Home arrow Noutati arrow Primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori la Falesti
Primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori la Falesti Imprimare
Poza1

Pe data de 18 decembrie 2019, in orasul Falesti, AO “CUTEZATORUL” a desfasurat primul Forum Regional al Tinerilor Agricultori din raionul Falesti.

  La eveniment au participat peste 40 de tineri si tinere din diferite domenii agrare din raioanele Falesti si Glodeni. Tinerii agricultori s-au inclus activ in discutii privind problemele cu care se confrunta agricultorii si identificarea solutiilor, venind cu propuneri si recomandari concrete de imbunatatire a sectorului agrar.

La Forum au fost efectuate analiza activitatii retelei tinerilor fermieri din cadrul AO „CUTEZATORUL”, prezentata de Victor Cimpoies, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" si Retelei Nationale a Tinerilor Agricultori FARM, si Nicolae Arnaut, coordonatorul Retelei tinerilor agricultori din cadrul FARM. In discutie au fost puse si politicile statului in domeniul tineretului, rolul Platformei regionale pentru dezvoltarea agro-rurala si implicarea tinerilor agricultori in acest proces.

   In partea a doua a Forumului tinerii agricultori au lucrat in 4 grupuri specializate (culturile de cimp, pomicultura, apicultura si legumicultura), identificind necesitatile si problemele cu care se confrunta. Ei au prezentat solutii si propuneri concrete pentru imbunatatirea activitatii lor si a sectorului agrar in intregime.

   Un succes al Forumului a fost prezentarea afacerilor tinerilor agricultori, formularea propunerilor concrete pentru activitatea retelei in anul 2019. Printre ei au fost: Ion Jornea, directorul SRL “Gruprijor Agro” din satul Chetris (Producerea culturilor cerealiere si tehnice pe o suprafata de 480 hectare, prune si cirese pe o suprafata de 20 hectare); Mihai Misnei, directorul SRL “Migenia Fruct” din satul Pompa (Procesare fructelor (cirese, visina, pruna, caise); Ludmila Butnaru, conducatoarea GŢ “Ludmila Butnaru” din satul Navirnet (Producerea alunelor);  Alexandru Prodan, conducatorul GT” Prodan Alexandru” din satul Sarata Veche (Producere nucilor pe  suprafata de 31 ha); Tatiana Pantea, SRL “Lucaledu”, s. Calinesti (Producerea alunilor pe o suprafata de 4 hectare, gutuie, seminte de dovlecei); Lilia Golovatic, vicepresedinte al AO „Viitorul”, conducatoarea GT „Golovatic” din satul Sarata Veche (Practici pozitive de implicare a tinerilor fermieri in actiuni comunitare)’ Valeriu Pirau, agranom SRL „Agro – Papuros din s. Marandeni (Rezultatele obtinute pe lotul demonstrativ de griu si orz de toamna cu utilizarea tehnologiilor agriculturii conservative).

    Forumul Tinerilor Agricultori a fost organizat in cadrul proiectului SIDRA, finantat de Federatia Agricultorilor din Moldova FARM si proiectul WE EFFECT.

Vezi poze