Home arrow Noutati arrow Formul ONG-urilor de mediu, Editia 2015
Formul ONG-urilor de mediu, Editia 2015 Imprimare

18-19 decembrie 2015 in incinta Centrului de Conferinte “Summit Events” Chisinau a avut loc Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2015. La Forum au participat peste 80 de lideri si membri ai organizațiilor neguvernamentale de mediu, oameni din domeniul afacerilor de mediu, experți. Scopul Forului a fost fortificarea sectorului asociativ de mediu in vederea asigurarii sporirii calitatii mediului si ajustare la standardele europene.

Forumul a fost deschis, cu un cuvint de salut, de catre Alecu Renita, presedintele Consiliului National al ONG-urilor de mediu din Republica Moldova. Prima sedinta plenara a inceput cu o relatare a experților Alexei Andreev, AO Biotica și Ilia Trombițchi, AO EcoTiras privind situaţia curentă în domeniul mediului din Republica Moldova.

Participantii au discutat în ședințe plenare și în ateliere de lucru beneficiile Acordului de Asociere intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, oportunitatile de dezvoltare a sectorului asociativ de mediu, prezentate de Gheorghe Caraeni, Organizatia de Consultanta si Training “Caraseni”.

Directorul executiv al Centrului Regional de Mediu din Moldova domnul Victor Cotruta si doamna Ina Coseru, Centrul National de Mediu au prezentat comunicari privind rolul societatii civile in Parteneriatul estic si identificarea domeniilor prioritare de mediu pentru anul 2016.

Oportunitatile de finantare pentru sectorul asociativ au fost prezentate de Inessa Galithi, GEF/UNDP si Ion Marin, Academia de Stiinte a Republicii Moldova. Interesant au fost desfasurate atelierele de lucru privind schimbarile climatice (Ecaterina Melnicenco), reducerea riscului  asociat cu managementul deseurilor toxice (Tatiana Echim), biodiversitatea (Gabriel Margineanu) s.a.

Forumul s-a manifestat si prin activismul participantilor, care au inervenit cu sugestii, propuneri si recomandari privind imbunatatrirea calitatii mediului si vietii cetatenilor.

Asociatia “CUTEZATORUL” a fost reprezentata la Forum de catre directorul executiv Victor Cimpoies care a luat cuvintul in plen si a intervenit de mai multe ori in cadrul atelierilor de lucru ale Forumului. A impartasit exemple si experienta din activitatea Asociatiei cu privire la informarea si prevenirea populatiei privind inundatiile, managementul deseurilor, reducerea impactului pesticidelor asupra mediului si sanatatii umane, procesul de elaborare, adoptare si implementare a Planului Local de Actiuni de Mediu pentru raionul Falesti.

  

            Participantii la eveniment au accentuat si multiplele probleme de mediu care mai persista in Republica Moldova. Printre ele se numara lipsa resurselor financiare - reformele, inclusiv ajustarea legislației, activități de prevenire și de soluționare a problemelor de mediu realizându-se, în mare parte, pe baza finanțării externe. Lasa mult de dorit calitatea apei potabile, mai ales in spatial rural, managementul deseurilor, starea spatiilor verzi, accesul cetatenilor la informatia, deciziile si Justitia de mediu s.a..

Forumul a adoptat o rezolutie, ce va fi adusa la cunostinta opiniei publice si organelor de mediu.   

Forumul este organizat de Asociația Obștească EcoContact.