Home arrow Noutati arrow Sondajul de opinie publica din or. Falesti
Sondajul de opinie publica din or. Falesti Imprimare
t.jpg

Scopul sondajului a fost „Verificarea gradului de informare al cetatenilor orasului Falesti” privind transparenta activitatii Consiliului local si primariei Falesti, participarea publicului in procesul bugetar. Principalul obiectiv a fost de a stabili gradul de acces la informatie, participarea cetatenilor la procesul bugetar. El a fost desfasurat in perioada lunilor ianuarie-februarie curent de catre AO „CUTEZATORUL”. In cadrul lui au fost intervievati 150 de locuitori ai orasului Falesti.

             In urma cercetarii capitolului privind „Accesul la informatie si nivelul de informare al cetatenilor privind bugetul orasului Falesti si activitatea transparenta a APL au fost obtinute rezultate slabe: din 100% de respondenti numai 9% cunosc  informa?ia despre bugetul local si procedurile bugetare, iar 85 % au raspuns ca nu cunosc nimic despre bugetul orasului Falesti. Aceste date ne demonstreaza ca nivelul de implicare la consultarea, adoptarea si executarea bugetului obstesc este foarte jos.

            Nu este mai buna nici situatia privind accesul la informatia de interes public. La intrebarea „Cum credeti activitatea Primariei Falesti este transparenta”, 32 % dintre respondenti au dat un raspuns negativ, 34 % o socot transparenta, 16 % nu stiu raspunsul si 10 % nu sunt interesati.

            Privitor la accesarea paginei web a Primariei Falesti si dreptul cetatenilor de a  asista la sedintele Consiliului local: 68 % din respondenti nu au accesat nici o data pagina web, 64 % din ei nu cunosc despre dreptul cetatenesc de a participa la sedintele Consiliului local, comisiilor de specialitate si numai 9 % au mentionat ca au participat vre-o data la sedintele Consiliului local.

      Rezultatele sondajului vor servi ca baza de referinta a situatiei din orasul Falesti pentru evaluarea ulterioara a impactului produs in rezultatul implementarii proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", masurilor de asigurare a unui acces mai adecvat la informatia de interes public, implicarii a cati mai multi cetateni in guvernarea orasului Falesti.

            Sondajul a fost organizat in cadrul proiectului „Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety