Home arrow Noutati arrow Fermierii isi consolideaza capacitatile in domeniul agriculturii ecologice
Fermierii isi consolideaza capacitatile in domeniul agriculturii ecologice Imprimare

Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.                                

Agricultura poate aduce profit si fara a dauna mediului. Despre aceasta s-au convins  cei peste 30 de fermiei din raioanele de pe ambele maluri ale rîului Nistru (Falesti, Soldanesti, Slobozia, Grigoropol s.a.) pe data de 14 iulie curent, participind la seminarul stiintifico-practic si vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si porumb, create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor. La seminarul privind cerintele fata de producerea productiei agroalimentare ecologice, moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  au venit cu alocatiuni in fata celor prezenti domnul Vladimir Tibîrta, vicepresedintele raionului Falesti si Maxim Cataranciuc, managerul Programului "Sustinerea masurilor de promovare a increderii", finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

Ca de obicei, la seminar au fost prezenti specialisti cu renume in domeniul agriculturii ecologice atit din raionul Falesti, cit si din tara. Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în agricultura, cercetator, sef de sectie la ICCC „Selectia” a prezentat raportul „Cerintele fata de asolamente, soiuri si  hibrizi în agricultura ecologica”, iar Adrian Basarab, managerul  comercial al companiei Caussades – Semences a vorbit despre utilizarea preparatelor biologice în lupta cu buruienile la cresterea productiei agroalimentare ecologice.

Directorul interimar al Institutului de Fitotehnie "Porumbeni" domnul Vasile Mateiciuc a povestit despre comportarea soiurilor si hibrizilor de porumb, produse de institutia  respectiva, iar Vasile Cires, fermier din s. Logofteni a informat despre experienta acumulata la producerea si comercializarea la preturi bune in Franta si Bulgaria a cerealelor si floarei soarelui ecologice, problemele cu care se confrunta in aceste procese.

Pentru prima data la activitatile noastre a participat si venit cu o interventie interesanta si importanta fermierul ecologic din raionul Soldanesti Alexei Micu, care are in gestiune circa 170 ha bio.   

In a doua parte a seminarului participantii au vizitat loturile demonstrative de comportare si testare ai hibrizilor de floarea soarelui si porumb din satele Sarata Veche (SRL „Rairec Plus”, director Nina Rarancian), Marandeni (SRL Agro-Papuros”, director Mihail Goncearenco) Rautel (Fabrica de calibrare a semintelor de porumb, director Sergiu Rosca), create cu suportul institutiilor stiintifice de profil, companiei Caussade Cemences, fabricii de calibrare a semintelor de porumb din Rautel.

Concomitent, la activitatile de rpomovarea a agriculturii ecologice din raionul Falesti, au participat si 10 fermieri din raioanele din stinga Nistrului, aflati intr-o vizita de studiu.  

Activitatile au fost organizate în cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, implementat de Asociatia  Obsteasca "CUTEZATORUL", în colaborare cu Directia Agriculturt, Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru a Consiliului raional Falesti, Institul de Cercetari pentru Culturile de Cîmp "Selectia" din orasul Balti, Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", compania Caussades – Semences, fabrica de calibarare a semintelor de porumb din satul Rautel. 

 Vezi poze