Home arrow Noutati arrow Vizita de studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti in regiunea Cernauti
Vizita de studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti in regiunea Cernauti Imprimare

In perioada 23-25 iunie curent, 20 femei din raionul Falesti, care dezvolta afaceri în agricultura, au întreprins o vizita de studiu în regiunea Cernauti, Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

In prima zi a vizitei, participantele au vizitat Firma agricola „Zolotoi colos” (Localitatile Vacincauti si Stroiesti, raionul Novoselitsea), codus de experimentatul fermier, domnul Stepan Gligor care  activeaza peste 50 de ani in calitate de conducator ale firmelor agricole. Necatind pl ploaie, oaspetii din Moldova au luat cunostinta cu cele 25 de hectare de coacaza, cultura generatoare de venit, fortele de munca, implicate la ingrijirea si recoltarea zmeurei, piata de desfacere. Pe viitor gospodaria va extinde plantatiile de zmeura pina la 40 ha, iar recoltarea va fi efectuata cu combina, ce va fi procurata de gospodaria locala.

Tot in localitatea respectiva antreprenoarele din Falesti au vizitat fabrica de producere a peletilor si uscatoria de cereale si culturi tehnice.

                In localitatea Stroiesti membriii Cercului de Studiu au vizitat livada intensiva a gospodariei si complexul de calibrare si ambalare a fructelor, camerele frigorifere, centrul cultural al satului, stadionul, terenul de mini fotbal, biserica din localitate s.a. Schimbul de experienta s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri din partea oaspetilor si gazdei primitoare. Delegatia din Moldova a fost intilnita si insotita pe parcurul primei zile de doamna Maria Nicorici, primarul orasului Noovoselitsea.

                 La finele zilei a fost vizitata si GT „Gauca Vasile” din satul Priprutie. Femeile antreprenoare au luat cunostinta cu cu cele 70 ha de mere ale fermierului, complexul frigorifer de spalare, sortare, ambalare a merelor, confectionare a lazilor din carton. Antreprenorul Vasile Gauca a mentionat activitatea pozitiva a intreprinderii in ultimii ani, mentionind si problemele privind accesarea pietii externe.  Spre exemplu, daca pina la enbargoul impus de Rusia vindea merele cu 1,5 $, in prezent ele sunt realizate cu 0,3 $.

                A doua zi in satul Boiani a avut loc intrunirea si bursa de contacte a femeilor antreprenoare din r. Falesti si Novoselitsea, organizata in colaborare cu Asociatia Novoselitsea pentru dezvoltare economica si cooperare transfrontaliera. Au avut loc discutii sincere despre succese si neajunsuri, planurile pe viitor, provocate di conducatorii ONG-urilor „CUTEZATORUL” si ANDECT din Novoselitsea. In cadrul bursei de contacte, fermierii au facut schimb de adrese, numere de telefoane, adrese electonice. Ca rezultat, s-a pus baza uror parteneriate intre femeile de afaceri din ambele tari.

                Datorita domnului Vasile Salar, originar din s. Obreja Veche, r. Falesti, oaspetii din Moldova au primit si o satisfactie sufleteasca, vizitind manastirile din satele Boiani si Banceni.

                In ziua a treia au fost vizitate pietile agricole din municipiul Cernauti si orasul Novoselitsea, o intilnire cu Seful Directiei agricole a Administratiei de Stat a r. Novoselitsea Alanol Andritcii.

Vizita de studiu este parte a unui  program de instruire a membrilor Cercului de Studiu a Femeilor in afaceri agrare, care se desfasoara în cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

Poza1Poza2Poza3Poza4