Home arrow Noutati arrow Fermierii de pe ambele maluri ale riului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni
Fermierii de pe ambele maluri ale riului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor autohtoni Imprimare

Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru au analizat productivitatea hibrizilor  autohtoni de floarea soarelui si porumb

14 07 2017 Falesti. Agricultura poate aduce profit si fara dauneza mediului. Un grup de fermieri de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au convins de acest lucru, vizitând 2 loturi demonstrative de comportare si testare a hibrizilor autohtoni cu utilizarea bunelor practici agricole, prietenoase mediului. Patru asociatii de pe malul drept si stâng al râului Nistru au stabilit un parteneriat comun, pentru a promova agricultura ecologica. Cooperarea a fost stabilita în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Fermierilor le este tot mai greu sa faca fata capriciilor vremii. Culturile alimentare devin tot mai expuse în fata hazardurilor naturale imprevizibile – a secetei, sau, dimpotriva, a ploilor abundente. În aceste conditii se apeleaza la hibrizi, care sunt mai rezistenti la schimbul de conditii meteo, dar si mai productivi.

Savantii Institutului „Selectia” si ai Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” au demonstrat astazi fermierilor soiuri autohtone de hibrizi de floarea soarelui si de porumb. Loturile au fost create cu scopul de a monitoriza comportarea hibrizilor pe vreme de seceta, ploi, boli si de a afla care este productivitatea lor.

„Deja putem deduce ca acesti hibrizi si-au demonstrat rezistenta la seceta si boli”, au mentionat unanim fermierii.

„Ne-am convins ca productivitatea hibrizilor nu scade, chiar daca nu s-au folosit chimicale - pesticide, sau ierbicide. Lucrarile agricole de îngrijire au fost efectuate manual. Putem vedea ca pe aceste loturi demonstrative, în comparatie cu celelalte, rezultatele sunt chiar si mai bune”, afirma Victor Cimpoies, conducatorul Asociatiei Obstesti „CUTEZATORUL”.

„Vom prelua pe malul stâng experienta de colaborare cu institutiile stiintifice, de creare sau organizare a loturilor demonstrative”, a conchis Veaceslav Bejenari, conducatorul Asociatiei Obstesti „Vitality” din stânga Nistrului.

Platforma de cooperare în domeniul promovarii agriculturii ecologice pe ambele maluri ale râului Nistru este realizata în cadrul Programului finantat de UE „Sustinerea masurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

  Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentantilor autoritatilor locale, mediului de afaceri si societatii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor si îmbunatatirii infrastructurii sociale.