Home arrow Noutati arrow Activitati in cadrul Proiectului SIDRA, finantat de FARM si WE EFFECT
Activitati in cadrul Proiectului SIDRA, finantat de FARM si WE EFFECT Imprimare
Poza1

Pe data de 21 iunie 2019, AO “CUTEZATORUL” a desfasurat  seminarul regional cu genericul “Provocarile cu care se confrunta agricultura si necesitatea tranzitiei la un sistem de agricultura ecologica”. La eveniment au participat  23 de fermieri si producatori agricoli din raioanele Falesti si Glodeni care au fost informati despre masurile de restabilire a fertilitatii solului si rolul ireplasabil al asolamentului in agricultura ecologica  s.a.

            Expertul instruirii a fost Boris Boincean - doctor habilitat in agricultura, profesor cercetător, Institutul CCC „Selectia”, Universitatea de Stat Aleco Russo din Balti. Pe linga tema de baza, expertul a dat raspuns la intrebarile fermierilor privind starea culturilor de cimp in ajunul recoltarii anului curent.

            In cadrul intilnirii producatorii agricoli au primit cite un set de litreratura si materiale informative de la companiile CAUSADDES Semences si Monsanta din Chisinau.

            In aceiasi zi beneneficiarii proiectului au participat la „Ziua Cimpului”, organizata la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de porumb in cadrul scolii de cimp din s. Sarata Veche, r. Falesti.

            In cadrul scolii de cimp a fost creat lotul demonstrativ de comportare si testare a 25 de hibrizi de porumb, cu utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole. Hibrizii au fost pusi la dispozitie de Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", companiile CAUSADDES Semences si "Monsanta" din Chisinau. Administratorul lotului este SRL "Rairec Plus" in frunte cu Nina Rarancean care practica agricultura ecologica pe o suprafata de peste 150 hectare.

            Caracteristica hibrizilor de porumb si starea lor la etapa actuala a fost efectuata de Sergiu Rosca, directorul Fabricii de Prelucrare a semintelor de porumb Rautel, Andrian Basarab agronom la compania CAUSADDES Semences Chisinau si Eugen Fetescu, managerul SRL "Monsanta" Chisinau.

            Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Sprijinirea dezvoltarii durabile si inclusive in zonele rurale” (SIDRA), finantat de Federatia Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) si Proiectului WE EFFECT.

Vezi poze