Home arrow Noutati arrow AO "CUTEZATORUL" a desfasurat instruiri cu producatorii de struguri de masa si lapte
AO "CUTEZATORUL" a desfasurat instruiri cu producatorii de struguri de masa si lapte Imprimare
Poza1

In lunile octombrie-noiembrie ale anului 2018,  AO „CUTEZATORUL” a organizat si desfasurat a cite 5 seminare si 6 vizite de studii, la care au participat 12 producatori de struguri de masa si 15-20 producatori de lapte din raionul Falesti.

    In cadrul seminarelor cu producatorii de struguri de masa s-au predat temele: ”Operatiile in verde in plantatiile viticole in rod”; “Protectia si fertilizarea plantatiilor viticole”; “Tehnologiile innovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa”; “Tehnica si echipamente viticole moderne”. Expertul instruirilor a fost Gheorghe Nicolaescu, doctor in agricultura, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii Agrare din Moldova. In cadrul vizitelor de studiu, organizate la plantatiile viticole ale GT „Vasile Pislari”, GT „Valeriu Motelica”, GT "Emil Lungu", GT "Cebotaru Anatol", GT „Lacrimioara Puiu” si GT „Buga Mihail” expertul a prezentat tehnologiile inovative de post-recoltare si comercializare a strugurilor pentru masa, formarea butucilor in plantatiile viticole tinere, greselile comise de catre producatorii de struguri pe parcursul anului de vegetatie la curatitul in uscat, in verde, dar si a  raspuns la intrebarile parvenite de la viticultori.    

    Activitati de instruire similare au fost organizate si cu producatorii de lapte din s. Hiliuti si Ciuluc. A condus instruirile dl. Sergiu Cosman,  doctor habilitat in agricultura, seful Laboratorului de nutritive si tehnologii furajere al Institututl Stiintifico-Practic de Biotehnologii in Zootehnie, Medicina Veterinara.  Pe parcursul celor 7 seminare si 6 vizite de studiu la crescatorii de bovine din satele Hililiuti, Ciuluc, Obreja Veche, punctele de achizitionare si comercializare a laptelui, expertul s-a oprit amanuntit asupra tehnologiilor reproductiei taurinelor, metodologiei controlului zootehnic al productiei de lapte si factorilor, ce  influenteaza productia de lapte, intretinerea vacilor in perioada de iarna si legislatiei nationale in domeniu, stimularea elaborarii unui plan de afaceri pentru o ferma zootehnica. Un interes sporit la producatorii de lapte a trezit si ingrijirea septelului de bovine, producerea si pastrarea nutretului, nutritia bovinelor in perioada toamna-iarna s.a..

  Evenimentul a fost organizat de AO „CUTEZATORUL” in cadrul contractului de achizitionare a serviciilor de consultanta intre Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Mediului si Federatia Agricultorilor din Moldova. 

Vezi poze