Home arrow Noutati arrow Masa rotunda privind consumul de produse ecologice si calitative
Masa rotunda privind consumul de produse ecologice si calitative Imprimare

In cadrul Scolii consumatorului de produse organice si calitative pe data de 3 februarie curent in satul Glingeni, Asociatia Obsteasca „CUTEZATORUL” a organizat o masa rotunda cu genericul “Sporirea nivelului de informare si cultura ecologica a consumatorilor privind consumul de produse alimentare ecologice”. La ea au participat 25 de reprezentanti ai consumatorilor de produse ecologice, fermierilor, antreprenorilor si producatorilor agricoli, Directiei raionale pentru Siguranta Alimentelor Falesti, Directiei Generale Educatie, Inspectiei Ecologice, ONG-urilor de mediu, mass-media din 5 localiatati rurale.

Programul “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii” a fost reprezentat de doamna Angela Frunze, responsabil de program la  PNUD Moldova.

Rapoartele Pentru o agricultura competitiva, produse alimentare ecologice, calitative si consumatori informatii” si „Rolul societatii civile in promovarea agriculturii ecologice si sensibilizarii consumatorilor” au fost prezentate de directorul executiv si consultantul marketing ai AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies si Alexandru Fusa.

Cu o comunicare utila si interesanta a venit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din satul Logofteni care si-a impartasit experienta si pasii pe care i-a intreprins pina la obtinerea productiei ecologice certificate. Numai in anul 2016 cifra de afaceri a ajuns la 5 milioane de lei. Intreprinderea comercializeaza cascaval si produse lactate certificate. Tot in anul precedent a comercializat griu ecologic in Franta, floarea soarelui- in Bulgaria. In prezent, productia ecologica se vinde la 3 magazine si puncte comerciale din municpiul Chisinau, 2 din Balti si 1 la piata din orasul Falesti.

  Despre rolul Directiei raionale pentru siguranta alimentara Falesti in promovarea consumului de produse ecologice si calitative a vorbit domnul Valeriu Manole, sef de sectie, iar despre situatia alimentatiei calitative a copiilor si elevilor in institutiile de invatamint, prescolar in raionul Falesti a povestit doamna Adela Tutuianu, specialist principal al Directiei Generale Educatie. Doamna Tutuianu a mentionat ca vor fi studiate oportunitatile de procuare pentru institutiile de invatamint si prescolar a produselor lactate ecologice de la intreprinderea din satul Logofteni.

In alocatiunea sa, doamna Cristina Mocanu, sefa Inspectiei ecologice Falesti, a mentionat, ca de rind cu promovarea consumului de produse ecologice si calitative, este necesar sa intensificam activitatea intru sporirea nivelului de educatie si cultura ecologica a populatiei.  In activitatea sa, Inspectia Ecologica Falesti, se intilneste des cu cazuri de incalcare a legislatiei de mediu in domeniul aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, gestionarea adecvata a deseurilor. Ca rezultat, unii cetateni care au comis incalcari de legislatie au fost amendati de 2-3 ori, iar, din pacate, concluzii nu au facut. Toti participantii la discutie au ajuns la concluzia, ca numai impreuna putem schimba mentalitatea consumatorilor privind procurarea si utilizarea produselor alimentare calitative, inclusiv celor ecologice si de origine.  

 Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna”, realizat in cadrul Programului “Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de PNUD Moldova. El are scopul de a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, consolidarea încrederii între cele doua maluri ale Nistrului, stimula si sustine interesele comune ale fermierilor, interactiunea dintre ei si prestatorii de servicii in afaceri în domeniul agriculturii organice, prin crearea mecanismelor de comunicare si cooperare intre asociatiile de afaceri, ONG-uri de mediu, formatori si fermieri.

O masa rotunda cu consumatorii similara cu cea din raionul Falesti fost desfasurata astazi in localiatea Sucleia, raionul Slobozia.