Home arrow Noutati arrow Comunicat de Presa
Comunicat de Presa Imprimare

 Agricultura ecologică va fi promovată în rândul fermierilor de pe ambele maluri ale râului Nistru

08.07.2017 Făleşti - Patru asociaţii de pe ambele maluri ale râului Nistrului au creat o platformă de cooperare pentru a promova agricultura ecologică. Este vorba de Asociaţiile „CUTEZĂTORUL" şi „EcoAgriNord", din oraşul Făleşti, cu asociaţiile "Vitality" din Tiraspol şi „Belii most" din satul Chitcani, raionul Slobozia. Activităţile comune, realizate în cadrul platformei de cooperare sunt finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.

Proiectul “Prin comunicare si cooperare pentru o viata mai buna” va dura 16 luni şi va contribui la schimbarea paradigmei de dezvoltare rurală, reducerea sau minimizarea utilizării îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, dar şi respectarea asolamentului. Vor fi create trei loturi demonstrative de cultivare a porumbului şi florii-soarelui, la întreprinderi agricole de pe malul stâng al râului Nistru, şi a căpşunii, în Slobozia, stânga Nistrului. Loturile vor convinge fermierii de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanţelor chimice.

Proiectul prevede şi instruirea a 12 formatori care ulterior vor acorda asistenţă fermierilor în producerea, certificarea, iniţierea afacerilor agricole, dar şi în şi comercializarea produselor. Totodată, în premieră, în stânga Nistrului va fi creat un Centru de Informare şi Consultanţă în Agricultură şi o Asociaţie a Producătorilor de Produse Ecologice şi Calitative.

Concomitent, proiectul va contribui la sporirea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea în activităţi comune de dezvoltare economică și socială a reprezentanţilor autorităţilor locale, instituţiilor ştiinţifice de profil, ONG-urilor şi comunităţilor de afaceri.

Platforma de cooperare este stabilită în cadrul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a încrederii", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea reprezentatnţilor mediului de afaceri, autorităţilor locale sau ai societăţii civile în activităţi care să se soldeze cu dezvoltarea afacerilor şi renovarea infrastructurii.