Home arrow Noutati arrow Instruirea producatorilor de struguri de masa si lapte din raionul Falesti
Instruirea producatorilor de struguri de masa si lapte din raionul Falesti Imprimare
Poza1

Recent AO “CUTEZATORUL” conform contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova a organizat si desfasurat un sir de seminare cu producatorii de struguri de masa si lapte din raionul Falesti.

  Subiectele instruirii producatorilor de struguri au fost: „Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”, „Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”, „Tehnica si echipamente viticole moderne”, prezentate de catre  Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. Pe linga cunostintele teoretice obtinute in cadrul seminarelor, producatorii agricoli, in frunte cu domnul Gheorghe Nicolaescu, au efectuat vizite de studii la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu" din or. Falesti si GT "Cebotaru  Anatol" din satul Albinetul Vechi. In plantatii expertul a aratat greselile comise de catre producatori de struguri pe parcursul anului de vegetatiei la curatitul in uscat, in verde si a raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.       

  Un alt grup selectat pentru instruire a fost alcatuit din 12 crescatori de bovine din s. Hiliuti si Ciuluc. Expertul instruirii a fost domnul Sergiu Cosman, doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara care a prezentat rapoarte privind „Tehnologia reproducției taurinelor”, „Metodologia controlului zootehnic al productiei de lapte”, „Factorii care influenteaza productia de lapte si carne” e.t.c.

   Pe parcursul instruirilor au fost efectuate vizite de studiu la Punctul de achizitionare si comercializare a laptelui din s. Hiliuti si la 2 miniferme ale fermierelor Bodrug Svetlana si Velinciuc Vera din satul Ciuluc, r. Falesti. Beneficiarii au luat cunostinta cu activitatea fermierelor la producerea laptelui, ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna.

    Pina la sfirsitul anului curent vor mai fi organizate inca 2 seminare, 3 vizite de studiu si un schimb de experienta.

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” cu sustinerea Federatiei Agricultorilor din Moldova FARM si Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului.

Vezi poze