Home arrow Monumentele naturii
Monumentele naturii Imprimare

ARIILE NATURALE PROTEJATE DIN RAIONUL FALESTI 

Rezervatia stiintifica „PADUREA DOMNEASCA”

    Rezervatia stiintifica „PADUREA DOMNEASCA” a fost constituita in anul 1993 in scopul prezentarii celor mai reprezentative paduri de lunca si a comunitatilor de plante si animale rare. Este cea mai batrina din tinut si una din cele mai vechi paduri de lunca din Europa.
Ea este amplasata pe o distanta de 40 km in cursul de mijloc al r. Prut si ocupa lunca r. Prut pe tot intinsul ei din cadrul raioanelor Glodeni si Falesti, avind o suprafata de 6032 ha. Majoritatea teritoriului rezervatiei(52 %) este acoperit cu padure de lunca. Una din cele mai deosebite valori ale rezervatiei reprezinta parcela cu stejari seculari cu o virsta de peste 200-250 de ani, care depasesc inaltimea de 30-35 de metri.
Este valoros si invelisul ierbos al rezervatiei, unde predomina racotelul, piciorul caprei, lacramioarele, brebeneii, toporasii si altele. Tot aici pot fi vazute specii de plante rare: angelica, laleaua pestrita, giocelul alb, viorelele s.a..
In cadrul rezervatiei s-a pastrat o retea de balti care servesc ca habitat al pasarilor de apa, inclusiv a celor migratoare. Este bine dezvoltata si fauna acestor locuri pitoresti, unde putem intilni cerbul nobil, caprioara, mistretul, bursucul, nevastuica, pisica salbatica, jderul de padure, vidra si alte animale.
Dintre reprezentantii ornitofaunei fac parte asa specii de balta ca viesparul, acvila pitica, acvila tipatoare, egreta mare alba, specii migratoare- codalbul, soimul dunarean, acvila imperiala, vulturul pescar, cocostircul negru, lebada cucuiata.
Variatia speciilor floristice si a celor faunistice in rezervatia stiintifica „PADUREA DOMNEASCA” confirma importanta ei ca depozit natural al genofondului floristic si faunistic, folosirea lui in scopuri stiintifice, ecologice, culturale si recreative.

Rezervatia peisagistica Risipeni


  

   

    Rezervatia pesagistica Risipeni, sectorul Falesti este situata de-a lungul satelor Bocsa, Risipeni si Izvoare pe o suprafata de 221 hectare i-si ia inceputul in apropierea traseului international Iasi- Balti. In componenta rezervatiei sunt incluse imprejurimile satelor respective (parcelele 63-68, 71), care se deosebesc printr-o frumusete rara, bucurind ochiul vizitatorilor.
Pe teritoriul rezervatiei peisagistice Risipeni isi iau inceputul mai multe izvoare care isi varsa apele in riul Girla Mare, afluent al riului Prut.

  

 

    

 

Rezervatia peisagistica Izvoare

iz.jpg      Dupa spusele localnicilor, inca kiteva secole in urma, fasiile forestiere din partea locului se uneau cu cele ale satului Bocsa, Rediul de Sus, Lucaceni, apoi continuau spre inaltimile si luncile satelor din vecinatate, formind un covor verde si frumos. Astazi acest covor se numeste rezervatia peisagistica Izvoare, care se intinde pe o suprafata de 739 hectare (parcelele 29-31, 46-57).
Ea este si cea mai mare rezervatie peisagistica din partea locului, deosebindu- se prin frumusetea peisagelor si poienilor fascinante, lacurile de o frumusete rara, cararile si potecile batatorite de catre vizitatori. Este unul din cele mai atragatoare si solicitate locuri de agrement in sinul naturii din sectorul Falesti. Aici inca din vremuri mai de demult se organizau diferite festivaluri culturale, concursuri ale activitatii artistice, ziua roadei si altele. Astazi a venit timpul sa restabilim acele frumoase traditii, folosind la maximum atit potentialul educativ al ariilor protejate, kit si cel recreativ si cultural.
Pe teritoriul rezervatiei peisagistice Izvoare se afla 2 iazuri cu o suprafata de 2.5 si 1.5 hectare, care servesc ca loc de agrement pentru locuitorii satelor Bocsa, Risipeni si Izvoare.



Rezervatia peisagistica Caiuceni Nagornoe

nag.jpg    Fiind un peisaj geografic de un farmec deosebit, rezervatia peisagistica Caiuceni- Nagornoe, cu o suprafata de 202 hectare, este situata pe teritoriile primariilor Pruteni si Albinetul Vechi. In componenta ei sunt incluse padurile si terenurile din apropierea satelor Lucaceni, Valea Rusului, Pruteni, Rediul de Sus si Musteata (parcelele 21-23, 25-27)
Deosebindu-se prin relief, dealurile, povirnisurile si vaile impadurite se aseamana cu cele din Codrii Moldovei. Partea de est a rezervatiei atrage atentia prin numarul impunator de mosuroaie de furnicari, care ajung pina la o inaltime de 1.5- 2 metri si se afla unul linga altul.
Rezervatia respectiva este vestita atit prin peisage si poiene atragatoare ale naturii, cit si prin monumentul naturii „Arborele secular”, ce se afla pe teritoriul ei, oamenii harnici si gospodari din satul Rediul de Sus in frunte cu neobositul Nicolae Chictenco, care necatind la faptul ca se afla la o inaltime impunatoare fata de alte localitati, ani la rind cresc roade bogate.
Membrii primei cooperative agricole din partea locului, ce traiesc si muncesc chiar pe teritoriul rezervatiei peisagistice respective, au fost primii care s- au ocupat cu cresterea si realizarea „jeniseniului”, visinei tibet si.a.
Continutul si aspectul cimpurilor de pe teritoriul rezervatei peisagistice parca concureaza cu fascinantele si atragatoarele poiene ale rezervatiei insasi, dorind sa devina tot atit de frumoase si folositoare omului.


Monumentul naturii Arborele Secular din satul Rediul de Sus

     

 Stejarii pedunculati sunt amplasati pe teritoriul rezervatiei peisagistice Caiuceni Nagornoe linga cantonul din satul Rediul de Sus, parcela 38, subparcela 2. Ei au o varsta de circa 400 ani.
          Chiar la citiva metri de acessti strajeri ai naturii se afla o fintina din care-si potolesc setea sute de vizitatori care vin in excursii la “copacul lui Suvorov” (asa este numit monumental in popor). E de mentionat faptul ca toti acesti ani atit monumentul, cit si fintina din preajma lui sunt ingrijite de localnici si silvicultorii din partea locului.

 

 

 

Sectorul reprezentativ cu vegetatie silvica Calinestii Mici (parcela 21, subparcela 3)

    Un alt monument al naturii din partile Falestilor este sectorul reprezentativ cu vegetatie silvica Calinestii Mici, ce cuprinde un teren de 7 ha la sud-est de satul Calinesti la citiva km de rezervatia stiintifica „Padurea Domneasca” si cuprinde o vegetatie forestiera bogata. Detinatorul funciar in prezent este ocolul silvic Calinesti si Gospodaria Silvica de Stat Glodeni.
Afara de aceasta nu departe de acest monument al naturii se afla alte doua obiecte, ce prezinta interes atit din punct de vedere natural, cit si cultural si estetic. Este vorba de manastirea Acoperemintul Maicii Domnului, ce este situata pe teritoriul padurii din preajma comunei Navirnet si unul din cele mai amenajate si frumoase izvoare din partea locului- Fintina Doamnei din satul Calinesti. Pe teritoriul manastirii Acoperemintul Maicii Domnului, care se afla in mijlocul unei paduri de o frumusete rara, cresc mai multi arbori seculari, ce necesita sa fie luati sub ocrotirea statului
Mai mulii ani la rind izvorul Fintina Doamnei din comuna Calinesti aprovizioneaza cu apa o jumatate de sat si mai multi calatori care se opresc special pentru a gusta apa cristalina si gustoasa din el