Home arrow Noutati arrow Fermierii din raionul Falesti in vizita la loturile experimental-demonstrative ale ICCC Selectia
Fermierii din raionul Falesti in vizita la loturile experimental-demonstrative ale ICCC Selectia Imprimare

   Recent AO „CUTEZĂTORUL” în colaborare cu Instututul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din municipiul Bălţi au organizat o vizită de studiu la loturile experimentale- demonstrative ale institutului.  La această vizită au participat 16 fermieri din raionul Făleşti.
   Această vizită a fost posibilă graţie implementării proiectului „Promovarea agriculturii ecologice şi bunelor practici agricole în spaţiul rural” în cadrul Programului SECTOR, finanţat de REC Budapesta, din sursile financiare SIDA (Suiedia). 
   Prima vizită a fost efectuată la lotul expermental, condus de doctorul în agricultură, cercetătorul Alexei Postolachi, unde sunt testaţi 43 de soiuri de grâu şi orz din Republica Moldova, Rusia şi Franţa. Fermierii au făcut cunoştinţă cu comportarea fiecărui soi de gau şi orz în aceliaşi condiţii.
   La loturile expermentale conduse de doctorul habilitat, profesorul Boris Boincean, fermierii a luat cunostinta cu testarea soiurilor de secara, grau, orz, floarea soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, crescute fara aplicarea îngrasămitelor minerale şi organice timp de mai mulţi ani. Fermierii au mai vizitat loturile expermentale, unde sunt testate soiurile de secara, grau, orz, floarea soarelui, porumb, sfeclă de zahăr cu aplicarea diferitor doze de îngrasămite minerale şi organice.
   Fermierii din raion vor mai avea posibilitatea să participe la seminarele organizate în cadrul implementării proiectului respectiv la loturile expermental-  demonstrative create în cadrul proiectului, unde sunt testaţi hibrizii de floarea soarelui şi porumb din satele Marandeni şi Gara Catranâc.