiintific la Institutul CCC "Selectia" din Balti, Ivan Spelnic. 

  Ziua Cimpului  a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertilor privind ingrijirea culturilor de  porumb si floarea soarelui in conditiile anului 2018.

  Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).  

 Vezi poze

 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 76 din 169