Home arrow Noutati arrow Conferinta regionala privind managementul deseurilor la Edinet
Conferinta regionala privind managementul deseurilor la Edinet Imprimare

Este îmbucurator faptul ca problemele gestionarii deseurilor municipale solide, impactului lor asupra mediului si sanatatii umane in sfirsit devin importante nu numai pentru Ministerul Mediului, dar si pentru alte ministere, autoritati publice loale, institutii publice si societatea civila.

Acest adevar a fost confirmat in cadrul Conferintei regionale privind managementul deseurilor solide, organizate pe data de 1 decembrie curent în orasul Edinet. Ea a fost organizata de Ministerul Mediului (ME) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 

In cadrul ei autoritățile publice locale, reprezentantii societatii civile, inspectiilor ecologice, firmelor de salubrizare din Regiunea de Dezvoltare Nord au discutat situatia curenta si noile modalități de management al deșeurilor solide, bazate pe cooperare intercomunitară, conlucrarea cu APL în vederea dezvoltării studiilor de fezabilitate pentru crearea sistemelor de management integrat al deșeurilor, în conformitate cu prevederile Strategiei de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027.

În cadrul conferinței a fost evaluat gradul de implementare a obiectivelor Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor și a Planurilor regionale de management al deșeurilor, stabilite activitățile prioritare pe termen mediu cu implicarea actorilor relevanți, a fost efectuat un sondaj privind crearea unei Asociaţii Naţionale a Operatorilor de Servicii MDS. Totodată, au fost înaintate propuneri pentru crearea unui grup de lucru în domeniul managementul deșeurilor solide.  

Reprezentanții MDRC și ME, precum și consultanții GIZ au prezentat informații relevante despre zonele de management a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Nord, despre cooperarea intermunicipală și dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor solide, precum și despre necesitatea campaniilor de informare și conștientizare în acest domeniu.

Conform Programului regional sectorial în domeniul Managementului deșeurilor solide, document strategic elaborat cu sprijinul Guvernului Germaniei și aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord în februarie 2014, Regiunea de Dezvoltare Nord este divizată în două zone de management a deșeurilor. Zona 1 cuprinde raioanele Sângerei, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Râşcani, Soroca, Drochia și municipiul Bălți. Zona 2 cuprinde raioanele Ocniţa, Donduşeni, Edineţ și Briceni.

           Raionul Falesti a fost reprezentat la conferinta de catre Roman Radu, vicepresedinte al raionului, Maria Galit, presedintele Asociatiei primariulor din raionul Falesti, Victor Cimpoies, membru al Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord din partea AO „CUTEZATORUL”, Anatol Stanchevici, jurist la Directia Generala Educatie, Boris Cervaniuc, maistru la Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte Falesti.

            Domnul Victor Cimpoies a intervenit de mai multe ori cu sugestii si propuneri de imbunatatire A procesului de gestionare a deseurilor, a relatat participantilor la conferinta regionala despre experienta acumulata de Consiliul raional Falesti, societatea civila in domeniul gestionarii deseurilor. In acest context, a fost luata hotarirea de a organiza conferinta urmatoare in domeniu in primavara anului 2016 in orasul Falesti.

            La conferinta a tinut o alocatiune si domnul Roman Radu, vicepresedinte al raionului Falesti care, pe linga problemele deseurilor, a rugat Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord sa acorde surse financiare pentru finisarea constructiei apeductului Prut- Falesti.