Home arrow Noutati arrow "Ziua cimpului" la loturile demonstrative din Balti si Marandeni.
"Ziua cimpului" la loturile demonstrative din Balti si Marandeni. Imprimare

Pe data de 12 ianuarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti. La eveniment au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, care au audiat raportul „Impactul conditiilor climaterice la raspindirea bolilor si daunatorilor asupra semanaturilor de toamna”, prezentat de catre Mihail Vronschih, doctor habilitat in stiinte agricole, seful Laboratorului „Protectia plantelor”, a Institutului CCC „Selectia”.                                                                               

 Domnul Alexei  Postolachi, doctor in stiinte agricole, sef adjunct al Sectiei „Culturi cerealiere”, a prezentat raportul „Starea culturilor de griu si orz de toamna pe lotul demonstrativ in perioada de toamna – iarna 2017 – 2018”.

O activitate similara a fost organizata pe 16 ianuarie 2018 in satul Marandeni, raionul Falesti la SRL "Agro-Papuros". Scopul vizitei la lotul demonstrativ a fost utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile de griu si orz de toamna. Agranomul sef al SRL „Agro-Paporos” Valeriu Pirau a informat participantii despre lucrarile agricole efectuate pe parcursul perioadei de vegetatie, cu comportarea culturilor cerealiere de toamna in perioada lunilor septembrie – decembrie si rezistenta lor la ger, avantajele si dezavantajele agriculturii conservative in conditiile de iarna.    

Prima parte a instruirii a inceput cu rapoartele „Etapele de tranzitie la sistemul conservativ de agricultura in Republica Moldova” si „Sistemele de agricultura conservativa si lucrarea conservativa a solului”, prezentate de doctorii in agricultura, specialistii Institutului CCC "Selectia", Marin Cebotari si Alexei  Postolachi.                                                                                                 

Evenimentele au fost organizate in colaborare cu SRL "Agro-Paporos" si Institutul CCC „Selectia” din mun. Balti, gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Nationala AGROinform, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Poza1
Poza2
Poza3
Poza4