Home arrow Noutati arrow Curs de instruire- formare de formatori
Curs de instruire- formare de formatori Imprimare

Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” din oraşul Făleşti în parteneriat cu Asociaţia Euroconcept din mun. Botoşani, Romania, Centrul de Dezvoltare Comunitară din mun. Iaşi, România, Centrul Bucovinean de Dezvoltare şi Reconstrucţie din oraşul Cernăuţi, Ucraina şi Federaţia Naţională AGROinform din mun. Chişinău implementează proiectul „Reţea transfronalieră pentru agricultură ecologică „EcoAgriNet 2”,  finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, cod MIS-ETC 2401. În perioada 24-27 aprilie 2014, a fost organizat şi desfăşurat trainingul de pregătire a formatorilor în domeniul comercializării produselor organice şi sensibilizării consumatorilor şi a tehnologiilor moderne de bază în procesul de producere a agriculturii ecologice şi în iniţierea afacerilor privind agricultura organică. La training au participat 6 beneficiari din judeţile Iaşi şi Botoşani, România şi 4 beneficiari din regiunea Cernăuţi, Ucraina, care au prezentat formulare de aplicare, fiind selectaţi conform criterilor de selectare.

Sesiuniile trainingului au fost organizate la hotelul „Vila Verde” din municipiul Chişinău, fiind pusa la dispoziţie o sală de conferinţe. Fiecare participant la training au primit câte o mapă cu materiale informative privind tehnologiile moderne de bază în procesul de producere a agriculturii ecologice, iniţierea afacerilor privind agricultura organică producţiei agroalimentare ecologice, certificarea producţiei ecologice, agenda zilnică a trainingului .

Conform agendei în procesul  de instruire a formatorilor au fost implicaţi experţii Aurelia Bondari, Iurie Hurmuzachi, Marina Cervatiuc, Grigorii Daraban de la Federaţia Naţională AGROinform, doctorul habilitat în ştiinţe agricole, cercetătorul Boris Boincean, Institutul pentru Culturile de Cîmp „Selecţia” Bălţi, Iurie Senic, şeful Serviciului Producţie ecologică şi produse de origine la Ministerul  Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valentin Cibotaru şi Elena Bivol de la AO “BIOS” din municipiul Chişinău.

Pe parcursul a 4 zile formatorii au studiat minuţios partea teoretică  privind tehnologiile moderne de bază în procesul de producere a agriculturii ecologice şi în iniţierea afacerilor, comercializării produselor organice şi sensibilizării consumatorilor. 

La finele trainingului participanţii au primit certificate de formatori în domeniul producerii  şi certificării producţiei agroalimentare ecologice.  Pe parcursul implementării   proiectului formatorii în regiunele pe care le reprezită vor avea ocazia să aplice cunoştinţele acumulate în prsactică. Ei vor organiza şi desfăşura cîte 2 seminare de o zi cu 12 fermieri, ce intenţionează să practice agricultura ecologică.