Home arrow Noutati arrow Fermierii din Moldova studieaza experienta Uniunii Europene in domeniul agriculturii organice
Fermierii din Moldova studieaza experienta Uniunii Europene in domeniul agriculturii organice Imprimare

      În cadrul proiectului „Promovarea agriculturii ecologice si bunelor practici agricole in spatiul rural”, finantat de REC Budapesta din sursele financiare SIDA Suedia, Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” în parteneriat cu Asociaţia Obsteasca „BIOS” Chisinau, Centrul de Dezvoltare Comunitara Iasi, Romania, în perioada 26- 27 iunie 2014 a organizat vizita de studiu a fermierilor din Republica Moldova în satul Trifesti, judeţul Iasi România. Zilele trecute un gup de fermieri din raionul Falesti au vizitat ferma agricola ecologica „ASTRA TRIFEŞTI” din judeţul Iaşi care     gestionează o suprafaţă de circa 3000 de hectare de teren agricol.  

 

      Raionul Falesti a fost reprezentat de fermierii Cires Vasile din satul Logofteni,  Gonciarenco Mihail din satul Marandeni, Ursachi Marin- fermier din satul Izvoare si Zubic Ion- fermier din satul Gara Catranîc. Din componenta delegatiei din Moldova au mai facut parte Cimpoies Victor- managerul si expertul proiectului „Promovarea agriculturii ecologice si bunelor practici agricole in spatiul rural”, Ciubotaru Valentin- coordonatorul proectului la AO „BIOS”, Bivol Elena- expert al proiectului, AO „BIOS”.

      Fermierii au fost intilniti binevoitor de administratorul SA „ASTRA TRIFESTI” SRL dl Vasile Lungu din localitatea Trifesti, judetul Iasi care a efectuat o trecere in revista a activitatii fermei agricole pe care o conduce.   Producţia agroalimentară este certificată de compania italiană “Bio de Bioagricert”. Culturile certificate ecologic sunt: grâul, rapiţa, soia si grâul dur, ce sunt comercializate in Italia, Grecia, Austria si Germania.  

       Oaspetii din Moldova au fost informaţi despre istoria creării şi dezvoltării fermei sale cu 12 ani in urmă, cînd şi-a început activitatea cu circa 450 ha. Astazi ferma deţine în proprietate privată peste 600 ha, iar restul terenurilor sunt luate în arendă de la peste 1200 de proprietari. Pentru darea terenurilor în arendă proprietarii primesc circa 20 % din roada obţinută, iar tipul producţiei este eliberat la solicitarea proprietarilor, astfel, asigurîndu-se cu produse alimentare de caltate înaltă sau echivalentul a circa 120 de euro anual.

        Afara de cele 2000 ha de porumb pentru seminte ferma mai gestioneaza 100 ha de struguri, o livadă tînară de 35 ha. Afară de porumb, cereale, floarea soarelui se mai cultivă semanţă de mazare de grădină şi cartofi, cartofi de consum. Se mai produc anual circa 40000 bucăţi de pomi altoiti, 100 t/an de struguri de masa, porci vietnameji, vite mari cornute, capre, struti, diferite pasari domestice. Avind un personalul de 125 angajati, ferma creste vite mari cornute, peste 300 oi, 400 capre, 30 de vaci, iar produsele obţinute sunt utilizate pentru alimentarea angajaţilor care activează în prezent în cadrul societăţii.  

      Fermierii au rămas impresionaţi de parcul de tehnică agricolă specializată, modernă pentru prelucrarea solului, porumbului la seminţe, îngrijirea plantaţilor de culturi agricole şi recoltare, înfăptuirea diferitor procedee tehnologice în termeni optimi şi de o calitate înaltă. In privinta utilajelor societatea deţine 18 tractoare de mare putere, achizitionate prin proiecte cu finantare europeana. În mare majoritate, tehnica agricolă este procurată din Germania, SUA, Franta, Japonia şi alte ţări.

      Ferma dispune de o secţie modernă de uscare, calibrare, prelucrare şi tratare a seminţelor, ce- i permite să obţină numai producţie de calitate superioară. Utilajul instalat prelucrează pînă la 30 de tone pe zi de soie, 60 de tone de orz, grîu, floarea soarelui. Capacitatea depozitului pentru producţia agricolă este de 6000 tone, ce şi- i permire realizarea producţiei în orice timp al anului.

      În prezent toate suprafeţele atît bio, cît şi cele pe care se produce producţie agroalimentară tradiţională, sunt irigate prin intermediul sistemelor de irigare moderne pe o lungime de 1.5 km lungime şi 800 metri lăţime. Cu ajutorul unei astfel de instalaţii se irigă zilnic cu apă din rîul Prut pînă la 30 ha pe zi. Un interes vădit a prezentat pentru fermieri şi sistemul de irigare prin rotire pe o rază de 450 de metri.

     Fermierii moldoveni au ramas multumiti de cele vazute la SA „ASTRA TRIFEŞTI” SRL, vazind pe viu rezultatele si avantajele integrarii tarii vecine in Uniunea Europeana.