Home arrow Noutati
Conferinta ecologica la Manastirea Zabriceni Imprimare

Pe data de 19 decembrie 2017 in localul Manastirei „Nasterea Domnului” din satul Zabriceni, raionul Edinet,                              AO „CUTEZATORUL” a desfasurat conferinta „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice – directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”. La ea au participat 23 membri ai Cercului de studiu de fermieri si directorul executiv a Centrului Regional AGROinform Edinet, dna Tatiana Friniuc.

    Fermierii din Falesti au audiat rapoartele: „Agricultura ecologica in Republica Moldova, rezultatele schimbului de experienta intre fermierii ecologici moldoveni si georgieni in timpul vizitelor de studiu in Moldova si Georgia”, „Utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productie agricole, inclusiv celei ecologice”, „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice-directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”, prezentate de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si expertul independent Iurie Senic.

       Pe linga rapoartele teoretice, prezentate de experti in domeniu, fermierii au efectuat o vizita pe terenurile agricole ale manastirii, certificate bio de trei ani la rind (Plante aromate-15 ha, nuci-5 ha, mere-3ha, 1 ha-zmeura, coacaza). Oaspetii au vizitat Statia de producere a biogazului si Sectia de producere a ceaiului ecologic, au savurat din bucatele ecologice gustoase, pregatite la manastire.

     Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform.

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Masa rotunda cu membrele Cercului de Studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti Imprimare

   Pe data de 8 decembrie curent in incinta sediului „AO CUTEZATORUL” a fost organizata masa rotunda cu genericul „Rolul femeilor in dezvoltarea afacerilor in agricultura si a comunitatilor pe care le reprezinta", la care au participat 17 membre al Cercului de studiu a femeilor de afaceri in sectorul agrar .

Evenimentul a fost deschis de directorul executiv al „AO CUTEZATORUL” Victor Cimpoies care a salutat participantele la sedinta.

Cu comunicari utile a venit domnul Valeriu Motelica, conducatorul Gospodariei taranesti, doctor in stiinte agricole care a prezentat raportul „Rolul femeilor in dezvoltarea  afacerilor in sectorul agrar” mentionind ca in raionul Falesti femeile prelucreaza peste 3700 hectare de teren agricol, 70 ha de livada si vita de vie unde obtin rezultatele inalte, iar conducatoarea CAP „Itero Agro”, dna Zinaida Procopciuc din satul Iscalau obtine ani de ani cele mai inalte rezultate la producerea griului, floarei soarelui si sfeclei de zahar.  

      Raportul privind „Cum sa initiem si dezvoltam o afacere in agricultura” a vorbit domnul Grigore Negoita, jurist al Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL". Dlui a prezentat comunicari cu privire la problemele cu care se confrunta agentii economici privind arenda terenurilor agricole si cadrul legal de initiere a unei afaceri.   

   Chestiunea privind „Initierea si dezvoltarea afacerilor  in agricultura ecologica” a fost prezentata de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies, informind participantele despre pozitia agriculturii ecologice si caile de parcurgere la initierea unei afaceri, pachetul de documente necesare pentru dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica.                              

  Masa rotunda a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”  in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova ” cu suportul  Federatiei Nationale AGROinform.

Poza1Poza2

 

 
Ziua cimpului “Controlul integrat al daunatorilor” Imprimare

Pe  data de 1 decembrie 2017, in incinta Institutului de Cercetari  Stiintifice a Culturilor de Cimp ,,Selectia” din municipiul  Balti a fost organizat seminarul regional cu genericul “Controlul integrat al daunatorilor” organizat de Asociatia Obsteasca ,,CUTEZATORUL” in colaborare cu Institutul CCC ,,Selectia”.                                                                                     

La seminar au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, Glodeni, Riscani si 6 fermieri si antreprenori agricoli din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Ucraina. 

  Cu un cuvint introductiv si prezentarea raportului combaterea bolilor si daunatorilor in procesul producerii productiei ecologice cu folosirea preparatelor bio si rolul agriculturii conservative  a raportat Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL”.

        Expertii seminarului au fost directorul institutului Mihai Taran doctorul in stiinte biologice care a comunicat despre structura, istoria si etapele parcurse a institutului in domeniul activitatii sale incepind cu anul 1944 pina in prezent, precum si rolul lui în acordarea asistentei si formularea recomandarilor pentru fermieri privind controlul integrat al daunatorilor.             

Mihail Vronschih  doctorul habilitat in agricultura, seful laboratorului "Protectia plantelor" la Institutul CCC "Selectia" a prezentat informatii detaliate despre infectiile, bolile culturilor de cimp, precum si metodele de combatere cu daunatori, consecintele principale ale implimentarii metodelor de combatere, pierderile provocate de maladiile nocive si metodele agrotehnice.   

        Dupa partea teoretica participantii au vizitat laboratorul Institutul CCC ,,Selectia” unde au fost prezentate metodele de creare a soiurilor si hibrizilor inalt productivi ai culturilor de cimp, rezistenti la boli, daunatori si factorii nefavorabili ai mediului, aparatajul de masurari si analiza a productiei agricole.         

       Evenimentul a fost organizat cu sustinerea Programului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Federatiei Nationale AGROinform.

Poza1Poza2Poza3Poza4

 

 
Verificarea si evaluarea proiectului We Efect la Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" Imprimare

 

Pe data de 6 decembrie 2017 la Falesti a avut loc monitorizarea implementarii proiectului „Cresterea competivitatii sectorului agrar din Moldova” (We Efect) de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” membra a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova AGROinform. 

Monitorizarea a fost efectuata de catre Inna Buyda expertul international la Centrul Cooperativelor din Suedia si Iurie Hurmuzachi vicedirectorul executiv al Federatiei Nationale AGROinform  avind ca scop colectarea de date pe parcursul implementarii asociatiei si proiectului We Efect.

In cadrul evaluarii expertii au verificat mersul realizarii proiectului „Cresterea competivitatii sectorului agrar din Moldova” (We Efect) de catre AO „CUTEZATORUL”, succesele si insuccesele pe perioada activitatii AO „CUTEZATORUL”, numarul membrilor si  suma contributiilor acestora.

In cadrul intilnirii au fost intreprinse discutii cu cercul de studiu femei unde s-a studiat activitatea si rolul lor in promovarea si dezvoltarea afacerilor in agricultura, apoi s-a dus discutii cu membrii grupului de vinzari, producatori de struguri de masa unde s-a accentuat nivelul scazut a membrilor grupului privind comercializarea in grup a productiei agricole si prelucrarea terenului agtricol.

   Intilniria a fost organizata de Centrul Cooperativei din Suedia , Federatia Nationala a Agricultorilor din Moldova AGROinform si Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”.

Poza1Poza2Poza3Poza4

 

 
Ziua cimpului privind tehnologiile de utilizare a agriculturii conservative. Imprimare

Pe data de 17 noiembrie curent in satul Marandeni, raionul Falesti a fost desfasurata  „Ziua cimpului”, organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros". La evenimentul respectiv au participat  20 de fermieri si producatori  agricoli din localitatile rurale ale raionului Falesti.  Lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative  a fost creat pe o suprafata de 3 ha.  

In prima parte a vizitei Victor Cimpoies, director executiv al  AO „CUTEZATORUL”  a prezentat raportul: „Agricultura conservativa si principiile ei de dezvoltare”, unde au fost mentionate  beneficiile si riscurile agriculturii conservative si tehnicii utilizate in acest sistem de agricultura.

Directorul SRL „Agro-Paporos” Mihail Goncearenco a informat  participantii cu  activitatea gospodariei agricole pe care o conduce din 1999, structura terenurilor insemintate in anul 2017, ce ajung la 600 ha de cereale de I grupa si  aproximativ 600 ha de culturi tehnice inclusiv 200 ha rapita.

In partea practica a vizitei fermierii au luat cunostinta cu tehnica agricola folosita la tehnologiile agriculturii  Eco. Agronomul sef al gospodariei Valeriu Pirau a informat participantii  despre  tehnologiile utilizate la pregatirea  solului, semanatul si ingrijirea culturilor de griu si orz de toamna cu introducerea ingrasamintelui biologic Ecoster.  

Seminarul a fost organizat de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros" cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

poza1poza2poza3poza4

 

 

 
Proiectul a finisat - activitatile continua. Imprimare

   In perioada 14-15 noiembrie 2017 15 producatori agricoli si membri ai AO "CUTEZATORUL" au participat la deschiderea Centrului Regional de Informare si Consultanta in agricultura din s. Sucleia, r- nul Slobozia si conferinta finala a proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”.

La lansarea Centrului Regional cu cuvinte de salut au venit Veaceslav Bejenar, presedintele AO „Vitality” din Tiraspol,  Maxim Cataranciuc, managerul Programului „Sustinerea masurilor de promovare a increderii” si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” care au mentionat importanta lansarii centrului de informare si consultanta pentru fermierii si producatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului si au indemnat fermierii prezenti sa practice agricultura ecologica

Panglica a fost taiata de dnii Veaceslav Bejenar si Victor Cimpoies care au relatat despre activitatea efectuata pentru crearea centrului respectiv, problemele cu care se confrunta fermierii din stinga Nistrului privind producerea produselor ecologice, asigurarea durabilitatii proiectului dupa finisarea lui. Dl Maxim Cataranciuc a vorbit despre rolul Programului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” in acordarea asistentei tehnice ONG-urilor pentru consolidarea increderii cetatenilor de pe ambele maluri ale r. Nistru. Dlui a chemat fermierii sa beneficieze de serviciile Centrului si sa initieze afaceri in agricultura ecologica.

  Tot in aceiasi zi, s-a desfasurat si conferinta de finalizare a proiectului. Managerul proiectului Victor Cimpoies a prezentat rezultatele proiectului si unele recomandari pentru imbunatatirea asistentei fermierilor si producatorilor agricoli privind practicarea agriculturii ecologice. Veaceslav Bejenar, coordonatorul proiectului in stinga Nistrului a vorbit despre cele obtinute in cadrul proiectului in cele 5 raioane din stinga Nistului si activitatea de mai departe a Centrului Regional de Informare si Consultanta in agricultura. La discutii au mai participat  Ion Besarab, directorul executiv al AO „EcoAgriNord”, partener a proiectului, care a vorbit despre cooperarea fermierilor pentru a asigura o durabilitate a proiectului, Oleg Diligul, viceministru al Agriculturii si Resurselor Naturale, Fedot Tibulisckii, Seful Sectiei Stiinta la acelasi minister, care au mentionat avantajele productiei alimentare ecologice, mentionind ca ar fi bine de atras mai multa atentie activitatilor practice cu fermierii.

            Proiectul „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” a fost implementat de AO „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu „EcoAgriNord” Falesti, Asociatia Social- Ecologica „Vitaliti” din Tiraspol si AO „Belii Most” din s. Chitcani, r. Slobozia. El a fost finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

 

poza1poza2
 
Rezultatele testarii hibrizilor de porumb Imprimare

   Lotul demonstrativ  de testare si comportare a hibrizilor de porumb din satul  Rautel a fost creat de catre  Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” in cadrul proiectului “Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna ”, finantat  de Uniune  Europeana si implementat  de PNUD Moldova, prin Programul “Sustinerea masurilor  de promovare a increderii”

     El a fost creat in colaborare cu Institutul de Fitotehnie  Porumbeni si fabrica de calibrare a semintelor  de  porumb din Rautel.

      Pe data de 20 octombrie 2017 a fost efectuata testarea a 11 soiuri si hibrizi de porumb  fiind  obtinute  urmatoarele rezultate:

     1. Porumbeni 393 – 9,40 t/ha, 2. Porumbeni 369 – 9,00 t/ha, 3.Porumbeni 374 – 8,40 t/ha, 4.Porumbeni 427 – 7,80 t/ha, 5. Porumbeni 457 – 7,60 t/ha, 6. Porumbeni 310 – 7,54 t/ha,

7. Porumbeni 383 – 7,30 t/ha, 8. Porumbeni 459 – 6,90 t/ha, 9. Porumbeni  461 si 325 – 6,50 t/ha, 10. Porumbeni 402 – 5,70 t/ha.

    Rezultatele obtinute  pe lotul demonstrativ au demonstrat ca in aceleasi conditii climaterice si de ingrijire a hibrizilor s-au obtinut rezultate inalte. Plus la aceasta soiurile si hibrizii au dat dovada de rezistenta la ploi, ninsori, seceta si diferite boli.

poza1poza2poza3poza4

 

 
Cooperarea producatorilor agricoli – succesul accesarii pietii interne si externe Imprimare

     

Pe data de 27 octombrie curent a fost organizat seminarul regional cu 20 de membre ale retelei de femei din raionul Falesti cu genericul „Cooperarea producatorilor agricoli – succesul accesarii pietii interne si externe”, organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu cooperativele de intreprinzator „Lactavia Com” din s. Hiliuti si „Doprimlact” din s. Doltu.

         Evenimentul a fost moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies  care a salutat participantele la seminar, facindu-le cunostinta cu beneficiile cooperarii producatorilor agricioli.  

        Domnul Alexandru Fusa, consultant regional marketing al AO „CUTEZATORUL”,  a prezentat raportul privind „Cooperarea producatorilor agricoli, avantajele si oportunitatile acestora in accesarea pietii interne si externe”.  „Asigurarea juridica a proceselor de cooperare in agricultura si accesarii pietilor interne si externe” a fost genericul prezentarii domnului Grigore Negoita, jurist al Asociatie Obstesti „CUTEZATORUL”.

        Prima parte a instruirii a inceput la sediul Asociatiei „CUTEZATORUL”, continuind cu vizitarea  punctului de colectare si comercializare  a laptelui din satul Risipeni, gestionat de Cooperativa de Intreprinzator  "Lactavia-Com". Directorul CI Lactavia Com” Ludmila Susarencu si Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni, au povestit despre activitatea punctului de comercializare, crearea a peste 50 de locuri de munca, scolarizarea producatorilor de lapte si sporirea calitatii productiei lactate.

        La Cooperativa de Intreprinzator „Doprimlact” din s. Doltu doamna Ecaterina Ursu, directorul cooperativei a demonstrat utilajele de racire si analiza a laptelui achizitionat, conditiile create la punctul de colectare din Doltu. D-nei a mentionat ca in prezent au mai fost create 5 puncte de colectare a laptelui in raionul Falesti, achizitionind  productia de la peste 600 de beneficiari.

       Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut de Federatia Nationala AGROinform.

Vezi poze

 

 

 
Seminar regional cu membrii Cercului de Studiu a femeilor de afaceri. Imprimare

     

poza1

Recent in or.Falesti a fost organizat  seminarul  regional cu femeile de afaceri din agricultura din raionul Falesti cu genericul "Rolul femeilor de afaceri in promovarea agriculturii ecologice, sensibilizarea si educarea consumatorilor de produse organice si calitative ".

     Obiectivul principal  al evenimentului a fost  încurajarea si motivarea femeilor de afaceri în scopul producerii produselor alimentare calitative si sensibilzarea consumatorilor privind avantajele productiei agroalimentare ecologice.

     Pe linga raportul prezentat de catre directorul executiv AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, au prezentat comunicari utile directorul SRL "Rairec Plus", membra a Consiliului de Administrare a Federatiei Nationale AGROinform  Nina Rarancean privind utilizarea metodelor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si apicultorul Sergiu Scobioala care a adus la cunostinta participantilor  despre rolul femeilor in promovarea produselor apicole ecologice si naturale.

     Activ  au participat la discutii si doamnele  Ludmila Susarencu, directorul Cooperativei de Intreprinzator  "Lactavia Com" , din satul Hiliuti si Ecaterina Ursu,  directorul Cooperativei de Intreprinzator "Doprimlact " si altele.

     Seminarul regional a fost organizat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" cu sustinerea financiara de catre  Federatiei Nationale AGROinform in cadrul proiectului "Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova".

Vezi poze 

 
Fermierii din raionul Falesti in vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Imprimare
poza1

In perioada 22-24 septembrie curent 28 de fermieri din raionul Falesti au efectuat o vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Vizita a coincis cu desfasurarea Targului pentru Fermieri AGRALIM, desfasurat pentru prima data in parcul agroindustrial „Transagropolis” din comuna Ltcani, judetul Iasi. Ei au avut ocazia sa viziteze expozitia cu peste 150 de companii din domeniile echipamente, utilaje si tehnica agrara, scule si piese de schimb, silozuri, uleiuri si combustibili, sisteme de cântarire, inputuri, consultanta si servicii financiare, solutii pentru zootehnie si horticultura.

Interesanta a fost si expozitia de zootehnie cu rasele: Bovine-Holstein, Baltata Româneasca, Charolaise, Black Angus, Red Angus, Holstein-Friza, Sura de stepa. Ovine si caprine-le de France, Karakul, Tigaie, Turcana, Suffolk Englezesc, Saanen.

Este semnificativ faptul ca la deschiderea Targului Agricol pentru Fermieri AGRALIM a luat parte si ministrul Agriculturii din Industriei Alimentare, domnul Iurie Usurelu.  

Urmatoarea destinatie a fost Grupul de firme agricole „Domeniile Lungu”, unde membrii delegatiei din Falesti au luat cunostinta cu tehnologiile de infiintare si intretinere a plantatiilor de vie si livezi, sustinerea acestui proces de catre Uniunea Europeana. La sfirsitul zilei a  fost vizitata si sectia de prelucrare a strugurilr si imbuteliere a vinului.

In judetul Botosani a fost vizitata fabrica de procesare a laptelui a firmei S.C.VLASIE COMPANY S.R.L. din comuna Vlasinesti, unde se produce renumitul "Cascaval de Ssveni". Aici oaspetii au luat cunostinta cu tehnologia de procesare a laptelui si producere a „Cascavalului de Saveni”, diversitatea tipurilor de cascaval, conditiile igienice in care se proceseaza laptele si de lucru a celor 15 angajati de la fabrica. Un subiect aparte a fost comercializarea productiei si schimul de experianta cu domnul Vasile Cires din s. Logofteni care produce 4 tipuri de cascaval ecologic. Este important ca conducerea ambelor fabrici au stabilit relatii de colaborare, luind decizia de a face schimb de specialisti si a vizita fabricile respective.    
      Urmatoarea destinatie a fost livada de mere din comuna Curtesti, judetul Botosanii a firmei S.C. AGRIMPEX S.R.L in frunte cu Cosmin Hutanu. Administratorul firmei a povestit despre decizia de a infiinta o livada tinara de mere, cirese si prune, subventiile obtinute de la stat, tehnologiile utilizate, problemele cu care se confrunta in procesul de activitate si comercializare a productiei.

Duminica, 24 septembrie, fermierii au vizitat piata agricola din municipiul Botosani, unde au studiat asortimentul produselor alimentare, preturile in compararie cu cele din Republica Moldova. Ei au mentionat calitatea inalta a produselor expuse si realizarea lor de catre producatori.

La sfirsitul zilei delegatia falesteana a vizitat muzeul etnografic din Botosani si complexul memorial „Mihai Eminescu” din satul Ipotesti.

        Aducem sincere multumiri Directiei Agricole Judetene Botosani, in frunte du directorul executiv Cristian Delibas, pentru suportul la organizarea vizitei respective.  

Vizita a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru, Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze 

 
Producatorii agricoli din raionul Falesti – instruiti Imprimare

In perioada 08-10 august, Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL, organizatie regionala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform a organizat instruiri cu tema "Stimularea investitiilor pentru infiintarea, modernizarea si defrisarea plantatiilor multianuale, inclusiv plantatiile viticole si pomicule".  

La eveniment au participat producatorii agricoli din raionul Falesti – beneficiar ai  masurii 1,2 din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021.

In prima zi de instruire dl. Eugen Gudumac, doctor in agricultura, specialist in tehnologii de producere a prezentat participantilor,  rapoarte privind “Particularitatile infiintarii plantatiilor pomicole”, Caracteristica soiurilor si portaltoiurilor pomicole din Republica Moldova, “Conducerea si taierea pomilor fructiferi” si „Sisteme de suport al pomilor”. A doua zi dl.Vitalie Cebanu, sef de laborator la Institutului Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare din Republica Moldova a prezentat participantilor informatii despre: „Protectia plantatiilor pomicole si viticole”, „Lupta contra bolilor si a daunatorile in plantatiile pomicole”, Protectia integrala in plantatiile viticole si lupta contra bolilor si a daunatorilor in plantatiile viticole”, dl Grigore Negoita jurist la AO „CUTEZATORUL” a prezentat participantilor informatie despre „Intierea si lansarea afecerii” si „Administrarea eficienta a afacerii” In ultima zi de instruirea producatorii agricoli au fost informati de catre dl. Valeriu Motelica doctor in agricultura, despre „Operatiile in verde, protectia si fertilizarea produselor vitivinicole”, la finele zilei de instruire producatorii agricoli au luat cunostinte cu lucrarile practice de la „Gospodarie Taraneasca Mihail Buga” privind recoltarea, ambalarea si valorificare strugurilor de masa.

Vezi poze 

 

 
Fermierii isi consolideaza capacitatile in domeniul agriculturii ecologice Imprimare

Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.                                

Agricultura poate aduce profit si fara a dauna mediului. Despre aceasta s-au convins  cei peste 30 de fermiei din raioanele de pe ambele maluri ale rîului Nistru (Falesti, Soldanesti, Slobozia, Grigoropol s.a.) pe data de 14 iulie curent, participind la seminarul stiintifico-practic si vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si porumb, create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor. La seminarul privind cerintele fata de producerea productiei agroalimentare ecologice, moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  au venit cu alocatiuni in fata celor prezenti domnul Vladimir Tibîrta, vicepresedintele raionului Falesti si Maxim Cataranciuc, managerul Programului "Sustinerea masurilor de promovare a increderii", finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

Ca de obicei, la seminar au fost prezenti specialisti cu renume in domeniul agriculturii ecologice atit din raionul Falesti, cit si din tara. Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în agricultura, cercetator, sef de sectie la ICCC „Selectia” a prezentat raportul „Cerintele fata de asolamente, soiuri si  hibrizi în agricultura ecologica”, iar Adrian Basarab, managerul  comercial al companiei Caussades – Semences a vorbit despre utilizarea preparatelor biologice în lupta cu buruienile la cresterea productiei agroalimentare ecologice.

Directorul interimar al Institutului de Fitotehnie "Porumbeni" domnul Vasile Mateiciuc a povestit despre comportarea soiurilor si hibrizilor de porumb, produse de institutia  respectiva, iar Vasile Cires, fermier din s. Logofteni a informat despre experienta acumulata la producerea si comercializarea la preturi bune in Franta si Bulgaria a cerealelor si floarei soarelui ecologice, problemele cu care se confrunta in aceste procese.

Pentru prima data la activitatile noastre a participat si venit cu o interventie interesanta si importanta fermierul ecologic din raionul Soldanesti Alexei Micu, care are in gestiune circa 170 ha bio.   

In a doua parte a seminarului participantii au vizitat loturile demonstrative de comportare si testare ai hibrizilor de floarea soarelui si porumb din satele Sarata Veche (SRL „Rairec Plus”, director Nina Rarancian), Marandeni (SRL Agro-Papuros”, director Mihail Goncearenco) Rautel (Fabrica de calibrare a semintelor de porumb, director Sergiu Rosca), create cu suportul institutiilor stiintifice de profil, companiei Caussade Cemences, fabricii de calibrare a semintelor de porumb din Rautel.

Concomitent, la activitatile de rpomovarea a agriculturii ecologice din raionul Falesti, au participat si 10 fermieri din raioanele din stinga Nistrului, aflati intr-o vizita de studiu.  

Activitatile au fost organizate în cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, implementat de Asociatia  Obsteasca "CUTEZATORUL", în colaborare cu Directia Agriculturt, Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru a Consiliului raional Falesti, Institul de Cercetari pentru Culturile de Cîmp "Selectia" din orasul Balti, Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", compania Caussades – Semences, fabrica de calibarare a semintelor de porumb din satul Rautel. 

 Vezi poze 

 
Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni Imprimare

Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor  autohtoni de floarea soarelui si porumb

14 07 2017 Falesti. Agricultura poate aduce profit si fara dauneza mediului. Un grup de fermieri de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au convins de acest lucru, vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor autohtoni cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Fermierilor le este tot mai greu sa faca fata capriciilor vremii. Culturile alimentare devin tot mai expuse în fata hazardurilor naturale imprevizibile – a secetei, sau, dimpotriva, a ploilor abundente. În aceste conditii se apeleaza la hibrizi, care sunt mai rezistenti la schimbul de conditii meteo, dar si mai productivi.

Savantii Institutului „Selectia” si ai Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” au demonstrat astazi fermierilor soiuri autohtone de hibrizi de floarea soarelui si de porumb. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor.

„Deja putem deduce ca acesti hibrizi si-au demonstrat rezistenta la seceta si boli”, au mentionat unanim fermierii.

„Ne-am convins ca productivitatea hibrizilor nu scade, chiar daca nu s-au folosit chimicale - pesticide, sau ierbicide. Lucrarile agricole de îngrijire au fost efectuate manual. Putem vedea ca pe aceste loturi demonstrative, în comparatie cu celelalte, rezultatele sunt chiar si mai bune”, afirma Victor Cimpoies, conducatorul Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”.

„Vom prelua pe malul stâng experienta de colaborare cu institutiile stiintifice, de creare sau organizare a loturilor demonstrative”, a conchis Veaceslav Bejenari, conducatorul Asociatiei Obstesti „Vitality” din stânga Nistrului.

Platforma de cooperare în domeniul promovarii agriculturii ecologice pe ambele maluri ale râului Nistru este realizata în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

  Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentantilor autoritatilor locale, mediului de afaceri si societatii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor si îmbunatatirii infrastructurii sociale.

 

 
Monitorizarea hibrizilor la loturile demonstrative Imprimare

La 6 iulie curent în cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”, a fost organizata monitorizarea comportarii hibrizilor de floarea soarelui si porumb din satele Sarata Veche si Marandeni.

Lotul demonstrativ a fost creat pe terenurile agricole ale fermierilor Nina Rarancean si Mihail Goncearenco de catre AO "CUTEZATORUL" in colaborare cu Institutul CCC "Selectia", compania Caussades Semences, Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", in cadrul Programului "Sustinerea masurilor de promovare a increderii", finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

La monitorizare au participat doctorul in stiinte agricole de la Institutul CCC "Selectia" Ivan Spelnic, reprezentantul companiei CAUSSADE Semences Andrian Besarab, conducatorii SRL "Rairec- Plus" Nina Rarancean, "Agro- Papuros" Mihail Goncerenco si directorul Asociatiei Obstesti "EcoAgriNord" Ion Besarab.

Concluzia expertilor: hibrizii de floarea soarelui si porumb, plantati pe loturile demonstrative la momentul monitorizarii sunt rezistenti la seceta si boli.

  

 
Vizita de studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti in regiunea Cernauti Imprimare

In perioada 23-25 iunie curent, 20 femei din raionul Falesti, care dezvolta afaceri în agricultura, au întreprins o vizita de studiu în regiunea Cernauti, Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

In prima zi a vizitei, participantele au vizitat Firma agricola „Zolotoi colos” (Localitatile Vacincauti si Stroiesti, raionul Novoselitsea), codus de experimentatul fermier, domnul Stepan Gligor care  activeaza peste 50 de ani in calitate de conducator ale firmelor agricole. Necatind pl ploaie, oaspetii din Moldova au luat cunostinta cu cele 25 de hectare de coacaza, cultura generatoare de venit, fortele de munca, implicate la ingrijirea si recoltarea zmeurei, piata de desfacere. Pe viitor gospodaria va extinde plantatiile de zmeura pina la 40 ha, iar recoltarea va fi efectuata cu combina, ce va fi procurata de gospodaria locala.

Tot in localitatea respectiva antreprenoarele din Falesti au vizitat fabrica de producere a peletilor si uscatoria de cereale si culturi tehnice.

                In localitatea Stroiesti membriii Cercului de Studiu au vizitat livada intensiva a gospodariei si complexul de calibrare si ambalare a fructelor, camerele frigorifere, centrul cultural al satului, stadionul, terenul de mini fotbal, biserica din localitate s.a. Schimbul de experienta s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri din partea oaspetilor si gazdei primitoare. Delegatia din Moldova a fost intilnita si insotita pe parcurul primei zile de doamna Maria Nicorici, primarul orasului Noovoselitsea.

                 La finele zilei a fost vizitata si GT „Gauca Vasile” din satul Priprutie. Femeile antreprenoare au luat cunostinta cu cu cele 70 ha de mere ale fermierului, complexul frigorifer de spalare, sortare, ambalare a merelor, confectionare a lazilor din carton. Antreprenorul Vasile Gauca a mentionat activitatea pozitiva a intreprinderii in ultimii ani, mentionind si problemele privind accesarea pietii externe.  Spre exemplu, daca pina la enbargoul impus de Rusia vindea merele cu 1,5 $, in prezent ele sunt realizate cu 0,3 $.

                A doua zi in satul Boiani a avut loc intrunirea si bursa de contacte a femeilor antreprenoare din r. Falesti si Novoselitsea, organizata in colaborare cu Asociatia Novoselitsea pentru dezvoltare economica si cooperare transfrontaliera. Au avut loc discutii sincere despre succese si neajunsuri, planurile pe viitor, provocate di conducatorii ONG-urilor „CUTEZATORUL” si ANDECT din Novoselitsea. In cadrul bursei de contacte, fermierii au facut schimb de adrese, numere de telefoane, adrese electonice. Ca rezultat, s-a pus baza uror parteneriate intre femeile de afaceri din ambele tari.

                Datorita domnului Vasile Salar, originar din s. Obreja Veche, r. Falesti, oaspetii din Moldova au primit si o satisfactie sufleteasca, vizitind manastirile din satele Boiani si Banceni.

                In ziua a treia au fost vizitate pietile agricole din municipiul Cernauti si orasul Novoselitsea, o intilnire cu Seful Directiei agricole a Administratiei de Stat a r. Novoselitsea Alanol Andritcii.

Vizita de studiu este parte a unui  program de instruire a membrilor Cercului de Studiu a Femeilor in afaceri agrare, care se desfasoara în cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

Poza1Poza2Poza3Poza4

  

 
Atelier de elaborare a strategiei Federatiei Nationale AGROinform pentru anii 2018-2020 Imprimare

Pe data de 6 iunie  curent directorul executiv al Asociatiei Obsatesti CUTEZATORUL” dl Victor Cimpoies si membrii Consiliului National de Administrare a Federatiei AGROinform Ion Besarab si Lina Rarancean au participat la atelierul de lucru ”Planificarea Strategica 2018-2021”, la care au participat directorii executivi ai organizatiilor regionale, membrii Consiliului National de Administrare, angajatii oficiului national a Federatiei Natioanale Agroinform.

Evenimentul a avut loc la Complexul turistic „Vatra” din orasul Vadul lui Voda. Evenimentul a fost deschis si moderat de  Aurelia BONDARI, Director Executiv al FNA care a informat despre procesul de planificare strategic? 2018-2021 a FN AGROinform, obiectivele atelierului, agenda ateilerului.

In cadrul sesiunii „Analiza mediului intern” a prezentat raportul „Prezentarea rezultatelor Diagnozei Organizationale a Federatiei AGROinform” expertul Rodica Garstea, Aurelia Bondari a efectuat o analiza a bazei de date a membrilor federatiei.

In cadrul sesiunii a II Analiza mediului extern dna Aurelia Bondari a prezentat comunicari cu privire la prioritatile dezvoltarii sectorului agricol din R. Moldova (lucru în grupuri) si analiza contextuala. 

In cadrul atelierului a fost efectuata analiza SWOT atit a Federatiei AGROinform, cit si a partenerilor si concurentilor, identificate obiectivele strategice 2018-2021, elaborarea grupelor de activitati (outputs) pentru atingerea obiectivelor strategice.

        Dupa atelierul repectiv urmeaza a fi elaborate Strategia Federatiei Nationale AGROinform pe  2018-2021 si Planul anual de actiuni, ce urmeaza a fi discutate si concretizate in cadrul urmatorului atelier, ce va avea loc in luna iulie curent.  

Poza 1Poza2

 

 
Un lot demonstrativ de capsuni util pentru fermierii de pe ambele maluri ale rîului Nistru Imprimare

Pe data de 23 mai curent 20 de fermieri si producatori agricoli de pe ambele maluri ale rîului Nistru au participat la vizita de studiu a fermierilor de pe ambele maluri ale riului Nistru la lotul demonstrativ de capsuni din satul Chitcani, raionul Slobozia.

Vizita de studiu, a inceput la sediul ONG-ului „Belii most” cu cuvinte de salut din partea managerului de proiect Victor Cimpoies, coordonatorului de proiect pe malul sting al Nistrului Veaceslav Bejenar si managerul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova, domnul Maxim Cataranciuc. Dumnealor au mentionat importanta proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” in dezvoltarea capacitatilor fermierilor in domeniul agriculturii ecologice, initieirii si dezvoltarii afacerilor in agricultura, consolidarea increderii dintre fermierii si cetatenii de pe ambele maluri. 

Participantii la vizita de studiu au audiat informatii utile despre activitatea Asociatiei Gospodariilor de Fermieri „Belii most” si Gospodariei Taranesti „Colomicenco Dmitrii”, prezentate de presedintele ONG-ului ”Belii most” Larisa Colomicenco, care a prezentat si raportul „Tehnologii de crestere a capsunului in tunele de polietilena cu irigare prin picurare”.

In partea a doua a vizitei oaspetii au vizitat lotul demonstrativ de capsuni, unde au fost familiarizati cu tehnologiile de cultivare a capsunului în cimp protejat in cimp deschis a  Gospodariei taranesti “Colomicenco Dmitrii”. Ei au avut ocazia sa dee multiple intrebari si sa primeasca raspunsuri de la specialisti calificati.

Raionul Falesti a fost reprezentat de fermierii Nina Rarancean din Sarata Veche, Ludmila Susarenco din Hiliuti, Ecaterina Ursu din Doltu, Stela si Cristina Bujag din Glinjeni, Mihail Buga din Scumpia, Ludmila Bairamculov din Pinzareni, Mihail Tripac din Rautel si altii. 

Evenimentul a fost organizat de Asociatia „CUTEZATORUL” in colaborare cu asociatiile „Vitality” din Tiraspol si „Belii most” din satul Chitcani, raionul Slobozia in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. 

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Platforma de comunicare si cooperare intre ambele maluri ale Nistrului a fost creata Imprimare

In perioada 28-29 aprilie curent in municipiul Tiraspol, AO "Vitality", in parteneriat cu AO "CUTEZATORUL", au organizat workshopul trans-riveran cu privie la evaluarea formatorilor privind organizarea atelierilor de informare si instruire cu fermierii în domeniul producerii si initierii afacerilor in agricultura ecologica, realizarii produselor organice si sensibizarii consumatorilor, identificarea setului de servicii, ce vor fi prestate dupa realizarea proiectului.
Activitatea a fost moderata de Victor Cimpoies, managerul proiectului, directorul executiv AO „CUTEZATORUL” si Veaceslav Bejenar, presedintele AO „Vitaliti” din Tiraspol. Participantii au audit rapoartele „ Rolul si sarcinile organizatiilor profesionale, platformei de cooperare in promovarea agriculturii ecologice, produselor organice si asigurarea durabilitatii proiectului”, „Misiunea instirutiilor stiintifice in colaboarare cu organele APL si societatea civila in promovarea agriculturii ecologice”, prezentate de doctorul in economie, vicedirectorul executiv al Federatiei Nationale AGRoinform Iurie Hurmuzachi si doctorul habilitat de la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice Alexei Gumaniuc.    
In cadrul workshopului au fost prezentate, analizate rapoartele formatorilor privind  desfasurarea a 12 ateliere de informare si instruire a fermierilor privind agricultura ecologica de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost identificate serviciile necesare fermierilor, ce vor fi prestate dupa fianalizarea proiectului in cadrul retelei.
In mod solemn a fost semnat protocolul de constituire a platformei de cooperare in domeniul agriculturii ecologice, in componenta careia au intrat institutii stiintifice in domeniu, ONG-uri si formatorii pregatiti in cadrul proiectului.
In ziua a doua participantii la workshop au vizitat Institutul Nistrean de Cercetare in domeniul agriculturii, unde au avut o intilnire cu directorul institutiei Dmitrii Gradinar care a vorbit despre activitatea institutului, problemele si sarcinile promovarii agricultuii ecologice. Participantii au audiat si raportul colaboratorului stiintific a laboratorului de selectie Mihail Niculaes privind noile soiuri si hibrizi ale culturilor agricole, create de savantii institutului. 
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova.

Poza1Poza2Poza3Poza4

  

 
O vizita de studiu utila in raionul Falesti Imprimare

Duminica, 9 aprilie curent, 2 reprezentanti ai Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala au vizitat raionul Falesti. Oaspetii au avut 2 intrevederi la Centrul pentru Cooperare Transfronatliera si Integrare Europeana si AO "CUTEZATORUL", unde au dialogat cu direcorul Centrului Victor Cimpoies si vicedirectorul AO „CUTEZATORUL” Alexandru Fusa. Oaspetii s-au interesat de cadrul legal in domeniul agriculturii ecologice, subventionarea fermierilor care practica agricultura ecologica, comercializarea productiei organice, proiectele implementate in domeniul respectiv, interactiunea dintre APL, societatea civila si fermieri.

            Oaspetii japonezi au vizitat întreprinderea de procesare a laptelui Heovelland din satul Logofteni, unde au avut o intilnire cu fermierul ecologic Vasile Cires, care le-a povestit despre activitatea sa de fermier ecologic de 10 ani. Dumnealui produce si comercializeaza productie ecologica certificata pe care o vinde in 3 puncte comerciale, create de el, 3 in Chisinau, 2- in Balti si 1 in Falesti. In anul 2016 a realizat, la un pret bun, griul de toamna in Franta, iar floarea soarelui in Bulgaria. Oaspetii au mai vizitat fabrica de casacaval, construita cu parteneri din Olanda si cimpurile intreprinderii. 

             In a doua jumatate a zilei a fost vizitata si Cooperativa de Intreprinzator de marketing "Dolprimlact" din satul Doltu, raionul Falesti, creata cu suportul AO "CUTEZATORUL" si Federatiei Nationale AGROinform, unde a avut loc o intrevedere cu directorul cooperativei Ecaterina Ursu.

Obiectivul vizitei a fost colectarea de date si studierea practicilor de succes in domeniul agriculturii ecologice pentru elaborarea studiului si identificarea necesitatilor de investitii in Republica Moldova.  

 

 
AO "CUTEZATORUL" si Directia Agricola si-au unit eforturile pentru promovarea agriculturii ecologice Imprimare

In cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova, la Falesti, pe data de 7 aprilie curent, a avut loc discutii libere si deschise privind oportunitatile si impactul asupra mediului si sanatatii umane a agriculturii ecologice si produselor organice.

          La eveniment au participat 30 de reprezentanti ai Cercului de Studiu de fermieri, specuializat in agricultura ecologica, altor producatori si consumatori de produse ecologice, APL, Inspectiei ecologice, ONG- urilor de mediu, mass-media. 

Rapoarte la tema evenimentului au prezentat Boris Boincean, doctor habilitat in agricultura, Institutul CCC "Selectia", Victor Cimpoies, managerul proiectului si Nicolae Birliba, seful Directiei agricole Falesti.

Cu experienta pozitiva in domeniu s-a impartasit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din s. Logofteni, care timp de 10 ani produce si comercializeaza griu de toamna, floarea soarelui, produse lactate organice certificate (lapte, smintina, brinza de vaci, 4 tipuri de cascaval) in 3 puncte comerciale din Chisinau, 2- din Balti si 1 din Falesti.

          Vasile Pojoga, specialist principal in businessul agrar la Federatia Nationala AGROinform, a mentionat experienta pozitiva a fermierilor si organizatiilor din Falesti si deschiderea federatiei de a acorda tot spriginul fermierilor si antreprenorilor, ce doresc sa initieze o afacere in agricultura ecologica. In acest scop, cu suportul Federatiei Nationale AGROinform, va fi organizata o vizita de studiu cu membrii Cercului de Studiu de fermieri in Romania.

          In total, au participat la discutii 12 participanti, care au mentionat pozitiva unirea eforturilor societatii civile si APL pentru a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, dezvoltarea culturii ecologice si intereselor comune de dezvoltare ale fermierilor, consolidarea încrederii intre fermierii si antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.
          Evenimentul a fost organizat in cadrul Scolii consumatorului de produse ecologice si de origine, create pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 
La Falesti Asociatia "CUTEZATORUL" a inaugurat turneul raional de volei "Cupa primaverii" Imprimare

Pe data de 19 martie curent, pentru prima data, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a organzat in orasul Falesti turneul raional de volei "Cupa primaverii".

La competitiile, ce s-au desfasurat in sala sportiva a Liceului Mihai Eminescu, au participat 5 echipe din diferite localitati ale raionului. In finala s-au intilnit voleibalistii echipelor din satele Catranic si Pirlita. Dupa un meci frumos si echilibrat, posesori ai Cupei primaverii au devenit sportivii din Catranic. Pe locurile 2 si 3 s-au clasat echipele satelor Pirlita si Izvoare.

Un joc frumos au demonstrat si sportivii din Falestii Noi si Inspectoratul de politie Falesti. 
Au fost mentionati cu diplome si cel mai bun jucator al turneului Mihai Ursachi din s. Izvoare, cel mai in virsta-Serghei Harbalau (Inspectoratul de politie Falesti) si cel mai tinar jucator, Veaceslav Patras (Falestii Noi).

Echipei invingatoare din satul Catranic i s-a inminat Cupa tramsmisibila si diplama de gradul I. Echipele din localitatile Pirlita si Izvoare au fost mentionate cu cupe si diplome de gradul II si III. Jucatorii mentionati mai sus au fost decorati cu diplaome de merit si cu cite un maiou.

Aducem sincere multumiri arbitrilor Leond Furtuna, Alexandru Severin, Mihai Dodon, Mihail Turcanu, directiei Liceului Mihai Eminescu din or. Falesti pentru contribuirea la organizarea cu succes a competitiei.

 

 

 

 
Adunarea de dare de seama- adunare principala a anului Imprimare
Pe data de 09 februarie 2017, membrii AO „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Nationale AGROinform, s-au întrunit în cadrul  Adunarii Generale anuale pentru a evalua totalurile activitatii desfasurate pe parcursul anului 2016 si a trasa noi sarcini pentru anul 2017. La adunare au participat 61 de reprezentanti ai celor 515 membri din 12 organiatii primare ale Asociatiei.
Participantii au audiat rapoartele de activitate ale Consiliului de Administrare (Ion Besarab) si directorului excutiv (Victor Cimpoies) pe anul 2016 si sarcinile pentru anul 2017, raportul comisiei de cenzori (Sergiu Scobioala).
     În cadrul rapoartelor si dezbaterilor s-au mentionat rezultatele pozitive ale Consiliului de Administrare si stafului tehnic al Asociatiei, atasamentul membrilor Asociatiei fata de Federatia Nationala AGROinform, ce a devenit o organizatie puternica, cu specialisti profesionisti, o forta capabila sa influenteze si sa participe la elaborarea politicilor publice in agricultura, sa apere interesele fermierilor si antreprenorilor agricoli, contribuind activ la dezvoltarea sectorului agrar din R. Moldova.   
       In 2016 au fost create si activat cu succes 4 gupuri ne formale de fermieri, 1 Cerc de Studiu de fermieri, specializat in studierea agriculturii ecologice , 1 Cerc de Sudiu Comunitar de Femei, 2 grupuri de vinzari ai crescatorilor de struguri de masa, cirese, visine si prune. Au fost plasate pe  siteul Agravista 200 de cereri si oferte comerciale ale fermierilor, 20 de stiri privind evolutia preturilor la pietile agricole interne si externe. 
       Cu suportul FN AGROinform, in 2016, am organizat 6 vizite de studiu, 2 interne si 4 in 2 judete din Romania, vizitind Grupul de Firme Vasile Lungu, un model de dezvoltare durabila in agricultura, Tirgul agricol pentru fermieri AGROLIM din Ezureni, judetul Iasi, alti agenti economici.
      Una din sarcinile primordiale pentru anul 2017 este elaborarea strategiei Asociatiei pentru anii 2018 – 20120. S- a accentuat importanta implicarii a cât mai multi membri în activitatile desfasurate, diversificarii serviciilor si sporirea calitatii acestora, stabilitatii financiare, elaborarii si implementarii proiecteloe alternative.
     În luarile de cuvînt, membrii asociatiei s-au referit si la necesitatea cooperarii producatorilor agricoli, implicarii tinerilor în agricultura, producerii productiei agroalimentare ecologice, accesarea subventillor acordate de stat. Toti vorbitorii au considerat activitatea AO „CUTEZATORUL” in anul 2016- buna.
        La adunare au fost alesi 34 de delegati, care care au participat pe data de 24 februarie 2017 la Adunarea Generala anuala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”.

    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ateliere de informare si instruire a fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Saptamina trecuta in raioanele Floresti, Soroca si Causeni  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat ateliere de instruire a fermierilor in domeniul agriculturii ecologice si consumului de produse organice.  Atelierele au fost organizate in colaborare cu formatorii Mihai Gutium (raionul Floresti), Maria Marchitan (Soroca), Lidia Jubea (Causeni), pregatiti in cadrul a doua trainguri de formare in domeniul producerii, certificarii si comercializarii productiei agroalimentare ecologice. 

        La evenimente au participat 16 fermierii din raionul Floresti, 16 din Soroca si 27 din raionul Causeni, care au fost informati despre deosebirile intre agricultura ecologica, biologica, organica si conventionala, avantajele si beneficiile agriculturii organice asupra dezvoltarii rurale. Un subiect aparte a fost pasii care trebuie sa-i intreprinda fermierii interesati pentru a se include in procesul de producere, certificare, comercializare a productiei agroalimentare ecologice si activitatii cu consumatorii. Daca in raioanele Floresti si Soroca au participat, in mare masura, fermieri cu experienta si o virsta mai inaintata, in raionul Causeni peste 50 % din fermieri au fost tineri pina la 30-35 de ani, fiecare al patrulea- era femeie. Din 16 participanti la atelierul din raionul Soroca, 7 au fost femei.

        Atelierele au fost organizate in cadrul proiectului "'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana, prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promovare a Inrederii" si implementat de PNUD  Moldova.

        Concomitent astfel de seminare se desfasoara si pe malul sting al Nistrului.

11 februarie 2017

    

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Masa rotunda privind consumul de produse ecologice si calitative Imprimare

In cadrul Scolii consumatorului de produse organice si calitative pe data de 3 februarie curent in satul Glingeni, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat o masa rotunda cu genericul “Sporirea nivelului de informare si cultura ecologica a consumatorilor privind consumul de produse alimentare ecologice”. La ea au participat 25 de reprezentanti ai consumatorilor de produse ecologice, fermierilor, antreprenorilor si producatorilor agricoli, Directiei raionale pentru Siguranta Alimentelor Falesti, Directiei Generale Educatie, Inspectiei Ecologice, ONG-urilor de mediu, mass-media din 5 localiatati rurale.

Programul “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii” a fost reprezentat de doamna Angela Frunze, responsabil de program la  PNUD Moldova.

Rapoartele Pentru o agricultura competitiva, produse alimentare ecologice, calitative si consumatori informatii” si „Rolul societatii civile in promovarea agriculturii ecologice si sensibilizarii consumatorilor” au fost prezentate de directorul executiv si consultantul marketing ai AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si Alexandru Fusa.

Cu o comunicare utila si interesanta a venit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din satul Logofteni care si-a impartasit experienta si pasii pe care i-a intreprins pina la obtinerea productiei ecologice certificate. Numai in anul 2016 cifra de afaceri a ajuns la 5 milioane de lei. Intreprinderea comercializeaza cascaval si produse lactate certificate. Tot in anul precedent a comercializat griu ecologic in Franta, floarea soarelui- in Bulgaria. In prezent, productia ecologica se vinde la 3 magazine si puncte comerciale din municpiul Chisinau, 2 din Balti si 1 la piata din orasul Falesti.

  Despre rolul Directiei raionale pentru siguranta alimentara Falesti in promovarea consumului de produse ecologice si calitative a vorbit domnul Valeriu Manole, sef de sectie, iar despre situatia alimentatiei calitative a copiilor si elevilor in institutiile de invatamint, prescolar in raionul Falesti a povestit doamna Adela Tutuianu, specialist principal al Directiei Generale Educatie. Doamna Tutuianu a mentionat ca vor fi studiate oportunitatile de procuare pentru institutiile de invatamint si prescolar a produselor lactate ecologice de la intreprinderea din satul Logofteni.

In alocatiunea sa, doamna Cristina Mocanu, sefa Inspectiei ecologice Falesti, a mentionat, ca de rind cu promovarea consumului de produse ecologice si calitative, este necesar sa intensificam activitatea intru sporirea nivelului de educatie si cultura ecologica a populatiei.  In activitatea sa, Inspectia Ecologica Falesti, se intilneste des cu cazuri de incalcare a legislatiei de mediu in domeniul aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, gestionarea adecvata a deseurilor. Ca rezultat, unii cetateni care au comis incalcari de legislatie au fost amendati de 2-3 ori, iar, din pacate, concluzii nu au facut. Toti participantii la discutie au ajuns la concluzia, ca numai impreuna putem schimba mentalitatea consumatorilor privind procurarea si utilizarea produselor alimentare calitative, inclusiv celor ecologice si de origine.  

 Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. El are scopul de a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, stimula si sustine interesele comune ale fermierilor, interactiunea dintre ei si prestatorii de servicii in afaceri în domeniul agriculturii organice, prin crearea mecanismelor de comunicare si cooperare intre asociatiile de afaceri, ONG-uri de mediu, formatori si fermieri.

O masa rotunda cu consumatorii similara cu cea din raionul Falesti fost desfasurata astazi in localiatea Sucleia, raionul Slobozia. 

      
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Prim plan-comercializarea produselor organice si sensibilizarea consumatorilor de produse ecologice Imprimare

La 20-21 ianuarie current Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat in municipiul Chisinau al doilea training de Pregatirea formatorilor in domeniul agriculturii ecologice. De data aceasta genericul instruirii a fost comercializarea produselor organice si sensibilizarea consumatorilor de produse ecologice.

Trainingul a fost desfasurat in cadrul proiectului 'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. La el au participat 12 formatori in domeniu de pe ambele maluri ale Nistrului (Raioanele Camenca, Ribnita, Grigoropol, Dubasari, Slobozia, Soroca, Floresti, Orhei, Stefan Voda, Causani, Criuleni, Anenii Noi).

Cu prezentari si comunicari interesante au venit expertii proiectului doctorii habilitati in agricultura Boris Boincean si Alexei Gumaniuc de la institutele de cercetati in domeniul agrar din Balti si Tiraspol, Iurie Hurmuzachi, doctor in economie, vicedirector al Federatiei Nationale AGROinform, Natalia Gutu, Director Executiv la „Asociatia Femeilor de Afaceri din Spatiul Rural Riscani”.

Lucrarile trainingului au purtat un caracter interactiv cu participarea activa a participantilor. In luna februarie, formatorii pregatiti in cadrul proiectului, vor organiza 5 ateliere de informare si instruire a fermierilor in 5 raioane din stinga Nistrului si 7 de pe malul drept al lui.

Totalurile vor fi efectuate in luna martie curent la Tiraspol, unde va fi organizat un workshop transriveran si creata platforma de comunicare si cooperare a fermierilor si antreprenorilor agricoli de pe ambele maluri ale raului Nistru.

Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO Vitality din mun. Tiraspol, AO "EcoAgriNord" din Falesti si AO "Belii most" din s. Chitcani, raionul Slobozia in cadrul Programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
Bugetul AO CUTEZATORUL pentru anul 2016 Imprimare
 
Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste formatori in domeniul agriculturii ecologice de pe ambele maluri Imprimare

In perioada 16-17 decembrie curent in sala de conferinte a hotelului Dacia din Chisinau Asociatia “CUTEZATORUL” a organiat primul din cele doua traininguri de pregatire a formatorilor in domeniul producerii, certificarii si cometrcializarii productiei agroalimentare ecologice, activitatii cu consumatorii de produse organice.

Evenimentul a fost desfasurat in cadrul proiectului "'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana prin Programul „Sustinerea Masurilor de Promovare a Încrederii” si implementat de PNUD Moldova.
Pentru instruire au fost selectati 12 formatori de pe ambele maluri ale Nistrului, 7 din raioanele Soroca, Floresti, Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Causaeni, Stefan Voda si 5 din raioanele din stinga Nistrului: Ribnita, Slobozia, Dubasari, Grigoropol si Camenca.

           Conform programului trainingului în procesul  de instruire a formatorilor au fost implicati experti cu o bogata si vasta experienta in domeniu: Boris Boincean- doctor habilitat, cercetator la Institutul de Cercetare a Culturilor de Cimp “Selectia” din Balti, Alexei Gumaniuc- doctor habilitat, cercetator la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice in domeniul Agriculturii din mun. Tiraspol, Valentin Ciubotaru, doctor in agricultura, directorul executiv al AO „Bios” Chisinau si Natalia Gutu, Director Executiv „Asociatia Femeilor de Afaceri din Spatiul  Rural Riscani”.

Formatorii au audiat prezentari si comunicari in cadrul a doua module a cite 2 sesiuni de instruire fiecare. Ca un fir rosu au trecut in cadrul instruirii temele „Tehnologii moderne de baza în procesul de producere a productiei agroalimentare ecologice” si „Initierea si dezvoltarea afacerilor cu produse organice”.

Dupa evaluarea trainingului si chestionarea formatorilor participantii au primit certificate de participare în domeniul producerii  si certificarii productiei agroalimentare ecologice.  Pe parcursul implementarii proiectului formatorii în raioanele pe care le reprezita vor avea ocazia sa aplice cunostintele acumulate în practica. Ei vor organiza si desfasura cîte 1 atelier de informare si instruire de o zi cu 15 fermieri care doresc sa initieze practicarea agriculturii ecologice sau sa initieze o afacere in acest domeniu.

 

Al doilea training din cadrul proiectului va fi desfasurat tot in municipiul Chisinau in perioada de 20-21 ianuarie 2017. 

 

  

 

 
Conferinta regionala privind principiile de dezvoltare a agriculturii ecologice Imprimare

Mai bine de cinci ani in urma AO “CUTEZATORUL” a creat mai multe grupuri neformale de fermieri si antreprenori agricoli: 2 grupuri de vinzari ale crescatorilor de struguri de masa, cirese, visine si prune, Grupul Comunitar de Femei si Cercul de Sudiu al Fermierilor, ce studiaza agricultura ecologica. Ele sunt asistate de consultantii regionali atit informational, cit si consultativ. Cu mebrii lor se organizeaza seminare regionale, mese rotunde, vizite de studiu, alte activitati benefice pentru ei.

In acest context, pe data de 24 noiembrie curent in sala de sedinte a primariei Falesti a fost desfasurata conferinta regionala cu genericul “Premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in R. Moldova si legislatia in domeniu”.Raportul „Principiile si premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in Republica Moldova” a fost prezentat de Boris Boincean, doctor habilitat, cercetator la Institutul de Cercetare a Culturilor de Cimp “Selectia” din Balti.

Grigore Negoita, jurist la Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL”a prezentat raportul

„Legislatia Republicii Moldova si Uniunii Europene cu privire la productia agroalimentara ecologica”, iar Alexandru Fusa, consultant regional marketing- comunicarea privind subventionarea agriculturii ecologice.

          Conferinta a purtat un caracter interactiv, cu participarea la discutie a fermierilor si producatorilor agricoli. Cu interventii si intrbari la tema conferintii au venit Ludmila Susarenco si Ecaterina Ursu, presedintii cooperativelor de intreprinzator de marketing „Lactavia Com” din satul Hiliuti si  "Dorprimlact" din satul Doltu, Nina Rarancean, directorul SRL „Rairecplus” din s. Sarata Veche, primarul comunei Pruteni Ion Severin si altii.

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Cresterea competivitatii sectorului agrar in Moldova” cu suportul Federatiei Nationale AGROinform.

 

 
O delegatie din Georgia in vizita la Falesti Imprimare

Pe data de 15 octombrie curent Asociatia „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Nationale AGROinform, a organizat un schimb de experienta cu membrii delegatiei Agentiei pentru Dezvoltarea Cooperativelor a Ministerului Agriculturii din Georgia. 

Scopul vizitei a fost studierea experientei in domeniu si a problemelor existente in procesul de creare si activitate a cooperativelor.

Oaspetii din Ggeorgia au avut o discutie utila la sediul Asociatiei cu directorul si vicedirectorul Asociatiei Victor Cimpoies si Alexandru Fusa, Ion Besarab, presedintele Cooperativei de intreprinzator de marketing “Gramineus Com” din orasul Falesti. Ei s-au interesat de aplicarea legislatiei Republicii Moldova in domeniu, modalitatea de creare si activitate a cooperativelor, practicile de succes a cooperativelor de achizitionate si comercializare a laptelui "Dorprimlact" si „Lactavia Com” din localitatile Doltu si Hiliuti. Functioarii din Georgia au fost informati si despre succesele si problemele intilnite la crearea si in activitatea celor 5 coopertaive de marketing create in raionul Falesti cu suportul Federatiei Nationale AGROinform.

In a doua parte a vizitei, oaspetii din Georgia au vizitat Cooperativa de Intreprinzator de marketing "Dorprimlact" din satul Doltu. Directorul cooperativei Ecatenina Ursu le-a vorbit despre calea parcursa de la crearea cooperativei si pina in prezent. Daca la inceputul activitatii au fost angajate 2 persoane, creat 1 punct de colectare a laptelui de la 70 de cetateni, in prezent au mai fost create 4 puncte de colectare a laptelui de la 450 de locuitori din satele Burghelea, Ilenuta, Bocani, Doltu, Marandeni, Falestii Noi, Iscalau, dotate cu echipamente frigorifere si masurare a grasimii laptelui.

In prezent au mai fost create 10 locuri de munca, iar zilnic se achizitioneaza pina la 2500 litri de lapte.

    
 
 
Seminar regional privind atragerea investiitiilor in raionul Falesti Imprimare

Recent in orasul Falesti, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu Centrul de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana, a desfasurat seminarul cu tema “Atragerea investitiilor regionale, nationale ss europene-premiza pentru dezvoltarea social economica rurala”.  

La evenimentul organizat in cadrul proiectului “Cresterea competivitatii sectorului agrar din Moldova’, finantat de Federatia Nationala AGROinform, au participat peste 20 de reprezentanti ai fermierilor si antreprenorilor agricoli, primariilor, societatii civile din raionul Falesti. La seminar au fost audiate rapoartele „Crearea parteneriatelor APL-bussines-ONG în scopul atragerii investitiilor din programele nationale, regionale si transfrontaliere” si „Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020”, prezentate de directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europeana, Atragere a Investitiilor Victor Cimpoies.

Obiectivul general al Programului, ce v-a fi lansat in semestrul doi al anului 2016, este de a spori dezvoltarea social economica si de a îmbunatati calitatea vietii oamenilor din zona vizata de program prin investitii comune în educatie, dezvoltare economica, cultura, infrastructura si sanatate, asigurând în acelasi timp siguranta si securitatea cetatenilor din cele doua tari. Pentru a fi eligibil pentru finantare în cadrul Programului, un proiect trebuie sa îndeplineasca urmatoarele 3 criterii: eligibilitatea solicitantului,  eligibilitatea activitatilor si eligibilitatea cheltuielilor. Proiectul trebuie sa fie comun, sa includa parteneri din ambele state, sa aiba impact transfrontalier direct si sa fie implementat în aria programului (Republica Moldova-intreg teritoriul, Romania-judetele Botosani, Iasi, Vaslui si Galati).

        Programul are o valoare de 89.1 milioane Euro buget total – dintre care 81 milioane finantate de UE prin Instrumentul European de Vecinatate – ENI si 8.1 milioane euro cofinantare asigurata de statele partenere.

Rapoartele interesante si utile au fost prezentate si de seful Sectiei Managementul proiectelor al ADR Nord Constantin Bindiu „Rezultatele proiectelor finantate din Fondul National de Dezvoltare Regionala si noi oportunitati de finantare în Republica Moldova” si vicedirectorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Alexandru Fusa „Oportunitati pentru finantare ale agentilor economici din sectorul agrar”.

La sedinta Consiliului Regional de Dezvoltare Nord din 13 octombrie 2016 a fost luata decizia de a recomanda spre finantare proiectul „Asigurarea orasului Falesti cu apa din raul Prut 2” in valoare de 40 milioane de lei, prezentat de Consiliul raional Falesti in cadrul concursului propunerilor de proiecte in domeniul dezvoltarii regionale 2016, finantate din Fondul National pentru Dezvoltare Regionala. Instruirea a finalizat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri, propuneri si recomandatii privind atragerea investitiilor in raionul Falesti

 

 
Fermierii din Falesti studiaza standartele si legislatia in domeniul european Imprimare

Pe data de 07 octombrie 2016, în sala de conferinte a primariei orasului Falesti, s-a desfasurat seminarul regional cu genericul “Dezvoltarea durabila a agriculturii în R. Moldova conform legislatiei nationale si standartelor UE în domeniu”. Evenimentul a fost organizat de catre  AO “CUTEZATORUL”, în cadrul proiectului “Cresterea competitivitatii sectorului agricol din Moldova”, finantat de catre Federatia Nationala a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

La seminar au participat 23 de fermieri si antreprenori agricoli din raion, fiind organizat în cadrul  “Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord”.

              În cadrul seminarului, sefa Sectiei Planificare Strategica si Programare a Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord, expert al AO „Pro-Business Nord” doamna Inga Cojocaru a prezentat raportul „Metodele de dezvoltare durabila în agricultura conform standartelor Uniunii Europene în domeniu”. Raportul cu genericul „Legislatia nationala si europeana în sustinerea antriprenoriatului si businesului din sectcorul agrar” a fost prezentat juristul AO „CUTEZATORUL” domnul Grigore Negoita.

            Dupa cum au accentuat beneficiarii seminarului mai persista multe neclarificari în legislatie privind:

-          Angajarea în cîmpul muncii ( sezonieri si temporari)

-          Darea în arenda a terenurilor agricole si a cotei valorice

-          Termenul de expluatare a cotei valorice

-          Contracte de munca cu angajatii

-          Activitatea grupurilor de producatori, cooperative agricole, de întreprinzatori.     

  
 
Asociatia „CUTEZATORUL” instruieste lideri ai ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Pe data de 23 septembrie curent, in sala de conferinte a Federatiei Nationale AGROinform din mun. Chisinau, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” din or. Falesti a desfasurat un atelier de instruire cu liderii ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale raului Nistru. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a increderii”, finantat de Uniunea Eoropeana si implementat de PNUD Moldova.

Pe linga liderii ONG-urilor beneficiare, la atelier au participat mai multi reprezentanti ai Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, Ministerului Agriculturii Republicii Moldova si a celui de pe malul sting al Nistrului, conducerea si savantii institutelor de cercetari stiintifice „Selectia” din Balti si Nistrean din Tiraspol, Federatiei Nationale AGROinform, mas-media.

In cuvintele de salut, directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si managerul de proiect la PNUD Moldova Maxim Cataranciuc au mentionat importanta proiectului si contribuirea lui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural,crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica. 

Cu rapoarte si comunicari utile in fata participantilor la atelier au venit experti cu o experienta bogatai n domeniul vizat in proiect: „Premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in Republica Moldova si rolul societatii civile de pe ambele maluri ale Nistrului in acest proces”- Boris Boincean- expert, doctor habilitat, seful sectiei la Institutul de CCC “Selectia” din Balti; Trecerea de la agricultura traditionala la cea ecologica- imperativ al timpului”- Alexei Gumaniuc- doctor habilitat, cercetator la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice in domeniul Agriculturii din mun. Tiraspol; „Rolul societatii civile, mass-media in promovarea marketingului, pietii de desfacere si consumului de produse ecologice in rindul consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”- Iurie Hurmuzachi- expert, director executiv adjunct al Federatiei Nationale AGROinform: „Initierea si dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica pe ambele maluri ale Nistrului, rolul planurilor de afaceri si societatii civile in acest proces”- Natalia Gutu, expert, directorul executiv al Asociatiei Femeilor de Afaceri din sectorul rural Riscani.

Liderii ONG-urilor instruite vor fi parte a retelei trans-riverane si platformei de comunicare in domeniul promovarii agriculturii ecologice. Participantii la seminar au primit mape cu agenda si materiale promotionale, plianta informativa, ziarul Agromediainform.

Urmatoarea activitate in cadrul proiectului va fi trainingul de pregatire a formatorilor in domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice din 7 raioane de pe malul drept si 5 de pe malul sting al Nistrului. 

Prezentarile pot fi accesate aici 

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
  
 
 
Fermierii de pe ambele maluri ale rîului Nistru în vizita de studiu în Romania Imprimare

În perioada 02-04 septembrie, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat o vizita de studiu pentru un grup de 12 fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti cu 5 colegi de pe malul stîng al riului Nistrului din raioanele Dubasari si Slobozia de la Institutul de Cercetari Stiintifice în Domeniul Agriculturi din Tiraspol.

În prima zi a turneului de studiu participantii au luat cunostinta cu tehnologiile de producere a productiei agroalimentare ecologice, comercializarea ei pe piata interna si externa. Au luat cunostinta cu experienta europena in domeniu, subventiile pentru practicarea agriculturii ecologice, au vizitat parcurile de masini si tractoare, fermele de oi, caprine, struti, cai. Societatea produce produse ecologice mai bine de 7 ani si detine o experienta bogata in acest domeniu, certificind si comercializind productia ecologica, ce este  cu 20-30 % la suta mai scumpa fata de cea traditionala. Cu toate acestea si SC “ASTRA” in ultiumii ani se confrunta cu problemele de comercializare a productiei ecologice, ce descurajeaza producatorii agricoli.                                                                

Grupul de firme “DOMENIILE LUNGU” gestioneaza o suprafata de terenuri agricole de circa 2000 de hectare pe care se cultiva grâu, porumb, soie, rapita si grâul dur, cartofi si seminte de prumb, la cre se obtine peste 1000 Euro profit. Cea mai mare impresie pentru fermierii moldoveni si ucraineni a fost ca toatar poductia este contractata si achitata înainte de a fi livrata. Principalii cumparatori sunt agentii economici din Italia, Grecia, Austria si Germania.                          

În partea a doua a vizitei de studiu producatorii agricoli au vizitat plantatiile de vita de vie (soiuri de masa si tehnice) si au luat cunostinta cu Complexul de Vinificatie ce cuprinde statiile de prelucrare a strugurilor si îmbutelierea vinului.

Tot în cadrul vizitei de studiu, fermierii au participat la Tirgul pentru Fermieri AGROLIM 2016 care s-a desfasurat în localitatea Iezureni din comuna Miroslava, judetul Iasi, Romania. Fermierii au luat cunostinta cu practicile de succes în sectorul agrar si agricultura ecologica, loturile demonstrative si tehnica moderna agricola. Aici fermierii au efectuat schimb de experienta inaitiind relatii si de parteneriat cu fermierii din judetul Iasi Romania si cu producatorii de tehnica agricola moderna. Tot în comuna Miroslava fermierii au vizitat Centrul de Informare Turistica si Parcul Fotovoltaic ce asigura cu energie electrica solara toate institutiile publice din localitatalr primariei si iluminarea stradala.

Participantii la schimbul de experienta au avut si un program cultural in municipiul Iasi, unde au vizitat strada pietonala, biserica Trei erarhi si mitropolia, Palatul de Cultura si Complexul comercial Palas.

Vizita de studiu a contribuit la sporirea încrederii între fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului, cit si celor din Romania care au participat la Targul Agricol, prin stabilirea contacelor schimbul cartilor de vizita, comportament civilizat din partea ambelor parti, interese comune in domeniul agrar in dezvoltarii afacerilor.  

Vizita de studiu a fost organizata in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova în cadrul Programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Încrederii”.

                  
 
                          
 
Lansarea proiectului "Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna" Imprimare

La data de 08 iulie Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL a organizat si desfasurat conferinta de lansare a proiectului "Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana în cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, implementat de PNUD Moldova. Proiectul este realizat de catre Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL în parteneriat cu Asociatia Obsteasca „Vitality” din municipiul Tiraspol, Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Calitative EcoAgriNord” din raionul Falesti si Asociatia Gospodariilor de Fermieri „Belîi Most” din satul Chitcani, raionul Slobodzeia.

            La eveniment au participat reprezentanti ai partenerilor de proiect, fermierilor si antreprenorilor agricoli, Directiei Agricultura si Alimentatie, organelor administratiei publice locale, Institutului CCC „Selectia”, Inspectiei ecologice, societatii civile si mass-media.

Scopul proiectului este contribuirea la îmbunatatirea situatiei de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural.

Cu alocutiuni la tema proiectului au venit Victor Cimpoies managerul proiectului, Veceslav Bejenari presedintele Asociatiei Vitality din municipiul Tiraspol, Larisa Kolomicenco conducatorul Asociatiei Belîi Most, Boris Boincean sef  Sectie Sisteme Agricole la ICCC Selectia si Alexei Gumaniuc, doctor habilitat în agricultura.

În aceiasi zi a fost organizata o conferinta de presa consacrata evenimentului   

 

 
Comunicat de Presa Imprimare

 Agricultura ecologică va fi promovată în rândul fermierilor de pe ambele maluri ale râului Nistru

08.07.2017 Făleşti - Patru asociaţii de pe ambele maluri ale râului Nistrului au creat o platformă de cooperare pentru a promova agricultura ecologică. Este vorba de Asociaţiile „CUTEZĂTORUL" şi „EcoAgriNord", din oraşul Făleşti, cu asociaţiile "Vitality" din Tiraspol şi „Belii most" din satul Chitcani, raionul Slobozia. Activităţile comune, realizate în cadrul platformei de cooperare sunt finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.

Proiectul “Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna” va dura 16 luni şi va contribui la schimbarea paradigmei de dezvoltare rurală, reducerea sau minimizarea utilizării îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, dar şi respectarea asolamentului. Vor fi create trei loturi demonstrative de cultivare a porumbului şi florii-soarelui, la întreprinderi agricole de pe malul stâng al râului Nistru, şi a căpşunii, în Slobozia, stânga Nistrului. Loturile vor convinge fermierii de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanţelor chimice.

Proiectul prevede şi instruirea a 12 formatori care ulterior vor acorda asistenţă fermierilor în producerea, certificarea, iniţierea afacerilor agricole, dar şi în şi comercializarea produselor. Totodată, în premieră, în stânga Nistrului va fi creat un Centru de Informare şi Consultanţă în Agricultură şi o Asociaţie a Producătorilor de Produse Ecologice şi Calitative.

Concomitent, proiectul va contribui la sporirea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea în activităţi comune de dezvoltare economică și socială a reprezentanţilor autorităţilor locale, instituţiilor ştiinţifice de profil, ONG-urilor şi comunităţilor de afaceri.

Platforma de cooperare este stabilită în cadrul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a încrederii", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea reprezentatnţilor mediului de afaceri, autorităţilor locale sau ai societăţii civile în activităţi care să se soldeze cu dezvoltarea afacerilor şi renovarea infrastructurii.

              

 
Invitatie la licitatie - in vederea atribuirii contractului de prestare de servicii Imprimare

INVITAȚIE LA  LICITAȚIE

 

16.06.2016                                                                                                                                                             orașul Fălești

Către ofertanți

Stimată Doamnă/ Stimate Domnule,

Asociația Obștescă CUTEZATORUL, vă invită să depuneți oferta dumneavoastră, în vederea atribuirii contractului de prestare a serviciilor pentru organizarea şi desfăşurarea a trainingului de formare a formatorilor, atelierului de instruire a ONG-lor, atelierului de instruire a fermierilor, 2 mese rotunde.

Contractul de achiziţionare va fi încheiat în cadrul proiectului „Prin comunicare şi cooperare pentru o viaţă mai bună”, finanţat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova, prin Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

1.        Obiectul contractului: de prestare a serviciilor pentru organizarea şi desfăşurarea a trainingului de formare a formatorilor, atelierului de instruire a ONG-lor, atelierului de instruire a fermierilor, 2 mese rotunde:

Lotul I  Organizarea 1 atelier de instruire pentru liderii ONG-lor de pe ambele maluri ale Nistrului

Lotul II  Organizarea şi desfăşurarea a 2 traininguri de formare a formatorilor a cite 2 zile pentru 7 formatori din Republica Moldova şi 5 din Trasnistria, 4 experti, cîte 1 reprezentant ai partenerilor. In total: 20 de participanti.

Lotul III  Organizarea si desfăşurarea a 7 ateliere de instruire a fermierilor din Republica Moldova. 

Lotul IV  Organizarea si desfăşurarea 2 mese rotunde cu consumatorii.

2.      Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei castigatoare este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economico-financiar (calitate + preţ) 

3.      Oferta depusă de ofertant trebuie  sa conţină: documente de calificare, oferta  tehnică si  oferta  financiară. Prețul va fi exprimat în LEI, si echivalentul lor in dolari SUA cota 0 TVA.

4.      Toate informatiile necesare întocmirii ofertei sunt cuprinse în documentaţia pentru ofertanţi, ce se poate obţine în urma unei solicitări scrise, trimise prin, fax. +373259 24252, e-mail:  Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.   sau la  sediul Asociatiei Obștești CUTEZATORUL, orașul Făleşti, str. Ştefan cel Mare nr. 50, biroul 127.   

5.     Data limita pentru depunerea ofertei: 11.07.2016, ora 10.00.  

 

 

 

 
Un proiect privind consolidarea incerderii intre fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Pe data de 13 iunie 2016 Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a semnat Acordul de sprigin financiar Nscbm-PG 2016 cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare privind implementarea proiectului “Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”. Proiectul va fi implementat pe o perioada de 16 luni in Republica Moldova si Regiunea Transnistreana. 

            Proiectul este implementat in parteneriat cu Asociatia Obsteasca “Vitality” din Tiraspol, Asociatia Gospodariilor de Fermieri „Belii most” din satul Chitcani, raionul Slobozia, Asociatia Producatorilor de Produse Organice si Calitative „EcoAgriNord” din orasul Falesti. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul “Sustinerea Masurilor de Promovare a increderii”, implementat de PNUD  Moldova. 

            Proiectul este sustinut de Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti, Federatia Nationala AGROinform, Institutul CCC „Selectia”, Inspectia Ecologica Falesti, Institutul Nistrean de Stat de Cercetari Stiintifice in Domeniul Agriculturii din Tiraspol. Coordonatorul de proiect este desemnat Alexandru Fusa, vicedirector executiv al AO „CUTEZATORUL”.

            Scopul proiectului este de a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural, crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.

Obiectivele proiectului inentioneaza sa dezvolte cultura ecologica si interesele comune de dezvoltare ale fermierilor de pe ambele maluri, prin dezvoltarea abilitatilor a 12 formatori si 180 de fermieri in domeniul agriculturii ecologice şi practicilor agricole prietenoase mediului, sporiea nivelului de informare și conștientizare a peste 20000 fermieri si consumatori din R. Moldova si peste 10000 din Regiunea Transnistreana privind avantajele productiei agricole organice si consecintele utilizarii alimentelor poluate, crearea Scolii Consumatorului si a unei atmosfere de incredere si cooperare intre agricultorii si cetatenii de pe ambele maluri ale riului Nistru.

Rezultatele acestui proiect vor fi 12 formatori pregătiti în domeniul agriculturii ecologice, iniţieirii afacerilor, marketingului şi lucrului cu consumatorii, editarea şi distribuirea a 2000 de pliante informative şi 1500 de broşuri, îmbunătăţirea capacităţilor fermierilor din zona trans-riverana rurală pentru a produce produse de calitate înaltă şi în conformitate cu cerinţele nationale şi europene de calitate. Vor fi create reteaua trans-riverana de ONG-uri si formatori in domeniul agriculturii ecologice, Scoala consumatorului, organizare 2 traininguri de formare, 12 ateliere de instruire cu fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului, 1 workshop, 4 mese rotunde cu consumatorii, create 3 loturi demonstrative, efectuate vizite de studiu la loturile demonstrative, ICCC „Selectia”, grupul firmelor DOMENIILE LUNGU din localitatea Trifesti, judetul Iasi, Romania s.a. 

Experienta acumulata de AO “CUTEZATORUL” in cei peste 15 ani de activitate va fi transmisa asociatiilor din Regiunea Transnistreana “Vitality” si “Belii most”. In satul Chitcani, raionul Slobozia va fi lansat Centrul de Informare si Consultanta in Agricultura, in localitatea Sucleia va fi creata Asociatia Producatorilor de Produse Organice.

In luna iulie curent in orasul Falesti va fi organizata conferinta de lansare a proiectului, la care vor participa partenerii de proiect, reprezentantii Directiei agricole Falesti, Institutului CCC “Selectia”, Federatiei Nationale AGROinform, Inspectiei ecologice, societatii civile din Republica Moldova si Regiunea Transnistreana.

 
Vizita de studiu judetele Iasi si Neamt, Romania Imprimare

In perioada 27-29 mai curent Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat o vizita de studiu in Romania cu membrii Cercului de Studiu Comunitar din raionaul Falesti. Genericul evenimentului a fost „Rolul femieilor de afaceri in dezvoltarea comunitatilor rurale si participarea la luarea deciziilor la nivel local”.  

In prima zi a vizitei, femeile din raionul Falesti au vizitat  Centrul de Informare Turistica din comuna Miroslava, judetul Iasi, Liceul Agricol “Mihail Cogalniceanu”, Centrul fotovoltaic, sala de sport s.a. Oaspetii din Moldova au avut o intilnire cu primarul comunei Miroslava dl Dan Nita si directorul Centrului de Informare Turistica Stefan Susai. Participantii la eveniment au purtat discutii privind dezvoltarea social economica a comunei, rolul femeilor in luarea deciziilor si dezvoltarea comunitatii Miroslava.

 In a doua jumatate a zilei pentru participaanti a fost organizata excursia pe strada pietonala din mun. Iasi, vizitindu-se Mitropolia si biserica Trei erarhi, Palatul de cultura Iasi, recent renovat, Complexul comercial „Palas”.

 La 28 mai, dupa vizitarea centrului orasului si pietii agricole din or. Targu Frumos, muzeului mestesugarului, membrii Grupului comunitar au avut o intilnire cu Femei de afaceri, consilieri, cadre didactice, reprezentanti ai societatii civile din orasul Targu Frumos, organizat cu succes de Asociatia ASIRYS super tineri din localiate si concursului presedintei Mihaelei Podariu si consilierului local Costel Colotin.

In aceiasi zi au fost vizitate orasele Pascani si Targu Neamt. Doamnele au luat cunostinta cu Casa Memoriala „Ion Creanga” din Humulesti si Casa Memoriala „Veronica Micle”, Cetatea Neamt din orasul Targu Neamt, minastirile Agapia si Voronet.

 Vizita a fost organizata in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar in Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform din surele financiare ale SIDA Suedia si cu contributia membrilor.  

 

 
Seminar regional cu membrii Cercului de Sudiu Comunitar de femei din raionul Falesti Imprimare

La 14 aprilie curent in sala de sedinte a primariei orasului Falesti a fost desfasurat seminarul regional cu membrii Cercului Comunitar de femei din raionul Falesti. Genericul evenimentului, la care au participat peste 20 de femei din diferite localitati ale raionului, a fost „Rolul femieilor de afaceri in dezvoltarea social economica a comunitatilor rurale si participarea la luarea deciziilor la nivel local”. Scopul seminarului a fost consolidarea rolului femeilor din localităţile rurale pentru participarea activă la dezvoltarea social economica a comunitatilor si procesele de luare a deciziilor.  Obiectivele: Sporirea vizibilitatii si promovarii activităţilor femeilor lidere din comunităţile rurale; Informarea si dezvoltarea capacitatilor de lider la femeile de afaceri active din comunităţile rurale in diferite domenii de activitate; Identificarea bunelor practici din aceste domenii si soluţiilor la problemele cu care se confruntă femeile.

Seminarul a fost organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul proiectului “Cresterea competivitatii sectorului agrar in Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform. Au fost prezentate 3 rapoarte: „Rolul femieilor de afaceri in dezvoltarea social economica a comunitatilor si participarea la luarea deciziilor la nivel local”, prezentat de Victor Cimpoeş, expert al AO „CUTEZATORUL”, „Implicarea activă a femeilor în mediul de afaceri în regiunea de nord a Moldovei” (Din experiența AO ”Pro-Business Nord”, mun. Bălți), Probleme actuale privind legislatia muncii in Republica Moldova si importanta tinerii eficiente a lucrarilor de secretariat la intreprinderi si institutii”, prezentate de Bîlici Natalia - coordonator si Tatiana Zahilneac- expert al AO ”Pro- Business Nord”.                                                                                                                

Activ s-au inclus in discutii si femeile participante la seminar: Neli Coliban din comuna Risipeni, Ludmila Negri, orasul Falesti, Ursu Ecaterina si Ludmila Susarenco, conducatoarele cooperativelor de Intreprinzator de Marketing “Doprimlact” din satul Doltu si “Lactavia- Com” din satul Hiliuti. Despre rolul femeilor in informarea si constientizarea populatiei rurale in diferite domenii a vorbit domnul Emil Coliban, redactor al Postului de Radio Falesti.

            Cercul de Studiu Comunitar de Femei din raionul Falesti (conducator- Ludmila Negrii) a fost creat in anul 2012 si intruneste 25 de femei din 19 localitati rurale ale raionului Falesti. Din ele 7 sunt conducatori si specialisti ai societatilor cu raspundere limitata, 7- conducatoare ai GT, 2-conducatoare ale cooperativelor de intreprinzator de marketing, 1-conducatoare a Cooperativei Agricole de Producere, 5- reprezentante APL, 3 manageri.

      In viitoul apropiat femeile din Cercul de Studiu Comunitar vor participa la o masa rotunda cu genericul “Rolul femeilor in imbunatatirea situatiei ecologice din raionul Falesti, sporirea nivelului de informare, educatie si cultura ecologica a populatiei”, o vizita de studiu in judetele Iasi si Neamt, Romania.

 

 
Seminar regional cu membrii grupului de vinzari producatori de cirese si visine Imprimare

Pe data de 18 martie 2016, AO CUTEZATORUL” a organizat în satul Glingeni, raionul Falesti seminarul cu genericul: “Particularitatile formarii coroanei în plantatiile pomicole (cirese, visine, prune), reisind din conditiile climaterice a anului 2015-2016”. La seminar au participat membrii grupului de vînzari producatori de cirese, visine si prune din diferite localitati ale raionului, creat în cadrul proiectului „Cresterea competivitatii sectorului agricol din Moldova”, finantat de FNAM AGROinform,   

            Raportul: „Particularitatile taerii în uscat în plantatiile pomicole (cirese, visine), formarea coroanei reisind din conditiile climaterice a anului 2015-2016” a fost prezentat de catre expertul Eugeniu Gudumac, doctor în agricultura. La sfârsitul raportului, expertul a raspuns la mai multe întrebari, care au parvenit pe parcurs. Un alt subiect al semnarului a fost lucrarile practice în plantatiile de cirese, visine si prune ale SRL „Borivas Agro”. Domnul Eugeniu Gudumac a prezentat participantilor lucrarile practice privind efectuarea operatiunilor în uscat a sistemului Kym Green Bush (KGB) si UFO de formare a pomilor de cirese, cât si formarea coaroanei în plantatiile tinere de visine si prune.

 

 

 
Ora planetei in Republica Moldova Imprimare

Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii, organizațiile, companiile, instituțiile publice din toată republica pentru a 8-a oară consecutiv să stingă lumina timp de o oră, pe 19 martie, între 20.30 și 21.30.

Ora Planetei este o acţiune simbolică, participanţii acesteia deconectează curentul electric pentru o scurtă perioadă în scopul economisirii resurselor energetice, fapt ce contribuie la protecţia mediului şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice. 

Dacă sâmbătă, între orele 20.30 – 21.30, toţi consumatorii casnici din ţara noastră ar deconecta energia electrică, se vor economisi circa 278 de mii de kilowaţi-oră, pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră. 

Vă invităm să stingem luminile în case, să ieșiți la o plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să consumăm propria energie, în aer liber.

 
AO CUTEZATORUL la adunarea generala a FN AGROinform Imprimare

Pe data de 4 martie 2016, în sala polivalentă a Institutului Muncii din municipiul Chişinău a avut loc adunarea generală a membrilor FNAM AGROinform. Participanţi la adunare au fost: Consiliul Naţional de Admnistrare ale organizaţiilor regionale membre AGROinform, membrii Federaţiei, parteneri şi finanţatori, mass-media. La adunare a participat şi delegaţia AO „CUTEZĂTORUL”, în număr de 16,  aleşi la adunarea generală a membrilor asociaţiei din 11 februarie 2016. La adunare a participat şi viceministrul al Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova V. Uşurelu.

            Rapoartele privind activitatea Consiliului de Administrare şi a Executivului Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform au fost prezentate de către A. Ivanov- preşedintele Consiliului de Administrare şi  A. Bondari- directorul executiv.

            În cadrul dezbaterilor a fost accentuată pozitivă activitatea FNAM AGROinform şi criticată activitatea  Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova. Pe problemele puse în discuţii a aprobată rezoluţia Adunării Generale.

            Tot în această zi membrii delegaţiei AO „CUTEZĂTORUL” au vizitat expoziţia internaţională specializată “MOLDAGROTEH-2016”.

 

 

 

 
Adunarea Generala AO "CUTEZATORUL". Imprimare

Pe data de 11 februarie 2016, în sala de şedinţe a Uniunei Rationale de Consum Făşleşti sa desfăşurat lucrările Adunării Generale a membrilor AO “CUTEZĂTORUL”. La adunare au participat 51 de delegaţi, din localităţile raionului.

   În discuţie au fost puse următoarele chestiuni:
        1. Raportul de activitate a Consiliului de Administrare pe anul 2015 şi sarcinile pentru anul 2016
           Raportor -  Ion Besarab, Preşedintele  CA AO “CUTEZĂTORUL”.
           Coraportor – Vitalie Cimpoieş, Director executiv AO “CUTEZĂTORUL”.
       2. Raportul comisiei de cenzori pe anul 2015,
          Raportor- Boris Ţurcan, preşedinte comisiei de cenzori
      3. Alegerea noii componenţe a Consiliului de Administrare,
      4. Alegerea noii componenţe a Comisiei de cenzori,
      5. Alegerea delegaţilor la Adunarea Generală a FN AGROinform  din 04.03.2016,
      6. Cu privire la unele schimbări în statutul AO „CUTEZĂTORUL”,


  În cadrul rapoartelor prezentate sa făcut o analiză amplă privind activitatea asociaţiei pe parcursul anului 2015. S-a accentuat că pe parcursul anului trecut au activit 3 grupe neformale: grup de vînzări crescători de struguri de masă, cerc de studiu tineri fermieri, cerc de studiu comunitar de femei. Pe parcursul anului în cadrul acestor grupe au fost organizate 4 seminare, 3 vizite de studiu şi schmburi de experienţă în raionul Făleşti şi raionul Calaraş, acţiune comunitară în satul Risipeni, 6 sesiuni de instruire, vizite în teren la membrii grupurilor.


Membrii stafului au acordat 176 de consultaţii în diferite domenii, organizate şi desfăşurate 2 seminare cu fermierii privind standartele UE în agricultură, elaborate 29 pachete pentru subvenţionare, 50 de monitorizări a pieţii agricole angro din mun. Bălţi, plasate 252 de cerei/oferte pe sitiul www.agravista.md. s.a.
  În cadrul dezaterilor au luat cuvîntul: directorul SRL „Borivas Agro” Boris Bujag, primarul comunei Sarata Veche Maria Galiţ, conducătorul GŢ „Palii Georghe” Palii Gheorghe, membra cercului de studiu comunitar de femei Maria Vacarciuc, directorul SRL „Spicul Plin” Ion Zubic, conducătorul GŢ „Revenco Anton” Revenco Anton.
Conform agendei de lucru a fost ales Consiliul de Administrare din 7 persoane, comisia de cenzori din 3 membri şi 15 delegaţi la . Adunarea Generală A FN AGROinform  din 04.03.2016.

 

   

 
Ultima sedinta a Consiliului de Administrare in anul 2005 Imprimare

Pe data 21 decembrie 2015 in incinta oficiului AO „CUTEZĂTORUL” a fost organizată şi desfăşurată ultima şedinţa din anul curent a Consiliului de Administrare. La eveniment au  participat 5 din 7 membri ai ai Consiliului, cât  si membri ai stafului.

            A fost adoptata si pusa in discuţie următoarea odrine de zi:

 1. Cu privire la activitatea AO „CUTEZĂTORUL” pe parcursul anului 2015 şi sarcinile  pentru anul 2016.

 2. Cu privire la primirea noilor membri in rindurile AO „CUTEZĂTORUL”.

 3. Cu privire la excluderea din membri ai  AO „CUTEZĂTORUL” a persoanelor care au pierdut legătura cu Asociaţia si nu au platit cotizatia de membru timp de 2 ani.

 4. Cu privire la acordarea serviciilor contra plata la pregatirea pachetelor de documnte pentru subvenţionare în agricultură în anul 2015.

 5. Cu privire la mersul achitarii cotizaţiilor de membru şi abonarea membrilor la ziarul  „Agromediainform”

 6. Cu privire la pregatirea si participarea la sedinta solemna a Federatiei Nationale AGRoinform privind 15 ani de activitate.

Rapoarte cu privire la chesiunile din ordinea de zi au prezentat directorul executiv Victor Cimpoies, presedintele CA  Ion Besarab si consultantul regional marketing Aleandru Fusa. La sedinta data au fost primiti 5 noi membri in rindurile Asociatiei, excluzind concomitent din rindurile ei 20 de membri, care pe parcursul ultimilor 2 ani, au pierdut legătura cu Asociatia nu au participat la activităţile organizate de către Asociaţie, unii au plecat peste hotare, nu au achitat cotizaţia de membru. Activ au participat la discutia chestiunilor din ordinea de zi membrii consiliului Boris Bujag, Ion Zubic, Dumitru Caras si altii.

Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” are in rindurile ei 502 membri si este cea mai numeroasa Organizatie Regionala din reteaua Federatiei Nationale AGROinform. Toti membrii Asociatiei au fost abonati pentru anul 2016 la ziarul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform „Agromediainform”.  Pe chestiunile discutare au fost primite decizii corespunzatoare.

 

 

 

 

 

 

 
Federatia Nationala AGROinform la 15 ani de activitate. Imprimare

          Pe data de 22 decembrie curent in mun. Chisinau a avut loc sedinta solemna, consacrata aniversarii a 15 ani de activitate a Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”.

Evenimentul a fost deschis si moderat de Iurie Hurmuzachi, vicedirectorul executiv al Federatiei Nationale AGROinform. Raportul despre provocarile si performanta Federatiei AGROinform in 15 ani de activitate a fost prezentat de Aurelia Bondari, director executiv al federatiei. 

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare in exercitiu Ion Sula, prezent la eveniment, a adus felicitări conducerii federației pentru o activitate îndelungată, menționând că AGROinform și-a îndreptățit pe deplin misiunea- de a promova interesele agricultorilor și de a le oferi posibilități de dezvoltare continuă. Dlui a mentionat colaborarea pozitiva cu Federatia AGROinformin vederea implementarii obiectivelor de dezvoltare ale sectorului agroalimentar al Republicii Moldova si a reconfirmat angajamentul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de a continua dialogul și a exprimat deschiderea pentru dezvoltarea și consolidarea acestui parteneriat în toate formele posibile.

            Cu cuvinte de felicitare au venit si alti invitati de onoare care au mentionat rezultatele pozitive ale federatiei timp de 15 ani de activitate.

      Organizatiile regionale, inclusiv Asociatia „CUTEZATORUL”, au fost decorate cu diplome aniversare ca semn de recunoastere a efortului depus pentru prosperarea sectorului agricol al Republicii Moldova. Asociatia„CUTEZATORUL” a fost reprezentata de presedintele Consiliului de Administrare Ion Besarab, doctorul habilitat in agricultura, seful sectiei ICCC „Selectia” Boris Boincean, directorul executiv Victor Cimpoies, membrul CA Alexandr Prodan si consultantul regional marketig Alexandru Fusa.

             Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform este o reţea de 15 organizaţii regionale, orientate spre dezvoltarea economică a localităţilor rurale, prin oferirea asistenţei în dezvoltarea afacerilor, marketing, aplicarea tehnologiilor avansate, precum şi reprezentarea intereselor membrilor săi, prin promovarea unor politici de dezvoltare durabilă a mediului rural

 

 
Formul ONG-urilor de mediu, Editia 2015 Imprimare

18-19 decembrie 2015 in incinta Centrului de Conferinte “Summit Events” Chisinau a avut loc Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2015. La Forum au participat peste 80 de lideri si membri ai organizațiilor neguvernamentale de mediu, oameni din domeniul afacerilor de mediu, experți. Scopul Forului a fost fortificarea sectorului asociativ de mediu in vederea asigurarii sporirii calitatii mediului si ajustare la standardele europene.

Forumul a fost deschis, cu un cuvint de salut, de catre Alecu Renita, presedintele Consiliului National al ONG-urilor de mediu din Republica Moldova. Prima sedinta plenara a inceput cu o relatare a experților Alexei Andreev, AO Biotica și Ilia Trombițchi, AO EcoTiras privind situaţia curentă în domeniul mediului din Republica Moldova.

Participantii au discutat în ședințe plenare și în ateliere de lucru beneficiile Acordului de Asociere intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, oportunitatile de dezvoltare a sectorului asociativ de mediu, prezentate de Gheorghe Caraeni, Organizatia de Consultanta si Training “Caraseni”.

Directorul executiv al Centrului Regional de Mediu din Moldova domnul Victor Cotruta si doamna Ina Coseru, Centrul National de Mediu au prezentat comunicari privind rolul societatii civile in Parteneriatul estic si identificarea domeniilor prioritare de mediu pentru anul 2016.

Oportunitatile de finantare pentru sectorul asociativ au fost prezentate de Inessa Galithi, GEF/UNDP si Ion Marin, Academia de Stiinte a Republicii Moldova. Interesant au fost desfasurate atelierele de lucru privind schimbarile climatice (Ecaterina Melnicenco), reducerea riscului  asociat cu managementul deseurilor toxice (Tatiana Echim), biodiversitatea (Gabriel Margineanu) s.a.

Forumul s-a manifestat si prin activismul participantilor, care au inervenit cu sugestii, propuneri si recomandari privind imbunatatrirea calitatii mediului si vietii cetatenilor.

Asociatia “CUTEZATORUL” a fost reprezentata la Forum de catre directorul executiv Victor Cimpoies care a luat cuvintul in plen si a intervenit de mai multe ori in cadrul atelierilor de lucru ale Forumului. A impartasit exemple si experienta din activitatea Asociatiei cu privire la informarea si prevenirea populatiei privind inundatiile, managementul deseurilor, reducerea impactului pesticidelor asupra mediului si sanatatii umane, procesul de elaborare, adoptare si implementare a Planului Local de Actiuni de Mediu pentru raionul Falesti.

  

            Participantii la eveniment au accentuat si multiplele probleme de mediu care mai persista in Republica Moldova. Printre ele se numara lipsa resurselor financiare - reformele, inclusiv ajustarea legislației, activități de prevenire și de soluționare a problemelor de mediu realizându-se, în mare parte, pe baza finanțării externe. Lasa mult de dorit calitatea apei potabile, mai ales in spatial rural, managementul deseurilor, starea spatiilor verzi, accesul cetatenilor la informatia, deciziile si Justitia de mediu s.a..

Forumul a adoptat o rezolutie, ce va fi adusa la cunostinta opiniei publice si organelor de mediu.   

Forumul este organizat de Asociația Obștească EcoContact.

 

 

 
Conferinta regionala privind managementul deseurilor la Edinet Imprimare

Este îmbucurator faptul ca problemele gestionarii deseurilor municipale solide, impactului lor asupra mediului si sanatatii umane in sfirsit devin importante nu numai pentru Ministerul Mediului, dar si pentru alte ministere, autoritati publice loale, institutii publice si societatea civila.

Acest adevar a fost confirmat in cadrul Conferintei regionale privind managementul deseurilor solide, organizate pe data de 1 decembrie curent în orasul Edinet. Ea a fost organizata de Ministerul Mediului (ME) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 

In cadrul ei autoritățile publice locale, reprezentantii societatii civile, inspectiilor ecologice, firmelor de salubrizare din Regiunea de Dezvoltare Nord au discutat situatia curenta si noile modalități de management al deșeurilor solide, bazate pe cooperare intercomunitară, conlucrarea cu APL în vederea dezvoltării studiilor de fezabilitate pentru crearea sistemelor de management integrat al deșeurilor, în conformitate cu prevederile Strategiei de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027.

În cadrul conferinței a fost evaluat gradul de implementare a obiectivelor Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor și a Planurilor regionale de management al deșeurilor, stabilite activitățile prioritare pe termen mediu cu implicarea actorilor relevanți, a fost efectuat un sondaj privind crearea unei Asociaţii Naţionale a Operatorilor de Servicii MDS. Totodată, au fost înaintate propuneri pentru crearea unui grup de lucru în domeniul managementul deșeurilor solide.  

Reprezentanții MDRC și ME, precum și consultanții GIZ au prezentat informații relevante despre zonele de management a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Nord, despre cooperarea intermunicipală și dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor solide, precum și despre necesitatea campaniilor de informare și conștientizare în acest domeniu.

Conform Programului regional sectorial în domeniul Managementului deșeurilor solide, document strategic elaborat cu sprijinul Guvernului Germaniei și aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord în februarie 2014, Regiunea de Dezvoltare Nord este divizată în două zone de management a deșeurilor. Zona 1 cuprinde raioanele Sângerei, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Râşcani, Soroca, Drochia și municipiul Bălți. Zona 2 cuprinde raioanele Ocniţa, Donduşeni, Edineţ și Briceni.

           Raionul Falesti a fost reprezentat la conferinta de catre Roman Radu, vicepresedinte al raionului, Maria Galit, presedintele Asociatiei primariulor din raionul Falesti, Victor Cimpoies, membru al Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord din partea AO „CUTEZATORUL”, Anatol Stanchevici, jurist la Directia Generala Educatie, Boris Cervaniuc, maistru la Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte Falesti.

            Domnul Victor Cimpoies a intervenit de mai multe ori cu sugestii si propuneri de imbunatatire A procesului de gestionare a deseurilor, a relatat participantilor la conferinta regionala despre experienta acumulata de Consiliul raional Falesti, societatea civila in domeniul gestionarii deseurilor. In acest context, a fost luata hotarirea de a organiza conferinta urmatoare in domeniu in primavara anului 2016 in orasul Falesti.

            La conferinta a tinut o alocatiune si domnul Roman Radu, vicepresedinte al raionului Falesti care, pe linga problemele deseurilor, a rugat Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord sa acorde surse financiare pentru finisarea constructiei apeductului Prut- Falesti.                                                                                                                                                                                                                                          

 
O noua actiune comunitara a Cercului de Studiu Comunitar de Femei Imprimare
 

În cadrul proiectului „Cre?terea competivit??ii sectorului agricol din Moldova” (ICAS) implementat de c?tre Asocia?ia Ob?teasc? „CUTEZ?TORUL” ?i finan?at de Federa?ia Na?ional? a Agricultorilor din Moldova AGROinform în anul curent au fost create 3 grupuri neformale: Cercul de studiu fermieri tineri; Grupul de vînz?ri cresc?tori de struguri de mas?; ?i Cercul de studiu comunitar de femei.

În Cercul de studiu comunitar de femei activeaz? 25 femei de diferite specialit??i din  satele  raionului F?le?ti. Grupul activeaz? conform planului de studiu aprobat la prima ?edin??. Pe parcursul anului curent au fost organizate 2 seminare, 4 sesiuni de instruire, vizit? de studiu la Casa P?rinteasc? din comuna Harjeuca, raionul Calara?i. Cei mai activi în organizarea ?i desf??urarea activit??ilor au fost membrii cercului Maria Vacarciuc din satul Glingeni, Vera Radu din satul F?le?tii Noi, Elena Ivanov din satul Chetri?, Neli Coliban din satul Risipeni, Ludmila Negrii din ora?ul F?le?ti.

 

Conform planului de activitate pe data de 13 noiembrie 2015, în satul Risipeni a fost organizat? ac?iune comunitar?, unde membri cercului au luat parte la înverzirea parcului de odihn? din centrul satului Risipeni. În cadrul ac?iunii respective au fost s?di?i peste 100 de puie?i de stejar, ar?ar, salcâm. Tot în aceast? zi, membrii cercului au vizitat Centrul de Asistent? Social? ?i plasament „Prosperare” din satul Boc?a, unde au luat cuno?tin?? cu condi?iile create pentru copiii din familiile vulnerabile, activitatea centrului ?i serviciile prestate.

       În prezent se studiaz? oportunit??ile organiz?rii unei vizite de studiu în România. 
 
Ultima si cea mai importanta activitate la Falesti a lui Adil Cabir, voluntar al Corpului Pacii SUA Imprimare

Astazi 29 iulie curent in inincinta Liceului Teoretic Alexandr Puschin din orasul Falesti a finisat proiectul ”Promovarea unui mod de viata sanatos prin crearea unui centru de fitnes in orasul Falesti”. Proiectul a fost finantat prin intermediul Corpului Pacii SUA in Moldova de USAID si implementat de Asociciatia Obsteasca CUTEZATORUL in parteneriat cu Directia Invatamint, Tineret si Sport a Consiliului raional Falesti.

Initiatorul proiectului si un rol important in implementarea lui l-a avut Adil Cabir, voluntar al Corpului Pacii SUA in Moldova care activeaza timp de doi ani in cadrul Asociatiei Obstesti “CUTEZATORUL”. Trebuie de mentionat ca AO “CUTEZATORUL” colaboreaza eficient cu Corpul Pacii mai mult de 10 ani pentru ce ii aducem sinceri multumiri. Datorita voluntarilor americani la Falesti au mai fost create  Centrul de instruire pentru fermieri, lotul demonstrativ de monitorizare si testare a hibrizilor de sfecla de zahar pe terenurile fermierului Boris, alte activitati utile pentru comunitatile raionului.

La eveniment au participat circa 30 de reprezentanti ai societatii civile, Consiliului raional si primariei Falesti, reprezentanti ai institutiilor publice,  cetateni si copii din oras.

Festivitatea de lansare a centrului a fost moderata de directorul executiv al Asociatiei domnul Victor Cimpoies. Cu cuvinte de salut, multumiri si doleante privind Organizarea activitatii centrului creat au venit doamna Iraida Bujag, presedintele raionului Falesti, Vladimir Rusu, primarul or. Falesti, Adil Kabir, voluntar al Corpului Pacii, Ludmila Tabanschi, director adjunct al Liceului A. Puschin, Ion Lozneanu, directorul SRL “Lozing-Consult” care a pus mult suflet la reparatia incaperilor centrului de fitness.

Si noi, cei de la CUTEZATORUL, aducem sincere multumiri tuturor participantilor, Corpului Pacii, voluntarului Adil Kabir pentru activitaea efectuata in organizatia noastra si suportul acordat la crearea unui nou obiectiv sportiv pentru copii si tineret in orasul Falesti.  

 

 
Conferina finala a proiectului EcoAgriNet-2 sa desfasurat in mun. Botosani Imprimare

Pe data de 19 mai în municipiul Botoșani, Romania sa desfasurat conferinta finala a proiectului „Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica EcoAgriNet – 2” finanţat de Uniunea Europeana, prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
La evenimentul respectiv au participat partenerii de proiect, formatori, experti si reprezentanti ai mass-media. Fiecare participant la conferinta a primit mape cu  materiale informative, elaborate in cadrul proiectului.
Rezultatele proiectului şi impactul transfrontalier al lui au fost prezentate de Victor Cimpoies, presedintele Comitetului de Coordonare al proiectului.
Cu alocuțiuni au venit si partenerii de proiect, Alexandru Fusa manager de proiect Asociația Obștesca CUTEZATORUL, Constantin Agapi coordonator de proiect Asociatia Euroconcept, Botosani, Romania, reprezentantul legal al Centrului de Dezvoltare Comunitara Iasi, Angela Cascaval, Iurie Hurmuzachi vice-directorul executiv al Federatiei National a Fermierilor din Moldova AGROinform. Ca rezultat, toate acţiunile preconizate in cadrul proiectului au fost realizat, iar unii indicatoari au fost supraîndepliniti. La sfîrşitul conferinţei finale participanţii au vizionat filmul „Demers pentru produse ecologice şi consumători sănătoşi”, realizat în cadrul proiectului.
 

                                                                             Graniţe comune. Soluţii comune.

 

 Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi este co-finanţat de ţările participante în cadrul programului.

(www.ro-ua-md.net)

 

Această informație a fost realizată cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Conţinutul acestui document se află în totalitate în responsabilitatea Consiliului raional Făleşti şi nu poate fi considerată în nici un caz ca reflectând poziţia Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 

 

 
Proiectul finiseaza - activitatile vor continua Imprimare

Recent in raionul Novoselitsea, regiunea Cernăuți, Ucraina s-a desfăşurat conferinţa de finalizare a proiectului „Creșterea activității de siguranta a vietii în valea rîului Prut”, finanţat de Uniunea Europeana, prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

La conferinta au participat partenerii de proiect, reprezentanti ai administratiilor de stat a regiunii Cernauti, raionului Novoselitsea, serviciilor starii exceptionale din Ucraina si Romania, primarii ucraineni pe teritoriul carora au fost create centre de informare si prevenire a inundatiilor, mas- media s.a.

Rezultatele proiectului au fost prezentate de către Svetlana Skrikuleac managerul proiectului.  Despre cele realizate in raionul Falesti, Republica Moldova au comunicat domnii Valeriu Muduc, presedintele raionului Falesti si Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL”.

Au fost mentionate importanta proiectului in asigurarea sigurantei de viata a cetatenilor din valea riului Prut, rolul centrelor de informare si prevenire a inundatiilor, dotarea lor cu utilaje si echipamente necesare pentru a veni in ajutorul oamenilor.

Dl Victor Cimpoies a multumit Comisiei Uniunii Europene, Secretariatului Tehnic Comun Suceava, beneficiarului si partenerilor de proiect pentru crearea parteneriatului APL- ONG, posibilitatea de a acorda beneficii concrete comunitatilor, amplasate in Valea raului Prut, crearea unei retele de centre de informare si prevenire a inundatiilor, grupurilor de vluntari in domeniu, informa si preveni populatia cum sa se comporte in caz de inundatii.

 Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, in calitate de partener al proiectului si directorul ei executiv Victor Cimpoies au fost decorati cu diplome de merit de catre managementul proiectului.

Proiectul “Creșterea activității de siguranța a vieții in valea rîului Prut” este implementat de Administrația de Stat a raionului Novoselitsea, Ucraina în parteneriat cu Departamentul Resurselor de Apa a bazinului Nistru-Prut, Cernăuți, Consiliul raional Novoselitsea, Direcția Mediului si Turismului a Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Ucraina, Consiliul raional Fălești, Agenția pentru Protecția Mediului Botosani, Romania și Asociația Obșteasca ”CUTEZATORUL” Fălești.  

                     

Graniţe comune. Soluţii comune.
 Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi este co-finanţat de ţările participante în cadrul programului.
(
www.ro-ua-md.net)

         Această informație a fost realizată cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Conţinutul acestui document se află în totalitate în responsabilitatea Asociației Obștești CUTEZATORUL şi nu poate fi considerată în nici un caz ca reflectând poziţia Uniunii Europene sau a structurilor de management ale 

                                              Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013  

 

 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 76 din 123