Home arrow Noutati arrow Fermierii de pe ambele maluri ale rîului Nistru în vizita de studiu în Romania
Fermierii de pe ambele maluri ale rîului Nistru în vizita de studiu în Romania Imprimare

În perioada 02-04 septembrie, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat o vizita de studiu pentru un grup de 12 fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti cu 5 colegi de pe malul stîng al riului Nistrului din raioanele Dubasari si Slobozia de la Institutul de Cercetari Stiintifice în Domeniul Agriculturi din Tiraspol.

În prima zi a turneului de studiu participantii au luat cunostinta cu tehnologiile de producere a productiei agroalimentare ecologice, comercializarea ei pe piata interna si externa. Au luat cunostinta cu experienta europena in domeniu, subventiile pentru practicarea agriculturii ecologice, au vizitat parcurile de masini si tractoare, fermele de oi, caprine, struti, cai. Societatea produce produse ecologice mai bine de 7 ani si detine o experienta bogata in acest domeniu, certificind si comercializind productia ecologica, ce este  cu 20-30 % la suta mai scumpa fata de cea traditionala. Cu toate acestea si SC “ASTRA” in ultiumii ani se confrunta cu problemele de comercializare a productiei ecologice, ce descurajeaza producatorii agricoli.                                                                

Grupul de firme “DOMENIILE LUNGU” gestioneaza o suprafata de terenuri agricole de circa 2000 de hectare pe care se cultiva grâu, porumb, soie, rapita si grâul dur, cartofi si seminte de prumb, la cre se obtine peste 1000 Euro profit. Cea mai mare impresie pentru fermierii moldoveni si ucraineni a fost ca toatar poductia este contractata si achitata înainte de a fi livrata. Principalii cumparatori sunt agentii economici din Italia, Grecia, Austria si Germania.                          

În partea a doua a vizitei de studiu producatorii agricoli au vizitat plantatiile de vita de vie (soiuri de masa si tehnice) si au luat cunostinta cu Complexul de Vinificatie ce cuprinde statiile de prelucrare a strugurilor si îmbutelierea vinului.

Tot în cadrul vizitei de studiu, fermierii au participat la Tirgul pentru Fermieri AGROLIM 2016 care s-a desfasurat în localitatea Iezureni din comuna Miroslava, judetul Iasi, Romania. Fermierii au luat cunostinta cu practicile de succes în sectorul agrar si agricultura ecologica, loturile demonstrative si tehnica moderna agricola. Aici fermierii au efectuat schimb de experienta inaitiind relatii si de parteneriat cu fermierii din judetul Iasi Romania si cu producatorii de tehnica agricola moderna. Tot în comuna Miroslava fermierii au vizitat Centrul de Informare Turistica si Parcul Fotovoltaic ce asigura cu energie electrica solara toate institutiile publice din localitatalr primariei si iluminarea stradala.

Participantii la schimbul de experienta au avut si un program cultural in municipiul Iasi, unde au vizitat strada pietonala, biserica Trei erarhi si mitropolia, Palatul de Cultura si Complexul comercial Palas.

Vizita de studiu a contribuit la sporirea încrederii între fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului, cit si celor din Romania care au participat la Targul Agricol, prin stabilirea contacelor schimbul cartilor de vizita, comportament civilizat din partea ambelor parti, interese comune in domeniul agrar in dezvoltarii afacerilor.  

Vizita de studiu a fost organizata in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova în cadrul Programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Încrederii”.