Home arrow Noutati arrow Conferinta regionala privind principiile de dezvoltare a agriculturii ecologice
Conferinta regionala privind principiile de dezvoltare a agriculturii ecologice Imprimare

Mai bine de cinci ani in urma AO “CUTEZATORUL” a creat mai multe grupuri neformale de fermieri si antreprenori agricoli: 2 grupuri de vinzari ale crescatorilor de struguri de masa, cirese, visine si prune, Grupul Comunitar de Femei si Cercul de Sudiu al Fermierilor, ce studiaza agricultura ecologica. Ele sunt asistate de consultantii regionali atit informational, cit si consultativ. Cu mebrii lor se organizeaza seminare regionale, mese rotunde, vizite de studiu, alte activitati benefice pentru ei.

In acest context, pe data de 24 noiembrie curent in sala de sedinte a primariei Falesti a fost desfasurata conferinta regionala cu genericul “Premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in R. Moldova si legislatia in domeniu”.Raportul „Principiile si premizele dezvoltarii agriculturii ecologice in Republica Moldova” a fost prezentat de Boris Boincean, doctor habilitat, cercetator la Institutul de Cercetare a Culturilor de Cimp “Selectia” din Balti.

Grigore Negoita, jurist la Asociatia Obsteasca “CUTEZATORUL”a prezentat raportul

„Legislatia Republicii Moldova si Uniunii Europene cu privire la productia agroalimentara ecologica”, iar Alexandru Fusa, consultant regional marketing- comunicarea privind subventionarea agriculturii ecologice.

          Conferinta a purtat un caracter interactiv, cu participarea la discutie a fermierilor si producatorilor agricoli. Cu interventii si intrbari la tema conferintii au venit Ludmila Susarenco si Ecaterina Ursu, presedintii cooperativelor de intreprinzator de marketing „Lactavia Com” din satul Hiliuti si  "Dorprimlact" din satul Doltu, Nina Rarancean, directorul SRL „Rairecplus” din s. Sarata Veche, primarul comunei Pruteni Ion Severin si altii.

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Cresterea competivitatii sectorului agrar in Moldova” cu suportul Federatiei Nationale AGROinform.