Home arrow Noutati arrow Celebrarea Zilei Cooperarii Europene in raionul Falesti.
Celebrarea Zilei Cooperarii Europene in raionul Falesti. Imprimare
Poza1

  Recent, la gimanaziul "Grigore Vieru" din satul Sarata Veche a fost organizata o sarbatoare frumoasa cu prilejul Zilei Cooperarii Europene, organizata cu suportul Programului Operational Comun "Bazinul Marii Negre".

    Cu cuvinte de salut catre cei peste 200 de elevi, profesori si parinti au venit reprezentanta POC "Bazinul Marii Negre" Aliona Veselovscaia, directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana Falesti, directorul executiv al AO "CUTEZATORUL" Victor Cimpoies, managerul gimnaziului din localitate, doamna Aliona Railean.

    Dumnealor au vorbit despre aportul si rolul Uniunii Europene in dezvoltarea infrastructurii in diferite domenii, au multumit pentru sustinerea financiara a proiectelor implementate in raionul Falesti si s. Sarata Veche.

     Pe parcursul evenimentului elevii clasei I au prezentat un recital privind protectia mediului si colectarea selectiva a deseurilor solide. Ei au demonstrat pe viu cum trebuie plasate deseurile in containere.

       Victor Cimpoies a prezentat un raport privind rezultatele proiectelor transfrontaliere implementate cu sustinerea financiara a UE. De asemenea a fost mentionat faptul ca in orasul Falesti a fost dezvoltata o infrastructura puternica in domeniul managementului deseurilor solide. Au fost procurate 5 autospeciale pentru colectarea si transportarea deseurilor, construite si confectionate platforme si containere, construita prima statie de sorate a deseurilor din Moldova in satul Calugar, ce a pus baza colectarii selective a deseurilor solide. In rezultat, 100 % din locuitori au incheiat contracte de prestari servicii, iar orasul a devenit cu mult mai curat.

      In satul Sarata Veche au fost distribuite 750 de containere pentru colectarea deseurilor menajere si peste 5000 de saci pentru colectarea plasticului, hirtiei si sticlei, ce sunt preluate de Intreprinderea municipala locala si transportate la statia de sorare din s. Calugar, iar in satul Hitresti au fost construite platforme pentru colectarea deseurilor solide.

La sfirsitul evenimentului participantii au primit cadouri de la POC „Bazinul Marii Negre” si au promis ca impreuna cu profesorii vor iesi la igienizarea  riuletului, ce curge prin mijlocul satului Sarata Veche.

Vezi poze