Home arrow Noutati
AO "CUTEZATORUL" a desfasurat instruiri cu producatorii de struguri de masa si lapte Imprimare
poza1

In lunile octombrie-noiembrie ale anului 2018,  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat a cite 5 seminare si 6 vizite de studii, la care au participat 12 producatori de struguri de masa si 15-20 producatori de lapte din raionul Falesti.

    In cadrul seminarelor cu producatorii de struguri de masa s-au predat temele: ”Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”; “Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”; “Tehnologiile innovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa”; “Tehnica si echipamente viticole moderne”. Expertul instruirilor a fost Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. In cadrul vizitelor de studiu, organizate la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu", GT "Cebotaru Anatol", GT „Lacrimioara Puiu” si GT „Buga Mihail” expertul a prezentat tehnologiile inovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa, formarea butucilor in plantatiile viticole tinere, greselile comise de catre producatorii de struguri pe parcursul anului de vegetatie la curatitul in uscat, in verde, dar si a  raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.    

    Activitati de instruire similare au fost organizate si cu producatorii de lapte din s. Hiliuti si Ciuluc. A condus instruirile dl. Sergiu Cosman,  doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara.  Pe parcursul celor 7 seminare si 6 vizite de studiu la crescatorii de bovine din satele Hililiuti, Ciuluc, Obreja Veche, punctele de achizitionare si comercializare a laptelui, expertul s-a oprit amanuntit asupra tehnologiilor reproductiei taurinelor, metodologiei controlului zootehnic al productiei de lapte si factorilor, ce  influenteaza productia de lapte, intretinerea vacilor in perioada de iarna si legislatiei nationale in domeniu, stimularea elaborarii unui plan de afaceri pentru o ferma zootehnica. Un interes sporit la producatorii de lapte a trezit si ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna s.a..

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” in cadrul contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova. 

Vezi poze 

 
Instruirea producatorilor de struguri de masa si lapte din raionul Falesti Imprimare
Poza1

Recent AO “CUTEZATORUL” conform contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova a organizat si desfasurat un sir de seminare cu producatorii de struguri de masa si lapte din raionul Falesti.

  Subiectele instruirii producatorilor de struguri au fost: „Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”, „Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”, „Tehnica si echipamente viticole moderne”, prezentate de catre  Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. Pe linga cunostintele teoretice obtinute in cadrul seminarelor, producatorii agricoli, in frunte cu domnul Gheorghe Nicolaescu, au efectuat vizite de studii la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu" din or. Falesti si GT "Cebotaru  Anatol" din satul Albinetul Vechi. In plantatii expertul a aratat greselile comise de catre producatori de struguri pe parcursul anului de vegetatiei la curatitul in uscat, in verde si a raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.       

  Un alt grup selectat pentru instruire a fost alcatuit din 12 crescatori de bovine din s. Hiliuti si Ciuluc. Expertul instruirii a fost domnul Sergiu Cosman, doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara care a prezentat rapoarte privind „Tehnologia reproducției taurinelor”, „Metodologia controlului zootehnic al productiei de lapte”, „Factorii care influenteaza productia de lapte si carne” e.t.c.

   Pe parcursul instruirilor au fost efectuate vizite de studiu la Punctul de achizitionare si comercializare a laptelui din s. Hiliuti si la 2 miniferme ale fermierelor Bodrug Svetlana si Velinciuc Vera din satul Ciuluc, r. Falesti. Beneficiarii au luat cunostinta cu activitatea fermierelor la producerea laptelui, ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna.

    Pina la sfirsitul anului curent vor mai fi organizate inca 2 seminare, 3 vizite de studiu si un schimb de experienta.

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului.

Vezi poze

 

 

 
La Falesti, in premiera a fost organizat Targul Femeilor Antreprenoare Imprimare
Poze1

Pe data de 7 octombrie 2018, in orasul Falesti in cadrul sarbatorii “Toamna de aur” a fost desfasurat Targul Femeilor Antreprenoare, in premiera, organizat de  AO ''CUTEZATORUL".    

La eveniment au participat 19 antreprenoare din diferite  localitati si sectoare ale agriculturii raionului. In cadrul sarbatorii, antreprenoarele au prezentat rezultatele muncii sale in exponatele  prezentate la tirg, dar si dragostea fata de pamint.

  Ele au expus produse cerealiere (Nina Rarancean, Ludmila Susarenco, Rodica Goncearenco), floarea soarelui (Nina Rarancean, Lilia Bulancea, Natalia Rotaru), struguri de masa (Ina Buga), mere (Rodica Semenciuc), prune (Cristina Bujag), alune si gutuie (Ludmila Butnatu, Tatiana Pantea), dovlecei si seminte de dovleac (Tatiana Pantea, Ludmila Susarenco, Viorica Fediuc), produse apicole (Stela Bujag, Tatiana Pantea), diverse obiecte de artizanat (Silvia Antohi, Olga Chiril, Daniela Ivasco) s.a.   

Pentru participarea activa la targ, antreprenoarele au fost inalt apreciate de conducerea raionului si a Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”, primind Diplome de merit ale AO „CUTEZATORUL”.   Evenimentul a fost vizitat si de partenerii media: publicatia periodica "Patria mea", Postul raional de radio Eco FM, publicatia Federatiei Agricultorilor din Moldova AGRAVISTA, antreprenori din orasul Targu Frumos, judetul Iasi, Romania.

  Tirgul Femeilor Antreprenoare a fost organizat de Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 
Rezultatele obtinute pe loturile demonstrative Imprimare
Poza1

Conform contractului, incheiat in luna octombrie a anului 2017 intre Federatia Agricultorilor din Moldova si Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL, au fost create 2 loturi demonstrative cu griu si orz de toamna si utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile ICCC „Selectia” din mun. Balti  si SRL „Agro Papuros” din satul Marandeni, raionul Falesti.

  In perioada noiembrie 2017 – august 2018 au fost organizate si desfasurate 2 instruiri si  6 zile ale cimpului cu participarea a peste 160 de fermieri si antreprenori agricoli.

Pe terenurile agricole ale ICCC „Selectia” au fost demonstrate 42 de preparate noi din care 18 fungicide, 2 insecticide, 4 dezinfectanti, 18 erbicide si desicanti, care au fost introduse în schemele experimentale ale anului 2017-2018. Specialistii ICCC Selectia in frunte cu doctorul  habilitat in stiinte agricole, seful sectiei „Protectia plantelor”, al Institutului CCC „Selectia” dl.Mihail Vronschih au prezentat principiile de completare si modificare a sistemului integrat de protectie a culturilor de griu si orz de toamna (metode: profilactice, agrotehnice, genetice si chimice) in baza a 5 experimente de cimp, montate în asolamentul special.

      In satul Marandeni, s-a efectuat analiza comparativa a productivitatii griului si orzului de toamna de pe lotul demonstrativ si terenurile conventionale ale SRL „Agro Papuros", conducator Goncearenco Mihail, agronom si expert Pirau Valeriu. Aici a fost utilizata  tehnica specializata pentru prelucrarea solului dupa tehnologiile agriculturii consrervative (discuitul in loc de arat, utilizarea sacrificatorului in loc de plug, tocarea resturilor  plantelor dupa recoltare, utilizarea preparatului Ecostern pentru descompunerea resturilor vegetale s.a.), in urma caror s-au obtinut urmatoarele rezultate:

I parcela.
- Doua discuituri +Ecostern.
S-a obtinut: Griu- 55,20 q/ha
Orz- 50,70 q/ha
II parcela.
- 1 discuitura
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
III parcela.
- Terenul a fost prelucrat su Scarificatorul
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
IV parcela.
- Agricultura obisnuita. Aratura .
- S-a obtinut: Griu- 51,50 q/ha
Orz- 45,50 q/ha

    De pe o suprafata de 470 ha de griu de toamna au fost obtinute cite 40 k/ha, iar de pe 70 ha de orz de toamna s-au obtinut cite 30 k/ha.

  Loturile demonstrative au fost create gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

  Vezi poze

 


 
Seminar regional cu producatorii de fructe Imprimare
 

Poza1Pe data de 22 august 2018, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat un seminar regional cu membri Grupului de Vinzari, producatori de cirese, visine si prune din satul Glinjeni, raionul Falesti cu genericul: “Utilizarea elementelor de marketing la producerea si comercializarea productiei pomicole.”

La eveniment au participat 20 membri ai Grupului de vinzari, care au fost salutati de catre Victor Cimpoies, directorul executiv AO „CUTEZATORUL”  prezentind scopul si obiectivele seminarului , agenda si participantii. Expertul seminarului a fost  invitat Andrei Zbanca, doctor in economie, profesor la Universitatea Agrara din Chisinau.

In cadrul activitatii au fost prezentate rapoartele privind cerintele fata de marketingul fructelor, analiza interna a producerii fructelor: tendinte si oportunitati, diversificarea exportului de fructe si standardele europene fata de calitatea productiei, e.t.c.

Evenimentul s-a incheiat cu intrebarile parvenite de la participanti privind utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productiei agricole la care au primit raspuns cuprinzator.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului “Srijinirea Dezvoltarii Durabile si Incluzive in Zonele Rurale (SIDRA)”, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova si We Effect  Suedia.

Vezi poze

 

 
Masa rotunda in cadrul proiectului "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide" Imprimare

Poza1Pe data de 21 august 2018, AO „CUTEZATORUL” a participat la masa rotunda ca partener a proiectului, care s-a desfasurat in sala de şedinţe a Consiliului raional Falesti, cu genericul „Colectarea separată a deşeurilor solide – imperativ al timpului”, organizata in cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide”.

La eveniment au participat 42 de reprezentanti ai organelor APL de nivelul I si II, organelor abilitate in domeniu, societatii civile, mass-media.

In cadrul evenimentului au fost prezenate rapoarte privind: realizarile si perspectivele in domeniul colectarii separate a deseurilor solide prezentat de: Victor Cimpoies, managerul proiectului, rezultatele sondajului de opinie publica privind identificarea celei mai prielnice pentru cetateni metode de colectare separata a deseurilor solide prezentate de Gabriela Capcelea, director executiv la Centrul Regional de Mediu din Moldova, specialist relatii cu publicul in cadrul proiectului, e.t.c.

Discutiile au fost utile si interesante, cu propuneri si recomandari concrete de imbunatatire a gestionarii deseurilor, sporirii calitatii vietii cetatenilor.

Evenimentul a fost desfasurat de Consiliul raional Falesti in cadrul proiectului "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide", finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.

 Vezi poze

 

 
O noua vizita la scola de cimp din s. Rautel Imprimare
Poza1

Pe data de 03 august 2018, AO „CUTEZATORUL” in colaborare cu Fabrica de prelucare a semintelor de porumb, Institutul CCC „Selectia”, a organizat „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului.

     La activitate au participat 25 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti, care au fost informati despre monitorizarea starii a 8 hibrizi de floarea soareelui si 16 hibrizi autohtoni de porumb de pe lotul demonstrativ a Institutului CCC „Selectia” si Fabricii de prelucare a semintelor de porumb.

Caracteristica fiecarui hibrid de porumb si floarea soarelui a fost prezentata de coordonatorul lotului demonstrativ, directorul Fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Rautel, Sergiu Rosca si colaboratorul stiintific la Institutul CCC "Selectia" din Balti, Ivan Spelnic. 

  Ziua Cimpului  a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertilor privind ingrijirea culturilor de  porumb si floarea soarelui in conditiile anului 2018.

  Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).  

 Vezi poze

 
Evenimentul social cu membrele retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 02 august 2018, in satul Glingeni, raionul Falesti , AO “CUTEZATORUL” a organizat  in sala de sedinte SRL “Borivas-Agro” evenimentul de socializare a femeilor antreprenoare din raionul Falesti, la care au participat 18 persoane, inclusiv 14 membre ale retelei de femei.

Genericul activitatii a fost “"Marketingul agroalimentar- instrument important la comercializarea eficienta a productiei agricole", prezentat de consultantul regional marketing al AO "CUTEZATORUL" Alexandru Fusa si directorul SRL "Borivas-Agro" Boris Bujag” care a informat participantele despre comercializarea ciresilor, visinilor, prunelor si merelor timpurii crescute pe cele 97 de hectare. 

  In cadrul intilnirii au avut loc mai  multe  discutii, interventii, intrebari si raspunsuri, comentarii privind utilizarea elementelor de marketing la comercilaizarea productiei agricole. 

    In a doua parte a evenimentului a fost organizata o vizita utila in livezile de prune, mere si cirese ale SRL „Borivas-Agro”. Domnul Boris Bujag, directorul societatii a povestit participantelor despre  istoria aparitiei ideiei de a planta o livada generatoare de venit si rolul AO "CUTEZATORUL” si FARM in acest proces. El a vorbit amanuntit despre importanta elementelor de marketing la comercializarea productiei, problemelor cu care se confrunta producatori agricoli la identificarea pietii de desfacere si comercializarea productiei agricole.

      Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Spriginirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale" (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si WeEffect.

Vezi poze 

 

 
Sedinta a III-a a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului Imprimare
Poze1

Pe data de 20 iulie 2018, in sala de conferinta a hotelului “Vila Verde” din mun. Chisinau, a fost organizata si  desfasurata  sedinta a III-a a echipei transfontaliere de implementare a proiectului “Pas cu pas spe colectarea separata a deseurilor solide”.

    La eveniment au participat  membrii echipei de proiect din Republica Moldova si or. Novoselitsa, regiunea Cernauti, Ucraina.

Cu cuvinte de salut catre  membrii echipei au venit: dl. Victor Cotruta – consultant in managementul deseurilor solide, REC Moldova si d-na Maria Nicorici- primarul or. Novoselitsa,

Dl.Victor Cotruta si d-na Gabriela Capcelea, coordonator Relatii Publice, REC Moldova,  au  prezentat rezultatele  sondajului de opinie publica privind alegerea celei mai eficiente metode de colectare separata a deseurilor solide  realizate in primaria pilot s. Sarata Veche, r-nul Falesti.

În cadrul şedinţei au fost evaluate rezultatele  primelor  6 luni de implementare a proiectului , au fost discutati următorii paşi pentru faza urmatoare de implementare.

Evenimentul  a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia de Dezvoltare Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina, finantat de  Uniunea  Europeana.

 

 
Vizitele de totalizare la loturile demonstrative din Balti si Marandeni Imprimare

poza1

Pe data de 08 iunie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu SRL „Agro Popuros ” din satul Marandeni, a organizat „Ziua cimpului” si ultima vizita la lotul demonstrativ cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative .

Cu cuvint de salut catre participanti a venit d-nul Victor Cimpoies, director executiv a AO “CUTEZATORUL”.

La eveniment au participat 24 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti, care au audiat informatia privind rezultatele dezvoltarii culturii de griu si orz de toamna de pe loturile demonstrative cu utilizarea tehnologiilor conservative in conditiile anului agricol toamna  2017-primavara 2018 si analiza comparaticva a culturilor de  pe lotul demonstrativ si cele conventionale inaintea recoltarii, prezentate de catre Valeriu Pirau, agronomul-sef al SRL „Agro Popuros ”.

In cadrul intilnirii s-a pus in discutii avantajele si dezavantajele agriculturii conservative  fata de cea traditionala, rezultatele introducerii ingrasamintelor minerale pentru stimularea dezvoltarii culturilor in diferite faze de vegetatie.

  „Ziua Cimpului” de la Marandeni s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri, discutii si recomandari acordate fermierilor de catre agronomul-sef.

   In a doua parte a zilei, fermierii au vizitat lotul demonstrativ  "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti.

Mihail Vronschih, doctor habilitat in agricultura, seful Sectiei „Protectia plantelor ” la  Institutului CCC „Selectia” si d-na Lilia Topa, colaborator stiintific, ICCC „Selectia”  au informat participantii despre rezultatele monitorizarii situatiei fitosanitare la culturile de griu si orz de toamna in conditiile anilor 2017-2018 si despre promovarea soiurilor autohtone de griu,orz de toamna, prin vizitarea pepenierii demonstrative a soiurilor noi de griu si orz de toamna a ICCC „Selectia”.

La intrebarile acordate de catre fermieri au raspuns domnii Marin Cebotari, directorul Institutului ICCC „Selectia” si Mihail Vronschih.

Vizitele de totalizare   au fost organizate de AO "CUTEZATORUL" in colaborare cu Institutul CCC "Selectia" din Balti  si SRL „Agro Popuros ” din satul Marandeni, r-l Falesti cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

Vezi poze 


 

 
Scoala de vara pentru fermieri din raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 7 iunie 2018, AO „CUTEZATORUL” in colaborare cu fabrica de prelucare a semintelor de porumb, Institutul CCC „Selectia”, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” au organizat la Rautel, raionul  Falesti instruirea fermierilor in cadrul scolii de vara la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui.

  La eveniment au participat 20 de fermieri din raionul Falesti care au fost salutati de catre Victor Cimpoies, directorul executiv AO „CUTEZATORUL” si informati despre scopul si obiectivele lotului demonstrativ.

  Instructorii au fost directorul fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Sergiu Rosca si doctorul in stiinte agricole la Institutul CCC "Selectia" Ivan Spelnic. Ei au informat fermierii despre caracteristica hibrizilor de porumb de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” si floarea soarelui a Institutul CCC „Selectia”, semanarea, ingrijirea plantelor de pe lotul demonstrativ, dezvoltarea lor pe parcursul perioadei de vegetatie.

In a doua parte a zilei fermierii au participat la „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui, fiind monitorizata starea plantatiilor de pe lotul demonstrativ in conditiile raionului Falesti.

Caracteristica fiecarui hibrid de porumb si floarea soarelui a fost prezentat de catre directorul fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Sergiu Rosca si doctorul in stiinte agricole la Institutul CCC "Selectia" Ivan Spelnic.

    Evenimentele au fost organizate in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).      

Vezi poze 

 
Instruirea cetatenilor privind gestionarea corecta a deseurilor menajere solide Imprimare
poza1

Recent, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” in colaborare cu Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europena a organizat si desfasurat 4 seminare la Sarata Veche, Navirnet privind gestionarea corecta a deseurilor menajere solide si 2 mese rotunde la Calugar, Horesti.

  Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul rational Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia DECT” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina.

La instruiri au participat reprezentanti ai Consiliilor locale, functionarilor primariei si institutiilor publice, agentilor economici, societatii civile, cetatenilor, mass-media.

Ei au fost informati despre rolul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” in sensibilizarea populatiei privind gestionarea corecta a deseurilor menajere solide  si imbunatatirea situatiei ecologice in raionul Falesti.

  Despre implicarea cetatenilor in protectia mediului si imbunatatirea managementului deseurilor menajere solide, impactul negativ al deseurilor asupra mediului, sanatatii oamenilor si crearea conditiilor pentru colectarea separata a deseurilor menajere solide au vorbit domnul Alexandru Fusa, expert tehnic vicedirector AO “CUTEZATORUL” si doamna Lilia Golovatic, vicepresedintele al AO “Viitorul” din s. Sarata Veche, raionul Falesti.

  Primarii localitatilor unde au fost desfasurate activitatile au informat despre situatia ecologica si  managementul deseurilor manajere solide in localitatile sus numite.  

  Pe viitor in or. Falesti v-a fi organizata o masa rotunda cu participarea factorilor de raspundere, responsabili de managementul deseurilor, o serie de seminare in mai multe localitati rurale.

 Vezi poze 

 

 
Seminar regional cu tinerii agricultori din raionul Falesti Imprimare
poza1

Recent, in orasul Falesti, a avut loc seminarul regional la care au participat membrii retelei de tineri cu genericul  “Oportunitatile de finantare ale afacerilor din agricultura a tinerilor de catre Uniunea Europeana, IFAD 7, USAID, PNAET, Pare 1+1 s.a”, organizat de  AO “CUTEZATORUL”.

    La eveniment au participat 24 de tineri producatori agricoli din raionul Falesti.

  Obiectivul principal al seminarului a fost informarea, instruirea si implicarea tinerilor in afaceri din sectorul agrar si atragerea investitiilor in acest domeniu.

   Seminarul a fost moderat de catre d-nul Victor Cimpoies, director executiv al AO “CUTEZATORUL” care a salutat participantii la seminar.

   Rapoartele privind politica de stat a tineretului si oportunitatile de finantare a afacerilor din sectorul agrar au fost prezentate de Lilia Osoianu, sef adjunct al Oficiului Teritorial Balti al Cancelariei de Stat, membra a Delegatiei Permanente a Platformei regionale agro rurale din raionul Falesti si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO „CUTEZAORUL”.

   Cu comunicari utile si istorii de succes din activitatea Centrului Regional pentru Tineret au venit directorul Casei de Creatie a Copiilor „Lora Gaina” Viorica Harea, a Grupului de initiativa din or. Falesti- Damian Furdui, a AO „”Viitorul”- Lilia Golovatic.

   Redactorul postului de radio Eco FM- Emil Coliban, presedintele Platformei Regionale agro rurale a informat participantii despre rolul mass-media in promovarea afacerilor si initiativelor tinerilor din sectorul agro rural.

  Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale”-(SIDRA) implementat de catre Federatia Agricultorilor din Republica Moldova-(FARM).

 Vezi poze

 
"Ziua Cimpului" la loturile demonstrative ale SRL "Agro Popuros" din s. Marandeni. Imprimare
Poza1

Pe data de 17 mai 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu SRL „Agro Popuros ” a organizat si desfasurat „Ziua Cimpului” la loturile demonstrative privind utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile agricole ale SRL „Agro Popuros ” din s. Marandeni, r-l Falesti.

Participantii la ziua cimpului au fost salutati de catre Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL” si Mihail Goncearenco, directorul SRL „Agro Popuros” din s. Marandeni, r-l Falesti.

            La eveniment au participat 19 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti.

            In cadrul intilnirii a fost audiata informatia privind „Dezvoltarea culturii de griu si orz de toamna de pe loturile demonstrative cu utilizarea tehnologiilor conservative in conditiile anilor 2017-2018, in dependenta de prelucrarea solului”(conservativ sau obisnuit) si „Impactul temperaturilor ridicate si lipsei precipitatiilor din anul curent asupra dezvoltarii culturilor cerealiere de toamna (griu si orz)”, prezentate de catre catre Valeriu Pirau, agronomul-sef al SRL „Agro Popuros ” din s. Marandeni.

            „Ziua Cimpului” s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri, discutii si recomandari acordate fermierilor de catre agronomul-sef..

            Evenimentul a fost organizat gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de catre Federatia Agricultorilor din Moldova FARM, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Vezi poze 

 
Evenimentul de socializare a retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti. Imprimare
Poza1

              Pe data de 16 mai 2018, AsociatiaObsteasca  „CUTEZATORUL” din or. Falesti a organizat Evenimentul de socializare a retelei de femei antreprenoare din raion, la care au participat 16 membre.

            Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL” a salutat participantii la instruire si a prezentat raportul „Rezultatele anului 2017 si sarcinile retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti pentru anul 2018, reiesind din Strategia AO „CUTEZATORUL” pe anii 2018-2021.

Informatia privind tematica evenimentelor sociale pentru anul 2018 a vorbit dl. Alexandru Fusa, consultant regional marketing al AO „CUTEZATORUL”.

In cadrul intilnirii au fost puse in discutie propunerile si sugestiile privind activitatea retelei de femei in anul curent: (organizarea Tirgului pentru retelele de femei din Regiunea de Nord a Republicii, participarea membrelor la evenimentul de socializare organizate pe parcursul anului 2018, organizarea vizetelor de studiu in tara si strainatate).

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Spriginireadezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale" (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si WeEffect.

Vezi poze 

 

 
"Ziua Cimpului" la lotul demonstrativ a Institutului CCC "Selectia" din mun. Balti Imprimare

Poza1

Pe data de 8 mai 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” din or. Falesti in parteneriat cu Institutul CCC „Selectia”, din mun. Balti, au organizat „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ „Controlul integrat al daunatorilor".

            La eveniment au participat 20 de fermieri, reprezentanti ai savantilor, antreprenorilor agricoli, Directiei Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti.

            Participantii la ziua cimpului au fost salutati de catre Victor Cimpoies, director executiv al AO „Cutezatorul” si Mihail Taran, doctor habilitat in stiinte agricole, director interimar al Institutului CCC „Selectia”.

            Raportul privind „Situatia fitosanitara a culturilor de  griu si orz de toamna in conditiile anilor 2017-2018”, a fost prezentat de catre Mihail Vronschih, doctor  habilitat in stiinte agricole, seful Laboratorului „Protectia plantelor”, al Institutului CCC „Selectia”.

            Cu comunicari utile a venit dna Lilia Topa - colaborator stiintific, ICCC „Selectia” care a informat participantii despre „Rezultatele testarilor insectofundicidelor in lupta cu bolile si daunatorii”, domnul Mihai Andrei – colaborator stiintific, ICCC „Selectia” a comunicat despre rezultatele testarii erbicidelor in lupta cu buruienile.

            Evenimentul s-a incheiat cu intrebarile parvenite de la particpanti, la care au dat raspunsuri domnii Mihail Taran, Mihail Vronschih, Lilia Topa si Mihai Andrei.

            Crearea lotului demonstrativ a fost posibila gratie sustinerii financiare a Federatiei agricultorilor din Moldova FARM si FAO.

Vezi poze 

 
Platforma regionala agro rurala Falesti a fost creata. Imprimare
poza1Pe data de 3 mai, in or.Falesti  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat  un atelier de instruire, unde a fost creata Platforma regionala agro rurala.

            La eveniment au participat 20 de membrii ai platfomei, care au audiat si discutat rapoartele privind „Conceptul Platformei regionale pentru dezvoltarea Agricola si rurala (PRDAR)”,  „Prezentarea abordarii si evolutiei  Programului LEADER in Uniunea Europeana, Romania, Letonia si Gagauzia”, prezentate de Victor Cimpoies, directorul executiv  AO „CUTEZATORUL”.

            In cadrul atelierului de instruire a fost ales presedintele Platformei regionale Falesti pentru dezvoltare agro rurala, domnul Emil Coliban, redactorul postului de radio Eco FM.

            Atelierul a finisat cu semnarea memorandumului de constituire a Platformei regionale pentru dezvoltare agro rurala si alegera Delegatiei Permanente a platformei.

            Platforma regionala pentru dezvoltare agro rurala a fost creata cu suportul Uniunii Europene si Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

Vezi poze 

 
Forum-ul ONG-urilor de mediu editia 2018 Imprimare
Poza1

La 21 aprilie, la Chisinau a fost organizat si desfasurat Forum-ul ONG-urilor de mediu editia 2018, la care a participat si Victor Cimpoies, director executiv al Asociatiei Obstesti “CUTEZATORUL”.

La deschiderea Forum-ului s-au adunat mai mult de 80 de reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, autorităţilor centrale de resort şi a donatorilor externi.

Scopul evenimentului a fost să fortifice cooperarea dintre sectorul asociativ de mediu întru mobilizarea eforturilor de protecţie a mediului ambiant în Republica Moldova.

În cadrul Forum-ului au fost organizate cîteva ateliere tematice în cadrul cărora s-au pus în discuţie:

             Implementarea Acordului de Asociere pe domeniului mediului,

             Situaţia rîului Nistru,

             Situaţia ariilor protejate de stat (Nistrul de Jos, Prutul de Jos), e.t.c.

Forum-ul ONG-urilor de mediu a fost organizat cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) în cadrul programului de suport de bază oferit EcoContact pe perioada 2018-2020.

Vezi poze 

 
Noi fermieri ecologici in raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 13 aprilie 2018, fermierii Ion Moroi din s. Ilenuta si Nina Rarancean din s. Sarata Veche, membri ai AO „CUTEZATORUL” si Federatiei Agricultorilor din Moldova  FARM, au fost inregistrati la Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului pentru a incepe perioada de conversiune la cresterea productiei agroalimentare ecologice pe o suprafata de peste 300 ha. .

            Ion Moroi va produce bio floarea soarelui (53 ha), porumb (50 ha) si griu de toamna (51,69 ha). Doamna Nina Rarancean pe o suprafata totala de 154,69 ha va produce bio porumb boabe- 50 ha, griu de toamna- 51,69 ha si floarea soarelui- 53 ha.

            In prezent pregateste actele necesare si intentioneaza sa practice tehnologiile agriculturii ecologice si SRL "Amonte Agro" din satul Navirnet, condus de Lidia si Andrei Semenciuc.

Vezi poze 

 

 

 
Crearea grupului de initiativa locala. Imprimare
Poza1
   Recent in comuna Risipeni, raionul Falesti, AO “CUTEZATORUL” a organizat si a instruit Grupul de Initiativa Locala din localitatile amplasate in lunca Prutului.

  La eveniment au participat 18 reprezentanti ai administratiei publice locale, institutiilor publice, societatii civile, fermierilor si antreprenorilor agricoli din localitatile rurale de pe malul sting al Prutului (Risipeni,Taxobeni, Izvoare, Horesti, Calinesti, s.a).

   Victor Cimpoies, director executiv AO „CUTEZATORUL si Alexandru Fusa, vicedirector AO „CUTEZATORUL” au prezentat rapoartele privind „Abordarea programului LEADER, experienta evolutiei lui in Uniunea Europeana, Romania, Letonia si Gagauzia” si „Participarea societatii civile in dialogul politic”.

     Pina la sfirsitul lunii aprilie curent, vor mai fi create si instruite 2 grupuri de initiativa locala in orasul Falesti si satul Marandeni. In perspectiva grupurile respective vor sta la baza crearii grupurilor de actiune locala (GAL-uri).

  Evenimentul a fost organizat cu suportul financiar al Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

     Vezi poze 

 
Sedinta II a echipei transfrontaliere de proiect din or. Novoselitsa, regiunea Cernauti, Ucraina. Imprimare
Poza1

In perioada de 29-30 martie curent, in incinta primariei or.Novoselitsa, Ucraina s-a desfasurat sedinta a II a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina la care a participat si AO “CUTEZATORUL” in calitate de partenera de proiect.

Cu cuvinte de salut catre participanti au venit dna Maria Nicorici, primar al orasului Novoselitsa si managerul proiectului Victor Cimpoies care au informat despre parteneriatul durabil si rezultatele infratirii dintre raioanele Falesti si Novoselitsa, ce a dus la implementarea a 3 proiecte transfrontaliere.

La eveniment au participat 22 de reprezentanti ai echipelor de proiect a partenerilor din Republica Moldova si Ucraina. Ei au discutat despre activitatile realizate in cadrul proiectului in primele trei luni de implementare a proiectului.

Victor Cimpoies, managerul proiectului si Artiom Iakimets, coordonatorul proiectului in Novoselitsa, au prezentat rapoarte privind mersul si sarcinile implementarii cu succes a proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” Moldova – Ucraina.

La sedinta au participat si Ion Besarab, membru echipei de implementare a proiectului AO “CUTEZATORUL” si Alexandru Fusa, expert tehnic care a vorbit despre activitatile implementate de AO “CUTEZATORUL”.

Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul rational Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia DECT” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina.

Vezi poze 

 
Interviu acordat de catre Victor Cimpoies, managerul proiectului la postul de radio EcoFM. Imprimare
Vezi video
 
Paralele proiectul "PAS CU PAS " FALESTI Imprimare
Vezi video 
 
Instruirea viitorilor membri ai Platformei Regionale pentru Dezvoltarea Agricola si Rurala. Imprimare

       

Poza1

  Pe data de 13-14 martie 2018,in orasul Falesti a fost desfasurat „Atelierul de Instruire pentru Constituirea Platformei Regionale de Dezvoltare Agricola si Rurala”, organizat de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”.

   La eveniment au participat 23 de reprezentanti ai Consiliului raional Falesti, primariilor Falesti, Sarata Veche, Horesti, Risipeni, asociatiilor de fermieri, ONG-urilor, ADR Nord, confederatia sindicatelor, OR AGROinform, Centrul Regional pentru Tineri s.a.

    In cadrul atelierului au fost audiate rapoartele “Strategia de Dezvoltare a Agricultorilor si Mediului Rural din Moldova 2014 - 2020”, „Conceptul de Dezvoltare Rurala ca impact pentru Bunastarea Populatiei” si „Rolul implicarii actorilor vizati in Dezvoltarea Rurala”, prezentate de moderatorul atelierului, doamna Rodica Garstea - specialist in dezvoltare organizationala la Federatia Nationala AGROinform.

Despre obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului “Facilitarea implicarii active a societatii civile in dialogul de politici agro-rurale” a informat directorul executiv, AO “CUTEZATORUL” Victor Cimpoies.

  In cadrul grupurilor de lucru, participantii la atelier au discutat si raspuns la intrebari  “CE”, “CUM” si “PENTRU CINE” va activa platforma regionala. Ei au identificat problemele cu care se confrunta populatia din mediul rural cit si solutionarea acestora

Evenimentul a fost organizat cu suportul Comisiei Uniunii Europene si Federatiei Nationale AGROinform.

  Vezi poze 

 

 
Instruirea producatorilor agricoli si apicultorilor din raionul Falesti. Imprimare

Poza1

Recent,  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” organizatie regionala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform a organizat instruiri profesionale pe tema "Stimularea investitiilor pentru infiintarea, modernizarea si defrisarea plantatiilor multianuale, inclusiv a plantatiilor viticole si a plantatiilor pomicule". 

  Beneficiarii instruirii au fost producatorii agricoli, beneficiari ai  masurii 1.2. din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021.

       In cadrul instruirilor au participat expertii: Eugen Gudumac – doctor in agricultura, expert, Valeriu Motelica – doctor in agricultura, specialist principal Directia Agricultura, Alimentatii, relatii Funciare si Cadastru Falesti si Vitalie Cebanu – doctor in stiinte agricole, sef de laborator la Institutul Stiintifico – Practic de Horticultura si Tehnologii alimentare.

Expertii au prezentat participantilor,  rapoarte privind: Producerea materialului saditor pomicol, Conducerea si taierea pomilor fructiferi; Infiintarea si intretinerea plantatiilor de vita de vie; Protectia integrata in plantatiile pomicole, dezvaluirea si combaterea focarelor de boli si daunatori in plantatiile pomicole (mere, cirese, visine, caise, prune, nuci).

        O activitate similara a fost organizata pe 03 – 05 martie 2018, cu beneficiari ai  masurii 1.5. din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021 pe tema „Stimularea procurarii animalelor de prasila si mentinerii fondului genetic al acestora” si masura1.6.4  pe tema „Prelucrarea primara,  ambalarea, refrigerarea, congelarea si pastrarea carnii, procesarea, ambalarea si pastrarea laptelui, precum si analiza mierii de albine”.

   Expertii instuirilor au fost Victor Gordila - doctor in stiinte veterinare; Ghrigore Carpovici -  presedintele Asociatiei Apicole Regionale Nord; Vasile Adajuc – presedintele Asociatiei apicole raionale „APIS” Falesti; Valentina Cebotari – doctor, conferentiar cercetator, sef. Laborator Apicultura, Institutul de Zoologie al Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii, care au prezentat rapoarte privind: "Protectia familiilor de albine de boli si daunatori - factor impotant in ridicarea productivitatii; „Organizarea stupinei, cresterea si ingrijirea familiei de albine”; „Particularitati biologice la albinele mamifer si ameliorarea albinelor si cresterea reproducatorilor”.

Vezi poze 

 
Principala adunare a anului Imprimare

  

Poza1

Pe data de 23 februarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”,· membra a Federatiei Nationale AGROinform, impreuna cu 50 membri ai Asociatiei, au organizat Adunarea Generala anuala.

    Membrii Asociatiei au audiat rapoarte de activitate ale Consiliului de Administrare al AO „CUTEZATORUL” pentru perioada anului 2017 si sarcinile pentru anul 2018, prezentate de Ion Besarab, presedintele Asociatiei si Victor Cimpoies - director executiv care au efectuat o trecere in revista a rezultatelor obtinute in 2017 si a obiectivelor Asociatiei pentru anul 2018.

    În cadrul rapoartelor si dezbaterilor la care au participat 9 persoane, a fost mentionata activitatea pozitiva in informarea si consultarea fermierilor, organizarea instruirilor, vizitelor de studiu, organizarea si asistarea grupurilor neformale de fermieri, implementarea proiectelor alternative. Au fost concretizate si sarcinile privind implementarea cu succes a proiectului  ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

      Una din sarcinile primordiale pentru anul 2018, este implementarea Strategiei de dezvoltare a AO „CUTEZATORUL” pentru anii 2018 – 2021, noului proiect finantat de Federatia Nationala AGROinform si Centrul Cooperativelor din Suedia.

      Participantii la adunare au considerat activitatea Asociatiei „buna si au adoptat hotarirea adunarii.

   In cadrul adunarii a afost aleasa noua componenta a Consiliului de Administrare (7 persoane cit si noua componenta a comisiei de cenzori).

    Presedinte al Consiliului de Administrare a fost ales domnul Ion Besarab, Consiliul de Supraveghere – Anatol Lungu si presedinta Consiliului de Cenzori – Tamara Rosu.

Vezi poze  

 

 
Actiuni de informare privind managementul deseurilor in satul Sarata Veche Imprimare

   

Poza1

Recent, in primaria - pilot Sarata Veche, selectata prin concurs in cadrul proiectului  "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide", Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Centrul Regional de Mediu din Moldova si AO „CUTEZATORUL” din or. Falesti au organizat o masa rotunda, in cadrul careia a fost prezentat proiectul respectiv.

            La eveniment au participat 28 de reprezentanti ai organelor APL, institutiilor publice, societatii civile, antreprenorilor agricoli, mass-mediei, cetatenilor si partenerilor de proiect.

             Proiectul a fost prezentat de managerul Victor Cimpoies care a adus la cunostinta participantilor scopul, obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul lui. Victor Cotruta, reprezentantul Co aplicantului 2, Centrului Regional de Mediu din Moldova, s-a axat pe activitatile, ce vor fi desfasurate in comuna Sarata Veche privind sensibilizarea populatiei, testatrea unei metode de colectarea separata a deseurilor, prielnice cetatenilor si organizarea sondajului de opinie publica cu intervievarea a 1000 de locuitori.

            Despre rolul Consiliului local si primariei Sarata Veche in implicarea institutiilor publice, cetatenilor in activitati de protectie a mediului si gestionarea corecta a deseurilor solide a informat Dna. Maria Galit, primarul comunei Sarara Veche. 

            Comunicari utile au prezentat Dna. Valentina Caras – directorul IM “Menajacvaprim” din s. Sarata Veche si Lilia Golovatic, presedintele AO “Viitorul”.           

            Proiectul "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide" este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.  

Vezi poze 

 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare

Poza1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare
Poza1
 
Concurs: Participarea primariilor rurale din raionul Falesti in cadrul proiectului transfrontalier ; Imprimare

  Proiectul pilot ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” a demarat la 13 decembrie 2017 si este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa (regiunea Cernauti, Ua), Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova), AO „CUTEZATORUL” din or. Falesti si AO ”Agentia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare Transfrontaliera” (Ua) in cadrul Programului EaPTC Moldova-Ucraina.  

Proiectul transfrontalier este implementat in doua tari – Moldova (raionul Falesti) si Ucraina (regiunea Cernauti) pe o perioada de 14 luni. Participantii in proiect din raionul Falesti va fi 1 primarie rurala.

Obiectivul general al proiectului vizeaza dezvoltarea de solutii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deseurilor.

Proiectul urmareste atingerea urmatoarelor obiective specifice:

      Dezvoltarea de solutii noi pentru colectarea deseurilor in zonele rurale din raionul Falesti si  sectorul caselor individuale din orasul Novoselitsa;

      Reducerea volumului de deseuri solide la depozitele din regiunile vizate de proiect prin promovarea colectarii separate a deseurilor si reciclarea acestora;

      Cresterea nivelului de constientizare si implicare a publicului privind gestionarea deseurilor in regiunile vizate de proiect;

      Promovarea cooperarii transfrontaliere in domeniul gestionarii deseurilor.

Activitatile proiectului sunt orientate spre urmatoarele grupuri tinta:

      Administratiile publice locale si entitatile publice;

      Institutiile de invatamint (universitati si scoli);

      Entitatile specializate responsabile pentru gestionarea deseurilor;

      Fermierii:

      Populatia rurala.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt: cetatenii raionului Falesti (MD) si ai orasului Novoselitsa (Ua), care vor obtine un mediu mai curat; primariile care vor rezolva problema gestionarii deseurilor; populatia regiunii Cernauti din Ucraina si cea din Republica Moldova, care va fi informata cu starea mediului si cu privire la solutiile durabile pentru gestionarea deseurilor.

Proiectul pilot va permite populatiei primariei rurale selectate sa aleaga cea mai eficienta metoda de colectare selectiva a deseurilor solide (prin: sondaj public, intilniri cu populatia, training-uri, conferinte, mese rotunde cu APL). Totodata, populatia primariilor rurale va fi informata cu privire avantajele si dezavantajele fiecarei metode de colectare selectiva a deseurilor solide, fapt care-i va permite cetateanului sa determine obiectiv motoda cea mai eficienta din punctul sau de vedere. De asemenea, primaria selectata va beneficia din proiect de mijloace de colectare selectiva a deseurilor solide (containere/ pubele/ etc.).

Criteriile de eligibilitate

pentru selectarea a unei primarii rurale din raionul Falesti participante in cadrul proiectului ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” sunt:

·         Numarul populatiei din cadrul primariei rurale sa depaseasca 2000 de locuitori;

·         Sa dispuna de depozit/ depozite de deseuri solide autorizate sau sa detina contract de prestari servicii de salubrizare incheiat intre primaria rurala si Intreprinderea Municipala Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte din or. Falesti (I.M. DPGCL Falesti);

·         Gradul de acoperire cu servicii de salubrizare a localitatii/ localitatilor primariei sa fie de minim 20%;

·         Efectuarea pe teritoriul primariei a colectarii separate a deseurilor solide, ultimii 3 ani (indicati metoda de colectare selectiva a deseurilor solide si cantitatile colectate);

·         Participarea primariei in ultimii 5 ani in proiecte comunitare si privind managementul de?eurilor solide.

·          Existenta pe teritoriul primariei a Intreprinderii municipale de colectare si transportare a deseurilor solide va fi un avantaj.

·         Implicarea activa a APL in ultimii 3 ani in procesul de crestere a constientizarii populatiei primariei privind colectarea separata a deseurilor menajere solide (exemple concrete);

·         Implicarea activa a primariei in ultimii 3 ani in procesul de depistare si lichidare a gunoistilor stihiinice de pe teritoriul primariei (exemple concrete);

·         Disponibilatea APL de a coopera activ cu managementul proiectului privind implementarea activitatilor, daca va fi selectata (confirmare in scris);

·         Punerea la dispozitie a unui mijloc de transport pentru colectarea deseurilor din gospodarii va fi un avantaj;

·         Asigurarea de 10 % de catre APL a contributiei financiare la procurarea containerior si implementarea proiectului pilot va fi un avantaj. 

                Participantii la concurs trebuie sa completeze formularul atasat si sa-l prezinte Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana a Consiliului raional Falesti nu mai tirziu de 9 februaruie 2018, ora 12.00.

                                                                                                 Formular

pentru selectarea Primariei rurale din raionul Falesti in  calitate de beneficiara a  proiectului ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”

 

Nr./o

Criterii de eligibilitate

Denumirea Primariei

1.       

Numarul populatiei Primariei depaseste 2000 de locuitori? (indicati numarul)

 

2.       

Dispuneti de depozit(e) pentru deseuri solide autorizat(e)?

 

3.       

Aveti Intreprindere Municipala pentru colectarea si transportarea deseurilor solide? (indicati denumirea)

 

4.       

Puteti pune la dispozitie un mijloc/mijloace de trasport pentru colectarea deseurilor din gospodarii?

 

5.       

Se efectueaza colectarea selectiva a deseurilor menajere solide in ultimii 3 ani?

(indicati metoda de colectare selectiva)

 

6.       

A participat Primaria in ultimii 5 ani în proiecte comunitare si/sau privind managementul deseurilor solide?

(indicati denumirea si contributia Primariei în proiect(e))

 

7.       

A fost implicata Primaria in ultimii 3 ani in procesul de crestere a constientizarii populatiei localitatii(lor) privind colectarea separata a deseurilor menajere solide?

(indicati minimum 2 exemple concrete)

 

8.       

A fost implicata Primaria in ultimii 3 ani in procesul de depistare si lichidare a gunoistilor neautorizate de pe teritoriul primariei?

(indicati minimum 2 exemple concrete)

 

9.       

Este disponibila APL de a coopera activ cu managementul proiectului privind implementarea activitatilor, daca va fi selectata?

(anexati confirmarea in scris)

 

10.   

Este disponibila APL de a asigura 10% contributie financiara la procurarea containerelor si implementarea proiectului pilot?

 

 
"Ziua cimpului" la loturile demonstrative din Balti si Marandeni. Imprimare

Pe data de 12 ianuarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti. La eveniment au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, care au audiat raportul „Impactul conditiilor climaterice la raspindirea bolilor si daunatorilor asupra semanaturilor de toamna”, prezentat de catre Mihail Vronschih, doctor habilitat in stiinte agricole, seful Laboratorului „Protectia plantelor”, a Institutului CCC „Selectia”.                                                                               

 Domnul Alexei  Postolachi, doctor in stiinte agricole, sef adjunct al Sectiei „Culturi cerealiere”, a prezentat raportul „Starea culturilor de griu si orz de toamna pe lotul demonstrativ in perioada de toamna – iarna 2017 – 2018”.

O activitate similara a fost organizata pe 16 ianuarie 2018 in satul Marandeni, raionul Falesti la SRL "Agro-Papuros". Scopul vizitei la lotul demonstrativ a fost utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile de griu si orz de toamna. Agranomul sef al SRL „Agro-Paporos” Valeriu Pirau a informat participantii despre lucrarile agricole efectuate pe parcursul perioadei de vegetatie, cu comportarea culturilor cerealiere de toamna in perioada lunilor septembrie – decembrie si rezistenta lor la ger, avantajele si dezavantajele agriculturii conservative in conditiile de iarna.    

Prima parte a instruirii a inceput cu rapoartele „Etapele de tranzitie la sistemul conservativ de agricultura in Republica Moldova” si „Sistemele de agricultura conservativa si lucrarea conservativa a solului”, prezentate de doctorii in agricultura, specialistii Institutului CCC "Selectia", Marin Cebotari si Alexei  Postolachi.                                                                                                 

Evenimentele au fost organizate in colaborare cu SRL "Agro-Paporos" si Institutul CCC „Selectia” din mun. Balti, gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Nationala AGROinform, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Poza1
Poza2
Poza3
Poza4

 

 
Ajutorul material pentru Irina Hariuc Imprimare

   La apelul AO "Sat Modern" din s. Glinjeni, raionul Falesti privind acordarea ajutorului material Irinei Hariuc, fetita de doar 15 ani, beneficiara a Centrului de Asistenta Sociala "Nufarul Alb" care sufera de o boala grea si are nevoie de reabilitare dupa 2 interventii chirurgicale, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a donat 500 lei si-i doreste Irinei o însanatosire cit mai grabnica. 

Poza1
Poza2
 
AO "CUTEZATORUL" participa la implementarea unui nou proiect ecologic. Imprimare

 Incepind cu 13 decembrie 2017 in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului “Pas cu pas pentru colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala a Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

      Proiectul este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu primaria orasului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” si Agentia Economica din Novoselitsea de Dezvoltare si Cooperare Transfrontaliera, Ucraina.

        Scopul si obiectivele proiectului “Pas cu pas pentru colectarea separata a deseurilor solide” au reiesit din rezultatele proiectului precedent “Imbunatatirea transfrontaliera a gestionarii deseurilor municipale din Republica Moldova, Romania si Ucraina”, in cadrul caruia a fost dezvoltata infrastructura in domeniul managementului deseurilor din orasul Falesti si 10 localitati rurale.

      Proiectul respectiv va dezvolta solutii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deseurilor, orientate spre micsorarea volumului de deseuri in zonele rurale din raioanele Falesti si Novoselitsea, cresterea nivelului de constientizare si implicare a publicului la gestionarea deseurilor, pregatirea partenerilor de proiect pentru proiecte investitionale, de o avengura mai mare.    

      Asociatia “CUTEZATORUL” are un rol important in sensibilizarea cetatenilor privind managementul adecvat al deseurilor solide si consecintele gestionarii proaste a lor. In acest scop, vor fi organizate si desfasurate 10 seminare cu functionarii publici, consilierii locali, agentii economici, profesorii si elevii, participa la discutiile la masa rotunda privind problemele deseurilor solide, organizarea sondajului de opinie publica, campania informationala si schimbul de experienta intre partenerii proiectului. Asociatia va participa la selectarea unei localitati, ce va beneficia de proiect, sedintele echipei transfrontaliere si Comitetului de Coordonare a proiectului.

       Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova -Ucraina are menirea sa consolideze relatia intre cele doua state vecine, sa duca la imbunatatirea cooperarii transfrontaliere, conditiilor de viata si dezvoltare sociala, la rezolvarea in comun a problemelor, cu care se confrunta locuitorii acestui areal transfrontalier.  

 

Poza1Poza2

 

 
Conferinta ecologica la Manastirea Zabriceni Imprimare

Pe data de 19 decembrie 2017 in localul Manastirei „Nasterea Domnului” din satul Zabriceni, raionul Edinet,                              AO „CUTEZATORUL” a desfasurat conferinta „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice – directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”. La ea au participat 23 membri ai Cercului de studiu de fermieri si directorul executiv a Centrului Regional AGROinform Edinet, dna Tatiana Friniuc.

    Fermierii din Falesti au audiat rapoartele: „Agricultura ecologica in Republica Moldova, rezultatele schimbului de experienta intre fermierii ecologici moldoveni si georgieni in timpul vizitelor de studiu in Moldova si Georgia”, „Utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productie agricole, inclusiv celei ecologice”, „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice-directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”, prezentate de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si expertul independent Iurie Senic.

       Pe linga rapoartele teoretice, prezentate de experti in domeniu, fermierii au efectuat o vizita pe terenurile agricole ale manastirii, certificate bio de trei ani la rind (Plante aromate-15 ha, nuci-5 ha, mere-3ha, 1 ha-zmeura, coacaza). Oaspetii au vizitat Statia de producere a biogazului si Sectia de producere a ceaiului ecologic, au savurat din bucatele ecologice gustoase, pregatite la manastire.

     Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform.

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Masa rotunda cu membrele Cercului de Studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti Imprimare

   Pe data de 8 decembrie curent in incinta sediului „AO CUTEZATORUL” a fost organizata masa rotunda cu genericul „Rolul femeilor in dezvoltarea afacerilor in agricultura si a comunitatilor pe care le reprezinta", la care au participat 17 membre al Cercului de studiu a femeilor de afaceri in sectorul agrar .

Evenimentul a fost deschis de directorul executiv al „AO CUTEZATORUL” Victor Cimpoies care a salutat participantele la sedinta.

Cu comunicari utile a venit domnul Valeriu Motelica, conducatorul Gospodariei taranesti, doctor in stiinte agricole care a prezentat raportul „Rolul femeilor in dezvoltarea  afacerilor in sectorul agrar” mentionind ca in raionul Falesti femeile prelucreaza peste 3700 hectare de teren agricol, 70 ha de livada si vita de vie unde obtin rezultatele inalte, iar conducatoarea CAP „Itero Agro”, dna Zinaida Procopciuc din satul Iscalau obtine ani de ani cele mai inalte rezultate la producerea griului, floarei soarelui si sfeclei de zahar.  

      Raportul privind „Cum sa initiem si dezvoltam o afacere in agricultura” a vorbit domnul Grigore Negoita, jurist al Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL". Dlui a prezentat comunicari cu privire la problemele cu care se confrunta agentii economici privind arenda terenurilor agricole si cadrul legal de initiere a unei afaceri.   

   Chestiunea privind „Initierea si dezvoltarea afacerilor  in agricultura ecologica” a fost prezentata de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies, informind participantele despre pozitia agriculturii ecologice si caile de parcurgere la initierea unei afaceri, pachetul de documente necesare pentru dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica.                              

  Masa rotunda a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”  in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova ” cu suportul  Federatiei Nationale AGROinform.

Poza1Poza2

 

 
Ziua cimpului "Controlul integrat al daunatorilor" Imprimare
Poza1

Pe data de 1 decembrie 2017, in incinta Institutului de Cercetari Stiintifice a Culturilor de Cimp ,,Selectia” din municipiul Balti a fost organizat seminarul regional cu genericul “Controlul integrat al daunatorilor” organizat de Asociatia Obsteasca ,,CUTEZATORUL” in colaborare cu Institutul CCC ,,Selectia”.

La seminar au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, Glodeni, Riscani si 6 fermieri si antreprenori agricoli din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Ucraina.

Cu un cuvint introductiv si prezentarea raportului combaterea bolilor si daunatorilor in procesul producerii productiei ecologice cu folosirea preparatelor bio si rolul agriculturii conservative a raportat Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL”.

        Expertii seminarului au fost directorul institutului Mihai Taran doctorul in stiinte biologice care a comunicat despre structura, istoria si etapele parcurse a institutului in domeniul activitatii sale incepind cu anul 1944 pina in prezent, precum si rolul lui în acordarea asistentei si formularea recomandarilor pentru fermieri privind controlul integrat al daunatorilor.             

Mihail Vronschih  doctorul habilitat in agricultura, seful laboratorului "Protectia plantelor" la Institutul CCC "Selectia" a prezentat informatii detaliate despre infectiile, bolile culturilor de cimp, precum si metodele de combatere cu daunatori, consecintele principale ale implimentarii metodelor de combatere, pierderile provocate de maladiile nocive si metodele agrotehnice.   

       Dupa partea teoretica participantii au vizitat laboratorul Institutul CCC ,,Selectia” unde au fost prezentate metodele de creare a soiurilor si hibrizilor inalt productivi ai culturilor de cimp, rezistenti la boli, daunatori si factorii nefavorabili ai mediului, aparatajul de masurari si analiza a productiei agricole.    

 Evenimentul a fost organizat cu sustinerea Programului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze  

 

 
Ziua cimpului privind tehnologiile de utilizare a agriculturii conservative. Imprimare

Pe data de 17 noiembrie curent in satul Marandeni, raionul Falesti a fost desfasurata  „Ziua cimpului”, organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros". La evenimentul respectiv au participat  20 de fermieri si producatori  agricoli din localitatile rurale ale raionului Falesti.  Lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative  a fost creat pe o suprafata de 3 ha.  

In prima parte a vizitei Victor Cimpoies, director executiv al  AO „CUTEZATORUL”  a prezentat raportul: „Agricultura conservativa si principiile ei de dezvoltare”, unde au fost mentionate  beneficiile si riscurile agriculturii conservative si tehnicii utilizate in acest sistem de agricultura.

Directorul SRL „Agro-Paporos” Mihail Goncearenco a informat  participantii cu  activitatea gospodariei agricole pe care o conduce din 1999, structura terenurilor insemintate in anul 2017, ce ajung la 600 ha de cereale de I grupa si  aproximativ 600 ha de culturi tehnice inclusiv 200 ha rapita.

In partea practica a vizitei fermierii au luat cunostinta cu tehnica agricola folosita la tehnologiile agriculturii  Eco. Agronomul sef al gospodariei Valeriu Pirau a informat participantii  despre  tehnologiile utilizate la pregatirea  solului, semanatul si ingrijirea culturilor de griu si orz de toamna cu introducerea ingrasamintelui biologic Ecoster.  

Seminarul a fost organizat de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros" cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

poza1poza2poza3poza4

 

 

 
Proiectul a finisat - activitatile continua. Imprimare

   In perioada 14-15 noiembrie 2017 15 producatori agricoli si membri ai AO "CUTEZATORUL" au participat la deschiderea Centrului Regional de Informare si Consultanta in agricultura din s. Sucleia, r- nul Slobozia si conferinta finala a proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”.

La lansarea Centrului Regional cu cuvinte de salut au venit Veaceslav Bejenar, presedintele AO „Vitality” din Tiraspol,  Maxim Cataranciuc, managerul Programului „Sustinerea masurilor de promovare a increderii” si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” care au mentionat importanta lansarii centrului de informare si consultanta pentru fermierii si producatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului si au indemnat fermierii prezenti sa practice agricultura ecologica

Panglica a fost taiata de dnii Veaceslav Bejenar si Victor Cimpoies care au relatat despre activitatea efectuata pentru crearea centrului respectiv, problemele cu care se confrunta fermierii din stinga Nistrului privind producerea produselor ecologice, asigurarea durabilitatii proiectului dupa finisarea lui. Dl Maxim Cataranciuc a vorbit despre rolul Programului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” in acordarea asistentei tehnice ONG-urilor pentru consolidarea increderii cetatenilor de pe ambele maluri ale r. Nistru. Dlui a chemat fermierii sa beneficieze de serviciile Centrului si sa initieze afaceri in agricultura ecologica.

  Tot in aceiasi zi, s-a desfasurat si conferinta de finalizare a proiectului. Managerul proiectului Victor Cimpoies a prezentat rezultatele proiectului si unele recomandari pentru imbunatatirea asistentei fermierilor si producatorilor agricoli privind practicarea agriculturii ecologice. Veaceslav Bejenar, coordonatorul proiectului in stinga Nistrului a vorbit despre cele obtinute in cadrul proiectului in cele 5 raioane din stinga Nistului si activitatea de mai departe a Centrului Regional de Informare si Consultanta in agricultura. La discutii au mai participat  Ion Besarab, directorul executiv al AO „EcoAgriNord”, partener a proiectului, care a vorbit despre cooperarea fermierilor pentru a asigura o durabilitate a proiectului, Oleg Diligul, viceministru al Agriculturii si Resurselor Naturale, Fedot Tibulisckii, Seful Sectiei Stiinta la acelasi minister, care au mentionat avantajele productiei alimentare ecologice, mentionind ca ar fi bine de atras mai multa atentie activitatilor practice cu fermierii.

            Proiectul „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” a fost implementat de AO „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu „EcoAgriNord” Falesti, Asociatia Social- Ecologica „Vitaliti” din Tiraspol si AO „Belii Most” din s. Chitcani, r. Slobozia. El a fost finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

 

poza1poza2
 
Rezultatele testarii hibrizilor de porumb Imprimare

   Lotul demonstrativ  de testare si comportare a hibrizilor de porumb din satul  Rautel a fost creat de catre  Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” in cadrul proiectului “Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna ”, finantat  de Uniune  Europeana si implementat  de PNUD Moldova, prin Programul “Sustinerea masurilor  de promovare a increderii”

     El a fost creat in colaborare cu Institutul de Fitotehnie  Porumbeni si fabrica de calibrare a semintelor  de  porumb din Rautel.

      Pe data de 20 octombrie 2017 a fost efectuata testarea a 11 soiuri si hibrizi de porumb  fiind  obtinute  urmatoarele rezultate:

     1. Porumbeni 393 – 9,40 t/ha, 2. Porumbeni 369 – 9,00 t/ha, 3.Porumbeni 374 – 8,40 t/ha, 4.Porumbeni 427 – 7,80 t/ha, 5. Porumbeni 457 – 7,60 t/ha, 6. Porumbeni 310 – 7,54 t/ha,

7. Porumbeni 383 – 7,30 t/ha, 8. Porumbeni 459 – 6,90 t/ha, 9. Porumbeni  461 si 325 – 6,50 t/ha, 10. Porumbeni 402 – 5,70 t/ha.

    Rezultatele obtinute  pe lotul demonstrativ au demonstrat ca in aceleasi conditii climaterice si de ingrijire a hibrizilor s-au obtinut rezultate inalte. Plus la aceasta soiurile si hibrizii au dat dovada de rezistenta la ploi, ninsori, seceta si diferite boli.

 

poza1

poza2

poza3

poza4

 

 

 
Cooperarea producatorilor agricoli si succesul accesarii pietii interne si externe Imprimare

     

Pe data de 27 octombrie curent a fost organizat seminarul regional cu 20 de membre ale retelei de femei din raionul Falesti cu genericul „Cooperarea producatorilor agricoli – succesul accesarii pietii interne si externe”, organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu cooperativele de intreprinzator „Lactavia Com” din s. Hiliuti si „Doprimlact” din s. Doltu.

         Evenimentul a fost moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies  care a salutat participantele la seminar, facindu-le cunostinta cu beneficiile cooperarii producatorilor agricioli.  

        Domnul Alexandru Fusa, consultant regional marketing al AO „CUTEZATORUL”,  a prezentat raportul privind „Cooperarea producatorilor agricoli, avantajele si oportunitatile acestora in accesarea pietii interne si externe”.  „Asigurarea juridica a proceselor de cooperare in agricultura si accesarii pietilor interne si externe” a fost genericul prezentarii domnului Grigore Negoita, jurist al Asociatie Obstesti „CUTEZATORUL”.

        Prima parte a instruirii a inceput la sediul Asociatiei „CUTEZATORUL”, continuind cu vizitarea  punctului de colectare si comercializare  a laptelui din satul Risipeni, gestionat de Cooperativa de Intreprinzator  "Lactavia-Com". Directorul CI Lactavia Com” Ludmila Susarencu si Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni, au povestit despre activitatea punctului de comercializare, crearea a peste 50 de locuri de munca, scolarizarea producatorilor de lapte si sporirea calitatii productiei lactate.

        La Cooperativa de Intreprinzator „Doprimlact” din s. Doltu doamna Ecaterina Ursu, directorul cooperativei a demonstrat utilajele de racire si analiza a laptelui achizitionat, conditiile create la punctul de colectare din Doltu. D-nei a mentionat ca in prezent au mai fost create 5 puncte de colectare a laptelui in raionul Falesti, achizitionind  productia de la peste 600 de beneficiari.

       Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut de Federatia Nationala AGROinform.

Vezi poze

 

 

 
Seminar regional cu membrii Cercului de Studiu a femeilor de afaceri. Imprimare

     

poza1

Recent in or.Falesti a fost organizat  seminarul  regional cu femeile de afaceri din agricultura din raionul Falesti cu genericul "Rolul femeilor de afaceri in promovarea agriculturii ecologice, sensibilizarea si educarea consumatorilor de produse organice si calitative ".

     Obiectivul principal  al evenimentului a fost  încurajarea si motivarea femeilor de afaceri în scopul producerii produselor alimentare calitative si sensibilzarea consumatorilor privind avantajele productiei agroalimentare ecologice.

     Pe linga raportul prezentat de catre directorul executiv AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, au prezentat comunicari utile directorul SRL "Rairec Plus", membra a Consiliului de Administrare a Federatiei Nationale AGROinform  Nina Rarancean privind utilizarea metodelor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si apicultorul Sergiu Scobioala care a adus la cunostinta participantilor  despre rolul femeilor in promovarea produselor apicole ecologice si naturale.

     Activ  au participat la discutii si doamnele  Ludmila Susarencu, directorul Cooperativei de Intreprinzator  "Lactavia Com" , din satul Hiliuti si Ecaterina Ursu,  directorul Cooperativei de Intreprinzator "Doprimlact " si altele.

     Seminarul regional a fost organizat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" cu sustinerea financiara de catre  Federatiei Nationale AGROinform in cadrul proiectului "Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova".

Vezi poze 

 
Fermierii din raionul Falesti in vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Imprimare

In perioada 22-24 septembrie curent 28 de fermieri din raionul Falesti au efectuat o vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Vizita a coincis cu desfasurarea Targului pentru Fermieri AGRALIM, desfasurat pentru prima data in parcul agroindustrial „Transagropolis” din comuna Ltcani, judetul Iasi. Ei au avut ocazia sa viziteze expozitia cu peste 150 de companii din domeniile echipamente, utilaje si tehnica agrara, scule si piese de schimb, silozuri, uleiuri si combustibili, sisteme de cântarire, inputuri, consultanta si servicii financiare, solutii pentru zootehnie si horticultura.

Interesanta a fost si expozitia de zootehnie cu rasele: Bovine-Holstein, Baltata Româneasca, Charolaise, Black Angus, Red Angus, Holstein-Friza, Sura de stepa. Ovine si caprine-le de France, Karakul, Tigaie, Turcana, Suffolk Englezesc, Saanen.

Este semnificativ faptul ca la deschiderea Targului Agricol pentru Fermieri AGRALIM a luat parte si ministrul Agriculturii din Industriei Alimentare, domnul Iurie Usurelu.  

Urmatoarea destinatie a fost Grupul de firme agricole „Domeniile Lungu”, unde membrii delegatiei din Falesti au luat cunostinta cu tehnologiile de infiintare si intretinere a plantatiilor de vie si livezi, sustinerea acestui proces de catre Uniunea Europeana. La sfirsitul zilei a  fost vizitata si sectia de prelucrare a strugurilr si imbuteliere a vinului.

In judetul Botosani a fost vizitata fabrica de procesare a laptelui a firmei S.C.VLASIE COMPANY S.R.L. din comuna Vlasinesti, unde se produce renumitul "Cascaval de Ssveni". Aici oaspetii au luat cunostinta cu tehnologia de procesare a laptelui si producere a „Cascavalului de Saveni”, diversitatea tipurilor de cascaval, conditiile igienice in care se proceseaza laptele si de lucru a celor 15 angajati de la fabrica. Un subiect aparte a fost comercializarea productiei si schimul de experianta cu domnul Vasile Cires din s. Logofteni care produce 4 tipuri de cascaval ecologic. Este important ca conducerea ambelor fabrici au stabilit relatii de colaborare, luind decizia de a face schimb de specialisti si a vizita fabricile respective.    
      Urmatoarea destinatie a fost livada de mere din comuna Curtesti, judetul Botosanii a firmei S.C. AGRIMPEX S.R.L in frunte cu Cosmin Hutanu. Administratorul firmei a povestit despre decizia de a infiinta o livada tinara de mere, cirese si prune, subventiile obtinute de la stat, tehnologiile utilizate, problemele cu care se confrunta in procesul de activitate si comercializare a productiei.

Duminica, 24 septembrie, fermierii au vizitat piata agricola din municipiul Botosani, unde au studiat asortimentul produselor alimentare, preturile in compararie cu cele din Republica Moldova. Ei au mentionat calitatea inalta a produselor expuse si realizarea lor de catre producatori.

La sfirsitul zilei delegatia falesteana a vizitat muzeul etnografic din Botosani si complexul memorial „Mihai Eminescu” din satul Ipotesti.

        Aducem sincere multumiri Directiei Agricole Judetene Botosani, in frunte du directorul executiv Cristian Delibas, pentru suportul la organizarea vizitei respective.  

Vizita a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru, Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze 

 
Producatorii agricoli din raionul Falesti, instruiti Imprimare

In perioada 08-10 august, Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL, organizatie regionala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform a organizat instruiri cu tema "Stimularea investitiilor pentru infiintarea, modernizarea si defrisarea plantatiilor multianuale, inclusiv plantatiile viticole si pomicule".  

La eveniment au participat producatorii agricoli din raionul Falesti – beneficiar ai  masurii 1,2 din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021.

In prima zi de instruire dl. Eugen Gudumac, doctor in agricultura, specialist in tehnologii de producere a prezentat participantilor,  rapoarte privind “Particularitatile infiintarii plantatiilor pomicole”, Caracteristica soiurilor si portaltoiurilor pomicole din Republica Moldova, “Conducerea si taierea pomilor fructiferi” si „Sisteme de suport al pomilor”. A doua zi dl.Vitalie Cebanu, sef de laborator la Institutului Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare din Republica Moldova a prezentat participantilor informatii despre: „Protectia plantatiilor pomicole si viticole”, „Lupta contra bolilor si a daunatorile in plantatiile pomicole”, Protectia integrala in plantatiile viticole si lupta contra bolilor si a daunatorilor in plantatiile viticole”, dl Grigore Negoita jurist la AO „CUTEZATORUL” a prezentat participantilor informatie despre „Intierea si lansarea afecerii” si „Administrarea eficienta a afacerii” In ultima zi de instruirea producatorii agricoli au fost informati de catre dl. Valeriu Motelica doctor in agricultura, despre „Operatiile in verde, protectia si fertilizarea produselor vitivinicole”, la finele zilei de instruire producatorii agricoli au luat cunostinte cu lucrarile practice de la „Gospodarie Taraneasca Mihail Buga” privind recoltarea, ambalarea si valorificare strugurilor de masa.

Vezi poze 

 

 
Fermierii isi consolideaza capacitatile in domeniul agriculturii ecologice Imprimare

Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.                                

Agricultura poate aduce profit si fara a dauna mediului. Despre aceasta s-au convins  cei peste 30 de fermiei din raioanele de pe ambele maluri ale rîului Nistru (Falesti, Soldanesti, Slobozia, Grigoropol s.a.) pe data de 14 iulie curent, participind la seminarul stiintifico-practic si vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si porumb, create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor. La seminarul privind cerintele fata de producerea productiei agroalimentare ecologice, moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  au venit cu alocatiuni in fata celor prezenti domnul Vladimir Tibîrta, vicepresedintele raionului Falesti si Maxim Cataranciuc, managerul Programului "Sustinerea masurilor de promovare a increderii", finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

Ca de obicei, la seminar au fost prezenti specialisti cu renume in domeniul agriculturii ecologice atit din raionul Falesti, cit si din tara. Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în agricultura, cercetator, sef de sectie la ICCC „Selectia” a prezentat raportul „Cerintele fata de asolamente, soiuri si  hibrizi în agricultura ecologica”, iar Adrian Basarab, managerul  comercial al companiei Caussades – Semences a vorbit despre utilizarea preparatelor biologice în lupta cu buruienile la cresterea productiei agroalimentare ecologice.

Directorul interimar al Institutului de Fitotehnie "Porumbeni" domnul Vasile Mateiciuc a povestit despre comportarea soiurilor si hibrizilor de porumb, produse de institutia  respectiva, iar Vasile Cires, fermier din s. Logofteni a informat despre experienta acumulata la producerea si comercializarea la preturi bune in Franta si Bulgaria a cerealelor si floarei soarelui ecologice, problemele cu care se confrunta in aceste procese.

Pentru prima data la activitatile noastre a participat si venit cu o interventie interesanta si importanta fermierul ecologic din raionul Soldanesti Alexei Micu, care are in gestiune circa 170 ha bio.   

In a doua parte a seminarului participantii au vizitat loturile demonstrative de comportare si testare ai hibrizilor de floarea soarelui si porumb din satele Sarata Veche (SRL „Rairec Plus”, director Nina Rarancian), Marandeni (SRL Agro-Papuros”, director Mihail Goncearenco) Rautel (Fabrica de calibrare a semintelor de porumb, director Sergiu Rosca), create cu suportul institutiilor stiintifice de profil, companiei Caussade Cemences, fabricii de calibrare a semintelor de porumb din Rautel.

Concomitent, la activitatile de rpomovarea a agriculturii ecologice din raionul Falesti, au participat si 10 fermieri din raioanele din stinga Nistrului, aflati intr-o vizita de studiu.  

Activitatile au fost organizate în cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, implementat de Asociatia  Obsteasca "CUTEZATORUL", în colaborare cu Directia Agriculturt, Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru a Consiliului raional Falesti, Institul de Cercetari pentru Culturile de Cîmp "Selectia" din orasul Balti, Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", compania Caussades – Semences, fabrica de calibarare a semintelor de porumb din satul Rautel. 

 Vezi poze 

 
Fermierii de pe ambele maluri ale riului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni Imprimare

Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor  autohtoni de floarea soarelui si porumb

14 07 2017 Falesti. Agricultura poate aduce profit si fara dauneza mediului. Un grup de fermieri de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au convins de acest lucru, vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor autohtoni cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Fermierilor le este tot mai greu sa faca fata capriciilor vremii. Culturile alimentare devin tot mai expuse în fata hazardurilor naturale imprevizibile – a secetei, sau, dimpotriva, a ploilor abundente. În aceste conditii se apeleaza la hibrizi, care sunt mai rezistenti la schimbul de conditii meteo, dar si mai productivi.

Savantii Institutului „Selectia” si ai Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” au demonstrat astazi fermierilor soiuri autohtone de hibrizi de floarea soarelui si de porumb. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor.

„Deja putem deduce ca acesti hibrizi si-au demonstrat rezistenta la seceta si boli”, au mentionat unanim fermierii.

„Ne-am convins ca productivitatea hibrizilor nu scade, chiar daca nu s-au folosit chimicale - pesticide, sau ierbicide. Lucrarile agricole de îngrijire au fost efectuate manual. Putem vedea ca pe aceste loturi demonstrative, în comparatie cu celelalte, rezultatele sunt chiar si mai bune”, afirma Victor Cimpoies, conducatorul Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”.

„Vom prelua pe malul stâng experienta de colaborare cu institutiile stiintifice, de creare sau organizare a loturilor demonstrative”, a conchis Veaceslav Bejenari, conducatorul Asociatiei Obstesti „Vitality” din stânga Nistrului.

Platforma de cooperare în domeniul promovarii agriculturii ecologice pe ambele maluri ale râului Nistru este realizata în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

  Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentantilor autoritatilor locale, mediului de afaceri si societatii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor si îmbunatatirii infrastructurii sociale.

 

 
Vizita de studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti in regiunea Cernauti Imprimare

In perioada 23-25 iunie curent, 20 femei din raionul Falesti, care dezvolta afaceri în agricultura, au întreprins o vizita de studiu în regiunea Cernauti, Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

In prima zi a vizitei, participantele au vizitat Firma agricola „Zolotoi colos” (Localitatile Vacincauti si Stroiesti, raionul Novoselitsea), codus de experimentatul fermier, domnul Stepan Gligor care  activeaza peste 50 de ani in calitate de conducator ale firmelor agricole. Necatind pl ploaie, oaspetii din Moldova au luat cunostinta cu cele 25 de hectare de coacaza, cultura generatoare de venit, fortele de munca, implicate la ingrijirea si recoltarea zmeurei, piata de desfacere. Pe viitor gospodaria va extinde plantatiile de zmeura pina la 40 ha, iar recoltarea va fi efectuata cu combina, ce va fi procurata de gospodaria locala.

Tot in localitatea respectiva antreprenoarele din Falesti au vizitat fabrica de producere a peletilor si uscatoria de cereale si culturi tehnice.

                In localitatea Stroiesti membriii Cercului de Studiu au vizitat livada intensiva a gospodariei si complexul de calibrare si ambalare a fructelor, camerele frigorifere, centrul cultural al satului, stadionul, terenul de mini fotbal, biserica din localitate s.a. Schimbul de experienta s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri din partea oaspetilor si gazdei primitoare. Delegatia din Moldova a fost intilnita si insotita pe parcurul primei zile de doamna Maria Nicorici, primarul orasului Noovoselitsea.

                 La finele zilei a fost vizitata si GT „Gauca Vasile” din satul Priprutie. Femeile antreprenoare au luat cunostinta cu cu cele 70 ha de mere ale fermierului, complexul frigorifer de spalare, sortare, ambalare a merelor, confectionare a lazilor din carton. Antreprenorul Vasile Gauca a mentionat activitatea pozitiva a intreprinderii in ultimii ani, mentionind si problemele privind accesarea pietii externe.  Spre exemplu, daca pina la enbargoul impus de Rusia vindea merele cu 1,5 $, in prezent ele sunt realizate cu 0,3 $.

                A doua zi in satul Boiani a avut loc intrunirea si bursa de contacte a femeilor antreprenoare din r. Falesti si Novoselitsea, organizata in colaborare cu Asociatia Novoselitsea pentru dezvoltare economica si cooperare transfrontaliera. Au avut loc discutii sincere despre succese si neajunsuri, planurile pe viitor, provocate di conducatorii ONG-urilor „CUTEZATORUL” si ANDECT din Novoselitsea. In cadrul bursei de contacte, fermierii au facut schimb de adrese, numere de telefoane, adrese electonice. Ca rezultat, s-a pus baza uror parteneriate intre femeile de afaceri din ambele tari.

                Datorita domnului Vasile Salar, originar din s. Obreja Veche, r. Falesti, oaspetii din Moldova au primit si o satisfactie sufleteasca, vizitind manastirile din satele Boiani si Banceni.

                In ziua a treia au fost vizitate pietile agricole din municipiul Cernauti si orasul Novoselitsea, o intilnire cu Seful Directiei agricole a Administratiei de Stat a r. Novoselitsea Alanol Andritcii.

Vizita de studiu este parte a unui  program de instruire a membrilor Cercului de Studiu a Femeilor in afaceri agrare, care se desfasoara în cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

Poza1Poza2Poza3Poza4

  

 
Atelier de elaborare a strategiei Federatiei Nationale AGROinform pentru anii 2018-2020 Imprimare

Pe data de 6 iunie  curent directorul executiv al Asociatiei Obsatesti CUTEZATORUL” dl Victor Cimpoies si membrii Consiliului National de Administrare a Federatiei AGROinform Ion Besarab si Lina Rarancean au participat la atelierul de lucru ”Planificarea Strategica 2018-2021”, la care au participat directorii executivi ai organizatiilor regionale, membrii Consiliului National de Administrare, angajatii oficiului national a Federatiei Natioanale Agroinform.

Evenimentul a avut loc la Complexul turistic „Vatra” din orasul Vadul lui Voda. Evenimentul a fost deschis si moderat de  Aurelia BONDARI, Director Executiv al FNA care a informat despre procesul de planificare strategic? 2018-2021 a FN AGROinform, obiectivele atelierului, agenda ateilerului.

In cadrul sesiunii „Analiza mediului intern” a prezentat raportul „Prezentarea rezultatelor Diagnozei Organizationale a Federatiei AGROinform” expertul Rodica Garstea, Aurelia Bondari a efectuat o analiza a bazei de date a membrilor federatiei.

In cadrul sesiunii a II Analiza mediului extern dna Aurelia Bondari a prezentat comunicari cu privire la prioritatile dezvoltarii sectorului agricol din R. Moldova (lucru în grupuri) si analiza contextuala. 

In cadrul atelierului a fost efectuata analiza SWOT atit a Federatiei AGROinform, cit si a partenerilor si concurentilor, identificate obiectivele strategice 2018-2021, elaborarea grupelor de activitati (outputs) pentru atingerea obiectivelor strategice.

        Dupa atelierul repectiv urmeaza a fi elaborate Strategia Federatiei Nationale AGROinform pe  2018-2021 si Planul anual de actiuni, ce urmeaza a fi discutate si concretizate in cadrul urmatorului atelier, ce va avea loc in luna iulie curent.  

Poza 1Poza2

 

 
Un lot demonstrativ de capsuni util pentru fermierii de pe ambele maluri ale riului Nistru Imprimare

Pe data de 23 mai curent 20 de fermieri si producatori agricoli de pe ambele maluri ale rîului Nistru au participat la vizita de studiu a fermierilor de pe ambele maluri ale riului Nistru la lotul demonstrativ de capsuni din satul Chitcani, raionul Slobozia.

Vizita de studiu, a inceput la sediul ONG-ului „Belii most” cu cuvinte de salut din partea managerului de proiect Victor Cimpoies, coordonatorului de proiect pe malul sting al Nistrului Veaceslav Bejenar si managerul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova, domnul Maxim Cataranciuc. Dumnealor au mentionat importanta proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” in dezvoltarea capacitatilor fermierilor in domeniul agriculturii ecologice, initieirii si dezvoltarii afacerilor in agricultura, consolidarea increderii dintre fermierii si cetatenii de pe ambele maluri. 

Participantii la vizita de studiu au audiat informatii utile despre activitatea Asociatiei Gospodariilor de Fermieri „Belii most” si Gospodariei Taranesti „Colomicenco Dmitrii”, prezentate de presedintele ONG-ului ”Belii most” Larisa Colomicenco, care a prezentat si raportul „Tehnologii de crestere a capsunului in tunele de polietilena cu irigare prin picurare”.

In partea a doua a vizitei oaspetii au vizitat lotul demonstrativ de capsuni, unde au fost familiarizati cu tehnologiile de cultivare a capsunului în cimp protejat in cimp deschis a  Gospodariei taranesti “Colomicenco Dmitrii”. Ei au avut ocazia sa dee multiple intrebari si sa primeasca raspunsuri de la specialisti calificati.

Raionul Falesti a fost reprezentat de fermierii Nina Rarancean din Sarata Veche, Ludmila Susarenco din Hiliuti, Ecaterina Ursu din Doltu, Stela si Cristina Bujag din Glinjeni, Mihail Buga din Scumpia, Ludmila Bairamculov din Pinzareni, Mihail Tripac din Rautel si altii. 

Evenimentul a fost organizat de Asociatia „CUTEZATORUL” in colaborare cu asociatiile „Vitality” din Tiraspol si „Belii most” din satul Chitcani, raionul Slobozia in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. 

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Platforma de comunicare si cooperare intre ambele maluri ale Nistrului a fost creata Imprimare

In perioada 28-29 aprilie curent in municipiul Tiraspol, AO "Vitality", in parteneriat cu AO "CUTEZATORUL", au organizat workshopul trans-riveran cu privie la evaluarea formatorilor privind organizarea atelierilor de informare si instruire cu fermierii în domeniul producerii si initierii afacerilor in agricultura ecologica, realizarii produselor organice si sensibizarii consumatorilor, identificarea setului de servicii, ce vor fi prestate dupa realizarea proiectului.
Activitatea a fost moderata de Victor Cimpoies, managerul proiectului, directorul executiv AO „CUTEZATORUL” si Veaceslav Bejenar, presedintele AO „Vitaliti” din Tiraspol. Participantii au audit rapoartele „ Rolul si sarcinile organizatiilor profesionale, platformei de cooperare in promovarea agriculturii ecologice, produselor organice si asigurarea durabilitatii proiectului”, „Misiunea instirutiilor stiintifice in colaboarare cu organele APL si societatea civila in promovarea agriculturii ecologice”, prezentate de doctorul in economie, vicedirectorul executiv al Federatiei Nationale AGRoinform Iurie Hurmuzachi si doctorul habilitat de la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice Alexei Gumaniuc.    
In cadrul workshopului au fost prezentate, analizate rapoartele formatorilor privind  desfasurarea a 12 ateliere de informare si instruire a fermierilor privind agricultura ecologica de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost identificate serviciile necesare fermierilor, ce vor fi prestate dupa fianalizarea proiectului in cadrul retelei.
In mod solemn a fost semnat protocolul de constituire a platformei de cooperare in domeniul agriculturii ecologice, in componenta careia au intrat institutii stiintifice in domeniu, ONG-uri si formatorii pregatiti in cadrul proiectului.
In ziua a doua participantii la workshop au vizitat Institutul Nistrean de Cercetare in domeniul agriculturii, unde au avut o intilnire cu directorul institutiei Dmitrii Gradinar care a vorbit despre activitatea institutului, problemele si sarcinile promovarii agricultuii ecologice. Participantii au audiat si raportul colaboratorului stiintific a laboratorului de selectie Mihail Niculaes privind noile soiuri si hibrizi ale culturilor agricole, create de savantii institutului. 
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova.

Poza1Poza2Poza3Poza4

  

 
O vizita de studiu utila in raionul Falesti Imprimare

Duminica, 9 aprilie curent, 2 reprezentanti ai Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala au vizitat raionul Falesti. Oaspetii au avut 2 intrevederi la Centrul pentru Cooperare Transfronatliera si Integrare Europeana si AO "CUTEZATORUL", unde au dialogat cu direcorul Centrului Victor Cimpoies si vicedirectorul AO „CUTEZATORUL” Alexandru Fusa. Oaspetii s-au interesat de cadrul legal in domeniul agriculturii ecologice, subventionarea fermierilor care practica agricultura ecologica, comercializarea productiei organice, proiectele implementate in domeniul respectiv, interactiunea dintre APL, societatea civila si fermieri.

            Oaspetii japonezi au vizitat întreprinderea de procesare a laptelui Heovelland din satul Logofteni, unde au avut o intilnire cu fermierul ecologic Vasile Cires, care le-a povestit despre activitatea sa de fermier ecologic de 10 ani. Dumnealui produce si comercializeaza productie ecologica certificata pe care o vinde in 3 puncte comerciale, create de el, 3 in Chisinau, 2- in Balti si 1 in Falesti. In anul 2016 a realizat, la un pret bun, griul de toamna in Franta, iar floarea soarelui in Bulgaria. Oaspetii au mai vizitat fabrica de casacaval, construita cu parteneri din Olanda si cimpurile intreprinderii. 

             In a doua jumatate a zilei a fost vizitata si Cooperativa de Intreprinzator de marketing "Dolprimlact" din satul Doltu, raionul Falesti, creata cu suportul AO "CUTEZATORUL" si Federatiei Nationale AGROinform, unde a avut loc o intrevedere cu directorul cooperativei Ecaterina Ursu.

Obiectivul vizitei a fost colectarea de date si studierea practicilor de succes in domeniul agriculturii ecologice pentru elaborarea studiului si identificarea necesitatilor de investitii in Republica Moldova.  

 

 
AO "CUTEZATORUL" si Directia Agricola si-au unit eforturile pentru promovarea agriculturii ecologice Imprimare

In cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova, la Falesti, pe data de 7 aprilie curent, a avut loc discutii libere si deschise privind oportunitatile si impactul asupra mediului si sanatatii umane a agriculturii ecologice si produselor organice.

          La eveniment au participat 30 de reprezentanti ai Cercului de Studiu de fermieri, specuializat in agricultura ecologica, altor producatori si consumatori de produse ecologice, APL, Inspectiei ecologice, ONG- urilor de mediu, mass-media. 

Rapoarte la tema evenimentului au prezentat Boris Boincean, doctor habilitat in agricultura, Institutul CCC "Selectia", Victor Cimpoies, managerul proiectului si Nicolae Birliba, seful Directiei agricole Falesti.

Cu experienta pozitiva in domeniu s-a impartasit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din s. Logofteni, care timp de 10 ani produce si comercializeaza griu de toamna, floarea soarelui, produse lactate organice certificate (lapte, smintina, brinza de vaci, 4 tipuri de cascaval) in 3 puncte comerciale din Chisinau, 2- din Balti si 1 din Falesti.

          Vasile Pojoga, specialist principal in businessul agrar la Federatia Nationala AGROinform, a mentionat experienta pozitiva a fermierilor si organizatiilor din Falesti si deschiderea federatiei de a acorda tot spriginul fermierilor si antreprenorilor, ce doresc sa initieze o afacere in agricultura ecologica. In acest scop, cu suportul Federatiei Nationale AGROinform, va fi organizata o vizita de studiu cu membrii Cercului de Studiu de fermieri in Romania.

          In total, au participat la discutii 12 participanti, care au mentionat pozitiva unirea eforturilor societatii civile si APL pentru a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, dezvoltarea culturii ecologice si intereselor comune de dezvoltare ale fermierilor, consolidarea încrederii intre fermierii si antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.
          Evenimentul a fost organizat in cadrul Scolii consumatorului de produse ecologice si de origine, create pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 76 din 125