Home arrow Federatia Agricultorilor din Republica Moldova
Imprimare
 

 

    
farm.jpg
 

Despre FARM

Bazele Federatiei Agricultorilor din Moldova ”FARM” au fost puse în cadrul proiectului TACIS „Campania de informare privind privatizarea si restructurarea în agricultura”, implementat în perioada 1998-2001 si care presupunea crearea a 10 centre de informare si consultanta. În anul 2000, la initiativa a 13 organizatii obstesti din diferite regiuni ale Republicii Moldova a fost constituita Federatia Agricultorilor din Moldova ”FARM”, cu numele initial Federatia Nationala a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

Ca urmare, în perioada 2000-2003, au fost puse bazele structurii organizationale a Federatiei, caracterizata, atât prin extinderea retelei de organizatii-membre, cât si de cresterea numarului de fermieri-membri în cadrul Federatiei.

Viziune

 Federatia Agricultorilor din Moldova „FARM” aspira sa creeze un mediu legislativ favorabil, pentru a sustine antreprenorii agricoli sa se afirme pe pietele externe. Strategia FARM pune accent pe integrarea femeilor si a tinerilor în domeniul antreprenorial si agricol. Faciliteaza accesul la cunostinte, finante care sa permita consolidarea de piete noi. Contribuie la crearea competitivitatii producatorilor agricoli pentru promovarea tehnologiilor durabile. FARM are scop principal sa contribuie la cresterea durabila a zonelor rurale.

Misiune

Misiunea principala a Federatiei Agricultorilor din Moldova, FARM ramâne aceeasi de acum 20 de ani – suntem cei care sprijina dezvoltarea afacerilor locale si reprezinta interesele membrilor, prin promovarea unor politici echitabile de dezvoltare durabila a zonelor rurale. Atenti la egalitatea de gen si la integrarea tinerilor în comunitatea noastra, ramânem orientati spre oameni si spre gasirea solutiilor pentru problemele lor. Suntem recunoscttori partenerilor nostri din tara si de peste hotare pentru sustinere si implicare. Fiecare dintre noi conteaza, împreuna suntem mai puternici, atât pe plan national, cât si international. Doar împreuna vom reusi schimbarea în bine a agriculturii din Moldova!

Valori

Competente profesionale, responsabilitate în fata membrilor Federatiei, deschidere si orientare spre beneficiari, respect fata de egalitatea de sanse, armonie de echipa, imagine publica pozitiva, putere de reprezentare, respect fata de identitatea Si autonomia organizatiilor regionale din reteaua FARM.

 

echipa_farm.jpg 


 

Adresa juridica:   

 
 
 
 
Atelier de elaborare a strategiei Federatiei Nationale AGROinform pentru anii 2018-2020

 Pe data de 6 iunie  curent directorul executiv al Asociatiei Obsatesti CUTEZATORUL” dl Victor Cimpoies si membrii Consiliului National de Administrare a Federatiei AGROinform Ion Besarab si Lina Rarancean au participat la atelierul de lucru ”Planificarea Strategica 2018-2021”, la care au participat directorii executivi ai organizatiilor regionale, membrii Consiliului National de Administrare, angajatii oficiului national a Federatiei Natioanale Agroinform.

Evenimentul a avut loc la Complexul turistic „Vatra” din orasul Vadul lui Voda. Evenimentul a fost deschis si moderat de  Aurelia BONDARI, Director Executiv al FNA care a informat despre procesul de planificare strategic? 2018-2021 a FN AGROinform, obiectivele atelierului, agenda ateilerului.

In cadrul sesiunii „Analiza mediului intern” a prezentat raportul „Prezentarea rezultatelor Diagnozei Organizationale a Federatiei AGROinform” expertul Rodica Garstea, Aurelia Bondari a efectuat o analiza a bazei de date a membrilor federatiei.

In cadrul sesiunii a II Analiza mediului extern dna Aurelia Bondari a prezentat comunicari cu privire la prioritatile dezvoltarii sectorului agricol din R. Moldova (lucru în grupuri) si analiza contextuala. 

In cadrul atelierului a fost efectuata analiza SWOT atit a Federatiei AGROinform, cit si a partenerilor si concurentilor, identificate obiectivele strategice 2018-2021, elaborarea grupelor de activitati (outputs) pentru atingerea obiectivelor strategice.

        Dupa atelierul repectiv urmeaza a fi elaborate Strategia Federatiei Nationale AGROinform pe  2018-2021 si Planul anual de actiuni, ce urmeaza a fi discutate si concretizate in cadrul urmatorului atelier, ce va avea loc in luna iulie curent 

  

Implimentarea proiectului Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica, "EcoAgriNet"

Trainingul de formare a formatorilor în domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice

În cadrul proiectului Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica, „EcoAgriNet, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Comun România- Ucraina- Republica Moldova 2007- 2013, în perioada 19-22 iulie curent în municipiul Balti a avut loc trainingul de pregatire a formatorilor cu genericul „Producerea si certificarea productiei agroalimentare ecologice”.
Din 16 solicitanti care au prezentat formulare de aplicare  si conform criteriilor de selectare 12 beneficiari din raioanele Stefan Voda, Criuleni, Drochia, Rîscani, Orhei, Cahul, Glodeni, Hîncesti si Falesti au fost selectati pentru participarea la trainingul de pregatire a formatorilor în domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice.
Conform agendei în procesul  de instruire a formatorilor au fost implicati expertii Aurelia Bondari, Iurie Hurmuzachi, Rodica Garstea, Federatia Nationala AGROinform, profesorul Ioan Gîlca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la brad” Iasi, doctorul habilitat în Stiinte agricole, cercetatorul Boris Boincean, Institutul pentru Culturile de Cîmp „Selectia” Balti, Iurie Senic, Sef al Directiei Agricultura Ecologica, Resurse Regenerabile si Irigare a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare.
Pe parcursul a 4 zile formatorii au studiat minutios pas cu pas atît partea teoretica  si legislatia privind agricultura ecologica si certificarea productiei organce, cît si cea practica, vizitînd loturile experimental demonstrative ale Institutului pentru Culturile de Cîmp „Selectia”.
La finele trainingului participantii au primit certificate de formatori în domeniul producerii  si certificarii productiei agroalimentare ecologice.  Pe parcursul implementarii   proiectului formatorii în regiunele pe care le reprezita vor avea ocazia sa aplice cunostintele acumulate în practica. Ei vor organiza si desfasura cîte 2 seminare de o zi cu 12 fermieri, ce doresc sa practice agricultura ecologica.
 
 
Fermierii din Republica Moldova si Ucraina studieaza experienta colegilor romani in domeniul produce    
 
La sfîrsitul lunii iunie curent 4 fermieri  din Raionul Falesti si 2 din Ucraina au vizitat trei ferme agricole ecologice certificate din România. Vizita de studiu a fost organizata în cadrul proiectului Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica „EcoAgriNet”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de Asociasia Obstesca „CUTEZATORUL” Falesti.
Fermierii au vizitat Societatile Comerciale„Astra Trifesti” SRL  si „ Jures LV”SRL din comuna Trifesti, judetul Iasi. Aceste societati sunt certificate ecologic de 5 ani (2 ani de conversie, iar 3 ani comercializeaza productie ecologica pe piata). Pe suprafata totala a fermelor de 3000 ha sunt cultivate culturi de grâu, porumb, soie, rapita si grâul dur. Cea mai mare impresie pentru fermierii moldoveni si ucraineni a fost ca toata productia este contractata si achitata înainte de a fi livrata. Principalii cumparatori sunt agentii economici din Italia, Grecia, Austria si Germania. Productia ecologica comercializata este cu 20-30 % la suta mai scumpa fata de cea traditionala.

Pe lînga productia ecologica, societatile cultiva si productie agricola traditionala: semînte de mazare de gradina, porumb si cartofi de consum. Produc pomi altoiti, struguri de masa, detin si o livada tînara. Profitul pe care îl obtin societatile sunt incomparabile cu cele obtinute de fermierii moldoveni. De exemplu, ei obtin de pe un hectar de porumb un venit de 1000 euro, iar de pe unul de cartofi- 3000 euro”. 
Conducatorii societatilor au povestit si au demonstrat parcul de tehnica agricola specializata, moderna fara care ar fi imposibil de atins performantele mentionate. Societatea detine 18 tractoare care au fost achizitionate prin proiecte finanaate de UE, de asemenea de o sectie de uscare, calibrare, prelucrare ai tratare a semintelor. Utilajul agricol este procurat din Germania, SUA si Japonia. Rezultatele înalte se datoresc si sistemelor de irigare utilizate pe terenurile agricole. Cu ajutorul unei astfel de instalatii de irigare prin aspersiune zilnic se iriga cu apa din r. Prut 30 ha .
În cadrul vizitei de studiu fermerii au avut ocazia sa faca cunostinta cu una dintre cele mai mari ferme ecologice din judeaul Botosani care administreaza de peste 1500 ha de teren agricol pe care sunt cultivate produse ecologice. Administratorul fermei, Ovidiu Portariuc, a relatat ca datorita colaborarii cu compania germana „CERES” toata recolta care urmeaza a fi obtinuta în acest an a fost deja contractata ai îsi asteapta cumparatorii.D-ul Portariuc a mai menaionat ca ferma pe care o gestioneaza este cea care a dat start exportului de produse bio din România pe piata europeana.
Numai în anul precedent au fost exportate 500 tone de soie ecologica, 100 tone de floarea soarelui, sute de tone de grâu, seminte de dovleac, culturile în cauza avînd ca destinatie exclusiva exportul în Germania, tara extrem de interesata de produse ecologice. Atât patronul firmei, cât ai fermierii din cele 2 tari au mentionat ca tarile pe care le reprezinta au o capacitate foarte mare de a produce cantitati esenaitale de produse bio, datorita conditiilor climaterice favorabile. Pentru aceasta este nevoie de support din partea statului prin majorarea subventiilor la producerea produselor  ecologice si stimularea producerii productiei agroalimentare ecologice.


 
AO "CUTEZATORUL" instruieste formatori in domeniul producerii si certificarii productiei ecologice    

Asociatia Obsteasca „CUTEZ?TORUL", Falesti organizeaza în perioada 19-22 iulie 2011 un training de scolarizare a formatorilor în domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica, „EcoAgriNet", finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2009-2013.
AO „CUTEZATORUL" a selectat 12 participanti, membri ai Federatiei AGROinform care vor participa la training.
Ulterior, la întoarcere de la instruire, participantii vor organiza un curs de scolarizare de 2 zile cu 12 fermieri în regiunile pe care le reprezinta, privind utilizarea bunelor practici agricole nepoluatoare si certificarea productiei agricole ecologice.
Relatii suplimentare la telefonul +373 259 22951.

 

Proiecte implementate de AO "CUTEZ?TORUL" cu sustinerea financiara a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova:

"Sporirea competivitatii sectorului agrar in Moldova" 

 Finantat de Federatia Nationala AGROinform, 01.01.2014 - 31.12.2017

Facilitarea comertului cu produse agroalimentare in Bazinul Marii Negre 

Finantat de Uniunea Europena si implementat de Federatia Nationala AGROinform

 "Fermierii beneficiaza de acces la piata si politici echitabile"

Finantat de Federatia Nationala AGROinform, 01.01.2011 - 31.12.2013

"Integrarea eforturilor pentru dezvoltarea capacitatilor rurale",

Finantat de Federatia Nationala AGROinform, 2004- 2006

"Lotul experimental de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui fara a dauna mediului" 

Finantat de Federatia Nationala AGROinform
Partenerii proiectului: Institutul de Cercetari pentru Culturile de Cîmp "Selectia", Gospodaria taraneasca"Mihai Ursu", satul Falestii Noi.
Anul 2004

"Participarea fermierilor privati la stoparea proceselor de degradare a solului-factor important în dezvoltarea economica rurala".
Finantat de Federatia Nationala AGROinform
Partenerii proiectului: primariile satelor Albinetul Vechi si Musteata
Anul 2004


"Alianta pentru sustinerea pietii agricole" (ASPA II)
Finantat de Federatia Nationala AGROinform, anii 2005-2009

Durabilitate prin dezvoltare si consolidare"
Finantat de Federatia Nationala AGROinform, anii 2007-2009

„Lotul demonstartiv de adaptare si testare a hibrizilor de varza timpurie în regiunea F?le?ti", 2007

Finantat de Federatia Nationala AGROinform si implementat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL"

Partener al proeictului: SRL „Borivas Agro"

Alianta pentru Sustinerea Pietii Agricole (ASPA III)
Finantat de Federatia Nationala AGROinform, anii 2007-2009

Dezvoltarea capacitatilor rurale
Finantat de Federatia Nationala AGROinform, anii 2006- 2009

„Cooperarea pentru Sporirea Veniturilor", 2008

Finantat de Federatia Nationala AGROinform