Home arrow Noutati arrow ÎMPREUNA PENTRU BUNA GUVERNARE SI BUGETARE PARTICIPATIVA”: PUNCT SI DE LA CAPAT
ÎMPREUNA PENTRU BUNA GUVERNARE SI BUGETARE PARTICIPATIVA”: PUNCT SI DE LA CAPAT Imprimare
poza_profil_ziar.jpg

Zilele trecute, a avut loc Conferinta de finalizare a proiectului „Impreuna pentru buna guvernare si bugetare participativa”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul Proiectului EU4Accountability – Societatea civila imputernicita pentru o mai mare responsabilitate sociala in Moldova. Perioada de implementare a proiectului a constituit 14 luni, activitatile proiectului au fost realizate dintr-un buget de 25.000 Euro.

Proiectul respectiv, societatea civila reprezentata de aplicant – AO „CUTEZATORUL”, a avut patru parteneri, reprezentati de Administratia publica locala : Consiliul raional Falesti, Primaria or. Falesti, Primaria comunei Albinetul Vechi, Primaria comunei Taxobeni. In cadrul conferintei de finalizare managerul proiectului, dl Victor Cimpoies, alti participanti au prezentat activitatile proiectului si rezultativitatea desfasurarii lor.

Scopul proiectului a fost contribuirea la dezvoltarea si consolidarea capacitatilor organizatiilor societatii civile si administratiei publice, prin desfasurarea unei campanii publice de sensibilizare a populatiei, caravanei de informare, elaborarea si demararea unui Program de instruire in domeniu s.a.

Obiectivul general al proiectului a constat in identificarea si sprijinirea dezvoltarii mecanismelor de responsabilitate sociala in domeniul bunei Guvernari si bugetarii participative in localitatile rurale ale raionului Falesti, rezultat la care am reusit sa ajungem, gratie implementarii obiectivelor specifice, datorita realizarii activitatilor propuse in comunitatile vizate, a precizat dl Cimpoies.

Astfel, in cadrul proiectului, a fost realizata dezvoltarea de parteneriate durabile intre actorii comunitari si implicarea acestora in rezolvarea problemelor comunitatii, prin incheirea acordurilor de colaborare intre OSC si APL pentru imbunatatirea activitatii si cooperare pe termen lung; desfasurata campania de informare si sensibilizare a proiectului, caravana de promovare a proiectului si activitatilor proiectului bugetarii participative; infaptuita monitorizarea semestriala a paginii web a a partenerilor privind promovarea proiectului si a bugetarii participative ; organizat un atelier de instruire a tinerilor, reprezentantilor APL, ONG-lor, un atelier de instruire a femeilor antreprenoare privind rolul lor in bugetarea participativa, asigurarea transparentei activitatii APL, ONG-lor, o masa rotunda cu factorii de decizie, responsabili de implicarea cetatenilor in procesele de luare a deciziilor si bugetarea participativa; desfasurate trei seminare regionale, doua focus grupuri, desfasurate vizite de studiu, inclusiv peste hotare.

In cifre, rezultatele esentiale ale proiectului arata in felul urmator:

• Peste 11 mii de locuitori ai raionului informati despre proiect, donator, parteneri si necesitatea sporirii implicarii in procesele de buna guvernare si si luare a deciziilor;

• Peste 200 de reprezentantii ai societatii civile si ai administratiei publice locale instruiti in domeniul bunei guvernari si bugetarii participative.

• 60 de tineri, fermieri si femei antreprenoare instruiti in cadrul a doua ateliere si 2 focus grupuri.

• Participarea in colaborare cu grupul de tineri din raionul Falesti si primaria locala la confectionarea si instalarea in oras a indicatorului „Km O al orasului Falesti”.

• Procurarea echipamentelor pentru transmiterea online a sedintelor Consiliului local Albinetul Vechi si Consiliului local Taxobeni (camerilor de luat vederi) pentru asigurarea informarii cetatenilor si transparentei activitatii lor.

Proiectul „Impreuna pentru buna guvernare si bugetare participativa” a fost implementat de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul Proiectului EU4Accountability - Societatea civila imputernicita pentru o mai mare responsabilitate sociala in Moldova, finantat de Uniunea Europeana si implementat de un consortiu format din trei organizatii: Parteneriatul European pentru Democratie (EPD), ALDA - Asociatia Europeana pentru Democratie Locala si organizatia ceha People in Need.

@EUDelegationMoldova @EU4Accountability People in Need si ALDA @PIN.moldova