Home arrow Noutati arrow Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara a fost creata
Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara a fost creata Imprimare

 

coalitia.jpg Pe data de 17 ianuarie curent, in or. Falesti, a fost creata Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara. Coalitia Locala pentru Transparenta Bugetara este o asociatie informala formata din membri voluntari, ce promoveaza in activitatea sa principiile de buna guvernare, valorile statului de drept, asigura echitate si inluziune sociala, promoveaza transarenta si eficienta in utilizarea resurselor  resposabile  in procesul decisional. 

Scopul Coalitiei Locale este imbunatatirea transparentei bugetare, promovarea activizmului civic  si implicarea cetatenilor in solutionarea problemelor cu care se confrunta locuitorii or. Falesti. 

In cadrul sedintei de constituire au fost aprobate cererile membrilor coalitiei in numar de 19, regulamentul de activitate si ales  secretarul Coalitiei Locale pentru Transparenta Bugetara Falesti- Marina Nichiforov, contabil, specialist in relatiile cu publicul al AO "CUTEZATORUL".

La primul seminar cu membrii Coalitei Locale pentru Transparenta Bugetara  Falesti au participat 20 de persoane. Pentru fiecre participant au fost pregatite mape cu agenda instuirii, materiale informative, caiete, pixuri. Evenimentul a fost deschis si moderat de managerul proiectului, directorul executiv  AO „CUTEZATORUL” Victor Cimpoies,  care a salutat participantii, a prezentat agenda, scopul si obiectivele seminarului    

Conform agendei de lucru, managerul proiectului, a prezentat proiectul "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti".

Raportul privind “Rolul Coaliei Locale pentru transparenta bugetara in procesul de consultare si monitorizare a executarii bugetului obstesc al orasului Falesti” a fost prezentat de expertul proiectul Alexandru Fusa.  A  fost accentuate mecanizmele de implicare a  cetatenilor in asigurarea transparentei activitatii APL, cadrul legal privind accesul la informatie si transparenta in procesul decizional, importanta pentru o autoritate publica sa informeze, sa consulte si sa incurajeze participarea cetatenilor in procesul decizional, implicit cel bugetar, sursele de informare pentru participarea in procesul bugetar.

Expertii Ana Prodaniuc  si  Ludmila Nichiforov  au prezentat raportul: „Cum va urmari Coalitia Locala imbunatatirea transparentei bugetare, promovarea activizmului civic si implicarea cetatenilor in  solutionarea problemelor a or. Falesti”. In el s-a mentionat implicarea cetatenilor in consultarea, adoptarea si monitorizarea executarii bugetului obstesc al urbei, participarea la audierile publice privind proiectul bugetului orasului, la dezbaterile publice cu participarea locuitorilor orasului, la sedintele comisiilor de specialitate privind precautarea proiectului bugetului, la elaborarea si inaintarea propunerilor pentru imbunatatirea bugetului urbei, la sedintele Consiliului local cind se discuta si se aproba bugetul orasului.

Evenimentele au fost organizate de AO "CUTEZATORUL" in parteneriat cu AO "Rural Nord", Centrul pentru Cooperare al Tineretului si primaria Falesti in cadrul proiectului "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti", finantat de Uniunea Europeana si Fundatia Konrad Adenauer (KAS), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societatii civile la nivel local in Republica Moldova” si partenerului regional Centrul Analitic  Independent ”Expert-Grup”.

Aceasta publicatie a fost realizata cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul sau este responsabilitatea exclusiva a "Parteneriat pentru buna guvernare si dezvoltare locala a orasului Falesti” si nu reflect? neap?rat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 #dezvoltmd#EuropeanUnion#CivilSociety