Home arrow Noutati arrow Vizitele de totalizare la loturile demonstrative din Balti si Marandeni
Vizitele de totalizare la loturile demonstrative din Balti si Marandeni Imprimare

poza1

Pe data de 08 iunie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu SRL „Agro Popuros ” din satul Marandeni, a organizat „Ziua cimpului” si ultima vizita la lotul demonstrativ cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative .

Cu cuvint de salut catre participanti a venit d-nul Victor Cimpoies, director executiv a AO “CUTEZATORUL”.

La eveniment au participat 24 fermieri si producatori  agricoli din r-l Falesti, care au audiat informatia privind rezultatele dezvoltarii culturii de griu si orz de toamna de pe loturile demonstrative cu utilizarea tehnologiilor conservative in conditiile anului agricol toamna  2017-primavara 2018 si analiza comparaticva a culturilor de  pe lotul demonstrativ si cele conventionale inaintea recoltarii, prezentate de catre Valeriu Pirau, agronomul-sef al SRL „Agro Popuros ”.

In cadrul intilnirii s-a pus in discutii avantajele si dezavantajele agriculturii conservative  fata de cea traditionala, rezultatele introducerii ingrasamintelor minerale pentru stimularea dezvoltarii culturilor in diferite faze de vegetatie.

  „Ziua Cimpului” de la Marandeni s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri, discutii si recomandari acordate fermierilor de catre agronomul-sef.

   In a doua parte a zilei, fermierii au vizitat lotul demonstrativ  "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti.

Mihail Vronschih, doctor habilitat in agricultura, seful Sectiei „Protectia plantelor ” la  Institutului CCC „Selectia” si d-na Lilia Topa, colaborator stiintific, ICCC „Selectia”  au informat participantii despre rezultatele monitorizarii situatiei fitosanitare la culturile de griu si orz de toamna in conditiile anilor 2017-2018 si despre promovarea soiurilor autohtone de griu,orz de toamna, prin vizitarea pepenierii demonstrative a soiurilor noi de griu si orz de toamna a ICCC „Selectia”.

La intrebarile acordate de catre fermieri au raspuns domnii Marin Cebotari, directorul Institutului ICCC „Selectia” si Mihail Vronschih.

Vizitele de totalizare   au fost organizate de AO "CUTEZATORUL" in colaborare cu Institutul CCC "Selectia" din Balti  si SRL „Agro Popuros ” din satul Marandeni, r-l Falesti cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

Vezi poze