Home arrow Noutati arrow Fermierii din Republica Moldova si Ucraina studieaza experienca colegilor romani in domeniul produce
Fermierii din Republica Moldova si Ucraina studieaza experienca colegilor romani in domeniul produce Imprimare

 

La sfîrşitul lunii iunie curent 4 fermieri  din Raionul Făleşti şi 2 din Ucraina au vizitat trei ferme agricole ecologice certificate din România. Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologică „EcoAgriNet”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Asociaţia Obştescă „CUTEZĂTORUL” Făleşti.
             Fermierii au vizitat Societăţile Comerciale„Astra Trifeşti” SRL  şi „ Jures LV”SRL din comuna Trifeşti, judeţul Iaşi. Aceste societăţi sunt certificate ecologic de 5 ani (2 ani de conversie, iar 3 ani comercializează producţie ecologică pe piaţă). Pe suprafaţa totală a fermelor de 3000 ha sunt cultivate culturi de grâu, porumb, soie, rapiţa şi grâul dur. Cea mai mare impresie pentru fermierii moldoveni şi ucraineni a fost că toată producţia este contractată şi achitată înainte de a fi livrată. Principalii cumpărători sunt agentii economici din Italia, Grecia, Austria şi Germania. Producţia ecologică comercializată este cu 20-30 % la sută mai scumpă faţă de cea tradiţională.

            Pe lîngă producţia ecologică, societăţile cultivă şi producţie agricolă tradiţională: semînţe de mazăre de grădină, porumb şi cartofi de consum. Produc pomi altoiţi, struguri de masă, deţin şi o livadă tînără. Profitul pe care îl obţin societăţile sunt incomparabile cu cele obţinute de fermierii moldoveni. De exemplu, ei obţin de pe un hectar de porumb un venit de 1000 euro, iar de pe unul de cartofi- 3000 euro”.

Conducătorii societăţilor au povestit şi au demonstrat parcul de tehnică agricolă specializată, modernă fără care ar fi imposibil de atins performanţele menţionate. Societatea deţine 18 tractoare care au fost achiziţionate prin proiecte finanţate de UE, de asemenea de o secţie de uscare, calibrare, prelucrare şi tratare a seminţelor. Utilajul agricol este procurat din Germania, SUA şi Japonia. Rezultatele înalte se datoresc şi sistemelor de irigare utilizate pe terenurile agricole.Cu ajutorul unei astfel de instalaţii de irigare prin aspersiune zilnic se irigă cu apa din r. Prut 30 ha.

În cadrul vizitei de studiu fermerii au avut ocazia să facă cunoştinţă cu una dintre cele mai mari ferme ecologice din judeţul Botoşani care administrează de peste 1500 ha de teren agricol pe care sunt cultivate produse ecologice. Administratorul fermei, Ovidiu Portariuc, a relatat că datorită colaborării cu compania germană „CERES” toată recolta care urmează a fi obţinută în acest an a fost deja contractată şi îşi aşteaptă cumpărătorii.D-ul Portariuc a mai menţionat că ferma pe care o gestionează este cea care a dat start exportului de produse bio din România pe piaţa europeană.

Numai în anul precedent au fost exportate 500 tone de soie ecologică, 100 tone de floarea soarelui, sute de tone de grâu, seminţe de dovleac, culturile în cauză avînd ca destinaţie exclusivă exportul în Germania, ţara extrem de interesată de produse ecologice.

Atât patronul firmei, cât şi fermierii din cele 2 ţări au menţionat că ţările pe care le reprezintă au o capacitate foarte mare de a produce cantităţi esenţiale de produse bio, datorită condiţiilor climaterice favorabile. Pentru aceasta este nevoie de support din partea statului prin majorarea subvenţiilor la producerea produselor  ecologice şi stimularea producerii producţiei agroalimentare ecologice.

Proiectul Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologică, „EcoAgriNet” este implementat de Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” în parteneriat cu Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AG ROinform”, AO „Rural Nord” din or. Făleşti, Asociaţia Euroconcept Botoşani, Centrul de Dezvoltare Comunitară Iaşi, Centrul Bucovinean pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie Cernăuţi, Ucraina, finanţat de Comisia Uniunii Europene în cadrul Programului Operaţional Comun Romînia-Ucraina_Republica Moldova 2007-2013.

  Programul Operational Comun Romania – Ucraina - Republica Moldova  2007 – 2013 este finantat de catre Uniunea Europeana prin Instrumentul European pentru Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de catre tarile participante in program.

 


 

“Granite comune. Solutii comune.