Home arrow Noutati
Celebrarea Zilei Cooperarii Europei in raionul Falesti. Imprimare
Poza1

  Recent, la gimanaziul "Grigore Vieru" din satul Sarata Veche a fost organizata o sarbatoare frumoasa cu prilejul Zilei Cooperarii Europene, organizata cu suportul Programului Operational Comun "Bazinul Marii Negre".

    Cu cuvinte de salut catre cei peste 200 de elevi, profesori si parinti au venit reprezentanta POC "Bazinul Marii Negre" Aliona Veselovscaia, directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana Falesti, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, managerul gimnaziului din localitate, doamna Aliona Railean.

    Dumnealor au vorbit despre aportul si rolul Uniunii Europene in dezvoltarea infrastructurii in diferite domenii, au multumit pentru sustinerea financiara a proiectelor implementate in raionul Falesti si s. Sarata Veche.

     Pe parcursul evenimentului elevii clasei I au prezentat un recital privind protectia mediului si colectarea selectiva a deseurilor solide. Ei au demonstrat pe viu cum trebuie plasate deseurile in containere.

       Victor Cimpoies a prezentat un raport privind rezultatele proiectelor transfrontaliere implementate cu sustinerea financiara a UE. De asemenea a fost mentionat faptul ca in orasul Falesti a fost dezvoltata o infrastructura puternica in domeniul managementului deseurilor solide. Au fost procurate 5 autospeciale pentru colectarea si transportarea deseurilor, construite si confectionate platforme si containere, construita prima statie de sorate a deseurilor din Moldova in satul Calugar, ce a pus baza colectarii selective a deseurilor solide. In rezultat, 100 % din locuitori au incheiat contracte de prestari servicii, iar orasul a devenit cu mult mai curat.

      In satul Sarata Veche au fost distribuite 750 de containere pentru colectarea deseurilor menajere si peste 5000 de saci pentru colectarea plasticului, hirtiei si sticlei, ce sunt preluate de Intreprinderea municipala locala si transportate la statia de sorare din s. Calugar, iar in satul Hitresti au fost construite platforme pentru colectarea deseurilor solide.

La sfirsitul evenimentului participantii au primit cadouri de la POC „Bazinul Marii Negre” si au promis ca impreuna cu profesorii vor iesi la igienizarea  riuletului, ce curge prin mijlocul satului Sarata Veche.

  Vezi poze

 


 

 
Vizita de studiu a fermierilor la Targul Agricol AGRALIM, judetele Iasi si Botosani, Romania Imprimare
Poza1

In perioada 20-22 septembrie 2019, AO „CUTEZATORUL” a organizat vizita de studiu si schimbul de experienta pentru 20 de fermieri, membri ai Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL” si Federatiei Agricultorilor din Republica Moldova FARM.

In prima zi ei au vizionat expozitia din cadrul Targului AGRALIM, au participat activ la evenimentul BROKERAJ@AGROLIM 2019,  avind oportunitatea sa dialogeze cu semenii sai din Romania si Ucraina, sa faca schimb de contacte si sa puna baza unei colaborari eficiente cu fermieri si antreprenori din tarile participante la eveniment. De asemenea Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a efectuat discutii cu reprezentantii Euroregiunii "Nistru" din m. Vinita si Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est din municipiul Piatra Neamt in vederea stabilirii unui parteneriat pentru elaborarea si implementarea proiectelor transfrontaliere in comun.

    In cadrul vizitei a fost organizat evenimentul de socializare a femeilor antreprenoare din raionul Falesti, or. Targu Frumos, Romania si voluntarilor din 6 tari, gazduiti de Asociatia "Super tineri" din or. Targu Frumos.

       A doua zi participantii au efectuat o excuursie prin orasul Targu Frumos, vizitind piata agricole din localitate. Primul popas in judetul Botosani a avut loc la sediul Primariei in comuna Copalau, unde au fost intilniti cu piine si sare de primarul localitatii Ciprian Ivanov si de reprezentanti ai comunei,  Directorul executiv al  Directiei pentru Agricultura Judeteane Botosani Cristian Delibas, alti specialisti in domeniu. Dupa discutii utile privind producerea usturoiului, cultura generatoare de venit de producerea careia se ocupa 40 % din locuitorii acestei localitati,  oaspetii din Moldova au vizitat producătorul agricol Rohozneanu Mihai, inscris in Programul USTUROI.

     Dupa amiaza, delegatia de fermieri din Republica Moldova au vizitat, in comuna Vaculesti, livada si depozitul de fructe al firmei S.C.ATI FRUCT S.R.L, unde au dialogat eficient cu administratorul Amarie Alexandru. Au vizitat si exploatatia agricola- ferma vegetala a tinarului fermier Ioan Sofian. Pe parcursul zilei, fermierii din Moldova si producatorii agricoli botosaneni au efectuat schimb de experienta, de idei si au dezbatut exemple de bune practici in agricultura .

In ultima zi a vizitei, fermierii din Falesti au vizitat piata agricola Botosani, unde au mentionat ambalajul si calitatea produselor alimentare, expuse pe piata, au efectuat o analiza comparativa a preturilor. Pe urma s-au deplasat in  comuna UNGURENI, unde au luat cunostinta cu activitatea SC ALFA BIT SRL.

De asemenea, oaspetii din Moldova au vizitat Mănăstirea Zosin, obiectiv religios reprezentativ pentru județul Botoșani si Memorialul Ipotesti - Centrul National de studii Mihai Eminescu din judetul Botosani.

  Evenimentul a fost organizat cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze

 

 
Rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de floarea soarelui Imprimare
Poza1

In cadrul scolii de cimp a fermierilor din satul Marandeni,  Asociatia Obsteaca „CUTEZATORUL” in colaborare cu  SRL”Agro Papuros” din s. Marandeni, Institutul CCC "Selectia" din Balti si firma CAUSSADE Semences din Chisinau a fost creat lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative.

Tinind cont de conditiile climaterice, rezultatele sunt foarte bune. Spre exemplu, din 6 hibrizi pusi la dispozitie de compania CAUSSADE semences la 5 a fost obtinuta o roada de la 4200 kg pina la 4460 kg. Sunt pozitive si rezultatele testarii hibrizilor produsi de Institutul CCC "Selectia" din Balti. Din cei 9 hibrizi plantati, la 5 au fost obtinute de la 3400 kg pina la 3800 kg de floarea soarelui. Aceste rezultate au demonstrat ca agricultura conservativa are dreptul la viata.

Rezultatele testarii hibrizilor de floarea soarelui sunt:

Hibrizii propusi de Institutul CCC "Selectia":

1. Ana - 3200 kg;
2. HS – 9729 – 3800 kg;
3. Speranţa – 3400 kg;
4. Larisan – 3500 kg;
5. Basma – 3200 kg;
6. Valeria – 3500 kg;
7. HS 0428 – 3300 kg;
8. HS 9505 – 3300 kg;
9. HS 1014 – 3700 kg;

Hibrizii propusi de compania Caussade semences:

Magma SU – 4200 kg;
2. Clarica CL – 4300 kg;
3. Shars – 3900 kg;
4. Patricia – 4000 kg;
5. Marbelia – 4070 kg;
6. Imeria – 4460 kg;

            Trebuie de mentionat faptul ca in perioada iunie-august 2019 in cadrul scolii de cimp au fost  desfasurate 1instruire si 3 zile a cimpului,  scopul carora a fost monitorizarea si testarea   hibrizilor de floarea soarelui, identificarea  productivitatii fiecarui hibrid in parte, rezistenta lor la boli, ploaie si seceta. Plantarea si cresterea hibrizilor a avut loc cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative.

            Lotul demonstrativ a fost creat in cadrul scolii de cimp, create de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu Institutul CCC "Selectia", compania CAUSSADE Semences pe terenurile agricole ale SRL "Agro-Popuros" din saul Marandeni si sustinut financiar de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM in cadrul proiectului WE EFFECT.

 

 
Membrele retelei de femei FARM Falesti in vizita la Cernauti Imprimare
Poza1

In perioada 12-14 iulie 2019, membrele retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti, au participat la vizita de studiu si schimb de experienta in regiunea Cernauti, Ucraina, organizata de AO „CUTEZATORUL”, cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA).

    Prima activitate a membrelor a inceput in localitatea Vancincauti, raionul Noua Sulita, unde au vizitat plantatia de 20 de hectare de coacaza, o cultura generatoare de venit foarte profitabila. Directorul executiv al gospodariei agricole "Zolotoi colos" din localitate Artem Gligor si seful Sectiei agricole a Administratiei de Stat a raionului Noua Sulita Anatolii Andritchii au povestit despre tehnologiile utilizate, soiurile ucrainene si olandeze de coacaza plantate, productivitatea lor, combina procurata pentru recoltarea pomusoarelor, comercializarea si problemele intimpinate la accesarea pietii de desfacere.

  Oaspetii din Moldova au vizitat si cimpurile de cereale, de pe care au fost obtinute cite 5 tone de griu de toamna si 4 tone de orz de toamna de pe fiecare hectar, iar paiele sunt balotate pentru producerea piletilor si comercializarea lor in Germania.

  In cadrul evenimentului, au fost vizitate si o serie de obiective social culturale si religioase construite si amenajate cu suportul mult stimatului adminstrator al firmei agricole "Zolotoi colos" din Vancincauti si Stroiesti, domnul Stepan Gligor.

Oaspetii din Moldova au avut si o intilnire de suflet si schimb de experienta cu experimentatul fermier si antreprenor, domnul Stepan Gligor. D-lui a povestit despre calea parcursa de-a lungul anilor in dezvoltarea sectorului agrar din raionul Noua Sulita, despre succesele obtinute, fiind la cirma gospodriilor agricole din Stroiesi si Vancincauti.  

Dupa o discutie interesanta,  intrebari si raspunsuri, fermierii si membrele retelei raionale de femei au vizitat livezile de mere, prune si caise, complexul frigorific cu o capacitate de 1000 tone, unde au luat cunostinta cu tehnologiile de utilizare, recoltare, pastrare si comercializare a fructelor.

  Delegatia raionului Falesti a efectuat si o vizita la una din cele 2 fabrici de curcani din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, cu o capacitate de 17500 capete. La fabrica se utilizeaza tehnologiile de crestere germane. Puii de curcani de o zi sunt adusi din Germania care timp de 130-150 de zile sunt crescuti pina la 21 kg.

Fermierii din Moldova au vizitat pietile agricole din orasele Noua Sulita si Cernauti, efectuind o analiza comparativa a preturilor cu cele din Republica Moldova. In cadrul programului cultural au vizitat complexeul cultural turistic „Valea soarelui” din s. Boiani, municipiul Cernauti si manastirea „Banceni”, unde au ramas impresionati de frumusetea acestei  așezarii pitoresti din raionul Herta. Participantii au avut o  mare satisfactie sufleteasca admirind arhitectura impesionanta a manastirii si participind la serviciul divin simbata seara. 

  Vezi poze

             

 
Sedinta a II a Consiliului de Administrare AO CUTEZATORUL Imprimare
Poza1

La 26 iunie 2019, in incinta sediului Asociatiei Obstesti “CUTEZATORUL” s-a desfasurat sedinta ordinara a Consiliului de Administrare. La sedinta au participat 5 membrii ai Consiliului de Administare, directorul executiv si vicedirectorul executiv al AO “CUTEZATORUL.

Pe ordinea de zi au fost incluse 6 chestiuni privind primirea noilor membri, mersul implementarii proiectului “Sprijinirea Dezvoltarii Durabile si Incluzive in Zonele Rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT, proiectele elaborate si prezentate la concursurile de granturi in primul semestru, organizarea vizitei de studiu a membrelor retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti in raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Ucraina.

Toate deciziile adoptate de participanti la sedinta in urma dezbaterilor au fost votate unanim.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administrare v-a fi desfasurata in luna septembrie anul curent.

Vezi poze 

 


 

 
Activitati in cadrul Proiectului SIDRA, finantat de FARM si WE EFFECT Imprimare
Poza1

Pe data de 21 iunie 2019, AO “CUTEZATORUL” a desfasurat  seminarul regional cu genericul “Provocarile cu care se confrunta agricultura si necesitatea tranzitiei la un sistem de agricultura ecologica”. La eveniment au participat  23 de fermieri si producatori agricoli din raioanele Falesti si Glodeni care au fost informati despre masurile de restabilire a fertilitatii solului si rolul ireplasabil al asolamentului in agricultura ecologica  s.a.

            Expertul instruirii a fost Boris Boincean - doctor habilitat in agricultura, profesor cercetător, Institutul CCC „Selectia”, Universitatea de Stat Aleco Russo din Balti. Pe linga tema de baza, expertul a dat raspuns la intrebarile fermierilor privind starea culturilor de cimp in ajunul recoltarii anului curent.

            In cadrul intilnirii producatorii agricoli au primit cite un set de litreratura si materiale informative de la companiile CAUSADDES Semences si Monsanta din Chisinau.

            In aceiasi zi beneneficiarii proiectului au participat la „Ziua Cimpului”, organizata la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb in cadrul scolii de cimp din s. Sarata Veche, r. Falesti.

            In cadrul scolii de cimp a fost creat lotul demonstrativ de comportare si testare a 25 de hibrizi de porumb, cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole. Hibrizii au fost pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSADDES Semences si "Monsanta" din Chisinau. Administratorul lotului este SRL "Rairec Plus" in frunte cu Nina Rarancean care practica agricultura ecologica pe o suprafata de peste 150 hectare.

            Caracteristica hibrizilor de porumb si starea lor la etapa actuala a fost efectuata de Sergiu Rosca, directorul Fabricii de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel, Andrian Basarab agronom la compania CAUSADDES Semences Chisinau si Eugen Fetescu, managerul SRL "Monsanta" Chisinau.

            Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 
In raionul Falesti vor fi create 2 scoli de cimp pentru femieri Imprimare
Poza1 Saptamina trecuta in satul Marandeni a fost plantat lotul demonstrativ de comportare si testare a 15 hibrizi de floarea soarelui, pusi la dispozitie de Institutul CCC „Selectia” si compania Caussades semences. In cadrul scolii de cimp vor fi organizate 3 „Zile ale cimpului”, 1 instruire si 1atelier de totalizare si elaborare a recomandarilor.


Pe data de 25 aprilie curent in sala de sedinte a primariei locale a a fost desfasurata prima instruire in cadrul scolii de cimp, creata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”
in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros". La eveniment respectiv au participat 20 de fermieri si producatori agricoli care au audiat informatia privind utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative la producerea culturilor de cimp.

  In cadrul seminarului au fost puse in discutii rapoartele privind solul ca organizm viu, serviciile ecosistemice si sociale acordate de el, principiile sistemului conservativ de agricultura, avantagele si dezavantagele lucrarii solului cu plug cu cormana, barierele in promovarea sistemului conservativ de agricultura. Expert al proiectului a fost Boris Boincean - doctor habilitat in stiinte agricole, Institutul CCC „Selectia”, profesor cercetator, Universitatea Aleco Russo din Balti.

   Pe linga tema de baza, expertul s-a referit si la starea culturilor de cimp in conditiile de primavara ale anului curent si ce ar trebui sa intreprinda fermierii la etapa actuala.

Seminarul a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertului privind utilizarea tehnologiilor conservative.

   Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 
Proiectul a finalizat, activitatile continua. Imprimare
Poza1

Pe data de 25 martie 2019, la Chisinau s-a desfasurat Conferinta finala a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide, la care au participat peste 40  de reprezentanti ai partenerilor de proiect, APL de nivelul I si II, institutiilor publice, societatii civile, fermierilor, mass-media din Republica Moldova si Ucraina.

Proiectul a fost implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, A.O. ”CUTEZATORUL” din or. Falesti si O.O.”Agentia de Dezvoltare Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa” si co-finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina.

Participantii au fost salutati de catre Tatiana Udrea, reprezentantul Secretariatului Tehnic al Programului EaPTC Moldova-Ucraina si Victor Cimpoies, managerul proiectului.

In cadrul Conferintei au fost prezentate rapoartele privind etapele derularii proiectului, rezultatele obtinute, sistemele de colectare separata a deseurilor utilizate in tarile Uniunii Europene si sinteza celor doua studii privind selectarea metodelor eficiente de colectare separata a deseurilor solide in mediul rural al Republicii Moldova si orasul Novoselitsa (regiunea Cernauti, Ucraina), prezentate de Victor Cimpoies, managerul proiectului, Artem Yakimets, coordonatorul proiectului in Novoselitsa, Gabriela Capcelea, coordonator Relatii Publice, REC Moldova, Victor Cotruta, expert in managementul deseurilor solide, REC Molodova.

   Cu comunicari utile au venit Alexandru Fusa, expert tehnic al AO „CUTEZATORUL”, Svetlana Skrykuleak, specialist relatii publice, O.O. Agentia de Dezvoltare  Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa, care au vorbit despre mersul implementarii proiectului si realizarea campaniei informationale a proiectului si asigurarea vizibilitatii acestuia.

  Primarul orasului Novoselitsa, Maria Nicorici si comunei Sarata Veche Maria Galit au  vorbit despre activitatile implementate si impactul proiectului asupra localitatilor pe care le administreaza.

  S-au implicat activ in discutii si invitatii la eveniment din diferite zone ale Republicii Moldova, concluzionind ca metoda de colectare separata a deseurilor solide selectata de catre populatia localitatilor Sarata Veche si Noua Sulita este una exemplu si ar putea fi aplicata in alte localitati rurale din tara.

   La finalul conferintei, ce s-a desfasurat in sala de sedinte a hotelului Vila Verde din Chisinau, partenerii proiectului au prezentat concluziile, lectiile invatate si recomandarile pentru asiguararea sustenabilitatii proiectului.

Vezi poze 

 
Vizita de studiu in regiunea Vinita, Ucraina. Imprimare
Poza1

In perioada 18 - 19 martie 2019, membrii echipei transfrontaliere de implementare a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” au participat la vizita de studiu si schimbul de experienta privind managementul adecvat al deseurilor menajere solide in regiunea Vinita, Ucraina. 7 reprezentanti din Moldova si 3 din orasul Noua Sulita au vizitat mai multe institutii si companii, ce se ocupa in mod direct sau indirect de managementul deseurilor solide.

In prima zi, oaspetii au vizitat sediul Euroregiunii "Dnestr", unde presedintele Euroregiunii Serghei Tatusiak, alti reprezentanti ai Asociatiei au informat despre situatia social economica a regiunii Vinita, reforma administratiei publice locale, ce are loc in Ucraina, rolul Euroregiunii in acest proces, crearea parteneriatelor si atragerea investitiilor in regiune. A fost efectuata si o trecere in revista a situatiei privind gestionarea deseurilor in municipiul si regiunea Vinita. 

   In aceiasi zi membrii echipei au vizitat Intreprinderea SRL "Eco-Service", ce se ocupa de colectarea si comercializarea deseurilor menajere solide. Ei au luat cunostinta cu colectarea si realizarea diferitor tipuri de deseuri, ce sunt separate, balotate si comercializate. 

Despre respectarea legislatiei privind deseurile activitatea Inspectiei Ecologice din regiunea Vinita, membrii delegatiei au luat cunostinta in cadrul discutiilor avute la aceasta institutie cu directorul Inapectiei Iurii Dubovoi. 

  Impreuna cu reprezentantii Asociatiei Euroregiunii "Dnestr", participantii la vizita de studiu au vizitat depozitul centralizat de acumulare a deseurilor al municipiului si raionului Vinita, gestionat de compania ECO-Vin. Depozitul este amplasat la o distanta de 17 km de  orasul Vinita. Tot aici s-a luat cunostinta cu activitatea Statiei de sortare a deseurilor.

  In cadrul vizitei la campania „Ruslana” din mun. Vinita, ce se ocupa de colectarea si reciclarea deseurilor de diferite tipuri atit din regiunea Vinita, cit si din alte regiuni ale Ucrainei, membrii delegatiei au luat cunostinta cu obiectele confectionate din diferite tipuri de deseuri de calitate inalta si comercializate in diferite tari. .

  Oaspetii din Moldova si Ucraina au ramas impresionati de salubrizarea si curatenia municipiului Vinita, comportamentul civilizat al localnicilor fata de deseuri.

   Vizita de studiu a fost efectuata in cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deseurilor solide”, ce este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, A.O. ”CUTEZATORUL” si O.O.”Agentia de Dezvoltare Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa” si co-finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina.

Vezi poze 

 

 
Sedinta a III-a a Comitetului de Coordonare a proiectului Imprimare
Poza 1

Pe data de 4 martie 2019, in incinta Consiliului local Novoselitsa (regiunea Cernăuți, Ucraina), s-a desfasurat ședința III a Comitetului de Coordonare si a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide”, la care a participat si reprezentantii AO “CUTEZATORUL” in calitate de partener de proiect. 

Cu cuvint de salut catre participanti a venit Victor Cimpoies, managerul proiectului care a prezentat raportul despre mersul implementarii proiectului, planul de actiuni privind finisarea cu succes al acestuia. La eveniment au participat 12 reprezentanti ai echipelor de proiect a partenerilor din Republica Moldova si Ucraina. Gabriela Capcelea, directorul executiv  al Centrului Regional de Mediu din Moldova a prezentat informatia privind pregatirea, editarea si distribuirea materialelor informative.

   In a doua parte a sedintei, membrii echipei proiectului au vizitat obiectivele si locurile de amplasare a pubelelor, destinate pentru colectarea separată a deșeurilor in cartierul caselor particulare din or. Novoselitsa.

    Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare Transfrontaliera din Novoselitsa” finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.

Vezi poze 

 

 
Comitetul Local Cetatenesc Falesti devene tot mai puternic (CLC) Imprimare
poza1

CLC din or. Falesti, in numar de 15 persoane, a fost creat in cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Fălești” si activeaza al doilea an. In aceasta perioada au fost desfasurate 5 sedinte, in cadrul carora au fost prezentate si discutate Capitolul AAC din Strategia de dezvoltare social ecomnomica a orasului Falesti pentru anii 2018- 2025, discutate si elaborate recomandari pentru APL privind colectarea contributiei pentru conectarea/reconectarea la sistemele de apa si canalizare, rezultatele sondajului sociologic privind măsurarea gradului de satisfacție al locuitorilor or. Fălești de serviciile publice din sectoarele de aprovizionare cu apă și canalizare, cu privire la decizia ANRE privind tarifele noi pentru serviciile „Apa si canalizare” in orasul Falesti s.a..

In cadrul sedintei a VI din 21 februarie curent, la care au participat 20 de membri CLC, reprezentanti ai primariei locale, GIZ, societatii civile, au fost discutate si elaborate recomandari pe marginea chestiunilor cu privire la activitatea CLC in anul 2018 si sarcinile pentru 2019, analiza diagnostic a Intreprinderii municipale „Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de locuinte Falesti”, informatiile privind executarea graficului de lucru la elaborarea proiectului de dizain, aprobarea de catre Agentia pentru Cooperare Internatioanala a Germaniei (GIZ) a contributiei individuale a locuitorilor orasului Falesti si identificarea persoanelor vulnerabile, ce vor fi scutite de plata contributiei total sau partial.

La sedinta au participat primarul orasului Falesti Vladimir Rusu, consultantul regional GIZ Igor Neaga, liderii ONG-urilor "CUTEZATORUL", "Rural Nord", EcoAgriNord, Asociatiei Apicultorilor.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Fălești" este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Vezi poze 

 
In raionul Falesti continua implementarea proiectului Imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa Imprimare
Poza1

In cadrul lui s-a desfasurat sedinta Grupului de Lucru pentru audierea si dezbaterea proiectului studiului "Analiza diagnostica a operatorului economic in domeniul asigurarii cu apa si canalizare din or. Falesti". Studiul a fost prezentat de expertii GFA/GIZ Gheorghe Ciobanu, Andrei Russu si Viorica Scerbina. Activ s-au implicat in discutii doamna Valentina Plesca, consultant national superior GIZ, Vasile Bagrin, seful Directiei de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte Falesti (DPGCL), Pavel Ivanciuc, managerul proiectului, Victor Cimpoies, alti participanti la sedinta, care au formulat si recomandari privind imbunatatirea si finalizarea studiului respectiv.

    Concluziile expertilor au demonstrat ca DPGCL Falesti functioneaza stabil si dispune de capacitatile necesare de a fi reorganizata intr-un operator regional de prestare a serviciilor apa si canalizare.

    Proiectul „Imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in orasul Falesti" este finantat de Uniunea Europeana in cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale in Republica Moldova”, care este implementat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ) in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului si sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul Romaniei si Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC).

 

 
Adunarea generala - cel mai important eveniment al anului Imprimare
Poza1

Pe data de 25 ianuarie 2019, AO „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM impreuna cu 55 membrii ai asociatiei s-au  intrunit in cadrul  Adunarii Generale anuale pentru a evalua totalurile activitatii desfasurate pe parcursul anului 2018.

     Participantii au audiat rapoartele de activitate ale Consiliului de Administrare al AO „CUTEZATORUL” pentru perioada anului 2018 si sarcinile pe viitor, prezentate de Ion Besarab, presedintele Asociatiei si directorul Executiv Victor Cimpoies cu privire la activitatea AO „CUTEZATORUL” in anul 2018 si perspectiva pentru anul 2019. Raportul privind activitatea comisiei de cenzori in anul 2018 a fost prezentata de Tamara Rosu, presedintele comisiei de cenzori.

La dezbateri au luat cuvintul 11 persoane. Ei au mentionat activitatea pozitiva a asociatiei in informarea si consultarea fermierilor, organizarea instruirilor, vizitelor de studiu, scolilor de cimp, loturilor demonstrative s..a.  

  S-a accentuat activitatatea pozitiva cu retelele de femei (52 femei antreprenoare.) si tineri agricultori (72 de tinere si tineri), grupul de vinzari din satul Glinjeni (producatori de cirese, visine, prune si caise), scoala de cimp din satul Rautel.  

A fost continuata practica elaborarii si implementarii proiectelor alternative. In prioada de raportare concomitent cu proiectul SIDRA a fost realizat proiectul ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

Pentru prima data AO „CUTEZATORUL” a luat parte la prestarea serviciilor de extensiune pentru promovarea abordarilor agro-ecologice in perioada de tranzitie catre sisteme alimentare mai durabile in Moldova in cadrul proiectului implementat de FARM si finantat de  Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Un succes al Asociatiei a fost si participarea la realizarea proiectului „Facilitarea implicării active a societății civile în dialogul de politici agro-rurale”, finantat de UE in cadrul proiectuluiu ENPARD si implementat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM. In cadrul lui a fost creata si activeaza platforma agro rurala in componenta careia intra peste 20 reprezentanti ai APL, business si societatii civile.

  Participantii la adunare au aprobat Strategia de Dezvoltare a Asociatiei pentru anii 2018-2021, planul de actiuni pentru anul 2019, s-au ales delegatii la Adunarea Generala FARM , ce v-a avea loc la 5 martie curent. Membrii, prezenti la adunare, au decis marirea cuantumului anual al cotizatiei de membru de 300 lei.

    Participantii la adunare au considerat activitatea Asociatiei „buna”.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si proiectul WE EFFECT.

 Vezi poze

 
Primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori la Falesti Imprimare
Poza1

Pe data de 18 decembrie 2019, in orasul Falesti, AO “CUTEZATORUL” a desfasurat primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori din raionul Falesti.

  La eveniment au participat peste 40 de tineri si tinere din diferite domenii agrare din raioanele Falesti si Glodeni. Tinerii agricultori s-au inclus activ in discutii privind problemele cu care se confrunta agricultorii si identificarea solutiilor, venind cu propuneri si recomandari concrete de imbunatatire a sectorului agrar.

La Forum au fost efectuate analiza activitatii retelei tinerilor fermieri din cadrul AO „CUTEZATORUL”, prezentata de Victor Cimpoies, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" si Retelei Nationale a Tinerilor Agricultori FARM, si Nicolae Arnaut, coordonatorul Retelei tinerilor agricultori din cadrul FARM. In discutie au fost puse si politicile statului in domeniul tineretului, rolul Platformei regionale pentru dezvoltarea agro-rurala si implicarea tinerilor agricultori in acest proces.

   In partea a doua a Forumului tinerii agricultori au lucrat in 4 grupuri specializate (culturile de cimp, pomicultura, apicultura si legumicultura), identificind necesitatile si problemele cu care se confrunta. Ei au prezentat solutii si propuneri concrete pentru imbunatatirea activitatii lor si a sectorului agrar in intregime.

   Un succes al Forumului a fost prezentarea afacerilor tinerilor agricultori, formularea propunerilor concrete pentru activitatea retelei in anul 2019. Printre ei au fost: Ion Jornea, directorul SRL “Gruprijor Agro” din satul Chetris (Producerea culturilor cerealiere si tehnice pe o suprafata de 480 hectare, prune si cirese pe o suprafata de 20 hectare); Mihai Misnei, directorul SRL “Migenia Fruct” din satul Pompa (Procesare fructelor (cirese, visina, pruna, caise); Ludmila Butnaru, conducatoarea GŢ “Ludmila Butnaru” din satul Navirnet (Producerea alunelor);  Alexandru Prodan, conducatorul GT” Prodan Alexandru” din satul Sarata Veche (Producere nucilor pe  suprafata de 31 ha); Tatiana Pantea, SRL “Lucaledu”, s. Calinesti (Producerea alunilor pe o suprafata de 4 hectare, gutuie, seminte de dovlecei); Lilia Golovatic, vicepresedinte al AO „Viitorul”, conducatoarea GT „Golovatic” din satul Sarata Veche (Practici pozitive de implicare a tinerilor fermieri in actiuni comunitare)’ Valeriu Pirau, agranom SRL „Agro – Papuros din s. Marandeni (Rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative).

    Forumul Tinerilor Agricultori a fost organizat in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si proiectul WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 

 
AO "CUTEZATORUL" a desfasurat instruiri cu producatorii de struguri de masa si lapte Imprimare
Poza1

In lunile octombrie-noiembrie ale anului 2018,  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat a cite 5 seminare si 6 vizite de studii, la care au participat 12 producatori de struguri de masa si 15-20 producatori de lapte din raionul Falesti.

    In cadrul seminarelor cu producatorii de struguri de masa s-au predat temele: ”Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”; “Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”; “Tehnologiile innovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa”; “Tehnica si echipamente viticole moderne”. Expertul instruirilor a fost Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. In cadrul vizitelor de studiu, organizate la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu", GT "Cebotaru Anatol", GT „Lacrimioara Puiu” si GT „Buga Mihail” expertul a prezentat tehnologiile inovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa, formarea butucilor in plantatiile viticole tinere, greselile comise de catre producatorii de struguri pe parcursul anului de vegetatie la curatitul in uscat, in verde, dar si a  raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.    

    Activitati de instruire similare au fost organizate si cu producatorii de lapte din s. Hiliuti si Ciuluc. A condus instruirile dl. Sergiu Cosman,  doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara.  Pe parcursul celor 7 seminare si 6 vizite de studiu la crescatorii de bovine din satele Hililiuti, Ciuluc, Obreja Veche, punctele de achizitionare si comercializare a laptelui, expertul s-a oprit amanuntit asupra tehnologiilor reproductiei taurinelor, metodologiei controlului zootehnic al productiei de lapte si factorilor, ce  influenteaza productia de lapte, intretinerea vacilor in perioada de iarna si legislatiei nationale in domeniu, stimularea elaborarii unui plan de afaceri pentru o ferma zootehnica. Un interes sporit la producatorii de lapte a trezit si ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna s.a..

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” in cadrul contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova. 

Vezi poze 

 
Instruirea producatorilor de struguri de masa si lapte din raionul Falesti Imprimare
Poza1

Recent AO “CUTEZATORUL” conform contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova a organizat si desfasurat un sir de seminare cu producatorii de struguri de masa si lapte din raionul Falesti.

  Subiectele instruirii producatorilor de struguri au fost: „Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”, „Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”, „Tehnica si echipamente viticole moderne”, prezentate de catre  Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. Pe linga cunostintele teoretice obtinute in cadrul seminarelor, producatorii agricoli, in frunte cu domnul Gheorghe Nicolaescu, au efectuat vizite de studii la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu" din or. Falesti si GT "Cebotaru  Anatol" din satul Albinetul Vechi. In plantatii expertul a aratat greselile comise de catre producatori de struguri pe parcursul anului de vegetatiei la curatitul in uscat, in verde si a raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.       

  Un alt grup selectat pentru instruire a fost alcatuit din 12 crescatori de bovine din s. Hiliuti si Ciuluc. Expertul instruirii a fost domnul Sergiu Cosman, doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara care a prezentat rapoarte privind „Tehnologia reproducției taurinelor”, „Metodologia controlului zootehnic al productiei de lapte”, „Factorii care influenteaza productia de lapte si carne” e.t.c.

   Pe parcursul instruirilor au fost efectuate vizite de studiu la Punctul de achizitionare si comercializare a laptelui din s. Hiliuti si la 2 miniferme ale fermierelor Bodrug Svetlana si Velinciuc Vera din satul Ciuluc, r. Falesti. Beneficiarii au luat cunostinta cu activitatea fermierelor la producerea laptelui, ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna.

    Pina la sfirsitul anului curent vor mai fi organizate inca 2 seminare, 3 vizite de studiu si un schimb de experienta.

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului.

Vezi poze

 

 

 
La Falesti, in premiera a fost organizat Targul Femeilor Antreprenoare Imprimare
POZA1

Pe data de 7 octombrie 2018, in orasul Falesti in cadrul sarbatorii “Toamna de aur” a fost desfasurat Targul Femeilor Antreprenoare, in premiera, organizat de  AO ''CUTEZATORUL".    

La eveniment au participat 19 antreprenoare din diferite  localitati si sectoare ale agriculturii raionului. In cadrul sarbatorii, antreprenoarele au prezentat rezultatele muncii sale in exponatele  prezentate la tirg, dar si dragostea fata de pamint.

  Ele au expus produse cerealiere (Nina Rarancean, Ludmila Susarenco, Rodica Goncearenco), floarea soarelui (Nina Rarancean, Lilia Bulancea, Natalia Rotaru), struguri de masa (Ina Buga), mere (Rodica Semenciuc), prune (Cristina Bujag), alune si gutuie (Ludmila Butnatu, Tatiana Pantea), dovlecei si seminte de dovleac (Tatiana Pantea, Ludmila Susarenco, Viorica Fediuc), produse apicole (Stela Bujag, Tatiana Pantea), diverse obiecte de artizanat (Silvia Antohi, Olga Chiril, Daniela Ivasco) s.a.   

Pentru participarea activa la targ, antreprenoarele au fost inalt apreciate de conducerea raionului si a Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”, primind Diplome de merit ale AO „CUTEZATORUL”.   Evenimentul a fost vizitat si de partenerii media: publicatia periodica "Patria mea", Postul raional de radio Eco FM, publicatia Federatiei Agricultorilor din Moldova AGRAVISTA, antreprenori din orasul Targu Frumos, judetul Iasi, Romania.

  Tirgul Femeilor Antreprenoare a fost organizat de Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” cu suportul Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si proiectului WE EFFECT.

Vezi poze 

 

 
Rezultatele obtinute pe loturile demonstrative Imprimare
POZA1

Conform contractului, incheiat in luna octombrie a anului 2017 intre Federatia Agricultorilor din Moldova si Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL, au fost create 2 loturi demonstrative cu griu si orz de toamna si utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile ICCC „Selectia” din mun. Balti  si SRL „Agro Papuros” din satul Marandeni, raionul Falesti.

  In perioada noiembrie 2017 – august 2018 au fost organizate si desfasurate 2 instruiri si  6 zile ale cimpului cu participarea a peste 160 de fermieri si antreprenori agricoli.

Pe terenurile agricole ale ICCC „Selectia” au fost demonstrate 42 de preparate noi din care 18 fungicide, 2 insecticide, 4 dezinfectanti, 18 erbicide si desicanti, care au fost introduse în schemele experimentale ale anului 2017-2018. Specialistii ICCC Selectia in frunte cu doctorul  habilitat in stiinte agricole, seful sectiei „Protectia plantelor”, al Institutului CCC „Selectia” dl.Mihail Vronschih au prezentat principiile de completare si modificare a sistemului integrat de protectie a culturilor de griu si orz de toamna (metode: profilactice, agrotehnice, genetice si chimice) in baza a 5 experimente de cimp, montate în asolamentul special.

      In satul Marandeni, s-a efectuat analiza comparativa a productivitatii griului si orzului de toamna de pe lotul demonstrativ si terenurile conventionale ale SRL „Agro Papuros", conducator Goncearenco Mihail, agronom si expert Pirau Valeriu. Aici a fost utilizata  tehnica specializata pentru prelucrarea solului dupa tehnologiile agriculturii consrervative (discuitul in loc de arat, utilizarea sacrificatorului in loc de plug, tocarea resturilor  plantelor dupa recoltare, utilizarea preparatului Ecostern pentru descompunerea resturilor vegetale s.a.), in urma caror s-au obtinut urmatoarele rezultate:

I parcela.
- Doua discuituri +Ecostern.
S-a obtinut: Griu- 55,20 q/ha
Orz- 50,70 q/ha
II parcela.
- 1 discuitura
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
III parcela.
- Terenul a fost prelucrat su Scarificatorul
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
IV parcela.
- Agricultura obisnuita. Aratura .
- S-a obtinut: Griu- 51,50 q/ha
Orz- 45,50 q/ha

    De pe o suprafata de 470 ha de griu de toamna au fost obtinute cite 40 k/ha, iar de pe 70 ha de orz de toamna s-au obtinut cite 30 k/ha.

  Loturile demonstrative au fost create gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

  Vezi poze

 


 
Seminar regional cu producatorii de fructe Imprimare
Poza1

Pe data de 22 august 2018, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat un seminar regional cu membri Grupului de Vinzari, producatori de cirese, visine si prune din satul Glinjeni, raionul Falesti cu genericul: “Utilizarea elementelor de marketing la producerea si comercializarea productiei pomicole.”

La eveniment au participat 20 membri ai Grupului de vinzari, care au fost salutati de catre Victor Cimpoies, directorul executiv AO „CUTEZATORUL”  prezentind scopul si obiectivele seminarului , agenda si participantii. Expertul seminarului a fost  invitat Andrei Zbanca, doctor in economie, profesor la Universitatea Agrara din Chisinau.

In cadrul activitatii au fost prezentate rapoartele privind cerintele fata de marketingul fructelor, analiza interna a producerii fructelor: tendinte si oportunitati, diversificarea exportului de fructe si standardele europene fata de calitatea productiei, e.t.c.

Evenimentul s-a incheiat cu intrebarile parvenite de la participanti privind utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productiei agricole la care au primit raspuns cuprinzator.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului “Srijinirea Dezvoltarii Durabile si Incluzive in Zonele Rurale (SIDRA)”, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova si We Effect  Suedia.

Vezi poze

 

 
Masa rotunda in cadrul proiectului "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide" Imprimare
Poza1

Pe data de 21 august 2018, AO „CUTEZATORUL” a participat la masa rotunda ca partener a proiectului, care s-a desfasurat in sala de şedinţe a Consiliului raional Falesti, cu genericul „Colectarea separată a deşeurilor solide – imperativ al timpului”, organizata in cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide”.

La eveniment au participat 42 de reprezentanti ai organelor APL de nivelul I si II, organelor abilitate in domeniu, societatii civile, mass-media.

In cadrul evenimentului au fost prezenate rapoarte privind: realizarile si perspectivele in domeniul colectarii separate a deseurilor solide prezentat de: Victor Cimpoies, managerul proiectului, rezultatele sondajului de opinie publica privind identificarea celei mai prielnice pentru cetateni metode de colectare separata a deseurilor solide prezentate de Gabriela Capcelea, director executiv la Centrul Regional de Mediu din Moldova, specialist relatii cu publicul in cadrul proiectului, e.t.c.

Discutiile au fost utile si interesante, cu propuneri si recomandari concrete de imbunatatire a gestionarii deseurilor, sporirii calitatii vietii cetatenilor.

Evenimentul a fost desfasurat de Consiliul raional Falesti in cadrul proiectului "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide", finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.

 Vezi poze

 

 
O noua vizita la scola de cimp din s. Rautel Imprimare
Poza1

Pe data de 03 august 2018, AO „CUTEZATORUL” in colaborare cu Fabrica de prelucare a semintelor de porumb, Institutul CCC „Selectia”, a organizat „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului.

     La activitate au participat 25 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti, care au fost informati despre monitorizarea starii a 8 hibrizi de floarea soareelui si 16 hibrizi autohtoni de porumb de pe lotul demonstrativ a Institutului CCC „Selectia” si Fabricii de prelucare a semintelor de porumb.

Caracteristica fiecarui hibrid de porumb si floarea soarelui a fost prezentata de coordonatorul lotului demonstrativ, directorul Fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Rautel, Sergiu Rosca si colaboratorul stiintific la Institutul CCC "Selectia" din Balti, Ivan Spelnic. 

  Ziua Cimpului  a finalizat cu intrebari si raspunsuri din partea participantilor, recomandari din partea expertilor privind ingrijirea culturilor de  porumb si floarea soarelui in conditiile anului 2018.

  Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).  

 Vezi poze

 
Evenimentul social cu membrele retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 02 august 2018, in satul Glingeni, raionul Falesti , AO “CUTEZATORUL” a organizat  in sala de sedinte SRL “Borivas-Agro” evenimentul de socializare a femeilor antreprenoare din raionul Falesti, la care au participat 18 persoane, inclusiv 14 membre ale retelei de femei.

Genericul activitatii a fost “"Marketingul agroalimentar- instrument important la comercializarea eficienta a productiei agricole", prezentat de consultantul regional marketing al AO "CUTEZATORUL" Alexandru Fusa si directorul SRL "Borivas-Agro" Boris Bujag” care a informat participantele despre comercializarea ciresilor, visinilor, prunelor si merelor timpurii crescute pe cele 97 de hectare. 

  In cadrul intilnirii au avut loc mai  multe  discutii, interventii, intrebari si raspunsuri, comentarii privind utilizarea elementelor de marketing la comercilaizarea productiei agricole. 

    In a doua parte a evenimentului a fost organizata o vizita utila in livezile de prune, mere si cirese ale SRL „Borivas-Agro”. Domnul Boris Bujag, directorul societatii a povestit participantelor despre  istoria aparitiei ideiei de a planta o livada generatoare de venit si rolul AO "CUTEZATORUL” si FARM in acest proces. El a vorbit amanuntit despre importanta elementelor de marketing la comercializarea productiei, problemelor cu care se confrunta producatori agricoli la identificarea pietii de desfacere si comercializarea productiei agricole.

      Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Spriginirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale" (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si WeEffect.

Vezi poze 

 

 
Sedinta a III-a a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului Imprimare
Poza1

Pe data de 20 iulie 2018, in sala de conferinta a hotelului “Vila Verde” din mun. Chisinau, a fost organizata si  desfasurata  sedinta a III-a a echipei transfontaliere de implementare a proiectului “Pas cu pas spe colectarea separata a deseurilor solide”.

    La eveniment au participat  membrii echipei de proiect din Republica Moldova si or. Novoselitsa, regiunea Cernauti, Ucraina.

Cu cuvinte de salut catre  membrii echipei au venit: dl. Victor Cotruta – consultant in managementul deseurilor solide, REC Moldova si d-na Maria Nicorici- primarul or. Novoselitsa,

Dl.Victor Cotruta si d-na Gabriela Capcelea, coordonator Relatii Publice, REC Moldova,  au  prezentat rezultatele  sondajului de opinie publica privind alegerea celei mai eficiente metode de colectare separata a deseurilor solide  realizate in primaria pilot s. Sarata Veche, r-nul Falesti.

În cadrul şedinţei au fost evaluate rezultatele  primelor  6 luni de implementare a proiectului , au fost discutati următorii paşi pentru faza urmatoare de implementare.

Evenimentul  a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia de Dezvoltare Economica si Colaborare Transfrontaliera din Novoselitsa” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina, finantat de  Uniunea  Europeana.

 

 
Vizitele de totalizare la loturile demonstrative din Balti si Marandeni Imprimare

poza1

Pe data de 08 iunie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu SRL „Agro Popuros ” din satul Marandeni, a organizat „Ziua cimpului” si ultima vizita la lotul demonstrativ cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative .

Cu cuvint de salut catre participanti a venit d-nul Victor Cimpoies, director executiv a AO “CUTEZATORUL”.

La eveniment au participat 24 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti, care au audiat informatia privind rezultatele dezvoltarii culturii de griu si orz de toamna de pe loturile demonstrative cu utilizarea tehnologiilor conservative in conditiile anului agricol toamna  2017-primavara 2018 si analiza comparaticva a culturilor de  pe lotul demonstrativ si cele conventionale inaintea recoltarii, prezentate de catre Valeriu Pirau, agronomul-sef al SRL „Agro Popuros ”.

In cadrul intilnirii s-a pus in discutii avantajele si dezavantajele agriculturii conservative  fata de cea traditionala, rezultatele introducerii ingrasamintelor minerale pentru stimularea dezvoltarii culturilor in diferite faze de vegetatie.

  „Ziua Cimpului” de la Marandeni s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri, discutii si recomandari acordate fermierilor de catre agronomul-sef.

   In a doua parte a zilei, fermierii au vizitat lotul demonstrativ  "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti.

Mihail Vronschih, doctor habilitat in agricultura, seful Sectiei „Protectia plantelor ” la  Institutului CCC „Selectia” si d-na Lilia Topa, colaborator stiintific, ICCC „Selectia”  au informat participantii despre rezultatele monitorizarii situatiei fitosanitare la culturile de griu si orz de toamna in conditiile anilor 2017-2018 si despre promovarea soiurilor autohtone de griu,orz de toamna, prin vizitarea pepenierii demonstrative a soiurilor noi de griu si orz de toamna a ICCC „Selectia”.

La intrebarile acordate de catre fermieri au raspuns domnii Marin Cebotari, directorul Institutului ICCC „Selectia” si Mihail Vronschih.

Vizitele de totalizare   au fost organizate de AO "CUTEZATORUL" in colaborare cu Institutul CCC "Selectia" din Balti  si SRL „Agro Popuros ” din satul Marandeni, r-l Falesti cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

Vezi poze 


 

 
Scoala de vara pentru fermieri din raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 7 iunie 2018, AO „CUTEZATORUL” in colaborare cu fabrica de prelucare a semintelor de porumb, Institutul CCC „Selectia”, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” au organizat la Rautel, raionul  Falesti instruirea fermierilor in cadrul scolii de vara la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui.

  La eveniment au participat 20 de fermieri din raionul Falesti care au fost salutati de catre Victor Cimpoies, directorul executiv AO „CUTEZATORUL” si informati despre scopul si obiectivele lotului demonstrativ.

  Instructorii au fost directorul fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Sergiu Rosca si doctorul in stiinte agricole la Institutul CCC "Selectia" Ivan Spelnic. Ei au informat fermierii despre caracteristica hibrizilor de porumb de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” si floarea soarelui a Institutul CCC „Selectia”, semanarea, ingrijirea plantelor de pe lotul demonstrativ, dezvoltarea lor pe parcursul perioadei de vegetatie.

In a doua parte a zilei fermierii au participat la „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb si floarea soarelui, fiind monitorizata starea plantatiilor de pe lotul demonstrativ in conditiile raionului Falesti.

Caracteristica fiecarui hibrid de porumb si floarea soarelui a fost prezentat de catre directorul fabricii de prelucrare a semintelor de porumb Sergiu Rosca si doctorul in stiinte agricole la Institutul CCC "Selectia" Ivan Spelnic.

    Evenimentele au fost organizate in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM).      

Vezi poze 

 
Instruirea cetatenilor privind gestionarea corecta a deseurilor menajere solide Imprimare
poza1

Recent, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” in colaborare cu Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europena a organizat si desfasurat 4 seminare la Sarata Veche, Navirnet privind gestionarea corecta a deseurilor menajere solide si 2 mese rotunde la Calugar, Horesti.

  Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul rational Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia DECT” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina.

La instruiri au participat reprezentanti ai Consiliilor locale, functionarilor primariei si institutiilor publice, agentilor economici, societatii civile, cetatenilor, mass-media.

Ei au fost informati despre rolul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” in sensibilizarea populatiei privind gestionarea corecta a deseurilor menajere solide  si imbunatatirea situatiei ecologice in raionul Falesti.

  Despre implicarea cetatenilor in protectia mediului si imbunatatirea managementului deseurilor menajere solide, impactul negativ al deseurilor asupra mediului, sanatatii oamenilor si crearea conditiilor pentru colectarea separata a deseurilor menajere solide au vorbit domnul Alexandru Fusa, expert tehnic vicedirector AO “CUTEZATORUL” si doamna Lilia Golovatic, vicepresedintele al AO “Viitorul” din s. Sarata Veche, raionul Falesti.

  Primarii localitatilor unde au fost desfasurate activitatile au informat despre situatia ecologica si  managementul deseurilor manajere solide in localitatile sus numite.  

  Pe viitor in or. Falesti v-a fi organizata o masa rotunda cu participarea factorilor de raspundere, responsabili de managementul deseurilor, o serie de seminare in mai multe localitati rurale.

 Vezi poze 

 

 
Seminar regional cu tinerii agricultori din raionul Falesti Imprimare
poza1

Recent, in orasul Falesti, a avut loc seminarul regional la care au participat membrii retelei de tineri cu genericul  “Oportunitatile de finantare ale afacerilor din agricultura a tinerilor de catre Uniunea Europeana, IFAD 7, USAID, PNAET, Pare 1+1 s.a”, organizat de  AO “CUTEZATORUL”.

    La eveniment au participat 24 de tineri producatori agricoli din raionul Falesti.

  Obiectivul principal al seminarului a fost informarea, instruirea si implicarea tinerilor in afaceri din sectorul agrar si atragerea investitiilor in acest domeniu.

   Seminarul a fost moderat de catre d-nul Victor Cimpoies, director executiv al AO “CUTEZATORUL” care a salutat participantii la seminar.

   Rapoartele privind politica de stat a tineretului si oportunitatile de finantare a afacerilor din sectorul agrar au fost prezentate de Lilia Osoianu, sef adjunct al Oficiului Teritorial Balti al Cancelariei de Stat, membra a Delegatiei Permanente a Platformei regionale agro rurale din raionul Falesti si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO „CUTEZAORUL”.

   Cu comunicari utile si istorii de succes din activitatea Centrului Regional pentru Tineret au venit directorul Casei de Creatie a Copiilor „Lora Gaina” Viorica Harea, a Grupului de initiativa din or. Falesti- Damian Furdui, a AO „”Viitorul”- Lilia Golovatic.

   Redactorul postului de radio Eco FM- Emil Coliban, presedintele Platformei Regionale agro rurale a informat participantii despre rolul mass-media in promovarea afacerilor si initiativelor tinerilor din sectorul agro rural.

  Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale”-(SIDRA) implementat de catre Federatia Agricultorilor din Republica Moldova-(FARM).

 Vezi poze

 
"Ziua Cimpului" la loturile demonstrative ale SRL "Agro Popuros" din s. Marandeni. Imprimare
Poza1

Pe data de 17 mai 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu SRL „Agro Popuros ” a organizat si desfasurat „Ziua Cimpului” la loturile demonstrative privind utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile agricole ale SRL „Agro Popuros ” din s. Marandeni, r-l Falesti.

Participantii la ziua cimpului au fost salutati de catre Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL” si Mihail Goncearenco, directorul SRL „Agro Popuros” din s. Marandeni, r-l Falesti.

            La eveniment au participat 19 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti.

            In cadrul intilnirii a fost audiata informatia privind „Dezvoltarea culturii de griu si orz de toamna de pe loturile demonstrative cu utilizarea tehnologiilor conservative in conditiile anilor 2017-2018, in dependenta de prelucrarea solului”(conservativ sau obisnuit) si „Impactul temperaturilor ridicate si lipsei precipitatiilor din anul curent asupra dezvoltarii culturilor cerealiere de toamna (griu si orz)”, prezentate de catre catre Valeriu Pirau, agronomul-sef al SRL „Agro Popuros ” din s. Marandeni.

            „Ziua Cimpului” s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri, discutii si recomandari acordate fermierilor de catre agronomul-sef..

            Evenimentul a fost organizat gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de catre Federatia Agricultorilor din Moldova FARM, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Vezi poze 

 
Evenimentul de socializare a retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti. Imprimare
Poza1

              Pe data de 16 mai 2018, AsociatiaObsteasca  „CUTEZATORUL” din or. Falesti a organizat Evenimentul de socializare a retelei de femei antreprenoare din raion, la care au participat 16 membre.

            Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL” a salutat participantii la instruire si a prezentat raportul „Rezultatele anului 2017 si sarcinile retelei de femei antreprenoare din raionul Falesti pentru anul 2018, reiesind din Strategia AO „CUTEZATORUL” pe anii 2018-2021.

Informatia privind tematica evenimentelor sociale pentru anul 2018 a vorbit dl. Alexandru Fusa, consultant regional marketing al AO „CUTEZATORUL”.

In cadrul intilnirii au fost puse in discutie propunerile si sugestiile privind activitatea retelei de femei in anul curent: (organizarea Tirgului pentru retelele de femei din Regiunea de Nord a Republicii, participarea membrelor la evenimentul de socializare organizate pe parcursul anului 2018, organizarea vizetelor de studiu in tara si strainatate).

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Spriginireadezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale" (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si WeEffect.

Vezi poze 

 

 
"Ziua Cimpului" la lotul demonstrativ a Institutului CCC "Selectia" din mun. Balti Imprimare

Poza1

Pe data de 8 mai 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” din or. Falesti in parteneriat cu Institutul CCC „Selectia”, din mun. Balti, au organizat „Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ „Controlul integrat al daunatorilor".

            La eveniment au participat 20 de fermieri, reprezentanti ai savantilor, antreprenorilor agricoli, Directiei Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti.

            Participantii la ziua cimpului au fost salutati de catre Victor Cimpoies, director executiv al AO „Cutezatorul” si Mihail Taran, doctor habilitat in stiinte agricole, director interimar al Institutului CCC „Selectia”.

            Raportul privind „Situatia fitosanitara a culturilor de  griu si orz de toamna in conditiile anilor 2017-2018”, a fost prezentat de catre Mihail Vronschih, doctor  habilitat in stiinte agricole, seful Laboratorului „Protectia plantelor”, al Institutului CCC „Selectia”.

            Cu comunicari utile a venit dna Lilia Topa - colaborator stiintific, ICCC „Selectia” care a informat participantii despre „Rezultatele testarilor insectofundicidelor in lupta cu bolile si daunatorii”, domnul Mihai Andrei – colaborator stiintific, ICCC „Selectia” a comunicat despre rezultatele testarii erbicidelor in lupta cu buruienile.

            Evenimentul s-a incheiat cu intrebarile parvenite de la particpanti, la care au dat raspunsuri domnii Mihail Taran, Mihail Vronschih, Lilia Topa si Mihai Andrei.

            Crearea lotului demonstrativ a fost posibila gratie sustinerii financiare a Federatiei agricultorilor din Moldova FARM si FAO.

Vezi poze 

 
Platforma regionala agro rurala Falesti a fost creata. Imprimare
poza1Pe data de 3 mai, in or.Falesti  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat  un atelier de instruire, unde a fost creata Platforma regionala agro rurala.

            La eveniment au participat 20 de membrii ai platfomei, care au audiat si discutat rapoartele privind „Conceptul Platformei regionale pentru dezvoltarea Agricola si rurala (PRDAR)”,  „Prezentarea abordarii si evolutiei  Programului LEADER in Uniunea Europeana, Romania, Letonia si Gagauzia”, prezentate de Victor Cimpoies, directorul executiv  AO „CUTEZATORUL”.

            In cadrul atelierului de instruire a fost ales presedintele Platformei regionale Falesti pentru dezvoltare agro rurala, domnul Emil Coliban, redactorul postului de radio Eco FM.

            Atelierul a finisat cu semnarea memorandumului de constituire a Platformei regionale pentru dezvoltare agro rurala si alegera Delegatiei Permanente a platformei.

            Platforma regionala pentru dezvoltare agro rurala a fost creata cu suportul Uniunii Europene si Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

Vezi poze 

 
Forum-ul ONG-urilor de mediu editia 2018 Imprimare
Poza1

La 21 aprilie, la Chisinau a fost organizat si desfasurat Forum-ul ONG-urilor de mediu editia 2018, la care a participat si Victor Cimpoies, director executiv al Asociatiei Obstesti “CUTEZATORUL”.

La deschiderea Forum-ului s-au adunat mai mult de 80 de reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, autorităţilor centrale de resort şi a donatorilor externi.

Scopul evenimentului a fost să fortifice cooperarea dintre sectorul asociativ de mediu întru mobilizarea eforturilor de protecţie a mediului ambiant în Republica Moldova.

În cadrul Forum-ului au fost organizate cîteva ateliere tematice în cadrul cărora s-au pus în discuţie:

             Implementarea Acordului de Asociere pe domeniului mediului,

             Situaţia rîului Nistru,

             Situaţia ariilor protejate de stat (Nistrul de Jos, Prutul de Jos), e.t.c.

Forum-ul ONG-urilor de mediu a fost organizat cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) în cadrul programului de suport de bază oferit EcoContact pe perioada 2018-2020.

Vezi poze 

 
Noi fermieri ecologici in raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 13 aprilie 2018, fermierii Ion Moroi din s. Ilenuta si Nina Rarancean din s. Sarata Veche, membri ai AO „CUTEZATORUL” si Federatiei Agricultorilor din Moldova  FARM, au fost inregistrati la Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului pentru a incepe perioada de conversiune la cresterea productiei agroalimentare ecologice pe o suprafata de peste 300 ha. .

            Ion Moroi va produce bio floarea soarelui (53 ha), porumb (50 ha) si griu de toamna (51,69 ha). Doamna Nina Rarancean pe o suprafata totala de 154,69 ha va produce bio porumb boabe- 50 ha, griu de toamna- 51,69 ha si floarea soarelui- 53 ha.

            In prezent pregateste actele necesare si intentioneaza sa practice tehnologiile agriculturii ecologice si SRL "Amonte Agro" din satul Navirnet, condus de Lidia si Andrei Semenciuc.

Vezi poze 

 

 

 
Crearea grupului de initiativa locala. Imprimare
Poza1
   Recent in comuna Risipeni, raionul Falesti, AO “CUTEZATORUL” a organizat si a instruit Grupul de Initiativa Locala din localitatile amplasate in lunca Prutului.

  La eveniment au participat 18 reprezentanti ai administratiei publice locale, institutiilor publice, societatii civile, fermierilor si antreprenorilor agricoli din localitatile rurale de pe malul sting al Prutului (Risipeni,Taxobeni, Izvoare, Horesti, Calinesti, s.a).

   Victor Cimpoies, director executiv AO „CUTEZATORUL si Alexandru Fusa, vicedirector AO „CUTEZATORUL” au prezentat rapoartele privind „Abordarea programului LEADER, experienta evolutiei lui in Uniunea Europeana, Romania, Letonia si Gagauzia” si „Participarea societatii civile in dialogul politic”.

     Pina la sfirsitul lunii aprilie curent, vor mai fi create si instruite 2 grupuri de initiativa locala in orasul Falesti si satul Marandeni. In perspectiva grupurile respective vor sta la baza crearii grupurilor de actiune locala (GAL-uri).

  Evenimentul a fost organizat cu suportul financiar al Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

     Vezi poze 

 
Sedinta II a echipei transfrontaliere de proiect din or. Novoselitsa, regiunea Cernauti, Ucraina. Imprimare
Poza1

In perioada de 29-30 martie curent, in incinta primariei or.Novoselitsa, Ucraina s-a desfasurat sedinta a II a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina la care a participat si AO “CUTEZATORUL” in calitate de partenera de proiect.

Cu cuvinte de salut catre participanti au venit dna Maria Nicorici, primar al orasului Novoselitsa si managerul proiectului Victor Cimpoies care au informat despre parteneriatul durabil si rezultatele infratirii dintre raioanele Falesti si Novoselitsa, ce a dus la implementarea a 3 proiecte transfrontaliere.

La eveniment au participat 22 de reprezentanti ai echipelor de proiect a partenerilor din Republica Moldova si Ucraina. Ei au discutat despre activitatile realizate in cadrul proiectului in primele trei luni de implementare a proiectului.

Victor Cimpoies, managerul proiectului si Artiom Iakimets, coordonatorul proiectului in Novoselitsa, au prezentat rapoarte privind mersul si sarcinile implementarii cu succes a proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” Moldova – Ucraina.

La sedinta au participat si Ion Besarab, membru echipei de implementare a proiectului AO “CUTEZATORUL” si Alexandru Fusa, expert tehnic care a vorbit despre activitatile implementate de AO “CUTEZATORUL”.

Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul rational Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia DECT” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina.

Vezi poze 

 
Interviu acordat de catre Victor Cimpoies, managerul proiectului la postul de radio EcoFM. Imprimare
Vezi video
 
Paralele proiectul "PAS CU PAS " FALESTI Imprimare
Vezi video 
 
Instruirea viitorilor membri ai Platformei Regionale pentru Dezvoltarea Agricola si Rurala. Imprimare

       

Poza1

  Pe data de 13-14 martie 2018,in orasul Falesti a fost desfasurat „Atelierul de Instruire pentru Constituirea Platformei Regionale de Dezvoltare Agricola si Rurala”, organizat de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”.

   La eveniment au participat 23 de reprezentanti ai Consiliului raional Falesti, primariilor Falesti, Sarata Veche, Horesti, Risipeni, asociatiilor de fermieri, ONG-urilor, ADR Nord, confederatia sindicatelor, OR AGROinform, Centrul Regional pentru Tineri s.a.

    In cadrul atelierului au fost audiate rapoartele “Strategia de Dezvoltare a Agricultorilor si Mediului Rural din Moldova 2014 - 2020”, „Conceptul de Dezvoltare Rurala ca impact pentru Bunastarea Populatiei” si „Rolul implicarii actorilor vizati in Dezvoltarea Rurala”, prezentate de moderatorul atelierului, doamna Rodica Garstea - specialist in dezvoltare organizationala la Federatia Nationala AGROinform.

Despre obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului “Facilitarea implicarii active a societatii civile in dialogul de politici agro-rurale” a informat directorul executiv, AO “CUTEZATORUL” Victor Cimpoies.

  In cadrul grupurilor de lucru, participantii la atelier au discutat si raspuns la intrebari  “CE”, “CUM” si “PENTRU CINE” va activa platforma regionala. Ei au identificat problemele cu care se confrunta populatia din mediul rural cit si solutionarea acestora

Evenimentul a fost organizat cu suportul Comisiei Uniunii Europene si Federatiei Nationale AGROinform.

  Vezi poze 

 

 
Instruirea producatorilor agricoli si apicultorilor din raionul Falesti. Imprimare

Poza1

Recent,  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” organizatie regionala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform a organizat instruiri profesionale pe tema "Stimularea investitiilor pentru infiintarea, modernizarea si defrisarea plantatiilor multianuale, inclusiv a plantatiilor viticole si a plantatiilor pomicule". 

  Beneficiarii instruirii au fost producatorii agricoli, beneficiari ai  masurii 1.2. din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021.

       In cadrul instruirilor au participat expertii: Eugen Gudumac – doctor in agricultura, expert, Valeriu Motelica – doctor in agricultura, specialist principal Directia Agricultura, Alimentatii, relatii Funciare si Cadastru Falesti si Vitalie Cebanu – doctor in stiinte agricole, sef de laborator la Institutul Stiintifico – Practic de Horticultura si Tehnologii alimentare.

Expertii au prezentat participantilor,  rapoarte privind: Producerea materialului saditor pomicol, Conducerea si taierea pomilor fructiferi; Infiintarea si intretinerea plantatiilor de vita de vie; Protectia integrata in plantatiile pomicole, dezvaluirea si combaterea focarelor de boli si daunatori in plantatiile pomicole (mere, cirese, visine, caise, prune, nuci).

        O activitate similara a fost organizata pe 03 – 05 martie 2018, cu beneficiari ai  masurii 1.5. din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021 pe tema „Stimularea procurarii animalelor de prasila si mentinerii fondului genetic al acestora” si masura1.6.4  pe tema „Prelucrarea primara,  ambalarea, refrigerarea, congelarea si pastrarea carnii, procesarea, ambalarea si pastrarea laptelui, precum si analiza mierii de albine”.

   Expertii instuirilor au fost Victor Gordila - doctor in stiinte veterinare; Ghrigore Carpovici -  presedintele Asociatiei Apicole Regionale Nord; Vasile Adajuc – presedintele Asociatiei apicole raionale „APIS” Falesti; Valentina Cebotari – doctor, conferentiar cercetator, sef. Laborator Apicultura, Institutul de Zoologie al Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii, care au prezentat rapoarte privind: "Protectia familiilor de albine de boli si daunatori - factor impotant in ridicarea productivitatii; „Organizarea stupinei, cresterea si ingrijirea familiei de albine”; „Particularitati biologice la albinele mamifer si ameliorarea albinelor si cresterea reproducatorilor”.

Vezi poze 

 
Principala adunare a anului Imprimare

  

Poza1

Pe data de 23 februarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”,· membra a Federatiei Nationale AGROinform, impreuna cu 50 membri ai Asociatiei, au organizat Adunarea Generala anuala.

    Membrii Asociatiei au audiat rapoarte de activitate ale Consiliului de Administrare al AO „CUTEZATORUL” pentru perioada anului 2017 si sarcinile pentru anul 2018, prezentate de Ion Besarab, presedintele Asociatiei si Victor Cimpoies - director executiv care au efectuat o trecere in revista a rezultatelor obtinute in 2017 si a obiectivelor Asociatiei pentru anul 2018.

    În cadrul rapoartelor si dezbaterilor la care au participat 9 persoane, a fost mentionata activitatea pozitiva in informarea si consultarea fermierilor, organizarea instruirilor, vizitelor de studiu, organizarea si asistarea grupurilor neformale de fermieri, implementarea proiectelor alternative. Au fost concretizate si sarcinile privind implementarea cu succes a proiectului  ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

      Una din sarcinile primordiale pentru anul 2018, este implementarea Strategiei de dezvoltare a AO „CUTEZATORUL” pentru anii 2018 – 2021, noului proiect finantat de Federatia Nationala AGROinform si Centrul Cooperativelor din Suedia.

      Participantii la adunare au considerat activitatea Asociatiei „buna si au adoptat hotarirea adunarii.

   In cadrul adunarii a afost aleasa noua componenta a Consiliului de Administrare (7 persoane cit si noua componenta a comisiei de cenzori).

    Presedinte al Consiliului de Administrare a fost ales domnul Ion Besarab, Consiliul de Supraveghere – Anatol Lungu si presedinta Consiliului de Cenzori – Tamara Rosu.

Vezi poze  

 

 
Actiuni de informare privind managementul deseurilor in satul Sarata Veche Imprimare

   

Poza1

Recent, in primaria - pilot Sarata Veche, selectata prin concurs in cadrul proiectului  "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide", Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Centrul Regional de Mediu din Moldova si AO „CUTEZATORUL” din or. Falesti au organizat o masa rotunda, in cadrul careia a fost prezentat proiectul respectiv.

            La eveniment au participat 28 de reprezentanti ai organelor APL, institutiilor publice, societatii civile, antreprenorilor agricoli, mass-mediei, cetatenilor si partenerilor de proiect.

             Proiectul a fost prezentat de managerul Victor Cimpoies care a adus la cunostinta participantilor scopul, obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul lui. Victor Cotruta, reprezentantul Co aplicantului 2, Centrului Regional de Mediu din Moldova, s-a axat pe activitatile, ce vor fi desfasurate in comuna Sarata Veche privind sensibilizarea populatiei, testatrea unei metode de colectarea separata a deseurilor, prielnice cetatenilor si organizarea sondajului de opinie publica cu intervievarea a 1000 de locuitori.

            Despre rolul Consiliului local si primariei Sarata Veche in implicarea institutiilor publice, cetatenilor in activitati de protectie a mediului si gestionarea corecta a deseurilor solide a informat Dna. Maria Galit, primarul comunei Sarara Veche. 

            Comunicari utile au prezentat Dna. Valentina Caras – directorul IM “Menajacvaprim” din s. Sarata Veche si Lilia Golovatic, presedintele AO “Viitorul”.           

            Proiectul "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide" este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.  

Vezi poze 

 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare

Poza1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare
Poza1
 
Concurs: Participarea primariilor rurale din raionul Falesti in cadrul proiectului transfrontalier ; Imprimare

  Proiectul pilot ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” a demarat la 13 decembrie 2017 si este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa (regiunea Cernauti, Ua), Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova), AO „CUTEZATORUL” din or. Falesti si AO ”Agentia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare Transfrontaliera” (Ua) in cadrul Programului EaPTC Moldova-Ucraina.  

Proiectul transfrontalier este implementat in doua tari – Moldova (raionul Falesti) si Ucraina (regiunea Cernauti) pe o perioada de 14 luni. Participantii in proiect din raionul Falesti va fi 1 primarie rurala.

Obiectivul general al proiectului vizeaza dezvoltarea de solutii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deseurilor.

Proiectul urmareste atingerea urmatoarelor obiective specifice:

      Dezvoltarea de solutii noi pentru colectarea deseurilor in zonele rurale din raionul Falesti si  sectorul caselor individuale din orasul Novoselitsa;

      Reducerea volumului de deseuri solide la depozitele din regiunile vizate de proiect prin promovarea colectarii separate a deseurilor si reciclarea acestora;

      Cresterea nivelului de constientizare si implicare a publicului privind gestionarea deseurilor in regiunile vizate de proiect;

      Promovarea cooperarii transfrontaliere in domeniul gestionarii deseurilor.

Activitatile proiectului sunt orientate spre urmatoarele grupuri tinta:

      Administratiile publice locale si entitatile publice;

      Institutiile de invatamint (universitati si scoli);

      Entitatile specializate responsabile pentru gestionarea deseurilor;

      Fermierii:

      Populatia rurala.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt: cetatenii raionului Falesti (MD) si ai orasului Novoselitsa (Ua), care vor obtine un mediu mai curat; primariile care vor rezolva problema gestionarii deseurilor; populatia regiunii Cernauti din Ucraina si cea din Republica Moldova, care va fi informata cu starea mediului si cu privire la solutiile durabile pentru gestionarea deseurilor.

Proiectul pilot va permite populatiei primariei rurale selectate sa aleaga cea mai eficienta metoda de colectare selectiva a deseurilor solide (prin: sondaj public, intilniri cu populatia, training-uri, conferinte, mese rotunde cu APL). Totodata, populatia primariilor rurale va fi informata cu privire avantajele si dezavantajele fiecarei metode de colectare selectiva a deseurilor solide, fapt care-i va permite cetateanului sa determine obiectiv motoda cea mai eficienta din punctul sau de vedere. De asemenea, primaria selectata va beneficia din proiect de mijloace de colectare selectiva a deseurilor solide (containere/ pubele/ etc.).

Criteriile de eligibilitate

pentru selectarea a unei primarii rurale din raionul Falesti participante in cadrul proiectului ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” sunt:

·         Numarul populatiei din cadrul primariei rurale sa depaseasca 2000 de locuitori;

·         Sa dispuna de depozit/ depozite de deseuri solide autorizate sau sa detina contract de prestari servicii de salubrizare incheiat intre primaria rurala si Intreprinderea Municipala Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte din or. Falesti (I.M. DPGCL Falesti);

·         Gradul de acoperire cu servicii de salubrizare a localitatii/ localitatilor primariei sa fie de minim 20%;

·         Efectuarea pe teritoriul primariei a colectarii separate a deseurilor solide, ultimii 3 ani (indicati metoda de colectare selectiva a deseurilor solide si cantitatile colectate);

·         Participarea primariei in ultimii 5 ani in proiecte comunitare si privind managementul de?eurilor solide.

·          Existenta pe teritoriul primariei a Intreprinderii municipale de colectare si transportare a deseurilor solide va fi un avantaj.

·         Implicarea activa a APL in ultimii 3 ani in procesul de crestere a constientizarii populatiei primariei privind colectarea separata a deseurilor menajere solide (exemple concrete);

·         Implicarea activa a primariei in ultimii 3 ani in procesul de depistare si lichidare a gunoistilor stihiinice de pe teritoriul primariei (exemple concrete);

·         Disponibilatea APL de a coopera activ cu managementul proiectului privind implementarea activitatilor, daca va fi selectata (confirmare in scris);

·         Punerea la dispozitie a unui mijloc de transport pentru colectarea deseurilor din gospodarii va fi un avantaj;

·         Asigurarea de 10 % de catre APL a contributiei financiare la procurarea containerior si implementarea proiectului pilot va fi un avantaj. 

                Participantii la concurs trebuie sa completeze formularul atasat si sa-l prezinte Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana a Consiliului raional Falesti nu mai tirziu de 9 februaruie 2018, ora 12.00.

                                                                                                 Formular

pentru selectarea Primariei rurale din raionul Falesti in  calitate de beneficiara a  proiectului ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”

 

Nr./o

Criterii de eligibilitate

Denumirea Primariei

1.       

Numarul populatiei Primariei depaseste 2000 de locuitori? (indicati numarul)

 

2.       

Dispuneti de depozit(e) pentru deseuri solide autorizat(e)?

 

3.       

Aveti Intreprindere Municipala pentru colectarea si transportarea deseurilor solide? (indicati denumirea)

 

4.       

Puteti pune la dispozitie un mijloc/mijloace de trasport pentru colectarea deseurilor din gospodarii?

 

5.       

Se efectueaza colectarea selectiva a deseurilor menajere solide in ultimii 3 ani?

(indicati metoda de colectare selectiva)

 

6.       

A participat Primaria in ultimii 5 ani în proiecte comunitare si/sau privind managementul deseurilor solide?

(indicati denumirea si contributia Primariei în proiect(e))

 

7.       

A fost implicata Primaria in ultimii 3 ani in procesul de crestere a constientizarii populatiei localitatii(lor) privind colectarea separata a deseurilor menajere solide?

(indicati minimum 2 exemple concrete)

 

8.       

A fost implicata Primaria in ultimii 3 ani in procesul de depistare si lichidare a gunoistilor neautorizate de pe teritoriul primariei?

(indicati minimum 2 exemple concrete)

 

9.       

Este disponibila APL de a coopera activ cu managementul proiectului privind implementarea activitatilor, daca va fi selectata?

(anexati confirmarea in scris)

 

10.   

Este disponibila APL de a asigura 10% contributie financiara la procurarea containerelor si implementarea proiectului pilot?

 

 
"Ziua cimpului" la loturile demonstrative din Balti si Marandeni. Imprimare

Pe data de 12 ianuarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti. La eveniment au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, care au audiat raportul „Impactul conditiilor climaterice la raspindirea bolilor si daunatorilor asupra semanaturilor de toamna”, prezentat de catre Mihail Vronschih, doctor habilitat in stiinte agricole, seful Laboratorului „Protectia plantelor”, a Institutului CCC „Selectia”.                                                                               

 Domnul Alexei  Postolachi, doctor in stiinte agricole, sef adjunct al Sectiei „Culturi cerealiere”, a prezentat raportul „Starea culturilor de griu si orz de toamna pe lotul demonstrativ in perioada de toamna – iarna 2017 – 2018”.

O activitate similara a fost organizata pe 16 ianuarie 2018 in satul Marandeni, raionul Falesti la SRL "Agro-Papuros". Scopul vizitei la lotul demonstrativ a fost utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile de griu si orz de toamna. Agranomul sef al SRL „Agro-Paporos” Valeriu Pirau a informat participantii despre lucrarile agricole efectuate pe parcursul perioadei de vegetatie, cu comportarea culturilor cerealiere de toamna in perioada lunilor septembrie – decembrie si rezistenta lor la ger, avantajele si dezavantajele agriculturii conservative in conditiile de iarna.    

Prima parte a instruirii a inceput cu rapoartele „Etapele de tranzitie la sistemul conservativ de agricultura in Republica Moldova” si „Sistemele de agricultura conservativa si lucrarea conservativa a solului”, prezentate de doctorii in agricultura, specialistii Institutului CCC "Selectia", Marin Cebotari si Alexei  Postolachi.                                                                                                 

Evenimentele au fost organizate in colaborare cu SRL "Agro-Paporos" si Institutul CCC „Selectia” din mun. Balti, gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Nationala AGROinform, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Poza1
Poza2
Poza3
Poza4

 

 
Ajutorul material pentru Irina Hariuc Imprimare

   La apelul AO "Sat Modern" din s. Glinjeni, raionul Falesti privind acordarea ajutorului material Irinei Hariuc, fetita de doar 15 ani, beneficiara a Centrului de Asistenta Sociala "Nufarul Alb" care sufera de o boala grea si are nevoie de reabilitare dupa 2 interventii chirurgicale, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a donat 500 lei si-i doreste Irinei o însanatosire cit mai grabnica. 

Poza1
Poza2
 
AO "CUTEZATORUL" participa la implementarea unui nou proiect ecologic. Imprimare

 Incepind cu 13 decembrie 2017 in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului “Pas cu pas pentru colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala a Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

      Proiectul este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu primaria orasului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” si Agentia Economica din Novoselitsea de Dezvoltare si Cooperare Transfrontaliera, Ucraina.

        Scopul si obiectivele proiectului “Pas cu pas pentru colectarea separata a deseurilor solide” au reiesit din rezultatele proiectului precedent “Imbunatatirea transfrontaliera a gestionarii deseurilor municipale din Republica Moldova, Romania si Ucraina”, in cadrul caruia a fost dezvoltata infrastructura in domeniul managementului deseurilor din orasul Falesti si 10 localitati rurale.

      Proiectul respectiv va dezvolta solutii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deseurilor, orientate spre micsorarea volumului de deseuri in zonele rurale din raioanele Falesti si Novoselitsea, cresterea nivelului de constientizare si implicare a publicului la gestionarea deseurilor, pregatirea partenerilor de proiect pentru proiecte investitionale, de o avengura mai mare.    

      Asociatia “CUTEZATORUL” are un rol important in sensibilizarea cetatenilor privind managementul adecvat al deseurilor solide si consecintele gestionarii proaste a lor. In acest scop, vor fi organizate si desfasurate 10 seminare cu functionarii publici, consilierii locali, agentii economici, profesorii si elevii, participa la discutiile la masa rotunda privind problemele deseurilor solide, organizarea sondajului de opinie publica, campania informationala si schimbul de experienta intre partenerii proiectului. Asociatia va participa la selectarea unei localitati, ce va beneficia de proiect, sedintele echipei transfrontaliere si Comitetului de Coordonare a proiectului.

       Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova -Ucraina are menirea sa consolideze relatia intre cele doua state vecine, sa duca la imbunatatirea cooperarii transfrontaliere, conditiilor de viata si dezvoltare sociala, la rezolvarea in comun a problemelor, cu care se confrunta locuitorii acestui areal transfrontalier.  

 

Poza1Poza2

 

 
Conferinta ecologica la Manastirea Zabriceni Imprimare

Pe data de 19 decembrie 2017 in localul Manastirei „Nasterea Domnului” din satul Zabriceni, raionul Edinet,                              AO „CUTEZATORUL” a desfasurat conferinta „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice – directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”. La ea au participat 23 membri ai Cercului de studiu de fermieri si directorul executiv a Centrului Regional AGROinform Edinet, dna Tatiana Friniuc.

    Fermierii din Falesti au audiat rapoartele: „Agricultura ecologica in Republica Moldova, rezultatele schimbului de experienta intre fermierii ecologici moldoveni si georgieni in timpul vizitelor de studiu in Moldova si Georgia”, „Utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productie agricole, inclusiv celei ecologice”, „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice-directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”, prezentate de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si expertul independent Iurie Senic.

       Pe linga rapoartele teoretice, prezentate de experti in domeniu, fermierii au efectuat o vizita pe terenurile agricole ale manastirii, certificate bio de trei ani la rind (Plante aromate-15 ha, nuci-5 ha, mere-3ha, 1 ha-zmeura, coacaza). Oaspetii au vizitat Statia de producere a biogazului si Sectia de producere a ceaiului ecologic, au savurat din bucatele ecologice gustoase, pregatite la manastire.

     Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform.

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Masa rotunda cu membrele Cercului de Studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti Imprimare

   Pe data de 8 decembrie curent in incinta sediului „AO CUTEZATORUL” a fost organizata masa rotunda cu genericul „Rolul femeilor in dezvoltarea afacerilor in agricultura si a comunitatilor pe care le reprezinta", la care au participat 17 membre al Cercului de studiu a femeilor de afaceri in sectorul agrar .

Evenimentul a fost deschis de directorul executiv al „AO CUTEZATORUL” Victor Cimpoies care a salutat participantele la sedinta.

Cu comunicari utile a venit domnul Valeriu Motelica, conducatorul Gospodariei taranesti, doctor in stiinte agricole care a prezentat raportul „Rolul femeilor in dezvoltarea  afacerilor in sectorul agrar” mentionind ca in raionul Falesti femeile prelucreaza peste 3700 hectare de teren agricol, 70 ha de livada si vita de vie unde obtin rezultatele inalte, iar conducatoarea CAP „Itero Agro”, dna Zinaida Procopciuc din satul Iscalau obtine ani de ani cele mai inalte rezultate la producerea griului, floarei soarelui si sfeclei de zahar.  

      Raportul privind „Cum sa initiem si dezvoltam o afacere in agricultura” a vorbit domnul Grigore Negoita, jurist al Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL". Dlui a prezentat comunicari cu privire la problemele cu care se confrunta agentii economici privind arenda terenurilor agricole si cadrul legal de initiere a unei afaceri.   

   Chestiunea privind „Initierea si dezvoltarea afacerilor  in agricultura ecologica” a fost prezentata de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies, informind participantele despre pozitia agriculturii ecologice si caile de parcurgere la initierea unei afaceri, pachetul de documente necesare pentru dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica.                              

  Masa rotunda a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”  in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova ” cu suportul  Federatiei Nationale AGROinform.

Poza1Poza2

 

 
Ziua cimpului "Controlul integrat al daunatorilor" Imprimare
Poza1

Pe data de 1 decembrie 2017, in incinta Institutului de Cercetari Stiintifice a Culturilor de Cimp ,,Selectia” din municipiul Balti a fost organizat seminarul regional cu genericul “Controlul integrat al daunatorilor” organizat de Asociatia Obsteasca ,,CUTEZATORUL” in colaborare cu Institutul CCC ,,Selectia”.

La seminar au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, Glodeni, Riscani si 6 fermieri si antreprenori agricoli din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Ucraina.

Cu un cuvint introductiv si prezentarea raportului combaterea bolilor si daunatorilor in procesul producerii productiei ecologice cu folosirea preparatelor bio si rolul agriculturii conservative a raportat Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL”.

        Expertii seminarului au fost directorul institutului Mihai Taran doctorul in stiinte biologice care a comunicat despre structura, istoria si etapele parcurse a institutului in domeniul activitatii sale incepind cu anul 1944 pina in prezent, precum si rolul lui în acordarea asistentei si formularea recomandarilor pentru fermieri privind controlul integrat al daunatorilor.             

Mihail Vronschih  doctorul habilitat in agricultura, seful laboratorului "Protectia plantelor" la Institutul CCC "Selectia" a prezentat informatii detaliate despre infectiile, bolile culturilor de cimp, precum si metodele de combatere cu daunatori, consecintele principale ale implimentarii metodelor de combatere, pierderile provocate de maladiile nocive si metodele agrotehnice.   

       Dupa partea teoretica participantii au vizitat laboratorul Institutul CCC ,,Selectia” unde au fost prezentate metodele de creare a soiurilor si hibrizilor inalt productivi ai culturilor de cimp, rezistenti la boli, daunatori si factorii nefavorabili ai mediului, aparatajul de masurari si analiza a productiei agricole.    

 Evenimentul a fost organizat cu sustinerea Programului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze  

 

 
Ziua cimpului privind tehnologiile de utilizare a agriculturii conservative. Imprimare

Pe data de 17 noiembrie curent in satul Marandeni, raionul Falesti a fost desfasurata  „Ziua cimpului”, organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros". La evenimentul respectiv au participat  20 de fermieri si producatori  agricoli din localitatile rurale ale raionului Falesti.  Lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative  a fost creat pe o suprafata de 3 ha.  

In prima parte a vizitei Victor Cimpoies, director executiv al  AO „CUTEZATORUL”  a prezentat raportul: „Agricultura conservativa si principiile ei de dezvoltare”, unde au fost mentionate  beneficiile si riscurile agriculturii conservative si tehnicii utilizate in acest sistem de agricultura.

Directorul SRL „Agro-Paporos” Mihail Goncearenco a informat  participantii cu  activitatea gospodariei agricole pe care o conduce din 1999, structura terenurilor insemintate in anul 2017, ce ajung la 600 ha de cereale de I grupa si  aproximativ 600 ha de culturi tehnice inclusiv 200 ha rapita.

In partea practica a vizitei fermierii au luat cunostinta cu tehnica agricola folosita la tehnologiile agriculturii  Eco. Agronomul sef al gospodariei Valeriu Pirau a informat participantii  despre  tehnologiile utilizate la pregatirea  solului, semanatul si ingrijirea culturilor de griu si orz de toamna cu introducerea ingrasamintelui biologic Ecoster.  

Seminarul a fost organizat de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros" cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

poza1poza2poza3poza4

 

 

 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 76 din 139