Home arrow Noutati arrow Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste lideri ai ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale Nistrului
Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste lideri ai ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Pe data de 23 septembrie curent, in sala de conferinte a Federatiei Nationale AGROinform din mun. Chisinau, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” din or. Falesti a desfasurat un atelier de instruire cu liderii ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale raului Nistru. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a increderii”, finantat de Uniunea Eoropeana si implementat de PNUD Moldova.

Pe linga liderii ONG-urilor beneficiare, la atelier au participat mai multi reprezentanti ai Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, Ministerului Agriculturii Republicii Moldova si a celui de pe malul sting al Nistrului, conducerea si savantii institutelor de cercetari stiintifice „Selectia” din Balti si Nistrean din Tiraspol, Federatiei Nationale AGROinform, mas-media.

In cuvintele de salut, directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si managerul de proiect la PNUD Moldova Maxim Cataranciuc au mentionat importanta proiectului si contribuirea lui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural,crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica. 

Cu rapoarte si comunicari utile in fata participantilor la atelier au venit experti cu o experienta bogatai n domeniul vizat in proiect: „Premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in Republica Moldova si rolul societatii civile de pe ambele maluri ale Nistrului in acest proces”- Boris Boincean- expert, doctor habilitat, seful sectiei la Institutul de CCC “Selectia” din Balti; Trecerea de la agricultura traditionala la cea ecologica- imperativ al timpului”- Alexei Gumaniuc- doctor habilitat, cercetator la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice in domeniul Agriculturii din mun. Tiraspol; „Rolul societatii civile, mass-media in promovarea marketingului, pietii de desfacere si consumului de produse ecologice in rindul consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”- Iurie Hurmuzachi- expert, director executiv adjunct al Federatiei Nationale AGROinform: „Initierea si dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica pe ambele maluri ale Nistrului, rolul planurilor de afaceri si societatii civile in acest proces”- Natalia Gutu, expert, directorul executiv al Asociatiei Femeilor de Afaceri din sectorul rural Riscani.

Liderii ONG-urilor instruite vor fi parte a retelei trans-riverane si platformei de comunicare in domeniul promovarii agriculturii ecologice. Participantii la seminar au primit mape cu agenda si materiale promotionale, plianta informativa, ziarul Agromediainform.

Urmatoarea activitate in cadrul proiectului va fi trainingul de pregatire a formatorilor in domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice din 7 raioane de pe malul drept si 5 de pe malul sting al Nistrului. 

Prezentarile pot fi accesate aici