Home arrow Noutati arrow AO "CUTEZATORUL" si Directia Agricola si-au unit eforturile pentru promovarea agriculturii ecologice
AO "CUTEZATORUL" si Directia Agricola si-au unit eforturile pentru promovarea agriculturii ecologice Imprimare

In cadrul proiectului "Prin comunicare si cooperare spre o viata mai buna", finantat de Uniunea Europeana prin Programul "Sustinerea Masurilor de Promaovare a Increderii" si implementat de PNUD Moldova, la Falesti, pe data de 7 aprilie curent, a avut loc discutii libere si deschise privind oportunitatile si impactul asupra mediului si sanatatii umane a agriculturii ecologice si produselor organice.

          La eveniment au participat 30 de reprezentanti ai Cercului de Studiu de fermieri, specuializat in agricultura ecologica, altor producatori si consumatori de produse ecologice, APL, Inspectiei ecologice, ONG- urilor de mediu, mass-media. 

Rapoarte la tema evenimentului au prezentat Boris Boincean, doctor habilitat in agricultura, Institutul CCC "Selectia", Victor Cimpoies, managerul proiectului si Nicolae Birliba, seful Directiei agricole Falesti.

Cu experienta pozitiva in domeniu s-a impartasit domnul Vasile Cires, fermier ecologic din s. Logofteni, care timp de 10 ani produce si comercializeaza griu de toamna, floarea soarelui, produse lactate organice certificate (lapte, smintina, brinza de vaci, 4 tipuri de cascaval) in 3 puncte comerciale din Chisinau, 2- din Balti si 1 din Falesti.

          Vasile Pojoga, specialist principal in businessul agrar la Federatia Nationala AGROinform, a mentionat experienta pozitiva a fermierilor si organizatiilor din Falesti si deschiderea federatiei de a acorda tot spriginul fermierilor si antreprenorilor, ce doresc sa initieze o afacere in agricultura ecologica. In acest scop, cu suportul Federatiei Nationale AGROinform, va fi organizata o vizita de studiu cu membrii Cercului de Studiu de fermieri in Romania.

          In total, au participat la discutii 12 participanti, care au mentionat pozitiva unirea eforturilor societatii civile si APL pentru a contribui la imbunatatirea situatiei economice si de mediu, dezvoltarea culturii ecologice si intereselor comune de dezvoltare ale fermierilor, consolidarea încrederii intre fermierii si antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin crearea platformei-riverane de comunicare si cooperare in domeniul afacerilor si agricultura ecologica.
          Evenimentul a fost organizat in cadrul Scolii consumatorului de produse ecologice si de origine, create pe ambele maluri ale Nistrului.