Home arrow Noutati arrow O delegatie din Georgia in vizita la Falesti
O delegatie din Georgia in vizita la Falesti Imprimare

Pe data de 15 octombrie curent Asociatia „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Nationale AGROinform, a organizat un schimb de experienta cu membrii delegatiei Agentiei pentru Dezvoltarea Cooperativelor a Ministerului Agriculturii din Georgia. 

Scopul vizitei a fost studierea experientei in domeniu si a problemelor existente in procesul de creare si activitate a cooperativelor.

Oaspetii din Ggeorgia au avut o discutie utila la sediul Asociatiei cu directorul si vicedirectorul Asociatiei Victor Cimpoies si Alexandru Fusa, Ion Besarab, presedintele Cooperativei de intreprinzator de marketing “Gramineus Com” din orasul Falesti. Ei s-au interesat de aplicarea legislatiei Republicii Moldova in domeniu, modalitatea de creare si activitate a cooperativelor, practicile de succes a cooperativelor de achizitionate si comercializare a laptelui "Dorprimlact" si „Lactavia Com” din localitatile Doltu si Hiliuti. Functioarii din Georgia au fost informati si despre succesele si problemele intilnite la crearea si in activitatea celor 5 coopertaive de marketing create in raionul Falesti cu suportul Federatiei Nationale AGROinform.

In a doua parte a vizitei, oaspetii din Georgia au vizitat Cooperativa de Intreprinzator de marketing "Dorprimlact" din satul Doltu. Directorul cooperativei Ecatenina Ursu le-a vorbit despre calea parcursa de la crearea cooperativei si pina in prezent. Daca la inceputul activitatii au fost angajate 2 persoane, creat 1 punct de colectare a laptelui de la 70 de cetateni, in prezent au mai fost create 4 puncte de colectare a laptelui de la 450 de locuitori din satele Burghelea, Ilenuta, Bocani, Doltu, Marandeni, Falestii Noi, Iscalau, dotate cu echipamente frigorifere si masurare a grasimii laptelui.

In prezent au mai fost create 10 locuri de munca, iar zilnic se achizitioneaza pina la 2500 litri de lapte.