Home arrow Noutati arrow Un proiect privind consolidarea incerderii intre fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului
Un proiect privind consolidarea incerderii intre fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului Imprimare

Pe data de 13 iunie 2016 Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL” a semnat Acordul de sprigin financiar Nscbm-PG 2016 cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare privind implementarea proiectului “Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna”. Proiectul va fi implementat pe o perioada de 16 luni in Republica Moldova si Regiunea Transnistreana. 

            Proiectul este implementat in parteneriat cu Asociatia Obsteasca “Vitality” din Tiraspol, Asociatia Gospodariilor de Fermieri „Belii most” din satul Chitcani, raionul Slobozia, Asociatia Producatorilor de Produse Organice si Calitative „EcoAgriNord” din orasul Falesti. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul “Sustinerea Masurilor de Promovare a increderii”, implementat de PNUD  Moldova. 

            Proiectul este sustinut de Directia Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Falesti, Federatia Nationala AGROinform, Institutul CCC „Selectia”, Inspectia Ecologica Falesti, Institutul Nistrean de Stat de Cercetari Stiintifice in Domeniul Agriculturii din Tiraspol. Coordonatorul de proiect este desemnat Alexandru Fusa, vicedirector executiv al AO „CUTEZATORUL”.

            Scopul proiectului este de a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, prin intensificarea cooperarii si diversificarii surselor de venit în mediul rural, crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.

Obiectivele proiectului inentioneaza sa dezvolte cultura ecologica si interesele comune de dezvoltare ale fermierilor de pe ambele maluri, prin dezvoltarea abilitatilor a 12 formatori si 180 de fermieri in domeniul agriculturii ecologice şi practicilor agricole prietenoase mediului, sporiea nivelului de informare și conștientizare a peste 20000 fermieri si consumatori din R. Moldova si peste 10000 din Regiunea Transnistreana privind avantajele productiei agricole organice si consecintele utilizarii alimentelor poluate, crearea Scolii Consumatorului si a unei atmosfere de incredere si cooperare intre agricultorii si cetatenii de pe ambele maluri ale riului Nistru.

Rezultatele acestui proiect vor fi 12 formatori pregătiti în domeniul agriculturii ecologice, iniţieirii afacerilor, marketingului şi lucrului cu consumatorii, editarea şi distribuirea a 2000 de pliante informative şi 1500 de broşuri, îmbunătăţirea capacităţilor fermierilor din zona trans-riverana rurală pentru a produce produse de calitate înaltă şi în conformitate cu cerinţele nationale şi europene de calitate. Vor fi create reteaua trans-riverana de ONG-uri si formatori in domeniul agriculturii ecologice, Scoala consumatorului, organizare 2 traininguri de formare, 12 ateliere de instruire cu fermierii de pe ambele maluri ale Nistrului, 1 workshop, 4 mese rotunde cu consumatorii, create 3 loturi demonstrative, efectuate vizite de studiu la loturile demonstrative, ICCC „Selectia”, grupul firmelor DOMENIILE LUNGU din localitatea Trifesti, judetul Iasi, Romania s.a. 

Experienta acumulata de AO “CUTEZATORUL” in cei peste 15 ani de activitate va fi transmisa asociatiilor din Regiunea Transnistreana “Vitality” si “Belii most”. In satul Chitcani, raionul Slobozia va fi lansat Centrul de Informare si Consultanta in Agricultura, in localitatea Sucleia va fi creata Asociatia Producatorilor de Produse Organice.

In luna iulie curent in orasul Falesti va fi organizata conferinta de lansare a proiectului, la care vor participa partenerii de proiect, reprezentantii Directiei agricole Falesti, Institutului CCC “Selectia”, Federatiei Nationale AGROinform, Inspectiei ecologice, societatii civile din Republica Moldova si Regiunea Transnistreana.