Home arrow Noutati arrow Programul de protectie a bazinului hidrografic al Marii Negre a ajuns si la Falesti
Programul de protectie a bazinului hidrografic al Marii Negre a ajuns si la Falesti Imprimare


Managementul deşeurilor menajere solide este una din problemele prioritare de mediu în ţările din  regiunea Mării  Negre, incclusiv în Republica Moldova şi raionul Făleşti. Deşeurille sunt şi vor  fi o sursă  importantă de  poluare  a  mediului  în  regiunea Mării Negre. Poluarea cauzată de deşeuri este una dintre problemele  prioritare  de mediu în toate
tările din regiune.  Aceasta afectează calitatea tuturor componentelor de mediu, inclusiv de sănătate a populaţiei. Se necesită de a intreprinde măsuri concrete în promovarea unui sistem adecvat de gestionare a deșeurilor, inclusiv promovarea colectării separate a deșeurilor.

 În luna februarie 2012 s-a dat start proiectului ”Sensibilizarea opiniei publice privind managementul deșeurilor menajere solide în partea de nord-vest a Mării Negre”. Proiectul dispune de finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene prin Programului Operațional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre. Aria de acoperie a proiectului cuprinde teritoriul a patru state: Republica Moldova, România (jud. Galați), Bulgaria (reg. Burgas) și Ucraina (reg. Odessa).

 Proiectul este implementat de Centrul Regional de Mediu din Moldova în cooperare cu Centrul de Consultanță Ecologică Galați (România), AO ”Europe&We” Promorie (Bulgaria), Centrul de Consultanță Ecologică Cahul și AO ”Cutezătorul” Fălești (Republica Moldova Moldova). Obiectivul general al proiectului este de a atinge un nivel mai înalt de cooperare și parteneriat în regine, prin dezvoltarea economică și socială a regiunilor din bazinul Marii Negre într-un mod durabil. Aceste obiective vor fi atinse prin promovarea colectării separate a deșeurilor menajere solide și activităților educaționale cu populatia.

Asociaţiei Obşteşti “CUTEZĂTORUL” i-a revenit responsabilitatea de a organiza şi desfăşura 7 seminare regionale privind managementul deseurilor în 7 raioane ale Republicii Moldova. În scopul sensibilizarii opiniei publice privind managementul deseurilor menajere pînă în prezent au fost desfăşurate astfel de seminare în raioanele Făleşti, Ungheni şi Hînceşti. La ele au participat reprezentanţi ai administratiilor publice locale de nivelul I şi II, instituţiilor publice, agenţilor economici, cetăţenilor. În timpul apropiat instruiri asemănătoare vor fi organizate si în raioanele Glodeni, Rîşcani, Edineţ şi Nisporeni.

Proiectul este finantat în cadrul Programului Operaţional Comun ”Marea Neagră 2007-2013” şi va fi implementat în perioada februarie 2012-august 2013.