Home arrow Noutati arrow A fost lansat proiectul Retea tansfrontaliera pentru agricultura ecologica, "EcoAgriNet"
A fost lansat proiectul Retea tansfrontaliera pentru agricultura ecologica, "EcoAgriNet" Imprimare

 

Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” din or. Făleşti în parteneriat cu Federatia Nationala a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, Asociaţia Autorităţilor Publice Locale „Rural Nord” din Republica Moldova, Asociatia Euroconcept, Centrul de Dezvoltare Comunitară din România, Centrul Bucovinean pentru Dezoltare şi Reconstrucţie Cernăuţi, Ucraina a lansat proiectul Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologica, „EcoAgriNet” în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.  Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană cu suma 147 700, 00 Euro din valoarea totală a proiectului 165 084, 00 Euro.

Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice şi de mediu din regiunile transfrontaliere Botoşani-Iaşi-Vaslui-Galaţi-Republica Moldova-Cernăuţi, prin intensificarea cooperării transfrontaliere între actorii locali din zona ţintă în domeniul dezvoltării agriculturii ecologice . Proiectul va atinge următoarele obiective specifice:

1. Intensificarea cooperării între formatori la educaţia fermierilor şi iniţierea procesului de certificare a producţiei agroalimentare ecologice în zona ţintă Botosani-Iasi-Vaslui-Galati-Republica Moldova-Cernăuţi.

2. Dezvoltarea culturii ecologice la fermierii din zona transfrontalieră, prin promovarea agriculturii ecologice şi practicilor europene agricole prietenoase mediului.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 12 luni în toate 3 ţări cu o etapă de coordonare şi management, o etapă de informare şi sensibilizare a populaţiei, o etapă de creare a reţelei transfrontaliere în domeniul agriculturii ecologice şi o etapă de promovare a experienţelor şi inovaţiilor europene în domeniul agriculturii organice. De asemenea, prin activităţile din cadrul proiectului, vor fi instruţi 144 fermieri din Republica Moldova, 72 fermieri din România şi 48 fermieri din Ucraina, vor fi informaţi peste 700 000 de beneficiari din zona transfrontalieră privind avantajele producerii şi utilizării produselor agroalimentare ecologice.  
            Rezultatele acestui parteneriat se vor concretiza în realizarea unui curriculum pentru pregătirea formatorilor în domeniul certificării ecologice pentru localităţile rurale din zona ţintă, îmbunătăţirea capacităţilor fermierilor din zona transfrontalieră pentru a produce produse de calitate înaltă şi în conformitate cu cerinţele europene de calitate. 

  Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova  2007 - 2013 este finantat de catre Uniunea Europeana prin Instrumentul European pentru Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de catre tarile participante in program.

 

“Granite comune. Solutii comune.