Home arrow Noutati arrow Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste formatori in domeniul agriculturii ecologice de pe ambele maluri
Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste formatori in domeniul agriculturii ecologice de pe ambele maluri Imprimare

In perioada 16-17 decembrie curent in sala de conferinte a hotelului Dacia din Chisinau Asociatia “CUTEZATORUL” a organiat primul din cele doua traininguri de pregatire a formatorilor in domeniul producerii, certificarii si cometrcializarii productiei agroalimentare ecologice, activitatii cu consumatorii de produse organice.

Evenimentul a fost desfasurat in cadrul proiectului "'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana prin Programul „Sustinerea Masurilor de Promovare a Încrederii” si implementat de PNUD Moldova.
Pentru instruire au fost selectati 12 formatori de pe ambele maluri ale Nistrului, 7 din raioanele Soroca, Floresti, Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Causaeni, Stefan Voda si 5 din raioanele din stinga Nistrului: Ribnita, Slobozia, Dubasari, Grigoropol si Camenca.

           Conform programului trainingului în procesul  de instruire a formatorilor au fost implicati experti cu o bogata si vasta experienta in domeniu: Boris Boincean- doctor habilitat, cercetator la Institutul de Cercetare a Culturilor de Cimp “Selectia” din Balti, Alexei Gumaniuc- doctor habilitat, cercetator la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice in domeniul Agriculturii din mun. Tiraspol, Valentin Ciubotaru, doctor in agricultura, directorul executiv al AO „Bios” Chisinau si Natalia Gutu, Director Executiv „Asociatia Femeilor de Afaceri din Spatiul  Rural Riscani”.

Formatorii au audiat prezentari si comunicari in cadrul a doua module a cite 2 sesiuni de instruire fiecare. Ca un fir rosu au trecut in cadrul instruirii temele „Tehnologii moderne de baza în procesul de producere a productiei agroalimentare ecologice” si „Initierea si dezvoltarea afacerilor cu produse organice”.

Dupa evaluarea trainingului si chestionarea formatorilor participantii au primit certificate de participare în domeniul producerii  si certificarii productiei agroalimentare ecologice.  Pe parcursul implementarii proiectului formatorii în raioanele pe care le reprezita vor avea ocazia sa aplice cunostintele acumulate în practica. Ei vor organiza si desfasura cîte 1 atelier de informare si instruire de o zi cu 15 fermieri care doresc sa initieze practicarea agriculturii ecologice sau sa initieze o afacere in acest domeniu.

 

Al doilea training din cadrul proiectului va fi desfasurat tot in municipiul Chisinau in perioada de 20-21 ianuarie 2017.