Home arrow Noutati arrow Rezultatele obtinute pe loturile demonstrative
Rezultatele obtinute pe loturile demonstrative Imprimare
POZA1

Conform contractului, incheiat in luna octombrie a anului 2017 intre Federatia Agricultorilor din Moldova si Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL, au fost create 2 loturi demonstrative cu griu si orz de toamna si utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile ICCC „Selectia” din mun. Balti  si SRL „Agro Papuros” din satul Marandeni, raionul Falesti.

  In perioada noiembrie 2017 – august 2018 au fost organizate si desfasurate 2 instruiri si  6 zile ale cimpului cu participarea a peste 160 de fermieri si antreprenori agricoli.

Pe terenurile agricole ale ICCC „Selectia” au fost demonstrate 42 de preparate noi din care 18 fungicide, 2 insecticide, 4 dezinfectanti, 18 erbicide si desicanti, care au fost introduse în schemele experimentale ale anului 2017-2018. Specialistii ICCC Selectia in frunte cu doctorul  habilitat in stiinte agricole, seful sectiei „Protectia plantelor”, al Institutului CCC „Selectia” dl.Mihail Vronschih au prezentat principiile de completare si modificare a sistemului integrat de protectie a culturilor de griu si orz de toamna (metode: profilactice, agrotehnice, genetice si chimice) in baza a 5 experimente de cimp, montate în asolamentul special.

      In satul Marandeni, s-a efectuat analiza comparativa a productivitatii griului si orzului de toamna de pe lotul demonstrativ si terenurile conventionale ale SRL „Agro Papuros", conducator Goncearenco Mihail, agronom si expert Pirau Valeriu. Aici a fost utilizata  tehnica specializata pentru prelucrarea solului dupa tehnologiile agriculturii consrervative (discuitul in loc de arat, utilizarea sacrificatorului in loc de plug, tocarea resturilor  plantelor dupa recoltare, utilizarea preparatului Ecostern pentru descompunerea resturilor vegetale s.a.), in urma caror s-au obtinut urmatoarele rezultate:

I parcela.
- Doua discuituri +Ecostern.
S-a obtinut: Griu- 55,20 q/ha
Orz- 50,70 q/ha
II parcela.
- 1 discuitura
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
III parcela.
- Terenul a fost prelucrat su Scarificatorul
- S-a obtinut: Griu- 57,30 q/ha
Orz- 52,50 q/ha
IV parcela.
- Agricultura obisnuita. Aratura .
- S-a obtinut: Griu- 51,50 q/ha
Orz- 45,50 q/ha

    De pe o suprafata de 470 ha de griu de toamna au fost obtinute cite 40 k/ha, iar de pe 70 ha de orz de toamna s-au obtinut cite 30 k/ha.

  Loturile demonstrative au fost create gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

  Vezi poze