Home arrow Noutati
Noi fermieri ecologici in raionul Falesti Imprimare
poza1

Pe data de 13 aprilie 2018, fermierii Ion Moroi din s. Ilenuta si Nina Rarancean din s. Sarata Veche, membri ai AO „CUTEZATORUL” si Federatiei Agricultorilor din Moldova  FARM, au fost inregistrati la Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului pentru a incepe perioada de conversiune la cresterea productiei agroalimentare ecologice pe o suprafata de peste 300 ha. .

            Ion Moroi va produce bio floarea soarelui (53 ha), porumb (50 ha) si griu de toamna (51,69 ha). Doamna Nina Rarancean pe o suprafata totala de 154,69 ha va produce bio porumb boabe- 50 ha, griu de toamna- 51,69 ha si floarea soarelui- 53 ha.

            In prezent pregateste actele necesare si intentioneaza sa practice tehnologiile agriculturii ecologice si SRL "Amonte Agro" din satul Navirnet, condus de Lidia si Andrei Semenciuc.

Vezi poze 

 

 

 
Crearea grupului de initiativa locala. Imprimare
Poza1
   Recent in comuna Risipeni, raionul Falesti, AO “CUTEZATORUL” a organizat si a instruit Grupul de Initiativa Locala din localitatile amplasate in lunca Prutului.

  La eveniment au participat 18 reprezentanti ai administratiei publice locale, institutiilor publice, societatii civile, fermierilor si antreprenorilor agricoli din localitatile rurale de pe malul sting al Prutului (Risipeni,Taxobeni, Izvoare, Horesti, Calinesti, s.a).

   Victor Cimpoies, director executiv AO „CUTEZATORUL si Alexandru Fusa, vicedirector AO „CUTEZATORUL” au prezentat rapoartele privind „Abordarea programului LEADER, experienta evolutiei lui in Uniunea Europeana, Romania, Letonia si Gagauzia” si „Participarea societatii civile in dialogul politic”.

     Pina la sfirsitul lunii aprilie curent, vor mai fi create si instruite 2 grupuri de initiativa locala in orasul Falesti si satul Marandeni. In perspectiva grupurile respective vor sta la baza crearii grupurilor de actiune locala (GAL-uri).

  Evenimentul a fost organizat cu suportul financiar al Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM.

     Vezi poze 

 
Sedinta II a echipei transfrontaliere de proiect din or. Novoselitsa, regiunea Cernauti, Ucraina. Imprimare
Poza1

In perioada de 29-30 martie curent, in incinta primariei or.Novoselitsa, Ucraina s-a desfasurat sedinta a II a echipei transfrontaliere de implementare a proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina la care a participat si AO “CUTEZATORUL” in calitate de partenera de proiect.

Cu cuvinte de salut catre participanti au venit dna Maria Nicorici, primar al orasului Novoselitsa si managerul proiectului Victor Cimpoies care au informat despre parteneriatul durabil si rezultatele infratirii dintre raioanele Falesti si Novoselitsa, ce a dus la implementarea a 3 proiecte transfrontaliere.

La eveniment au participat 22 de reprezentanti ai echipelor de proiect a partenerilor din Republica Moldova si Ucraina. Ei au discutat despre activitatile realizate in cadrul proiectului in primele trei luni de implementare a proiectului.

Victor Cimpoies, managerul proiectului si Artiom Iakimets, coordonatorul proiectului in Novoselitsa, au prezentat rapoarte privind mersul si sarcinile implementarii cu succes a proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” Moldova – Ucraina.

La sedinta au participat si Ion Besarab, membru echipei de implementare a proiectului AO “CUTEZATORUL” si Alexandru Fusa, expert tehnic care a vorbit despre activitatile implementate de AO “CUTEZATORUL”.

Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului “Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, implementat de Consiliul rational Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO “CUTEZATORUL”, AO “Agentia DECT” in cadrul Programului Cooperarii Teritoriale a Parteneriatului Estic Republica Moldova – Ucraina.

Vezi poze 

 
Interviu acordat de catre Victor Cimpoies, managerul proiectului la postul de radio EcoFM. Imprimare
Vezi video
 
Paralele proiectul "PAS CU PAS " FALESTI Imprimare
Vezi video 
 
Instruirea viitorilor membri ai Platformei Regionale pentru Dezvoltarea Agricola si Rurala. Imprimare

       

Poza1

  Pe data de 13-14 martie 2018,in orasul Falesti a fost desfasurat „Atelierul de Instruire pentru Constituirea Platformei Regionale de Dezvoltare Agricola si Rurala”, organizat de catre Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”.

   La eveniment au participat 23 de reprezentanti ai Consiliului raional Falesti, primariilor Falesti, Sarata Veche, Horesti, Risipeni, asociatiilor de fermieri, ONG-urilor, ADR Nord, confederatia sindicatelor, OR AGROinform, Centrul Regional pentru Tineri s.a.

    In cadrul atelierului au fost audiate rapoartele “Strategia de Dezvoltare a Agricultorilor si Mediului Rural din Moldova 2014 - 2020”, „Conceptul de Dezvoltare Rurala ca impact pentru Bunastarea Populatiei” si „Rolul implicarii actorilor vizati in Dezvoltarea Rurala”, prezentate de moderatorul atelierului, doamna Rodica Garstea - specialist in dezvoltare organizationala la Federatia Nationala AGROinform.

Despre obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului “Facilitarea implicarii active a societatii civile in dialogul de politici agro-rurale” a informat directorul executiv, AO “CUTEZATORUL” Victor Cimpoies.

  In cadrul grupurilor de lucru, participantii la atelier au discutat si raspuns la intrebari  “CE”, “CUM” si “PENTRU CINE” va activa platforma regionala. Ei au identificat problemele cu care se confrunta populatia din mediul rural cit si solutionarea acestora

Evenimentul a fost organizat cu suportul Comisiei Uniunii Europene si Federatiei Nationale AGROinform.

  Vezi poze 

 

 
Instruirea producatorilor agricoli si apicultorilor din raionul Falesti. Imprimare

Poza1

Recent,  Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” organizatie regionala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform a organizat instruiri profesionale pe tema "Stimularea investitiilor pentru infiintarea, modernizarea si defrisarea plantatiilor multianuale, inclusiv a plantatiilor viticole si a plantatiilor pomicule". 

  Beneficiarii instruirii au fost producatorii agricoli, beneficiari ai  masurii 1.2. din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021.

       In cadrul instruirilor au participat expertii: Eugen Gudumac – doctor in agricultura, expert, Valeriu Motelica – doctor in agricultura, specialist principal Directia Agricultura, Alimentatii, relatii Funciare si Cadastru Falesti si Vitalie Cebanu – doctor in stiinte agricole, sef de laborator la Institutul Stiintifico – Practic de Horticultura si Tehnologii alimentare.

Expertii au prezentat participantilor,  rapoarte privind: Producerea materialului saditor pomicol, Conducerea si taierea pomilor fructiferi; Infiintarea si intretinerea plantatiilor de vita de vie; Protectia integrata in plantatiile pomicole, dezvaluirea si combaterea focarelor de boli si daunatori in plantatiile pomicole (mere, cirese, visine, caise, prune, nuci).

        O activitate similara a fost organizata pe 03 – 05 martie 2018, cu beneficiari ai  masurii 1.5. din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021 pe tema „Stimularea procurarii animalelor de prasila si mentinerii fondului genetic al acestora” si masura1.6.4  pe tema „Prelucrarea primara,  ambalarea, refrigerarea, congelarea si pastrarea carnii, procesarea, ambalarea si pastrarea laptelui, precum si analiza mierii de albine”.

   Expertii instuirilor au fost Victor Gordila - doctor in stiinte veterinare; Ghrigore Carpovici -  presedintele Asociatiei Apicole Regionale Nord; Vasile Adajuc – presedintele Asociatiei apicole raionale „APIS” Falesti; Valentina Cebotari – doctor, conferentiar cercetator, sef. Laborator Apicultura, Institutul de Zoologie al Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii, care au prezentat rapoarte privind: "Protectia familiilor de albine de boli si daunatori - factor impotant in ridicarea productivitatii; „Organizarea stupinei, cresterea si ingrijirea familiei de albine”; „Particularitati biologice la albinele mamifer si ameliorarea albinelor si cresterea reproducatorilor”.

Vezi poze 

 
Principala adunare a anului Imprimare

  

Poza1

Pe data de 23 februarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”,· membra a Federatiei Nationale AGROinform, impreuna cu 50 membri ai Asociatiei, au organizat Adunarea Generala anuala.

    Membrii Asociatiei au audiat rapoarte de activitate ale Consiliului de Administrare al AO „CUTEZATORUL” pentru perioada anului 2017 si sarcinile pentru anul 2018, prezentate de Ion Besarab, presedintele Asociatiei si Victor Cimpoies - director executiv care au efectuat o trecere in revista a rezultatelor obtinute in 2017 si a obiectivelor Asociatiei pentru anul 2018.

    În cadrul rapoartelor si dezbaterilor la care au participat 9 persoane, a fost mentionata activitatea pozitiva in informarea si consultarea fermierilor, organizarea instruirilor, vizitelor de studiu, organizarea si asistarea grupurilor neformale de fermieri, implementarea proiectelor alternative. Au fost concretizate si sarcinile privind implementarea cu succes a proiectului  ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale al Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

      Una din sarcinile primordiale pentru anul 2018, este implementarea Strategiei de dezvoltare a AO „CUTEZATORUL” pentru anii 2018 – 2021, noului proiect finantat de Federatia Nationala AGROinform si Centrul Cooperativelor din Suedia.

      Participantii la adunare au considerat activitatea Asociatiei „buna si au adoptat hotarirea adunarii.

   In cadrul adunarii a afost aleasa noua componenta a Consiliului de Administrare (7 persoane cit si noua componenta a comisiei de cenzori).

    Presedinte al Consiliului de Administrare a fost ales domnul Ion Besarab, Consiliul de Supraveghere – Anatol Lungu si presedinta Consiliului de Cenzori – Tamara Rosu.

Vezi poze  

 

 
Actiuni de informare privind managementul deseurilor in satul Sarata Veche Imprimare

   

Poza1

Recent, in primaria - pilot Sarata Veche, selectata prin concurs in cadrul proiectului  "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide", Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Centrul Regional de Mediu din Moldova si AO „CUTEZATORUL” din or. Falesti au organizat o masa rotunda, in cadrul careia a fost prezentat proiectul respectiv.

            La eveniment au participat 28 de reprezentanti ai organelor APL, institutiilor publice, societatii civile, antreprenorilor agricoli, mass-mediei, cetatenilor si partenerilor de proiect.

             Proiectul a fost prezentat de managerul Victor Cimpoies care a adus la cunostinta participantilor scopul, obiectivele, activitatile si rezultatele preconizate in cadrul lui. Victor Cotruta, reprezentantul Co aplicantului 2, Centrului Regional de Mediu din Moldova, s-a axat pe activitatile, ce vor fi desfasurate in comuna Sarata Veche privind sensibilizarea populatiei, testatrea unei metode de colectarea separata a deseurilor, prielnice cetatenilor si organizarea sondajului de opinie publica cu intervievarea a 1000 de locuitori.

            Despre rolul Consiliului local si primariei Sarata Veche in implicarea institutiilor publice, cetatenilor in activitati de protectie a mediului si gestionarea corecta a deseurilor solide a informat Dna. Maria Galit, primarul comunei Sarara Veche. 

            Comunicari utile au prezentat Dna. Valentina Caras – directorul IM “Menajacvaprim” din s. Sarata Veche si Lilia Golovatic, presedintele AO “Viitorul”.           

            Proiectul "Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide" este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Cooperarii Teritoriale in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina.  

Vezi poze 

 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare

Poza1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
COMUNICAT DE PRESA Imprimare
Poza1
 
Concurs: Participarea primariilor rurale din raionul Falesti in cadrul proiectului transfrontalier ; Imprimare

  Proiectul pilot ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” a demarat la 13 decembrie 2017 si este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa (regiunea Cernauti, Ua), Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova), AO „CUTEZATORUL” din or. Falesti si AO ”Agentia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare Transfrontaliera” (Ua) in cadrul Programului EaPTC Moldova-Ucraina.  

Proiectul transfrontalier este implementat in doua tari – Moldova (raionul Falesti) si Ucraina (regiunea Cernauti) pe o perioada de 14 luni. Participantii in proiect din raionul Falesti va fi 1 primarie rurala.

Obiectivul general al proiectului vizeaza dezvoltarea de solutii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deseurilor.

Proiectul urmareste atingerea urmatoarelor obiective specifice:

      Dezvoltarea de solutii noi pentru colectarea deseurilor in zonele rurale din raionul Falesti si  sectorul caselor individuale din orasul Novoselitsa;

      Reducerea volumului de deseuri solide la depozitele din regiunile vizate de proiect prin promovarea colectarii separate a deseurilor si reciclarea acestora;

      Cresterea nivelului de constientizare si implicare a publicului privind gestionarea deseurilor in regiunile vizate de proiect;

      Promovarea cooperarii transfrontaliere in domeniul gestionarii deseurilor.

Activitatile proiectului sunt orientate spre urmatoarele grupuri tinta:

      Administratiile publice locale si entitatile publice;

      Institutiile de invatamint (universitati si scoli);

      Entitatile specializate responsabile pentru gestionarea deseurilor;

      Fermierii:

      Populatia rurala.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt: cetatenii raionului Falesti (MD) si ai orasului Novoselitsa (Ua), care vor obtine un mediu mai curat; primariile care vor rezolva problema gestionarii deseurilor; populatia regiunii Cernauti din Ucraina si cea din Republica Moldova, care va fi informata cu starea mediului si cu privire la solutiile durabile pentru gestionarea deseurilor.

Proiectul pilot va permite populatiei primariei rurale selectate sa aleaga cea mai eficienta metoda de colectare selectiva a deseurilor solide (prin: sondaj public, intilniri cu populatia, training-uri, conferinte, mese rotunde cu APL). Totodata, populatia primariilor rurale va fi informata cu privire avantajele si dezavantajele fiecarei metode de colectare selectiva a deseurilor solide, fapt care-i va permite cetateanului sa determine obiectiv motoda cea mai eficienta din punctul sau de vedere. De asemenea, primaria selectata va beneficia din proiect de mijloace de colectare selectiva a deseurilor solide (containere/ pubele/ etc.).

Criteriile de eligibilitate

pentru selectarea a unei primarii rurale din raionul Falesti participante in cadrul proiectului ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide” sunt:

·         Numarul populatiei din cadrul primariei rurale sa depaseasca 2000 de locuitori;

·         Sa dispuna de depozit/ depozite de deseuri solide autorizate sau sa detina contract de prestari servicii de salubrizare incheiat intre primaria rurala si Intreprinderea Municipala Directia de Productie a Gospodariei Comunale si de Locuinte din or. Falesti (I.M. DPGCL Falesti);

·         Gradul de acoperire cu servicii de salubrizare a localitatii/ localitatilor primariei sa fie de minim 20%;

·         Efectuarea pe teritoriul primariei a colectarii separate a deseurilor solide, ultimii 3 ani (indicati metoda de colectare selectiva a deseurilor solide si cantitatile colectate);

·         Participarea primariei in ultimii 5 ani in proiecte comunitare si privind managementul de?eurilor solide.

·          Existenta pe teritoriul primariei a Intreprinderii municipale de colectare si transportare a deseurilor solide va fi un avantaj.

·         Implicarea activa a APL in ultimii 3 ani in procesul de crestere a constientizarii populatiei primariei privind colectarea separata a deseurilor menajere solide (exemple concrete);

·         Implicarea activa a primariei in ultimii 3 ani in procesul de depistare si lichidare a gunoistilor stihiinice de pe teritoriul primariei (exemple concrete);

·         Disponibilatea APL de a coopera activ cu managementul proiectului privind implementarea activitatilor, daca va fi selectata (confirmare in scris);

·         Punerea la dispozitie a unui mijloc de transport pentru colectarea deseurilor din gospodarii va fi un avantaj;

·         Asigurarea de 10 % de catre APL a contributiei financiare la procurarea containerior si implementarea proiectului pilot va fi un avantaj. 

                Participantii la concurs trebuie sa completeze formularul atasat si sa-l prezinte Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana a Consiliului raional Falesti nu mai tirziu de 9 februaruie 2018, ora 12.00.

                                                                                                 Formular

pentru selectarea Primariei rurale din raionul Falesti in  calitate de beneficiara a  proiectului ”Pas cu pas spre colectarea separata a deseurilor solide”

 

Nr./o

Criterii de eligibilitate

Denumirea Primariei

1.       

Numarul populatiei Primariei depaseste 2000 de locuitori? (indicati numarul)

 

2.       

Dispuneti de depozit(e) pentru deseuri solide autorizat(e)?

 

3.       

Aveti Intreprindere Municipala pentru colectarea si transportarea deseurilor solide? (indicati denumirea)

 

4.       

Puteti pune la dispozitie un mijloc/mijloace de trasport pentru colectarea deseurilor din gospodarii?

 

5.       

Se efectueaza colectarea selectiva a deseurilor menajere solide in ultimii 3 ani?

(indicati metoda de colectare selectiva)

 

6.       

A participat Primaria in ultimii 5 ani în proiecte comunitare si/sau privind managementul deseurilor solide?

(indicati denumirea si contributia Primariei în proiect(e))

 

7.       

A fost implicata Primaria in ultimii 3 ani in procesul de crestere a constientizarii populatiei localitatii(lor) privind colectarea separata a deseurilor menajere solide?

(indicati minimum 2 exemple concrete)

 

8.       

A fost implicata Primaria in ultimii 3 ani in procesul de depistare si lichidare a gunoistilor neautorizate de pe teritoriul primariei?

(indicati minimum 2 exemple concrete)

 

9.       

Este disponibila APL de a coopera activ cu managementul proiectului privind implementarea activitatilor, daca va fi selectata?

(anexati confirmarea in scris)

 

10.   

Este disponibila APL de a asigura 10% contributie financiara la procurarea containerelor si implementarea proiectului pilot?

 

 
"Ziua cimpului" la loturile demonstrative din Balti si Marandeni. Imprimare

Pe data de 12 ianuarie 2018, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat Ziua Cimpului” la lotul demonstrativ "Controlul integrat al daunatorilor" al Institutului CCC „Selectia” din Balti. La eveniment au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, care au audiat raportul „Impactul conditiilor climaterice la raspindirea bolilor si daunatorilor asupra semanaturilor de toamna”, prezentat de catre Mihail Vronschih, doctor habilitat in stiinte agricole, seful Laboratorului „Protectia plantelor”, a Institutului CCC „Selectia”.                                                                               

 Domnul Alexei  Postolachi, doctor in stiinte agricole, sef adjunct al Sectiei „Culturi cerealiere”, a prezentat raportul „Starea culturilor de griu si orz de toamna pe lotul demonstrativ in perioada de toamna – iarna 2017 – 2018”.

O activitate similara a fost organizata pe 16 ianuarie 2018 in satul Marandeni, raionul Falesti la SRL "Agro-Papuros". Scopul vizitei la lotul demonstrativ a fost utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative pe terenurile de griu si orz de toamna. Agranomul sef al SRL „Agro-Paporos” Valeriu Pirau a informat participantii despre lucrarile agricole efectuate pe parcursul perioadei de vegetatie, cu comportarea culturilor cerealiere de toamna in perioada lunilor septembrie – decembrie si rezistenta lor la ger, avantajele si dezavantajele agriculturii conservative in conditiile de iarna.    

Prima parte a instruirii a inceput cu rapoartele „Etapele de tranzitie la sistemul conservativ de agricultura in Republica Moldova” si „Sistemele de agricultura conservativa si lucrarea conservativa a solului”, prezentate de doctorii in agricultura, specialistii Institutului CCC "Selectia", Marin Cebotari si Alexei  Postolachi.                                                                                                 

Evenimentele au fost organizate in colaborare cu SRL "Agro-Paporos" si Institutul CCC „Selectia” din mun. Balti, gratie proiectului de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova, implementat de Federatia Nationala AGROinform, cu sustinerea financiara a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Poza1
Poza2
Poza3
Poza4

 

 
Ajutorul material pentru Irina Hariuc Imprimare

   La apelul AO "Sat Modern" din s. Glinjeni, raionul Falesti privind acordarea ajutorului material Irinei Hariuc, fetita de doar 15 ani, beneficiara a Centrului de Asistenta Sociala "Nufarul Alb" care sufera de o boala grea si are nevoie de reabilitare dupa 2 interventii chirurgicale, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a donat 500 lei si-i doreste Irinei o însanatosire cit mai grabnica. 

Poza1
Poza2
 
AO "CUTEZATORUL" participa la implementarea unui nou proiect ecologic. Imprimare

 Incepind cu 13 decembrie 2017 in raionul Falesti a inceput implementarea proiectului “Pas cu pas pentru colectarea separata a deseurilor solide”, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Cooperare Teritoriala a Parteneriatului Estic Republica Moldova - Ucraina.

      Proiectul este implementat de Consiliul raional Falesti in parteneriat cu primaria orasului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” si Agentia Economica din Novoselitsea de Dezvoltare si Cooperare Transfrontaliera, Ucraina.

        Scopul si obiectivele proiectului “Pas cu pas pentru colectarea separata a deseurilor solide” au reiesit din rezultatele proiectului precedent “Imbunatatirea transfrontaliera a gestionarii deseurilor municipale din Republica Moldova, Romania si Ucraina”, in cadrul caruia a fost dezvoltata infrastructura in domeniul managementului deseurilor din orasul Falesti si 10 localitati rurale.

      Proiectul respectiv va dezvolta solutii pe termen lung pentru colectarea, gestionarea si reciclarea deseurilor, orientate spre micsorarea volumului de deseuri in zonele rurale din raioanele Falesti si Novoselitsea, cresterea nivelului de constientizare si implicare a publicului la gestionarea deseurilor, pregatirea partenerilor de proiect pentru proiecte investitionale, de o avengura mai mare.    

      Asociatia “CUTEZATORUL” are un rol important in sensibilizarea cetatenilor privind managementul adecvat al deseurilor solide si consecintele gestionarii proaste a lor. In acest scop, vor fi organizate si desfasurate 10 seminare cu functionarii publici, consilierii locali, agentii economici, profesorii si elevii, participa la discutiile la masa rotunda privind problemele deseurilor solide, organizarea sondajului de opinie publica, campania informationala si schimbul de experienta intre partenerii proiectului. Asociatia va participa la selectarea unei localitati, ce va beneficia de proiect, sedintele echipei transfrontaliere si Comitetului de Coordonare a proiectului.

       Programul de Cooperare Teritoriala in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova -Ucraina are menirea sa consolideze relatia intre cele doua state vecine, sa duca la imbunatatirea cooperarii transfrontaliere, conditiilor de viata si dezvoltare sociala, la rezolvarea in comun a problemelor, cu care se confrunta locuitorii acestui areal transfrontalier.  

 

Poza1Poza2

 

 
Conferinta ecologica la Manastirea Zabriceni Imprimare

Pe data de 19 decembrie 2017 in localul Manastirei „Nasterea Domnului” din satul Zabriceni, raionul Edinet,                              AO „CUTEZATORUL” a desfasurat conferinta „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice – directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”. La ea au participat 23 membri ai Cercului de studiu de fermieri si directorul executiv a Centrului Regional AGROinform Edinet, dna Tatiana Friniuc.

    Fermierii din Falesti au audiat rapoartele: „Agricultura ecologica in Republica Moldova, rezultatele schimbului de experienta intre fermierii ecologici moldoveni si georgieni in timpul vizitelor de studiu in Moldova si Georgia”, „Utilizarea elementelor de marketing la comercializarea productie agricole, inclusiv celei ecologice”, „Agricultura ecologica si marketingul productiei agroalimentare ecologice-directii strategice de dezvoltare a Republicii Moldova”, prezentate de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si expertul independent Iurie Senic.

       Pe linga rapoartele teoretice, prezentate de experti in domeniu, fermierii au efectuat o vizita pe terenurile agricole ale manastirii, certificate bio de trei ani la rind (Plante aromate-15 ha, nuci-5 ha, mere-3ha, 1 ha-zmeura, coacaza). Oaspetii au vizitat Statia de producere a biogazului si Sectia de producere a ceaiului ecologic, au savurat din bucatele ecologice gustoase, pregatite la manastire.

     Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform.

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Masa rotunda cu membrele Cercului de Studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti Imprimare

   Pe data de 8 decembrie curent in incinta sediului „AO CUTEZATORUL” a fost organizata masa rotunda cu genericul „Rolul femeilor in dezvoltarea afacerilor in agricultura si a comunitatilor pe care le reprezinta", la care au participat 17 membre al Cercului de studiu a femeilor de afaceri in sectorul agrar .

Evenimentul a fost deschis de directorul executiv al „AO CUTEZATORUL” Victor Cimpoies care a salutat participantele la sedinta.

Cu comunicari utile a venit domnul Valeriu Motelica, conducatorul Gospodariei taranesti, doctor in stiinte agricole care a prezentat raportul „Rolul femeilor in dezvoltarea  afacerilor in sectorul agrar” mentionind ca in raionul Falesti femeile prelucreaza peste 3700 hectare de teren agricol, 70 ha de livada si vita de vie unde obtin rezultatele inalte, iar conducatoarea CAP „Itero Agro”, dna Zinaida Procopciuc din satul Iscalau obtine ani de ani cele mai inalte rezultate la producerea griului, floarei soarelui si sfeclei de zahar.  

      Raportul privind „Cum sa initiem si dezvoltam o afacere in agricultura” a vorbit domnul Grigore Negoita, jurist al Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL". Dlui a prezentat comunicari cu privire la problemele cu care se confrunta agentii economici privind arenda terenurilor agricole si cadrul legal de initiere a unei afaceri.   

   Chestiunea privind „Initierea si dezvoltarea afacerilor  in agricultura ecologica” a fost prezentata de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies, informind participantele despre pozitia agriculturii ecologice si caile de parcurgere la initierea unei afaceri, pachetul de documente necesare pentru dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica.                              

  Masa rotunda a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”  in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova ” cu suportul  Federatiei Nationale AGROinform.

Poza1Poza2

 

 
Ziua cimpului "Controlul integrat al daunatorilor" Imprimare
Poza1

Pe data de 1 decembrie 2017, in incinta Institutului de Cercetari Stiintifice a Culturilor de Cimp ,,Selectia” din municipiul Balti a fost organizat seminarul regional cu genericul “Controlul integrat al daunatorilor” organizat de Asociatia Obsteasca ,,CUTEZATORUL” in colaborare cu Institutul CCC ,,Selectia”.

La seminar au participat 20 de fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti, Glodeni, Riscani si 6 fermieri si antreprenori agricoli din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Ucraina.

Cu un cuvint introductiv si prezentarea raportului combaterea bolilor si daunatorilor in procesul producerii productiei ecologice cu folosirea preparatelor bio si rolul agriculturii conservative a raportat Victor Cimpoies, director executiv al AO „CUTEZATORUL”.

        Expertii seminarului au fost directorul institutului Mihai Taran doctorul in stiinte biologice care a comunicat despre structura, istoria si etapele parcurse a institutului in domeniul activitatii sale incepind cu anul 1944 pina in prezent, precum si rolul lui în acordarea asistentei si formularea recomandarilor pentru fermieri privind controlul integrat al daunatorilor.             

Mihail Vronschih  doctorul habilitat in agricultura, seful laboratorului "Protectia plantelor" la Institutul CCC "Selectia" a prezentat informatii detaliate despre infectiile, bolile culturilor de cimp, precum si metodele de combatere cu daunatori, consecintele principale ale implimentarii metodelor de combatere, pierderile provocate de maladiile nocive si metodele agrotehnice.   

       Dupa partea teoretica participantii au vizitat laboratorul Institutul CCC ,,Selectia” unde au fost prezentate metodele de creare a soiurilor si hibrizilor inalt productivi ai culturilor de cimp, rezistenti la boli, daunatori si factorii nefavorabili ai mediului, aparatajul de masurari si analiza a productiei agricole.    

 Evenimentul a fost organizat cu sustinerea Programului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze  

 

 
Ziua cimpului privind tehnologiile de utilizare a agriculturii conservative. Imprimare

Pe data de 17 noiembrie curent in satul Marandeni, raionul Falesti a fost desfasurata  „Ziua cimpului”, organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros". La evenimentul respectiv au participat  20 de fermieri si producatori  agricoli din localitatile rurale ale raionului Falesti.  Lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative  a fost creat pe o suprafata de 3 ha.  

In prima parte a vizitei Victor Cimpoies, director executiv al  AO „CUTEZATORUL”  a prezentat raportul: „Agricultura conservativa si principiile ei de dezvoltare”, unde au fost mentionate  beneficiile si riscurile agriculturii conservative si tehnicii utilizate in acest sistem de agricultura.

Directorul SRL „Agro-Paporos” Mihail Goncearenco a informat  participantii cu  activitatea gospodariei agricole pe care o conduce din 1999, structura terenurilor insemintate in anul 2017, ce ajung la 600 ha de cereale de I grupa si  aproximativ 600 ha de culturi tehnice inclusiv 200 ha rapita.

In partea practica a vizitei fermierii au luat cunostinta cu tehnica agricola folosita la tehnologiile agriculturii  Eco. Agronomul sef al gospodariei Valeriu Pirau a informat participantii  despre  tehnologiile utilizate la pregatirea  solului, semanatul si ingrijirea culturilor de griu si orz de toamna cu introducerea ingrasamintelui biologic Ecoster.  

Seminarul a fost organizat de Asociatia "CUTEZATORUL" in parteneriat cu SRL "Agro-Papuros" cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

poza1poza2poza3poza4

 

 

 
Proiectul a finisat - activitatile continua. Imprimare

   In perioada 14-15 noiembrie 2017 15 producatori agricoli si membri ai AO "CUTEZATORUL" au participat la deschiderea Centrului Regional de Informare si Consultanta in agricultura din s. Sucleia, r- nul Slobozia si conferinta finala a proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”.

La lansarea Centrului Regional cu cuvinte de salut au venit Veaceslav Bejenar, presedintele AO „Vitality” din Tiraspol,  Maxim Cataranciuc, managerul Programului „Sustinerea masurilor de promovare a increderii” si Victor Cimpoies, directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” care au mentionat importanta lansarii centrului de informare si consultanta pentru fermierii si producatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului si au indemnat fermierii prezenti sa practice agricultura ecologica

Panglica a fost taiata de dnii Veaceslav Bejenar si Victor Cimpoies care au relatat despre activitatea efectuata pentru crearea centrului respectiv, problemele cu care se confrunta fermierii din stinga Nistrului privind producerea produselor ecologice, asigurarea durabilitatii proiectului dupa finisarea lui. Dl Maxim Cataranciuc a vorbit despre rolul Programului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” in acordarea asistentei tehnice ONG-urilor pentru consolidarea increderii cetatenilor de pe ambele maluri ale r. Nistru. Dlui a chemat fermierii sa beneficieze de serviciile Centrului si sa initieze afaceri in agricultura ecologica.

  Tot in aceiasi zi, s-a desfasurat si conferinta de finalizare a proiectului. Managerul proiectului Victor Cimpoies a prezentat rezultatele proiectului si unele recomandari pentru imbunatatirea asistentei fermierilor si producatorilor agricoli privind practicarea agriculturii ecologice. Veaceslav Bejenar, coordonatorul proiectului in stinga Nistrului a vorbit despre cele obtinute in cadrul proiectului in cele 5 raioane din stinga Nistului si activitatea de mai departe a Centrului Regional de Informare si Consultanta in agricultura. La discutii au mai participat  Ion Besarab, directorul executiv al AO „EcoAgriNord”, partener a proiectului, care a vorbit despre cooperarea fermierilor pentru a asigura o durabilitate a proiectului, Oleg Diligul, viceministru al Agriculturii si Resurselor Naturale, Fedot Tibulisckii, Seful Sectiei Stiinta la acelasi minister, care au mentionat avantajele productiei alimentare ecologice, mentionind ca ar fi bine de atras mai multa atentie activitatilor practice cu fermierii.

            Proiectul „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” a fost implementat de AO „CUTEZATORUL”, in parteneriat cu „EcoAgriNord” Falesti, Asociatia Social- Ecologica „Vitaliti” din Tiraspol si AO „Belii Most” din s. Chitcani, r. Slobozia. El a fost finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

 

poza1poza2
 
Rezultatele testarii hibrizilor de porumb Imprimare

   Lotul demonstrativ  de testare si comportare a hibrizilor de porumb din satul  Rautel a fost creat de catre  Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” in cadrul proiectului “Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna ”, finantat  de Uniune  Europeana si implementat  de PNUD Moldova, prin Programul “Sustinerea masurilor  de promovare a increderii”

     El a fost creat in colaborare cu Institutul de Fitotehnie  Porumbeni si fabrica de calibrare a semintelor  de  porumb din Rautel.

      Pe data de 20 octombrie 2017 a fost efectuata testarea a 11 soiuri si hibrizi de porumb  fiind  obtinute  urmatoarele rezultate:

     1. Porumbeni 393 – 9,40 t/ha, 2. Porumbeni 369 – 9,00 t/ha, 3.Porumbeni 374 – 8,40 t/ha, 4.Porumbeni 427 – 7,80 t/ha, 5. Porumbeni 457 – 7,60 t/ha, 6. Porumbeni 310 – 7,54 t/ha,

7. Porumbeni 383 – 7,30 t/ha, 8. Porumbeni 459 – 6,90 t/ha, 9. Porumbeni  461 si 325 – 6,50 t/ha, 10. Porumbeni 402 – 5,70 t/ha.

    Rezultatele obtinute  pe lotul demonstrativ au demonstrat ca in aceleasi conditii climaterice si de ingrijire a hibrizilor s-au obtinut rezultate inalte. Plus la aceasta soiurile si hibrizii au dat dovada de rezistenta la ploi, ninsori, seceta si diferite boli.

 

poza1

poza2

poza3

poza4

 

 

 
Cooperarea producatorilor agricoli si succesul accesarii pietii interne si externe Imprimare

     

Pe data de 27 octombrie curent a fost organizat seminarul regional cu 20 de membre ale retelei de femei din raionul Falesti cu genericul „Cooperarea producatorilor agricoli – succesul accesarii pietii interne si externe”, organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu cooperativele de intreprinzator „Lactavia Com” din s. Hiliuti si „Doprimlact” din s. Doltu.

         Evenimentul a fost moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies  care a salutat participantele la seminar, facindu-le cunostinta cu beneficiile cooperarii producatorilor agricioli.  

        Domnul Alexandru Fusa, consultant regional marketing al AO „CUTEZATORUL”,  a prezentat raportul privind „Cooperarea producatorilor agricoli, avantajele si oportunitatile acestora in accesarea pietii interne si externe”.  „Asigurarea juridica a proceselor de cooperare in agricultura si accesarii pietilor interne si externe” a fost genericul prezentarii domnului Grigore Negoita, jurist al Asociatie Obstesti „CUTEZATORUL”.

        Prima parte a instruirii a inceput la sediul Asociatiei „CUTEZATORUL”, continuind cu vizitarea  punctului de colectare si comercializare  a laptelui din satul Risipeni, gestionat de Cooperativa de Intreprinzator  "Lactavia-Com". Directorul CI Lactavia Com” Ludmila Susarencu si Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni, au povestit despre activitatea punctului de comercializare, crearea a peste 50 de locuri de munca, scolarizarea producatorilor de lapte si sporirea calitatii productiei lactate.

        La Cooperativa de Intreprinzator „Doprimlact” din s. Doltu doamna Ecaterina Ursu, directorul cooperativei a demonstrat utilajele de racire si analiza a laptelui achizitionat, conditiile create la punctul de colectare din Doltu. D-nei a mentionat ca in prezent au mai fost create 5 puncte de colectare a laptelui in raionul Falesti, achizitionind  productia de la peste 600 de beneficiari.

       Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut de Federatia Nationala AGROinform.

Vezi poze

 

 

 
Seminar regional cu membrii Cercului de Studiu a femeilor de afaceri. Imprimare

     

poza1

Recent in or.Falesti a fost organizat  seminarul  regional cu femeile de afaceri din agricultura din raionul Falesti cu genericul "Rolul femeilor de afaceri in promovarea agriculturii ecologice, sensibilizarea si educarea consumatorilor de produse organice si calitative ".

     Obiectivul principal  al evenimentului a fost  încurajarea si motivarea femeilor de afaceri în scopul producerii produselor alimentare calitative si sensibilzarea consumatorilor privind avantajele productiei agroalimentare ecologice.

     Pe linga raportul prezentat de catre directorul executiv AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, au prezentat comunicari utile directorul SRL "Rairec Plus", membra a Consiliului de Administrare a Federatiei Nationale AGROinform  Nina Rarancean privind utilizarea metodelor agriculturii ecologice si bunelor practici agricole la lotul demonstrativ de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si apicultorul Sergiu Scobioala care a adus la cunostinta participantilor  despre rolul femeilor in promovarea produselor apicole ecologice si naturale.

     Activ  au participat la discutii si doamnele  Ludmila Susarencu, directorul Cooperativei de Intreprinzator  "Lactavia Com" , din satul Hiliuti si Ecaterina Ursu,  directorul Cooperativei de Intreprinzator "Doprimlact " si altele.

     Seminarul regional a fost organizat de Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" cu sustinerea financiara de catre  Federatiei Nationale AGROinform in cadrul proiectului "Sporirea competitivitatii sectorului agrar din Moldova".

Vezi poze 

 
Fermierii din raionul Falesti in vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Imprimare

In perioada 22-24 septembrie curent 28 de fermieri din raionul Falesti au efectuat o vizita de studiu in judetele Iasi si Botosani Romania. Vizita a coincis cu desfasurarea Targului pentru Fermieri AGRALIM, desfasurat pentru prima data in parcul agroindustrial „Transagropolis” din comuna Ltcani, judetul Iasi. Ei au avut ocazia sa viziteze expozitia cu peste 150 de companii din domeniile echipamente, utilaje si tehnica agrara, scule si piese de schimb, silozuri, uleiuri si combustibili, sisteme de cântarire, inputuri, consultanta si servicii financiare, solutii pentru zootehnie si horticultura.

Interesanta a fost si expozitia de zootehnie cu rasele: Bovine-Holstein, Baltata Româneasca, Charolaise, Black Angus, Red Angus, Holstein-Friza, Sura de stepa. Ovine si caprine-le de France, Karakul, Tigaie, Turcana, Suffolk Englezesc, Saanen.

Este semnificativ faptul ca la deschiderea Targului Agricol pentru Fermieri AGRALIM a luat parte si ministrul Agriculturii din Industriei Alimentare, domnul Iurie Usurelu.  

Urmatoarea destinatie a fost Grupul de firme agricole „Domeniile Lungu”, unde membrii delegatiei din Falesti au luat cunostinta cu tehnologiile de infiintare si intretinere a plantatiilor de vie si livezi, sustinerea acestui proces de catre Uniunea Europeana. La sfirsitul zilei a  fost vizitata si sectia de prelucrare a strugurilr si imbuteliere a vinului.

In judetul Botosani a fost vizitata fabrica de procesare a laptelui a firmei S.C.VLASIE COMPANY S.R.L. din comuna Vlasinesti, unde se produce renumitul "Cascaval de Ssveni". Aici oaspetii au luat cunostinta cu tehnologia de procesare a laptelui si producere a „Cascavalului de Saveni”, diversitatea tipurilor de cascaval, conditiile igienice in care se proceseaza laptele si de lucru a celor 15 angajati de la fabrica. Un subiect aparte a fost comercializarea productiei si schimul de experianta cu domnul Vasile Cires din s. Logofteni care produce 4 tipuri de cascaval ecologic. Este important ca conducerea ambelor fabrici au stabilit relatii de colaborare, luind decizia de a face schimb de specialisti si a vizita fabricile respective.    
      Urmatoarea destinatie a fost livada de mere din comuna Curtesti, judetul Botosanii a firmei S.C. AGRIMPEX S.R.L in frunte cu Cosmin Hutanu. Administratorul firmei a povestit despre decizia de a infiinta o livada tinara de mere, cirese si prune, subventiile obtinute de la stat, tehnologiile utilizate, problemele cu care se confrunta in procesul de activitate si comercializare a productiei.

Duminica, 24 septembrie, fermierii au vizitat piata agricola din municipiul Botosani, unde au studiat asortimentul produselor alimentare, preturile in compararie cu cele din Republica Moldova. Ei au mentionat calitatea inalta a produselor expuse si realizarea lor de catre producatori.

La sfirsitul zilei delegatia falesteana a vizitat muzeul etnografic din Botosani si complexul memorial „Mihai Eminescu” din satul Ipotesti.

        Aducem sincere multumiri Directiei Agricole Judetene Botosani, in frunte du directorul executiv Cristian Delibas, pentru suportul la organizarea vizitei respective.  

Vizita a fost organizata de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu Directia Agricultura si Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru, Centrul pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana cu sustinerea Federatiei Nationale AGROinform.

Vezi poze 

 
Producatorii agricoli din raionul Falesti, instruiti Imprimare

In perioada 08-10 august, Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL, organizatie regionala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova "AGROinform a organizat instruiri cu tema "Stimularea investitiilor pentru infiintarea, modernizarea si defrisarea plantatiilor multianuale, inclusiv plantatiile viticole si pomicule".  

La eveniment au participat producatorii agricoli din raionul Falesti – beneficiar ai  masurii 1,2 din Regulamentul de Subventionare in Agricultura pentru anii 2017-2021.

In prima zi de instruire dl. Eugen Gudumac, doctor in agricultura, specialist in tehnologii de producere a prezentat participantilor,  rapoarte privind “Particularitatile infiintarii plantatiilor pomicole”, Caracteristica soiurilor si portaltoiurilor pomicole din Republica Moldova, “Conducerea si taierea pomilor fructiferi” si „Sisteme de suport al pomilor”. A doua zi dl.Vitalie Cebanu, sef de laborator la Institutului Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare din Republica Moldova a prezentat participantilor informatii despre: „Protectia plantatiilor pomicole si viticole”, „Lupta contra bolilor si a daunatorile in plantatiile pomicole”, Protectia integrala in plantatiile viticole si lupta contra bolilor si a daunatorilor in plantatiile viticole”, dl Grigore Negoita jurist la AO „CUTEZATORUL” a prezentat participantilor informatie despre „Intierea si lansarea afecerii” si „Administrarea eficienta a afacerii” In ultima zi de instruirea producatorii agricoli au fost informati de catre dl. Valeriu Motelica doctor in agricultura, despre „Operatiile in verde, protectia si fertilizarea produselor vitivinicole”, la finele zilei de instruire producatorii agricoli au luat cunostinte cu lucrarile practice de la „Gospodarie Taraneasca Mihail Buga” privind recoltarea, ambalarea si valorificare strugurilor de masa.

Vezi poze 

 

 
Fermierii isi consolideaza capacitatile in domeniul agriculturii ecologice Imprimare

Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.                                

Agricultura poate aduce profit si fara a dauna mediului. Despre aceasta s-au convins  cei peste 30 de fermiei din raioanele de pe ambele maluri ale rîului Nistru (Falesti, Soldanesti, Slobozia, Grigoropol s.a.) pe data de 14 iulie curent, participind la seminarul stiintifico-practic si vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor de floarea soarelui si porumb, create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor. La seminarul privind cerintele fata de producerea productiei agroalimentare ecologice, moderat de directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  au venit cu alocatiuni in fata celor prezenti domnul Vladimir Tibîrta, vicepresedintele raionului Falesti si Maxim Cataranciuc, managerul Programului "Sustinerea masurilor de promovare a increderii", finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova.

Ca de obicei, la seminar au fost prezenti specialisti cu renume in domeniul agriculturii ecologice atit din raionul Falesti, cit si din tara. Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în agricultura, cercetator, sef de sectie la ICCC „Selectia” a prezentat raportul „Cerintele fata de asolamente, soiuri si  hibrizi în agricultura ecologica”, iar Adrian Basarab, managerul  comercial al companiei Caussades – Semences a vorbit despre utilizarea preparatelor biologice în lupta cu buruienile la cresterea productiei agroalimentare ecologice.

Directorul interimar al Institutului de Fitotehnie "Porumbeni" domnul Vasile Mateiciuc a povestit despre comportarea soiurilor si hibrizilor de porumb, produse de institutia  respectiva, iar Vasile Cires, fermier din s. Logofteni a informat despre experienta acumulata la producerea si comercializarea la preturi bune in Franta si Bulgaria a cerealelor si floarei soarelui ecologice, problemele cu care se confrunta in aceste procese.

Pentru prima data la activitatile noastre a participat si venit cu o interventie interesanta si importanta fermierul ecologic din raionul Soldanesti Alexei Micu, care are in gestiune circa 170 ha bio.   

In a doua parte a seminarului participantii au vizitat loturile demonstrative de comportare si testare ai hibrizilor de floarea soarelui si porumb din satele Sarata Veche (SRL „Rairec Plus”, director Nina Rarancian), Marandeni (SRL Agro-Papuros”, director Mihail Goncearenco) Rautel (Fabrica de calibrare a semintelor de porumb, director Sergiu Rosca), create cu suportul institutiilor stiintifice de profil, companiei Caussade Cemences, fabricii de calibrare a semintelor de porumb din Rautel.

Concomitent, la activitatile de rpomovarea a agriculturii ecologice din raionul Falesti, au participat si 10 fermieri din raioanele din stinga Nistrului, aflati intr-o vizita de studiu.  

Activitatile au fost organizate în cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, implementat de Asociatia  Obsteasca "CUTEZATORUL", în colaborare cu Directia Agriculturt, Alimentatie, Relatii Funciare si Cadastru a Consiliului raional Falesti, Institul de Cercetari pentru Culturile de Cîmp "Selectia" din orasul Balti, Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", compania Caussades – Semences, fabrica de calibarare a semintelor de porumb din satul Rautel. 

 Vezi poze 

 
Fermierii de pe ambele maluri ale riului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni Imprimare

Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor  autohtoni de floarea soarelui si porumb

14 07 2017 Falesti. Agricultura poate aduce profit si fara dauneza mediului. Un grup de fermieri de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au convins de acest lucru, vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor autohtoni cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Fermierilor le este tot mai greu sa faca fata capriciilor vremii. Culturile alimentare devin tot mai expuse în fata hazardurilor naturale imprevizibile – a secetei, sau, dimpotriva, a ploilor abundente. În aceste conditii se apeleaza la hibrizi, care sunt mai rezistenti la schimbul de conditii meteo, dar si mai productivi.

Savantii Institutului „Selectia” si ai Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” au demonstrat astazi fermierilor soiuri autohtone de hibrizi de floarea soarelui si de porumb. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor.

„Deja putem deduce ca acesti hibrizi si-au demonstrat rezistenta la seceta si boli”, au mentionat unanim fermierii.

„Ne-am convins ca productivitatea hibrizilor nu scade, chiar daca nu s-au folosit chimicale - pesticide, sau ierbicide. Lucrarile agricole de îngrijire au fost efectuate manual. Putem vedea ca pe aceste loturi demonstrative, în comparatie cu celelalte, rezultatele sunt chiar si mai bune”, afirma Victor Cimpoies, conducatorul Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”.

„Vom prelua pe malul stâng experienta de colaborare cu institutiile stiintifice, de creare sau organizare a loturilor demonstrative”, a conchis Veaceslav Bejenari, conducatorul Asociatiei Obstesti „Vitality” din stânga Nistrului.

Platforma de cooperare în domeniul promovarii agriculturii ecologice pe ambele maluri ale râului Nistru este realizata în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

  Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentantilor autoritatilor locale, mediului de afaceri si societatii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor si îmbunatatirii infrastructurii sociale.

 

 
Vizita de studiu a femeilor de afaceri din raionul Falesti in regiunea Cernauti Imprimare

In perioada 23-25 iunie curent, 20 femei din raionul Falesti, care dezvolta afaceri în agricultura, au întreprins o vizita de studiu în regiunea Cernauti, Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

In prima zi a vizitei, participantele au vizitat Firma agricola „Zolotoi colos” (Localitatile Vacincauti si Stroiesti, raionul Novoselitsea), codus de experimentatul fermier, domnul Stepan Gligor care  activeaza peste 50 de ani in calitate de conducator ale firmelor agricole. Necatind pl ploaie, oaspetii din Moldova au luat cunostinta cu cele 25 de hectare de coacaza, cultura generatoare de venit, fortele de munca, implicate la ingrijirea si recoltarea zmeurei, piata de desfacere. Pe viitor gospodaria va extinde plantatiile de zmeura pina la 40 ha, iar recoltarea va fi efectuata cu combina, ce va fi procurata de gospodaria locala.

Tot in localitatea respectiva antreprenoarele din Falesti au vizitat fabrica de producere a peletilor si uscatoria de cereale si culturi tehnice.

                In localitatea Stroiesti membriii Cercului de Studiu au vizitat livada intensiva a gospodariei si complexul de calibrare si ambalare a fructelor, camerele frigorifere, centrul cultural al satului, stadionul, terenul de mini fotbal, biserica din localitate s.a. Schimbul de experienta s-a incheiat cu intrebari si raspunsuri din partea oaspetilor si gazdei primitoare. Delegatia din Moldova a fost intilnita si insotita pe parcurul primei zile de doamna Maria Nicorici, primarul orasului Noovoselitsea.

                 La finele zilei a fost vizitata si GT „Gauca Vasile” din satul Priprutie. Femeile antreprenoare au luat cunostinta cu cu cele 70 ha de mere ale fermierului, complexul frigorifer de spalare, sortare, ambalare a merelor, confectionare a lazilor din carton. Antreprenorul Vasile Gauca a mentionat activitatea pozitiva a intreprinderii in ultimii ani, mentionind si problemele privind accesarea pietii externe.  Spre exemplu, daca pina la enbargoul impus de Rusia vindea merele cu 1,5 $, in prezent ele sunt realizate cu 0,3 $.

                A doua zi in satul Boiani a avut loc intrunirea si bursa de contacte a femeilor antreprenoare din r. Falesti si Novoselitsea, organizata in colaborare cu Asociatia Novoselitsea pentru dezvoltare economica si cooperare transfrontaliera. Au avut loc discutii sincere despre succese si neajunsuri, planurile pe viitor, provocate di conducatorii ONG-urilor „CUTEZATORUL” si ANDECT din Novoselitsea. In cadrul bursei de contacte, fermierii au facut schimb de adrese, numere de telefoane, adrese electonice. Ca rezultat, s-a pus baza uror parteneriate intre femeile de afaceri din ambele tari.

                Datorita domnului Vasile Salar, originar din s. Obreja Veche, r. Falesti, oaspetii din Moldova au primit si o satisfactie sufleteasca, vizitind manastirile din satele Boiani si Banceni.

                In ziua a treia au fost vizitate pietile agricole din municipiul Cernauti si orasul Novoselitsea, o intilnire cu Seful Directiei agricole a Administratiei de Stat a r. Novoselitsea Alanol Andritcii.

Vizita de studiu este parte a unui  program de instruire a membrilor Cercului de Studiu a Femeilor in afaceri agrare, care se desfasoara în cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar din Moldova”, sustinut financiar de Federatia Nationala AGROinform.

Poza1Poza2Poza3Poza4

  

 
Atelier de elaborare a strategiei Federatiei Nationale AGROinform pentru anii 2018-2020 Imprimare

Pe data de 6 iunie  curent directorul executiv al Asociatiei Obsatesti CUTEZATORUL” dl Victor Cimpoies si membrii Consiliului National de Administrare a Federatiei AGROinform Ion Besarab si Lina Rarancean au participat la atelierul de lucru ”Planificarea Strategica 2018-2021”, la care au participat directorii executivi ai organizatiilor regionale, membrii Consiliului National de Administrare, angajatii oficiului national a Federatiei Natioanale Agroinform.

Evenimentul a avut loc la Complexul turistic „Vatra” din orasul Vadul lui Voda. Evenimentul a fost deschis si moderat de  Aurelia BONDARI, Director Executiv al FNA care a informat despre procesul de planificare strategic? 2018-2021 a FN AGROinform, obiectivele atelierului, agenda ateilerului.

In cadrul sesiunii „Analiza mediului intern” a prezentat raportul „Prezentarea rezultatelor Diagnozei Organizationale a Federatiei AGROinform” expertul Rodica Garstea, Aurelia Bondari a efectuat o analiza a bazei de date a membrilor federatiei.

In cadrul sesiunii a II Analiza mediului extern dna Aurelia Bondari a prezentat comunicari cu privire la prioritatile dezvoltarii sectorului agricol din R. Moldova (lucru în grupuri) si analiza contextuala. 

In cadrul atelierului a fost efectuata analiza SWOT atit a Federatiei AGROinform, cit si a partenerilor si concurentilor, identificate obiectivele strategice 2018-2021, elaborarea grupelor de activitati (outputs) pentru atingerea obiectivelor strategice.

        Dupa atelierul repectiv urmeaza a fi elaborate Strategia Federatiei Nationale AGROinform pe  2018-2021 si Planul anual de actiuni, ce urmeaza a fi discutate si concretizate in cadrul urmatorului atelier, ce va avea loc in luna iulie curent.  

Poza 1Poza2

 

 
Un lot demonstrativ de capsuni util pentru fermierii de pe ambele maluri ale riului Nistru Imprimare

Pe data de 23 mai curent 20 de fermieri si producatori agricoli de pe ambele maluri ale rîului Nistru au participat la vizita de studiu a fermierilor de pe ambele maluri ale riului Nistru la lotul demonstrativ de capsuni din satul Chitcani, raionul Slobozia.

Vizita de studiu, a inceput la sediul ONG-ului „Belii most” cu cuvinte de salut din partea managerului de proiect Victor Cimpoies, coordonatorului de proiect pe malul sting al Nistrului Veaceslav Bejenar si managerul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova, domnul Maxim Cataranciuc. Dumnealor au mentionat importanta proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna” in dezvoltarea capacitatilor fermierilor in domeniul agriculturii ecologice, initieirii si dezvoltarii afacerilor in agricultura, consolidarea increderii dintre fermierii si cetatenii de pe ambele maluri. 

Participantii la vizita de studiu au audiat informatii utile despre activitatea Asociatiei Gospodariilor de Fermieri „Belii most” si Gospodariei Taranesti „Colomicenco Dmitrii”, prezentate de presedintele ONG-ului ”Belii most” Larisa Colomicenco, care a prezentat si raportul „Tehnologii de crestere a capsunului in tunele de polietilena cu irigare prin picurare”.

In partea a doua a vizitei oaspetii au vizitat lotul demonstrativ de capsuni, unde au fost familiarizati cu tehnologiile de cultivare a capsunului în cimp protejat in cimp deschis a  Gospodariei taranesti “Colomicenco Dmitrii”. Ei au avut ocazia sa dee multiple intrebari si sa primeasca raspunsuri de la specialisti calificati.

Raionul Falesti a fost reprezentat de fermierii Nina Rarancean din Sarata Veche, Ludmila Susarenco din Hiliuti, Ecaterina Ursu din Doltu, Stela si Cristina Bujag din Glinjeni, Mihail Buga din Scumpia, Ludmila Bairamculov din Pinzareni, Mihail Tripac din Rautel si altii. 

Evenimentul a fost organizat de Asociatia „CUTEZATORUL” in colaborare cu asociatiile „Vitality” din Tiraspol si „Belii most” din satul Chitcani, raionul Slobozia in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. 

 

Poza1Poza2Poza3Poza4
 
Platforma de comunicare si cooperare intre ambele maluri ale Nistrului a fost creata Imprimare

In perioada 28-29 aprilie curent in municipiul Tiraspol, AO "Vitality", in parteneriat cu AO "CUTEZATORUL", au organizat workshopul trans-riveran cu privie la evaluarea formatorilor privind organizarea atelierilor de informare si instruire cu fermierii în domeniul producerii si initierii afacerilor in agricultura ecologica, realizarii produselor organice si sensibizarii consumatorilor, identificarea setului de servicii, ce vor fi prestate dupa realizarea proiectului.
Activitatea a fost moderata de Victor Cimpoies, managerul proiectului, directorul executiv AO „CUTEZATORUL” si Veaceslav Bejenar, presedintele AO „Vitaliti” din Tiraspol. Participantii au audit rapoartele „ Rolul si sarcinile organizatiilor profesionale, platformei de cooperare in promovarea agriculturii ecologice, produselor organice si asigurarea durabilitatii proiectului”, „Misiunea instirutiilor stiintifice in colaboarare cu organele APL si societatea civila in promovarea agriculturii ecologice”, prezentate de doctorul in economie, vicedirectorul executiv al Federatiei Nationale AGRoinform Iurie Hurmuzachi si doctorul habilitat de la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice Alexei Gumaniuc.    
In cadrul workshopului au fost prezentate, analizate rapoartele formatorilor privind  desfasurarea a 12 ateliere de informare si instruire a fermierilor privind agricultura ecologica de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost identificate serviciile necesare fermierilor, ce vor fi prestate dupa fianalizarea proiectului in cadrul retelei.
In mod solemn a fost semnat protocolul de constituire a platformei de cooperare in domeniul agriculturii ecologice, in componenta careia au intrat institutii stiintifice in domeniu, ONG-uri si formatorii pregatiti in cadrul proiectului.
In ziua a doua participantii la workshop au vizitat Institutul Nistrean de Cercetare in domeniul agriculturii, unde au avut o intilnire cu directorul institutiei Dmitrii Gradinar care a vorbit despre activitatea institutului, problemele si sarcinile promovarii agricultuii ecologice. Participantii au audiat si raportul colaboratorului stiintific a laboratorului de selectie Mihail Niculaes privind noile soiuri si hibrizi ale culturilor agricole, create de savantii institutului. 
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova.

Poza1Poza2Poza3Poza4

  

 
O vizita de studiu utila in raionul Falesti Imprimare

Duminica, 9 aprilie curent, 2 reprezentanti ai Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala au vizitat raionul Falesti. Oaspetii au avut 2 intrevederi la Centrul pentru Cooperare Transfronatliera si Integrare Europeana si AO "CUTEZATORUL", unde au dialogat cu direcorul Centrului Victor Cimpoies si vicedirectorul AO „CUTEZATORUL” Alexandru Fusa. Oaspetii s-au interesat de cadrul legal in domeniul agriculturii ecologice, subventionarea fermierilor care practica agricultura ecologica, comercializarea productiei organice, proiectele implementate in domeniul respectiv, interactiunea dintre APL, societatea civila si fermieri.

            Oaspetii japonezi au vizitat întreprinderea de procesare a laptelui Heovelland din satul Logofteni, unde au avut o intilnire cu fermierul ecologic Vasile Cires, care le-a povestit despre activitatea sa de fermier ecologic de 10 ani. Dumnealui produce si comercializeaza productie ecologica certificata pe care o vinde in 3 puncte comerciale, create de el, 3 in Chisinau, 2- in Balti si 1 in Falesti. In anul 2016 a realizat, la un pret bun, griul de toamna in Franta, iar floarea soarelui in Bulgaria. Oaspetii au mai vizitat fabrica de casacaval, construita cu parteneri din Olanda si cimpurile intreprinderii. 

             In a doua jumatate a zilei a fost vizitata si Cooperativa de Intreprinzator de marketing "Dolprimlact" din satul Doltu, raionul Falesti, creata cu suportul AO "CUTEZATORUL" si Federatiei Nationale AGROinform, unde a avut loc o intrevedere cu directorul cooperativei Ecaterina Ursu.

Obiectivul vizitei a fost colectarea de date si studierea practicilor de succes in domeniul agriculturii ecologice pentru elaborarea studiului si identificarea necesitatilor de investitii in Republica Moldova.  

 

 
AO "CUTEZATORUL" si Directia Agricola si-au unit eforturile pentru promovarea agriculturii ecologice Imprimare

In cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova, la Falesti, pe data de 7 aprilie curent, a avut loc discutii libere si deschise privind oportunitatile si impactul asupra mediului si sanatatii umane a agriculturii ecologice si produselor organice.

          La eveniment au participat 30 de reprezentanti ai Cercului de Studiu de fermieri, specuializat in agricultura ecologica, altor producatori si consumatori de produse ecologice, APL, Inspectiei ecologice, ONG- urilor de mediu, mass-media. 

Rapoarte la tema evenimentului au prezentat Boris Boincean, doctor habilitat in agricultura, Institutul CCC "Selectia", Victor Cimpoies, managerul proiectului si Nicolae Birliba, seful Directiei agricole Falesti.

Cu experienta pozitiva in domeniu s-a impartasit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din s. Logofteni, care timp de 10 ani produce si comercializeaza griu de toamna, floarea soarelui, produse lactate organice certificate (lapte, smintina, brinza de vaci, 4 tipuri de cascaval) in 3 puncte comerciale din Chisinau, 2- din Balti si 1 din Falesti.

          Vasile Pojoga, specialist principal in businessul agrar la Federatia Nationala AGROinform, a mentionat experienta pozitiva a fermierilor si organizatiilor din Falesti si deschiderea federatiei de a acorda tot spriginul fermierilor si antreprenorilor, ce doresc sa initieze o afacere in agricultura ecologica. In acest scop, cu suportul Federatiei Nationale AGROinform, va fi organizata o vizita de studiu cu membrii Cercului de Studiu de fermieri in Romania.

          In total, au participat la discutii 12 participanti, care au mentionat pozitiva unirea eforturilor societatii civile si APL pentru a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, dezvoltarea culturii ecologice si intereselor comune de dezvoltare ale fermierilor, consolidarea încrederii intre fermierii si antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.
          Evenimentul a fost organizat in cadrul Scolii consumatorului de produse ecologice si de origine, create pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 
La Falesti Asociatia "CUTEZATORUL" a inaugurat turneul raional de volei "Cupa primaverii" Imprimare

Pe data de 19 martie curent, pentru prima data, Asociatia Obsteasca "CUTEZATORUL" a organzat in orasul Falesti turneul raional de volei "Cupa primaverii".

La competitiile, ce s-au desfasurat in sala sportiva a Liceului Mihai Eminescu, au participat 5 echipe din diferite localitati ale raionului. In finala s-au intilnit voleibalistii echipelor din satele Catranic si Pirlita. Dupa un meci frumos si echilibrat, posesori ai Cupei primaverii au devenit sportivii din Catranic. Pe locurile 2 si 3 s-au clasat echipele satelor Pirlita si Izvoare.

Un joc frumos au demonstrat si sportivii din Falestii Noi si Inspectoratul de politie Falesti. 
Au fost mentionati cu diplome si cel mai bun jucator al turneului Mihai Ursachi din s. Izvoare, cel mai in virsta-Serghei Harbalau (Inspectoratul de politie Falesti) si cel mai tinar jucator, Veaceslav Patras (Falestii Noi).

Echipei invingatoare din satul Catranic i s-a inminat Cupa tramsmisibila si diplama de gradul I. Echipele din localitatile Pirlita si Izvoare au fost mentionate cu cupe si diplome de gradul II si III. Jucatorii mentionati mai sus au fost decorati cu diplaome de merit si cu cite un maiou.

Aducem sincere multumiri arbitrilor Leond Furtuna, Alexandru Severin, Mihai Dodon, Mihail Turcanu, directiei Liceului Mihai Eminescu din or. Falesti pentru contribuirea la organizarea cu succes a competitiei.

 

 

 

 
Adunarea de dare de seama- adunare principala a anului Imprimare
Pe data de 09 februarie 2017, membrii AO „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Nationale AGROinform, s-au întrunit în cadrul  Adunarii Generale anuale pentru a evalua totalurile activitatii desfasurate pe parcursul anului 2016 si a trasa noi sarcini pentru anul 2017. La adunare au participat 61 de reprezentanti ai celor 515 membri din 12 organiatii primare ale Asociatiei.
Participantii au audiat rapoartele de activitate ale Consiliului de Administrare (Ion Besarab) si directorului excutiv (Victor Cimpoies) pe anul 2016 si sarcinile pentru anul 2017, raportul comisiei de cenzori (Sergiu Scobioala).
     În cadrul rapoartelor si dezbaterilor s-au mentionat rezultatele pozitive ale Consiliului de Administrare si stafului tehnic al Asociatiei, atasamentul membrilor Asociatiei fata de Federatia Nationala AGROinform, ce a devenit o organizatie puternica, cu specialisti profesionisti, o forta capabila sa influenteze si sa participe la elaborarea politicilor publice in agricultura, sa apere interesele fermierilor si antreprenorilor agricoli, contribuind activ la dezvoltarea sectorului agrar din R. Moldova.   
       In 2016 au fost create si activat cu succes 4 gupuri ne formale de fermieri, 1 Cerc de Studiu de fermieri, specializat in studierea agriculturii ecologice , 1 Cerc de Sudiu Comunitar de Femei, 2 grupuri de vinzari ai crescatorilor de struguri de masa, cirese, visine si prune. Au fost plasate pe  siteul Agravista 200 de cereri si oferte comerciale ale fermierilor, 20 de stiri privind evolutia preturilor la pietile agricole interne si externe. 
       Cu suportul FN AGROinform, in 2016, am organizat 6 vizite de studiu, 2 interne si 4 in 2 judete din Romania, vizitind Grupul de Firme Vasile Lungu, un model de dezvoltare durabila in agricultura, Tirgul agricol pentru fermieri AGROLIM din Ezureni, judetul Iasi, alti agenti economici.
      Una din sarcinile primordiale pentru anul 2017 este elaborarea strategiei Asociatiei pentru anii 2018 – 20120. S- a accentuat importanta implicarii a cât mai multi membri în activitatile desfasurate, diversificarii serviciilor si sporirea calitatii acestora, stabilitatii financiare, elaborarii si implementarii proiecteloe alternative.
     În luarile de cuvînt, membrii asociatiei s-au referit si la necesitatea cooperarii producatorilor agricoli, implicarii tinerilor în agricultura, producerii productiei agroalimentare ecologice, accesarea subventillor acordate de stat. Toti vorbitorii au considerat activitatea AO „CUTEZATORUL” in anul 2016- buna.
        La adunare au fost alesi 34 de delegati, care care au participat pe data de 24 februarie 2017 la Adunarea Generala anuala a Federatiei Nationale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”.

    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ateliere de informare si instruire a fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Saptamina trecuta in raioanele Floresti, Soroca si Causeni  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat ateliere de instruire a fermierilor in domeniul agriculturii ecologice si consumului de produse organice.  Atelierele au fost organizate in colaborare cu formatorii Mihai Gutium (raionul Floresti), Maria Marchitan (Soroca), Lidia Jubea (Causeni), pregatiti in cadrul a doua trainguri de formare in domeniul producerii, certificarii si comercializarii productiei agroalimentare ecologice. 

        La evenimente au participat 16 fermierii din raionul Floresti, 16 din Soroca si 27 din raionul Causeni, care au fost informati despre deosebirile intre agricultura ecologica, biologica, organica si conventionala, avantajele si beneficiile agriculturii organice asupra dezvoltarii rurale. Un subiect aparte a fost pasii care trebuie sa-i intreprinda fermierii interesati pentru a se include in procesul de producere, certificare, comercializare a productiei agroalimentare ecologice si activitatii cu consumatorii. Daca in raioanele Floresti si Soroca au participat, in mare masura, fermieri cu experienta si o virsta mai inaintata, in raionul Causeni peste 50 % din fermieri au fost tineri pina la 30-35 de ani, fiecare al patrulea- era femeie. Din 16 participanti la atelierul din raionul Soroca, 7 au fost femei.

        Atelierele au fost organizate in cadrul proiectului "'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana, prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promovare a Inrederii" si implementat de PNUD  Moldova.

        Concomitent astfel de seminare se desfasoara si pe malul sting al Nistrului.

11 februarie 2017

    

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Masa rotunda privind consumul de produse ecologice si calitative Imprimare

In cadrul Scolii consumatorului de produse organice si calitative pe data de 3 februarie curent in satul Glingeni, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat o masa rotunda cu genericul “Sporirea nivelului de informare si cultura ecologica a consumatorilor privind consumul de produse alimentare ecologice”. La ea au participat 25 de reprezentanti ai consumatorilor de produse ecologice, fermierilor, antreprenorilor si producatorilor agricoli, Directiei raionale pentru Siguranta Alimentelor Falesti, Directiei Generale Educatie, Inspectiei Ecologice, ONG-urilor de mediu, mass-media din 5 localiatati rurale.

Programul “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii” a fost reprezentat de doamna Angela Frunze, responsabil de program la  PNUD Moldova.

Rapoartele Pentru o agricultura competitiva, produse alimentare ecologice, calitative si consumatori informatii” si „Rolul societatii civile in promovarea agriculturii ecologice si sensibilizarii consumatorilor” au fost prezentate de directorul executiv si consultantul marketing ai AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si Alexandru Fusa.

Cu o comunicare utila si interesanta a venit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din satul Logofteni care si-a impartasit experienta si pasii pe care i-a intreprins pina la obtinerea productiei ecologice certificate. Numai in anul 2016 cifra de afaceri a ajuns la 5 milioane de lei. Intreprinderea comercializeaza cascaval si produse lactate certificate. Tot in anul precedent a comercializat griu ecologic in Franta, floarea soarelui- in Bulgaria. In prezent, productia ecologica se vinde la 3 magazine si puncte comerciale din municpiul Chisinau, 2 din Balti si 1 la piata din orasul Falesti.

  Despre rolul Directiei raionale pentru siguranta alimentara Falesti in promovarea consumului de produse ecologice si calitative a vorbit domnul Valeriu Manole, sef de sectie, iar despre situatia alimentatiei calitative a copiilor si elevilor in institutiile de invatamint, prescolar in raionul Falesti a povestit doamna Adela Tutuianu, specialist principal al Directiei Generale Educatie. Doamna Tutuianu a mentionat ca vor fi studiate oportunitatile de procuare pentru institutiile de invatamint si prescolar a produselor lactate ecologice de la intreprinderea din satul Logofteni.

In alocatiunea sa, doamna Cristina Mocanu, sefa Inspectiei ecologice Falesti, a mentionat, ca de rind cu promovarea consumului de produse ecologice si calitative, este necesar sa intensificam activitatea intru sporirea nivelului de educatie si cultura ecologica a populatiei.  In activitatea sa, Inspectia Ecologica Falesti, se intilneste des cu cazuri de incalcare a legislatiei de mediu in domeniul aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, gestionarea adecvata a deseurilor. Ca rezultat, unii cetateni care au comis incalcari de legislatie au fost amendati de 2-3 ori, iar, din pacate, concluzii nu au facut. Toti participantii la discutie au ajuns la concluzia, ca numai impreuna putem schimba mentalitatea consumatorilor privind procurarea si utilizarea produselor alimentare calitative, inclusiv celor ecologice si de origine.  

 Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. El are scopul de a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, stimula si sustine interesele comune ale fermierilor, interactiunea dintre ei si prestatorii de servicii in afaceri în domeniul agriculturii organice, prin crearea mecanismelor de comunicare si cooperare intre asociatiile de afaceri, ONG-uri de mediu, formatori si fermieri.

O masa rotunda cu consumatorii similara cu cea din raionul Falesti fost desfasurata astazi in localiatea Sucleia, raionul Slobozia. 

      
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Prim plan-comercializarea produselor organice si sensibilizarea consumatorilor de produse ecologice Imprimare

La 20-21 ianuarie current Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat in municipiul Chisinau al doilea training de Pregatirea formatorilor in domeniul agriculturii ecologice. De data aceasta genericul instruirii a fost comercializarea produselor organice si sensibilizarea consumatorilor de produse ecologice.

Trainingul a fost desfasurat in cadrul proiectului 'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. La el au participat 12 formatori in domeniu de pe ambele maluri ale Nistrului (Raioanele Camenca, Ribnita, Grigoropol, Dubasari, Slobozia, Soroca, Floresti, Orhei, Stefan Voda, Causani, Criuleni, Anenii Noi).

Cu prezentari si comunicari interesante au venit expertii proiectului doctorii habilitati in agricultura Boris Boincean si Alexei Gumaniuc de la institutele de cercetati in domeniul agrar din Balti si Tiraspol, Iurie Hurmuzachi, doctor in economie, vicedirector al Federatiei Nationale AGROinform, Natalia Gutu, Director Executiv la „Asociatia Femeilor de Afaceri din Spatiul Rural Riscani”.

Lucrarile trainingului au purtat un caracter interactiv cu participarea activa a participantilor. In luna februarie, formatorii pregatiti in cadrul proiectului, vor organiza 5 ateliere de informare si instruire a fermierilor in 5 raioane din stinga Nistrului si 7 de pe malul drept al lui.

Totalurile vor fi efectuate in luna martie curent la Tiraspol, unde va fi organizat un workshop transriveran si creata platforma de comunicare si cooperare a fermierilor si antreprenorilor agricoli de pe ambele maluri ale raului Nistru.

Proiectul este implementat de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO Vitality din mun. Tiraspol, AO "EcoAgriNord" din Falesti si AO "Belii most" din s. Chitcani, raionul Slobozia in cadrul Programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
Bugetul AO CUTEZATORUL pentru anul 2016 Imprimare
 
Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste formatori in domeniul agriculturii ecologice de pe ambele maluri Imprimare

In perioada 16-17 decembrie curent in sala de conferinte a hotelului Dacia din Chisinau Asociatia “CUTEZATORUL” a organiat primul din cele doua traininguri de pregatire a formatorilor in domeniul producerii, certificarii si cometrcializarii productiei agroalimentare ecologice, activitatii cu consumatorii de produse organice.

Evenimentul a fost desfasurat in cadrul proiectului "'Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", sustinut financiar de Uniunea Europeana prin Programul „Sustinerea Masurilor de Promovare a Încrederii” si implementat de PNUD Moldova.
Pentru instruire au fost selectati 12 formatori de pe ambele maluri ale Nistrului, 7 din raioanele Soroca, Floresti, Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Causaeni, Stefan Voda si 5 din raioanele din stinga Nistrului: Ribnita, Slobozia, Dubasari, Grigoropol si Camenca.

           Conform programului trainingului în procesul  de instruire a formatorilor au fost implicati experti cu o bogata si vasta experienta in domeniu: Boris Boincean- doctor habilitat, cercetator la Institutul de Cercetare a Culturilor de Cimp “Selectia” din Balti, Alexei Gumaniuc- doctor habilitat, cercetator la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice in domeniul Agriculturii din mun. Tiraspol, Valentin Ciubotaru, doctor in agricultura, directorul executiv al AO „Bios” Chisinau si Natalia Gutu, Director Executiv „Asociatia Femeilor de Afaceri din Spatiul  Rural Riscani”.

Formatorii au audiat prezentari si comunicari in cadrul a doua module a cite 2 sesiuni de instruire fiecare. Ca un fir rosu au trecut in cadrul instruirii temele „Tehnologii moderne de baza în procesul de producere a productiei agroalimentare ecologice” si „Initierea si dezvoltarea afacerilor cu produse organice”.

Dupa evaluarea trainingului si chestionarea formatorilor participantii au primit certificate de participare în domeniul producerii  si certificarii productiei agroalimentare ecologice.  Pe parcursul implementarii proiectului formatorii în raioanele pe care le reprezita vor avea ocazia sa aplice cunostintele acumulate în practica. Ei vor organiza si desfasura cîte 1 atelier de informare si instruire de o zi cu 15 fermieri care doresc sa initieze practicarea agriculturii ecologice sau sa initieze o afacere in acest domeniu.

 

Al doilea training din cadrul proiectului va fi desfasurat tot in municipiul Chisinau in perioada de 20-21 ianuarie 2017. 

 

  

 

 
Conferinta regionala privind principiile de dezvoltare a agriculturii ecologice Imprimare

Mai bine de cinci ani in urma AO “CUTEZATORUL” a creat mai multe grupuri neformale de fermieri si antreprenori agricoli: 2 grupuri de vinzari ale crescatorilor de struguri de masa, cirese, visine si prune, Grupul Comunitar de Femei si Cercul de Sudiu al Fermierilor, ce studiaza agricultura ecologica. Ele sunt asistate de consultantii regionali atit informational, cit si consultativ. Cu mebrii lor se organizeaza seminare regionale, mese rotunde, vizite de studiu, alte activitati benefice pentru ei.

In acest context, pe data de 24 noiembrie curent in sala de sedinte a primariei Falesti a fost desfasurata conferinta regionala cu genericul “Premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in R. Moldova si legislatia in domeniu”.Raportul „Principiile si premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in Republica Moldova” a fost prezentat de Boris Boincean, doctor habilitat, cercetator la Institutul de Cercetare a Culturilor de Cimp “Selectia” din Balti.

Grigore Negoita, jurist la Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL”a prezentat raportul

„Legislatia Republicii Moldova si Uniunii Europene cu privire la productia agroalimentara ecologica”, iar Alexandru Fusa, consultant regional marketing- comunicarea privind subventionarea agriculturii ecologice.

          Conferinta a purtat un caracter interactiv, cu participarea la discutie a fermierilor si producatorilor agricoli. Cu interventii si intrbari la tema conferintii au venit Ludmila Susarenco si Ecaterina Ursu, presedintii cooperativelor de intreprinzator de marketing „Lactavia Com” din satul Hiliuti si  "Dorprimlact" din satul Doltu, Nina Rarancean, directorul SRL „Rairecplus” din s. Sarata Veche, primarul comunei Pruteni Ion Severin si altii.

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Cresterea competivitatii sectorului agrar in Moldova” cu suportul Federatiei Nationale AGROinform.

 

 
O delegatie din Georgia in vizita la Falesti Imprimare

Pe data de 15 octombrie curent Asociatia „CUTEZATORUL”, membra a Federatiei Nationale AGROinform, a organizat un schimb de experienta cu membrii delegatiei Agentiei pentru Dezvoltarea Cooperativelor a Ministerului Agriculturii din Georgia. 

Scopul vizitei a fost studierea experientei in domeniu si a problemelor existente in procesul de creare si activitate a cooperativelor.

Oaspetii din Ggeorgia au avut o discutie utila la sediul Asociatiei cu directorul si vicedirectorul Asociatiei Victor Cimpoies si Alexandru Fusa, Ion Besarab, presedintele Cooperativei de intreprinzator de marketing “Gramineus Com” din orasul Falesti. Ei s-au interesat de aplicarea legislatiei Republicii Moldova in domeniu, modalitatea de creare si activitate a cooperativelor, practicile de succes a cooperativelor de achizitionate si comercializare a laptelui "Dorprimlact" si „Lactavia Com” din localitatile Doltu si Hiliuti. Functioarii din Georgia au fost informati si despre succesele si problemele intilnite la crearea si in activitatea celor 5 coopertaive de marketing create in raionul Falesti cu suportul Federatiei Nationale AGROinform.

In a doua parte a vizitei, oaspetii din Georgia au vizitat Cooperativa de Intreprinzator de marketing "Dorprimlact" din satul Doltu. Directorul cooperativei Ecatenina Ursu le-a vorbit despre calea parcursa de la crearea cooperativei si pina in prezent. Daca la inceputul activitatii au fost angajate 2 persoane, creat 1 punct de colectare a laptelui de la 70 de cetateni, in prezent au mai fost create 4 puncte de colectare a laptelui de la 450 de locuitori din satele Burghelea, Ilenuta, Bocani, Doltu, Marandeni, Falestii Noi, Iscalau, dotate cu echipamente frigorifere si masurare a grasimii laptelui.

In prezent au mai fost create 10 locuri de munca, iar zilnic se achizitioneaza pina la 2500 litri de lapte.

    
 
 
Seminar regional privind atragerea investiitiilor in raionul Falesti Imprimare

Recent in orasul Falesti, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in colaborare cu Centrul de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana, a desfasurat seminarul cu tema “Atragerea investitiilor regionale, nationale ss europene-premiza pentru dezvoltarea social economica rurala”.  

La evenimentul organizat in cadrul proiectului “Cresterea competivitatii sectorului agrar din Moldova’, finantat de Federatia Nationala AGROinform, au participat peste 20 de reprezentanti ai fermierilor si antreprenorilor agricoli, primariilor, societatii civile din raionul Falesti. La seminar au fost audiate rapoartele „Crearea parteneriatelor APL-bussines-ONG în scopul atragerii investitiilor din programele nationale, regionale si transfrontaliere” si „Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020”, prezentate de directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europeana, Atragere a Investitiilor Victor Cimpoies.

Obiectivul general al Programului, ce v-a fi lansat in semestrul doi al anului 2016, este de a spori dezvoltarea social economica si de a îmbunatati calitatea vietii oamenilor din zona vizata de program prin investitii comune în educatie, dezvoltare economica, cultura, infrastructura si sanatate, asigurând în acelasi timp siguranta si securitatea cetatenilor din cele doua tari. Pentru a fi eligibil pentru finantare în cadrul Programului, un proiect trebuie sa îndeplineasca urmatoarele 3 criterii: eligibilitatea solicitantului,  eligibilitatea activitatilor si eligibilitatea cheltuielilor. Proiectul trebuie sa fie comun, sa includa parteneri din ambele state, sa aiba impact transfrontalier direct si sa fie implementat în aria programului (Republica Moldova-intreg teritoriul, Romania-judetele Botosani, Iasi, Vaslui si Galati).

        Programul are o valoare de 89.1 milioane Euro buget total – dintre care 81 milioane finantate de UE prin Instrumentul European de Vecinatate – ENI si 8.1 milioane euro cofinantare asigurata de statele partenere.

Rapoartele interesante si utile au fost prezentate si de seful Sectiei Managementul proiectelor al ADR Nord Constantin Bindiu „Rezultatele proiectelor finantate din Fondul National de Dezvoltare Regionala si noi oportunitati de finantare în Republica Moldova” si vicedirectorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Alexandru Fusa „Oportunitati pentru finantare ale agentilor economici din sectorul agrar”.

La sedinta Consiliului Regional de Dezvoltare Nord din 13 octombrie 2016 a fost luata decizia de a recomanda spre finantare proiectul „Asigurarea orasului Falesti cu apa din raul Prut 2” in valoare de 40 milioane de lei, prezentat de Consiliul raional Falesti in cadrul concursului propunerilor de proiecte in domeniul dezvoltarii regionale 2016, finantate din Fondul National pentru Dezvoltare Regionala. Instruirea a finalizat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri, propuneri si recomandatii privind atragerea investitiilor in raionul Falesti

 

 
Fermierii din Falesti studiaza standartele si legislatia in domeniul european Imprimare

Pe data de 07 octombrie 2016, în sala de conferinte a primariei orasului Falesti, s-a desfasurat seminarul regional cu genericul “Dezvoltarea durabila a agriculturii în R. Moldova conform legislatiei nationale si standartelor UE în domeniu”. Evenimentul a fost organizat de catre  AO “CUTEZATORUL”, în cadrul proiectului “Cresterea competitivitatii sectorului agricol din Moldova”, finantat de catre Federatia Nationala a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

La seminar au participat 23 de fermieri si antreprenori agricoli din raion, fiind organizat în cadrul  “Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord”.

              În cadrul seminarului, sefa Sectiei Planificare Strategica si Programare a Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord, expert al AO „Pro-Business Nord” doamna Inga Cojocaru a prezentat raportul „Metodele de dezvoltare durabila în agricultura conform standartelor Uniunii Europene în domeniu”. Raportul cu genericul „Legislatia nationala si europeana în sustinerea antriprenoriatului si businesului din sectcorul agrar” a fost prezentat juristul AO „CUTEZATORUL” domnul Grigore Negoita.

            Dupa cum au accentuat beneficiarii seminarului mai persista multe neclarificari în legislatie privind:

-          Angajarea în cîmpul muncii ( sezonieri si temporari)

-          Darea în arenda a terenurilor agricole si a cotei valorice

-          Termenul de expluatare a cotei valorice

-          Contracte de munca cu angajatii

-          Activitatea grupurilor de producatori, cooperative agricole, de întreprinzatori.     

  
 
Asociatia "CUTEZATORUL" instruieste lideri ai ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Pe data de 23 septembrie curent, in sala de conferinte a Federatiei Nationale AGROinform din mun. Chisinau, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” din or. Falesti a desfasurat un atelier de instruire cu liderii ONG-urilor de mediu de pe ambele maluri ale raului Nistru. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a increderii”, finantat de Uniunea Eoropeana si implementat de PNUD Moldova.

Pe linga liderii ONG-urilor beneficiare, la atelier au participat mai multi reprezentanti ai Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, Ministerului Agriculturii Republicii Moldova si a celui de pe malul sting al Nistrului, conducerea si savantii institutelor de cercetari stiintifice „Selectia” din Balti si Nistrean din Tiraspol, Federatiei Nationale AGROinform, mas-media.

In cuvintele de salut, directorul executiv al AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si managerul de proiect la PNUD Moldova Maxim Cataranciuc au mentionat importanta proiectului si contribuirea lui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural,crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica. 

Cu rapoarte si comunicari utile in fata participantilor la atelier au venit experti cu o experienta bogatai n domeniul vizat in proiect: „Premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in Republica Moldova si rolul societatii civile de pe ambele maluri ale Nistrului in acest proces”- Boris Boincean- expert, doctor habilitat, seful sectiei la Institutul de CCC “Selectia” din Balti; Trecerea de la agricultura traditionala la cea ecologica- imperativ al timpului”- Alexei Gumaniuc- doctor habilitat, cercetator la Institutul Nistrean de Cercetari Stiintifice in domeniul Agriculturii din mun. Tiraspol; „Rolul societatii civile, mass-media in promovarea marketingului, pietii de desfacere si consumului de produse ecologice in rindul consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”- Iurie Hurmuzachi- expert, director executiv adjunct al Federatiei Nationale AGROinform: „Initierea si dezvoltarea afacerilor in agricultura ecologica pe ambele maluri ale Nistrului, rolul planurilor de afaceri si societatii civile in acest proces”- Natalia Gutu, expert, directorul executiv al Asociatiei Femeilor de Afaceri din sectorul rural Riscani.

Liderii ONG-urilor instruite vor fi parte a retelei trans-riverane si platformei de comunicare in domeniul promovarii agriculturii ecologice. Participantii la seminar au primit mape cu agenda si materiale promotionale, plianta informativa, ziarul Agromediainform.

Urmatoarea activitate in cadrul proiectului va fi trainingul de pregatire a formatorilor in domeniul producerii si certificarii productiei agroalimentare ecologice din 7 raioane de pe malul drept si 5 de pe malul sting al Nistrului. 

Prezentarile pot fi accesate aici 

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
  
 
 
Fermierii de pe ambele maluri ale rîului Nistru în vizita de studiu în Romania Imprimare

În perioada 02-04 septembrie, Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a organizat o vizita de studiu pentru un grup de 12 fermieri si producatori agricoli din raionul Falesti cu 5 colegi de pe malul stîng al riului Nistrului din raioanele Dubasari si Slobozia de la Institutul de Cercetari Stiintifice în Domeniul Agriculturi din Tiraspol.

În prima zi a turneului de studiu participantii au luat cunostinta cu tehnologiile de producere a productiei agroalimentare ecologice, comercializarea ei pe piata interna si externa. Au luat cunostinta cu experienta europena in domeniu, subventiile pentru practicarea agriculturii ecologice, au vizitat parcurile de masini si tractoare, fermele de oi, caprine, struti, cai. Societatea produce produse ecologice mai bine de 7 ani si detine o experienta bogata in acest domeniu, certificind si comercializind productia ecologica, ce este  cu 20-30 % la suta mai scumpa fata de cea traditionala. Cu toate acestea si SC “ASTRA” in ultiumii ani se confrunta cu problemele de comercializare a productiei ecologice, ce descurajeaza producatorii agricoli.                                                                

Grupul de firme “DOMENIILE LUNGU” gestioneaza o suprafata de terenuri agricole de circa 2000 de hectare pe care se cultiva grâu, porumb, soie, rapita si grâul dur, cartofi si seminte de prumb, la cre se obtine peste 1000 Euro profit. Cea mai mare impresie pentru fermierii moldoveni si ucraineni a fost ca toatar poductia este contractata si achitata înainte de a fi livrata. Principalii cumparatori sunt agentii economici din Italia, Grecia, Austria si Germania.                          

În partea a doua a vizitei de studiu producatorii agricoli au vizitat plantatiile de vita de vie (soiuri de masa si tehnice) si au luat cunostinta cu Complexul de Vinificatie ce cuprinde statiile de prelucrare a strugurilor si îmbutelierea vinului.

Tot în cadrul vizitei de studiu, fermierii au participat la Tirgul pentru Fermieri AGROLIM 2016 care s-a desfasurat în localitatea Iezureni din comuna Miroslava, judetul Iasi, Romania. Fermierii au luat cunostinta cu practicile de succes în sectorul agrar si agricultura ecologica, loturile demonstrative si tehnica moderna agricola. Aici fermierii au efectuat schimb de experienta inaitiind relatii si de parteneriat cu fermierii din judetul Iasi Romania si cu producatorii de tehnica agricola moderna. Tot în comuna Miroslava fermierii au vizitat Centrul de Informare Turistica si Parcul Fotovoltaic ce asigura cu energie electrica solara toate institutiile publice din localitatalr primariei si iluminarea stradala.

Participantii la schimbul de experienta au avut si un program cultural in municipiul Iasi, unde au vizitat strada pietonala, biserica Trei erarhi si mitropolia, Palatul de Cultura si Complexul comercial Palas.

Vizita de studiu a contribuit la sporirea încrederii între fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului, cit si celor din Romania care au participat la Targul Agricol, prin stabilirea contacelor schimbul cartilor de vizita, comportament civilizat din partea ambelor parti, interese comune in domeniul agrar in dezvoltarii afacerilor.  

Vizita de studiu a fost organizata in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova în cadrul Programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Încrederii”.

              
 
Lansarea proiectului "Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna" Imprimare

La data de 08 iulie Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL a organizat si desfasurat conferinta de lansare a proiectului "Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana în cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, implementat de PNUD Moldova. Proiectul este realizat de catre Asociatia Obsteasca CUTEZATORUL în parteneriat cu Asociatia Obsteasca „Vitality” din municipiul Tiraspol, Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Calitative EcoAgriNord” din raionul Falesti si Asociatia Gospodariilor de Fermieri „Belîi Most” din satul Chitcani, raionul Slobodzeia.

            La eveniment au participat reprezentanti ai partenerilor de proiect, fermierilor si antreprenorilor agricoli, Directiei Agricultura si Alimentatie, organelor administratiei publice locale, Institutului CCC „Selectia”, Inspectiei ecologice, societatii civile si mass-media.

Scopul proiectului este contribuirea la îmbunatatirea situatiei de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural.

Cu alocutiuni la tema proiectului au venit Victor Cimpoies managerul proiectului, Veceslav Bejenari presedintele Asociatiei Vitality din municipiul Tiraspol, Larisa Kolomicenco conducatorul Asociatiei Belîi Most, Boris Boincean sef  Sectie Sisteme Agricole la ICCC Selectia si Alexei Gumaniuc, doctor habilitat în agricultura.

În aceiasi zi a fost organizata o conferinta de presa consacrata evenimentului   

 

 
Comunicat de Presa Imprimare

 Agricultura ecologică va fi promovată în rândul fermierilor de pe ambele maluri ale râului Nistru

08.07.2017 Făleşti - Patru asociaţii de pe ambele maluri ale râului Nistrului au creat o platformă de cooperare pentru a promova agricultura ecologică. Este vorba de Asociaţiile „CUTEZĂTORUL" şi „EcoAgriNord", din oraşul Făleşti, cu asociaţiile "Vitality" din Tiraspol şi „Belii most" din satul Chitcani, raionul Slobozia. Activităţile comune, realizate în cadrul platformei de cooperare sunt finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.

Proiectul “Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna” va dura 16 luni şi va contribui la schimbarea paradigmei de dezvoltare rurală, reducerea sau minimizarea utilizării îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, dar şi respectarea asolamentului. Vor fi create trei loturi demonstrative de cultivare a porumbului şi florii-soarelui, la întreprinderi agricole de pe malul stâng al râului Nistru, şi a căpşunii, în Slobozia, stânga Nistrului. Loturile vor convinge fermierii de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanţelor chimice.

Proiectul prevede şi instruirea a 12 formatori care ulterior vor acorda asistenţă fermierilor în producerea, certificarea, iniţierea afacerilor agricole, dar şi în şi comercializarea produselor. Totodată, în premieră, în stânga Nistrului va fi creat un Centru de Informare şi Consultanţă în Agricultură şi o Asociaţie a Producătorilor de Produse Ecologice şi Calitative.

Concomitent, proiectul va contribui la sporirea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea în activităţi comune de dezvoltare economică și socială a reprezentanţilor autorităţilor locale, instituţiilor ştiinţifice de profil, ONG-urilor şi comunităţilor de afaceri.

Platforma de cooperare este stabilită în cadrul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a încrederii", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea reprezentatnţilor mediului de afaceri, autorităţilor locale sau ai societăţii civile în activităţi care să se soldeze cu dezvoltarea afacerilor şi renovarea infrastructurii.

              

 
Un proiect privind consolidarea incerderii intre fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Pe data de 13 iunie 2016 Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a semnat Acordul de sprigin financiar Nscbm-PG 2016 cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare privind implementarea proiectului “Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”. Proiectul va fi implementat pe o perioada de 16 luni in Republica Moldova si Regiunea Transnistreana. 

            Proiectul este implementat in parteneriat cu Asociatia Obsteasca “Vitality” din Tiraspol, Asociatia Gospodariilor de Fermieri „Belii most” din satul Chitcani, raionul Slobozia, Asociatia Producatorilor de Produse Organice si Calitative „EcoAgriNord” din orasul Falesti. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul “Sustinerea Masurilor de Promovare a increderii”, implementat de PNUD  Moldova. 

            Proiectul este sustinut de Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti, Federatia Nationala AGROinform, Institutul CCC „Selectia”, Inspectia Ecologica Falesti, Institutul Nistrean de Stat de Cercetari Stiintifice in Domeniul Agriculturii din Tiraspol. Coordonatorul de proiect este desemnat Alexandru Fusa, vicedirector executiv al AO „CUTEZATORUL”.

            Scopul proiectului este de a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural, crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.

Obiectivele proiectului inentioneaza sa dezvolte cultura ecologica si interesele comune de dezvoltare ale fermierilor de pe ambele maluri, prin dezvoltarea abilitatilor a 12 formatori si 180 de fermieri in domeniul agriculturii ecologice şi practicilor agricole prietenoase mediului, sporiea nivelului de informare și conștientizare a peste 20000 fermieri si consumatori din R. Moldova si peste 10000 din Regiunea Transnistreana privind avantajele productiei agricole organice si consecintele utilizarii alimentelor poluate, crearea Scolii Consumatorului si a unei atmosfere de incredere si cooperare intre agricultorii si cetatenii de pe ambele maluri ale riului Nistru.

Rezultatele acestui proiect vor fi 12 formatori pregătiti în domeniul agriculturii ecologice, iniţieirii afacerilor, marketingului şi lucrului cu consumatorii, editarea şi distribuirea a 2000 de pliante informative şi 1500 de broşuri, îmbunătăţirea capacităţilor fermierilor din zona trans-riverana rurală pentru a produce produse de calitate înaltă şi în conformitate cu cerinţele nationale şi europene de calitate. Vor fi create reteaua trans-riverana de ONG-uri si formatori in domeniul agriculturii ecologice, Scoala consumatorului, organizare 2 traininguri de formare, 12 ateliere de instruire cu fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului, 1 workshop, 4 mese rotunde cu consumatorii, create 3 loturi demonstrative, efectuate vizite de studiu la loturile demonstrative, ICCC „Selectia”, grupul firmelor DOMENIILE LUNGU din localitatea Trifesti, judetul Iasi, Romania s.a. 

Experienta acumulata de AO “CUTEZATORUL” in cei peste 15 ani de activitate va fi transmisa asociatiilor din Regiunea Transnistreana “Vitality” si “Belii most”. In satul Chitcani, raionul Slobozia va fi lansat Centrul de Informare si Consultanta in Agricultura, in localitatea Sucleia va fi creata Asociatia Producatorilor de Produse Organice.

In luna iulie curent in orasul Falesti va fi organizata conferinta de lansare a proiectului, la care vor participa partenerii de proiect, reprezentantii Directiei agricole Falesti, Institutului CCC “Selectia”, Federatiei Nationale AGROinform, Inspectiei ecologice, societatii civile din Republica Moldova si Regiunea Transnistreana.

 
Vizita de studiu judetele Iasi si Neamt, Romania Imprimare

In perioada 27-29 mai curent Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat o vizita de studiu in Romania cu membrii Cercului de Studiu Comunitar din raionaul Falesti. Genericul evenimentului a fost „Rolul femieilor de afaceri in dezvoltarea comunitatilor rurale si participarea la luarea deciziilor la nivel local”.  

In prima zi a vizitei, femeile din raionul Falesti au vizitat  Centrul de Informare Turistica din comuna Miroslava, judetul Iasi, Liceul Agricol “Mihail Cogalniceanu”, Centrul fotovoltaic, sala de sport s.a. Oaspetii din Moldova au avut o intilnire cu primarul comunei Miroslava dl Dan Nita si directorul Centrului de Informare Turistica Stefan Susai. Participantii la eveniment au purtat discutii privind dezvoltarea social economica a comunei, rolul femeilor in luarea deciziilor si dezvoltarea comunitatii Miroslava.

 In a doua jumatate a zilei pentru participaanti a fost organizata excursia pe strada pietonala din mun. Iasi, vizitindu-se Mitropolia si biserica Trei erarhi, Palatul de cultura Iasi, recent renovat, Complexul comercial „Palas”.

 La 28 mai, dupa vizitarea centrului orasului si pietii agricole din or. Targu Frumos, muzeului mestesugarului, membrii Grupului comunitar au avut o intilnire cu Femei de afaceri, consilieri, cadre didactice, reprezentanti ai societatii civile din orasul Targu Frumos, organizat cu succes de Asociatia ASIRYS super tineri din localiate si concursului presedintei Mihaelei Podariu si consilierului local Costel Colotin.

In aceiasi zi au fost vizitate orasele Pascani si Targu Neamt. Doamnele au luat cunostinta cu Casa Memoriala „Ion Creanga” din Humulesti si Casa Memoriala „Veronica Micle”, Cetatea Neamt din orasul Targu Neamt, minastirile Agapia si Voronet.

 Vizita a fost organizata in cadrul proiectului „Sporirea competivitatii sectorului agrar in Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform din surele financiare ale SIDA Suedia si cu contributia membrilor.  

 

 
Seminar regional cu membrii Cercului de Sudiu Comunitar de femei din raionul Falesti Imprimare

La 14 aprilie curent in sala de sedinte a primariei orasului Falesti a fost desfasurat seminarul regional cu membrii Cercului Comunitar de femei din raionul Falesti. Genericul evenimentului, la care au participat peste 20 de femei din diferite localitati ale raionului, a fost „Rolul femieilor de afaceri in dezvoltarea social economica a comunitatilor rurale si participarea la luarea deciziilor la nivel local”. Scopul seminarului a fost consolidarea rolului femeilor din localităţile rurale pentru participarea activă la dezvoltarea social economica a comunitatilor si procesele de luare a deciziilor.  Obiectivele: Sporirea vizibilitatii si promovarii activităţilor femeilor lidere din comunităţile rurale; Informarea si dezvoltarea capacitatilor de lider la femeile de afaceri active din comunităţile rurale in diferite domenii de activitate; Identificarea bunelor practici din aceste domenii si soluţiilor la problemele cu care se confruntă femeile.

Seminarul a fost organizat de Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” in cadrul proiectului “Cresterea competivitatii sectorului agrar in Moldova”, finantat de Federatia Nationala AGROinform. Au fost prezentate 3 rapoarte: „Rolul femieilor de afaceri in dezvoltarea social economica a comunitatilor si participarea la luarea deciziilor la nivel local”, prezentat de Victor Cimpoeş, expert al AO „CUTEZATORUL”, „Implicarea activă a femeilor în mediul de afaceri în regiunea de nord a Moldovei” (Din experiența AO ”Pro-Business Nord”, mun. Bălți), Probleme actuale privind legislatia muncii in Republica Moldova si importanta tinerii eficiente a lucrarilor de secretariat la intreprinderi si institutii”, prezentate de Bîlici Natalia - coordonator si Tatiana Zahilneac- expert al AO ”Pro- Business Nord”.                                                                                                                

Activ s-au inclus in discutii si femeile participante la seminar: Neli Coliban din comuna Risipeni, Ludmila Negri, orasul Falesti, Ursu Ecaterina si Ludmila Susarenco, conducatoarele cooperativelor de Intreprinzator de Marketing “Doprimlact” din satul Doltu si “Lactavia- Com” din satul Hiliuti. Despre rolul femeilor in informarea si constientizarea populatiei rurale in diferite domenii a vorbit domnul Emil Coliban, redactor al Postului de Radio Falesti.

            Cercul de Studiu Comunitar de Femei din raionul Falesti (conducator- Ludmila Negrii) a fost creat in anul 2012 si intruneste 25 de femei din 19 localitati rurale ale raionului Falesti. Din ele 7 sunt conducatori si specialisti ai societatilor cu raspundere limitata, 7- conducatoare ai GT, 2-conducatoare ale cooperativelor de intreprinzator de marketing, 1-conducatoare a Cooperativei Agricole de Producere, 5- reprezentante APL, 3 manageri.

      In viitoul apropiat femeile din Cercul de Studiu Comunitar vor participa la o masa rotunda cu genericul “Rolul femeilor in imbunatatirea situatiei ecologice din raionul Falesti, sporirea nivelului de informare, educatie si cultura ecologica a populatiei”, o vizita de studiu in judetele Iasi si Neamt, Romania.

 

 
Mai departe...
<< Start < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 77 - 152 din 183