Home arrow Noutati arrow Fermierii din raionul Falesti in vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania.
Fermierii din raionul Falesti in vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Imprimare

In perioada 22-24 septembrie curent 28 de fermieri din raionul Falesti au efectuat o vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Vizita a coincis cu desfasurarea Targului pentru Fermieri AGRALIM, desfasurat pentru prima data in parcul agroindustrial „Transagropolis” din comuna Ltcani, judetul Iasi. Ei au avut ocazia sa viziteze expozitia cu peste 150 de companii din domeniile echipamente, utilaje si tehnica agrara, scule si piese de schimb, silozuri, uleiuri si combustibili, sisteme de cântarire, inputuri, consultanta si servicii financiare, solutii pentru zootehnie si horticultura.

Interesanta a fost si expozitia de zootehnie cu rasele: Bovine-Holstein, Baltata Româneasca, Charolaise, Black Angus, Red Angus, Holstein-Friza, Sura de stepa. Ovine si caprine-le de France, Karakul, Tigaie, Turcana, Suffolk Englezesc, Saanen.

Este semnificativ faptul ca la deschiderea Targului Agricol pentru Fermieri AGRALIM a luat parte si ministrul Agriculturii din Industriei Alimentare, domnul Iurie Usurelu.  

Urmatoarea destinatie a fost Grupul de firme agricole „Domeniile Lungu”, unde membrii delegatiei din Falesti au luat cunostinta cu tehnologiile de infiintare si intretinere a plantatiilor de vie si livezi, sustinerea acestui proces de catre Uniunea Europeana. La sfirsitul zilei a  fost vizitata si sectia de prelucrare a strugurilr si imbuteliere a vinului.

In judetul Botosani a fost vizitata fabrica de procesare a laptelui a firmei S.C.VLASIE COMPANY S.R.L. din comuna Vlasinesti, unde se produce renumitul "Cascaval de Ssveni". Aici oaspetii au luat cunostinta cu tehnologia de procesare a laptelui si producere a „Cascavalului de Saveni”, diversitatea tipurilor de cascaval, conditiile igienice in care se proceseaza laptele si de lucru a celor 15 angajati de la fabrica. Un subiect aparte a fost comercializarea productiei si schimul de experianta cu domnul Vasile Cires din s. Logofteni care produce 4 tipuri de cascaval ecologic. Este important ca conducerea ambelor fabrici au stabilit relatii de colaborare, luind decizia de a face schimb de specialisti si a vizita fabricile respective.    
      Urmatoarea destinatie a fost livada de mere din comuna Curtesti, judetul Botosanii a firmei S.C. AGRIMPEX S.R.L in frunte cu Cosmin Hutanu. Administratorul firmei a povestit despre decizia de a infiinta o livada tinara de mere, cirese si prune, subventiile obtinute de la stat, tehnologiile utilizate, problemele cu care se confrunta in procesul de activitate si comercializare a productiei.

Duminica, 24 septembrie, fermierii au vizitat piata agricola din municipiul Botosani, unde au studiat asortimentul produselor alimentare, preturile in compararie cu cele din Republica Moldova. Ei au mentionat calitatea inalta a produselor expuse si realizarea lor de catre producatori.

La sfirsitul zilei delegatia falesteana a vizitat muzeul etnografic din Botosani si complexul memorial „Mihai Eminescu” din satul Ipotesti.

        Aducem sincere multumiri Directiei Agricole Judetene Botosani, in frunte du directorul executiv Cristian Delibas, pentru suportul la organizarea vizitei respective.  

Vizita a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru, Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze